Επιλογή μεταξύ ETA του Ηνωμένου Βασιλείου και βίζας του Ηνωμένου Βασιλείου

| 8 Ιουνίου, 2023

Όπως συνέβαινε όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Βρετανοί πολίτες εξακολουθούν να απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς θεώρηση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χώρου Σένγκεν, όπως και οι Ευρωπαίοι επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζονται τίποτε άλλο από ένα έγκυρο διαβατήριο.

Η κατάσταση αυτή πρόκειται να αλλάξει, καθώς το ETIAS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου) τίθεται σε ισχύ το 2023 και αναμένεται να είναι υποχρεωτικό έως το τέλος του 2024. Αυτή τη στιγμή όλοι οι Βρετανοί πολίτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση και να έχουν λάβει έγκριση ETIAS πριν ξεκινήσουν οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ταξίδι.

Σε απάντηση, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εισάγουν το δικό τους σύστημα προ-ταξιδιωτικού ελέγχου για τους ξένους υπηκόους που επιθυμούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό έως το τέλος του 2024 ή στις αρχές του επόμενου έτους. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει το προ-ταξιδιωτικό σύστημα ETIAS, το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να εισαγάγει τη δική του έκδοση. Αυτό ονομάζεται UK ETA, συντομογραφία του Electronic Travel Authorisation, και θα επηρεάσει όλους τους ξένους υπηκόους που επιθυμούν να επισκεφθούν οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι θεώρηση. Πρόκειται απλώς για την άδεια να επισκεφθείτε το Ηνωμένο Βασίλειο για μια βραχυπρόθεσμη επίσκεψη για διάφορους σκοπούς. Έχει σχεδιαστεί κυρίως για τουρίστες, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για σύντομες σπουδές και για άλλους λόγους. Η θεώρηση είναι απαραίτητη για τους υπηκόους χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χώρου Σένγκεν ή χωρών που δεν έχουν συνάψει συμφωνία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας βρετανικής ETA και μιας βρετανικής βίζας;

Μόλις τεθεί πλήρως σε ισχύ η βρετανική ETA, όλοι οι πολίτες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου (με εξαίρεση εκείνους από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας) θα πρέπει να διαθέτουν διαβατήριο εγκεκριμένο από τη βρετανική ETA πριν ξεκινήσουν οποιοδήποτε ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι πολίτες των χωρών που απαιτούν επί του παρόντος βρετανική θεώρηση θα συνεχίσουν να χρειάζονται θεώρηση καθώς και τη βρετανική ETA.
Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι υπήκοοι και οι υπήκοοι που δεν χρειάζονται βίζα μπορεί επίσης να χρειαστούν βίζα, ανάλογα με τον λόγο επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη διάρκεια της προβλεπόμενης διαμονής.

ΗΝΩΜΈΝΟ ΒΑΣΊΛΕΙΟ ETA

Μόλις καταστεί πλήρως λειτουργική και υποχρεωτική, η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει στον κάτοχό της να:

  • Να εισέλθετε και να εξέλθετε από οποιαδήποτε ή όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου σε πολλαπλές περιπτώσεις, εφόσον η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει σε ισχύ.
  • Παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο για μέγιστη περίοδο τριών μηνών, οπότε ο κάτοχος πρέπει να εγκαταλείψει τη δικαιοδοσία.
  • Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε μορφή ταξιδιού (θαλάσσιο, χερσαίο ή εναέριο) για τη διέλευση από το Ηνωμένο Βασίλειο καθ’ οδόν προς άλλους προορισμούς.
  • Επισκεφθείτε το Ηνωμένο Βασίλειο για λόγους όπως διακοπές, επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς, σπουδές και επιχειρήσεις.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν παρέχει στον κάτοχό της την άδεια να αναλάβει εργασία ενώ βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναμένεται ότι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα ισχύει για περίοδο έως και δύο ετών, οπότε θα πρέπει να ανανεωθεί και να πληρωθεί εκ νέου. Εάν, ωστόσο, το συνδεδεμένο διαβατήριο λήξει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τότε λήγει και το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βίζα Ηνωμένου Βασιλείου

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος χωρών των οποίων οι πολίτες χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά βασικά αποτελείται από όλες τις χώρες εκτός της ΕΕ, του χώρου Σένγκεν, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και μερικών άλλων.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ξένοι υπήκοοι μπορεί να επιθυμούν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε για σύντομη επίσκεψη είτε για μακροχρόνια διαμονή, γι’ αυτό και υπάρχει μια σειρά από τύπους θεωρήσεων για να επιλέξετε.

Οι βρετανικές θεωρήσεις εκδίδονται για:

  • Εργασία
  • Επιχείρηση
  • Μελέτη
  • Οικογένεια
  • Επισκέπτες
  • Διαμετακόμιση
  • Διακανονισμός
  • Πρόσφυγες

Κάθε κατηγορία θεώρησης υποδιαιρείται σε περαιτέρω τμήματα και κάθε κατηγορία έχει τη δική της μέθοδο προσόντων και τη δική της περίοδο ισχύος που συνδέεται με αυτήν.

Γρήγορη σύνοψη των τύπων βίζας του Ηνωμένου Βασιλείου

Εργασία και επιχειρήσεις

Υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών τύπων θεωρήσεων που εκδίδονται για εργασιακούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς. Αυτά μπορεί να χορηγούνται βάσει μορίων ή λόγω ορισμένων πολύτιμων δεξιοτήτων που μπορεί να διαθέτει ο αιτών. Η περίοδος ισχύος διαφέρει για κάθε τύπο θεώρησης.

Μελέτη

Οι αλλοδαποί φοιτητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν ακόμη και μαθήματα μικρής διάρκειας στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν φοιτητική βίζα που ισχύει για όλη τη διάρκεια των μαθημάτων που παρακολουθούν.

Οικογένεια

Ανάλογα με τις εκάστοτε περιστάσεις, είναι απαραίτητο να διαθέτετε βίζα συζύγου, γονέα ή παιδιού για επισκέψεις έξι μηνών ή περισσότερο.

Επισκέπτες

Σπάνια εκδίδεται για περίοδο μεγαλύτερη των έξι μηνών, η θεώρηση επισκέπτη καλύπτει σύντομες επισκέψεις για λόγους διακοπών.

Διαμετακόμιση

Η σύντομη διέλευση από το έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω αεροδρομίου ή θαλάσσιου λιμένα απαιτεί θεώρηση διέλευσης. Η θεώρηση άμεσης διέλευσης από αέρος απαγορεύει στον κάτοχό της να εξέλθει από τα όρια του αεροδρομίου, ενώ η θεώρηση διέλευσης επισκέπτη είναι απαραίτητη για τους επισκέπτες που πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου για να πραγματοποιήσουν περαιτέρω σύνδεση.

Διακανονισμός

Γνωστή και ως άδεια επ’ αόριστον παραμονής, η θεώρηση εγκατάστασης προορίζεται για τους αλλοδαπούς υπηκόους που διαμένουν προσωρινά στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα επιδιώκουν να την καταστήσουν μόνιμη.

Πρόσφυγες

Οι αιτήσεις για το καθεστώς του πρόσφυγα πρέπει να υποβάλλονται αμέσως μετά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορούν να χορηγηθούν σε προσωρινή βάση για διάστημα έως και έξι ετών, ενώ η υπόθεση του αιτούντος εκδικάζεται και αποφασίζεται.

Αλλαγή από ETA του Ηνωμένου Βασιλείου σε βίζα

Όλοι οι πολίτες όλων των χωρών, εκτός από εκείνους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, θα πρέπει να διαθέτουν ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πολλοί θα χρειαστούν επίσης θεώρηση για να το πράξουν. Παρόλο που οι δύο μπορεί να φαίνεται ότι εκδίδονται για πανομοιότυπους σκοπούς, υπάρχουν λεπτές διαφορές.

Η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ευκολότερη και ταχύτερη στην απόκτησή της και επαρκεί για να καλύψει τους περισσότερους λόγους επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μία αξιοσημείωτη εξαίρεση. Η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιτρέπει στον κάτοχό της να αναλάβει οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης ενώ βρίσκεται σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε περίπτωση που ένας επισκέπτης αποφασίσει ότι η εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, είναι μια ελκυστική επιλογή, τότε θα χρειαστεί θεώρηση για να το πράξει.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές, δεν είναι δυνατή η απλή ανταλλαγή της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου με βίζα εργασίας και αυτό πρέπει να γίνει ξεχωριστά. Αυτό μπορεί να γίνει από τη χώρα καταγωγής του αιτούντος και η αίτηση θεώρησης να υποβληθεί στην πλησιέστερη βρετανική πρεσβεία ή προξενείο.

Η ανάληψη οποιασδήποτε μορφής εργασίας κατά την επίσκεψή σας στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο με ΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί αδίκημα και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Το λιγότερο από αυτά είναι η πιθανή (ακόμη και πιθανή) απόρριψη κάθε μελλοντικής αίτησης για βίζα εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.