Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην Ισπανία παροτρύνονται να αποκτήσουν κάρτα TIE το συντομότερο δυνατό για να απαλλαγούν από την EES

| 20 Μαΐου, 2024
Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην Ισπανία παροτρύνονται να αποκτήσουν κάρτα TIE το συντομότερο δυνατό για να απαλλαγούν από την EES

Συνιστάται σε όλους τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου (UK) που διαμένουν στην Ισπανία με Πράσινο Πιστοποιητικό να το ανταλλάξουν με μια tarjeta de identidad de extranjero ή κάρτα TIE.

Η βρετανική πρεσβεία στην Ισπανία δήλωσε ότι θα πρέπει να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν πριν τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα εισόδου/εξόδου (EES ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

“Είναι πραγματικά σημαντικό να αποκτήσει το TIE κάθε Βρετανός που ζει στην Ισπανία”, δήλωσε ο Βρετανός πρέσβης στην Ισπανία Hugh Elliott μέσω δήλωσης που εξέδωσε στις 13 Μαΐου.

Πρόσθεσε ότι το TIE είναι “ο πιο ανθεκτικός και αξιόπιστος τρόπος για να αποδείξετε τα δικαιώματά σας στην Ισπανία”.

Ο Eliott υπογράμμισε επίσης ότι η κατοχή ενός TIE μπορεί να βοηθήσει τους Βρετανούς να “αποφύγουν την αναστάτωση στα σύνορα”, όταν τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα συνοριακών ελέγχων.

Η βρετανική πρεσβεία στην Ισπανία συνεργάζεται με την ισπανική κυβέρνηση και την ΕΕ για την προετοιμασία της επέκτασης της EES.

Ο πρέσβης δήλωσε ότι η πρεσβεία “ζήτησε να διατεθούν περισσότερα ραντεβού με την TIE” στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ισπανικό πράσινο πιστοποιητικό έναντι της κάρτας TIE

Τόσο το πράσινο πιστοποιητικό ή η πράσινη κάρτα όσο και η κάρτα TIE αποτελούν έγκυρη απόδειξη του δικαιώματος των υπηκόων τρίτων χωρών να ζουν και να εργάζονται στην Ισπανία.

Ωστόσο, το Πράσινο Πιστοποιητικό είναι ένα χαρτί σε μέγεθος Α4 ή πιστωτικής κάρτας, ενώ το TIE είναι μια πιο ανθεκτική βιομετρική κάρτα.

Η κάρτα TIE είναι επίσης πιο συγκεκριμένη για να αποδείξει ότι οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου προστατεύονται βάσει της συμφωνίας αποχώρησης μετά το Brexit.

Ως αποτέλεσμα, οι κάρτες TIE γίνονται ευρύτερα αποδεκτές στην Ισπανία και στην υπόλοιπη ΕΕ.

Σύμφωνα με τη βρετανική πρεσβεία στην Ισπανία, πολλοί πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ήδη TIE, ιδίως μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Παρόλα αυτά, μια μελέτη του 2023 από το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης της Ισπανίας αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην Ισπανία έχουν TIE.

Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 210.000 υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην Ισπανία και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πράσινα πιστοποιητικά, σύμφωνα με το The Local.

Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας έχουν ενθαρρύνει τους Βρετανούς που ζουν στην Ισπανία να αποκτήσουν TIE από τότε που η ισπανική κυβέρνηση άρχισε να το εκδίδει στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούλιο του 2020.

Ωστόσο, η απόκτηση ενός TIE δεν είναι ακόμη υποχρεωτική για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να ανταλλάξουν τα πράσινα πιστοποιητικά τους με ένα TIE.

Η κάρτα TIE απαλλάσσει τους Βρετανούς που ζουν στην Ισπανία από την EES

Τον Ιανουάριο του 2024, η βρετανική πρεσβεία στην Ισπανία δήλωσε ότι οι Βρετανοί με ισπανικά πράσινα πιστοποιητικά θα απαλλάσσονται από την EES και το ETIAS.

Ωστόσο, η νέα δήλωση της Πρεσβείας δηλώνει το αντίθετο.

“Για να απαλλαγούν από την υποχρέωση εγγραφής στο EES, οι Βρετανοί κάτοικοι στην ΕΕ θα πρέπει να επιδείξουν έγκυρη βιομετρική κάρτα ενιαίου τύπου, η οποία στην Ισπανία είναι η TIE”, δήλωσε η πρεσβεία.

Η ισπανική κυβέρνηση εξέδωσε Πράσινα Πιστοποιητικά πριν από το Brexit. Δεν “περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Αποχώρησης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου ή στο Παράρτημα 22 του Εγχειριδίου Συνοριοφυλακής Σένγκεν”.

Η Πρεσβεία αναμένει ότι “οι κάτοχοι πράσινων πιστοποιητικών μπορεί να χάσουν την ευκαιρία να απαλλαγούν” από την ΕΕΣ.

Μπορεί να οδηγήσει σε “δυσκολίες και καθυστερήσεις” στα σύνορα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό “κατά την είσοδο σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπου το Πράσινο Πιστοποιητικό μπορεί να μην αναγνωρίζεται”.

Επιπλέον, τα νέα συστήματα συνοριακών ελέγχων της ΕΕ θα είναι πλήρως ψηφιακά και βιομετρικά, οπότε τα πράσινα πιστοποιητικά δεν θα γίνονται δεκτά.

Τα νέα συστήματα συνοριακών ελέγχων της ΕΕ

Το EES είναι το νέο σύστημα ελέγχου των συνόρων της ΕΕ που θα αντικαταστήσει τη χειροκίνητη σφράγιση διαβατηρίων στα σύνορα.

Αντ’ αυτού, η ΕΥΕ θα χρησιμοποιεί βιομετρικά δεδομένα, όπως σαρώσεις προσώπου ή δακτυλικών αποτυπωμάτων, για την καταγραφή της εισόδου και εξόδου των ταξιδιωτών στη ζώνη Σένγκεν.

Τόσο οι κάτοχοι θεωρήσεων βραχείας διαμονής όσο και οι υπήκοοι που δεν διαθέτουν θεώρηση πρέπει να καταχωρίζουν τα βιομετρικά τους δεδομένα στο EES.

Οι πολίτες τρίτων χωρών πρέπει να το κάνουν αυτό ενώπιον συνοριοφύλακα όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στη ζώνη Σένγκεν μετά την έναρξη ισχύος του νέου συστήματος.

Το EES θα αποθηκεύει τα δεδομένα των ταξιδιωτών για τρία χρόνια και θα τα ανανεώνει κάθε φορά που επισκέπτονται τη ζώνη Σένγκεν.

Εάν επισκεφθούν τη ζώνη Σένγκεν μετά τη λήξη της ισχύος των δεδομένων τους, πρέπει να καταχωρίσουν εκ νέου τα βιομετρικά τους δεδομένα.

Το ETIAS, ή αλλιώς το Ευρωπαϊκό Σύστημα Άδειας Ταξιδιωτικών Πληροφοριών, είναι η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια της ΕΕ για τους υπηκόους που δεν χρειάζονται βίζα.

Λειτουργεί παρόμοια με την ηλεκτρονική ταξιδιωτική εξουσιοδότηση (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι πλέον υποχρεωτική για μια χούφτα χώρες του Κόλπου.

Η ΕΕ θα θέσει σε εφαρμογή την ΕΕΑ τον Οκτώβριο του 2024, ενώ το ETIAS θα ακολουθήσει στα μέσα του 2025.

Πώς να αποκτήσετε ένα TIE

Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει πρώτα να κλείσουν ηλεκτρονικά ραντεβού στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή γραφείο μετανάστευσης.

Στη συνέχεια, πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο EX-17 ή το έντυπο αίτησης TIE.

Την ημέρα του επιβεβαιωμένου ραντεβού τους, πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής:

  • Συμπληρωμένο έντυπο αίτησης TIE
  • Πιστοποιητικό Padron ή επίσημη απόδειξη ισπανικής διεύθυνσης
  • Ισχύον διαβατήριο με ισπανική θεώρηση
  • Δύο φωτογραφίες μεγέθους διαβατηρίου
  • Απόδειξη πληρωμής

Το τέλος αίτησης για την κάρτα ΤΙΕ ξεκινά από 10 ευρώ και συνήθως διαρκεί ενάμιση ή 45 ημέρες για να διεκπεραιωθεί.

Μετά την έκδοσή της, η κάρτα TIE μπορεί να ισχύει για πέντε έτη το πολύ για πρώτη φορά και στη συνέχεια για δέκα έτη μετά την ανανέωσή της.