Είναι εγγυημένη η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο με ETA;

| 6 Δεκεμβρίου, 2023
Είναι εγγυημένη η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο με ETA;

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αρχίζει να αναπτύσσει ένα σύστημα προληπτικού ελέγχου των επισκεπτών που πρόκειται να μεταβούν σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία. Ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2023, το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, και θα καταστεί υποχρεωτική απαίτηση για τους ξένους υπηκόους (με εξαίρεση τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας) να έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση (και να έχουν λάβει) βρετανική ETA πριν ξεκινήσουν οποιοδήποτε ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

UK ETA σημαίνει United Kingdom Electronic Travel Authorisation (Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια Ηνωμένου Βασιλείου), η οποία είναι ακριβώς η νέα απαίτηση. Οι υποψήφιοι επισκέπτες πρέπει να ζητήσουν άδεια για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν μπορούν να εισέλθουν σε καμία από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου ή ακόμη και να πραγματοποιήσουν ταξίδι προς το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς σχετική άδεια.

Παρόλο που η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου εκτελεί την ίδια βασική λειτουργία με τη θεώρηση, δεν είναι έγγραφο σε χαρτί, αλλά συνδέεται ψηφιακά με το διαβατήριο του ταξιδιώτη. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίζεται κατά τη σάρωση στο σημείο αναχώρησης καθώς και κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ταξιδιώτη που δεν διαθέτει την απαιτούμενη ETA του Ηνωμένου Βασιλείου συνδεδεμένη με το διαβατήριό του, δεν θα του επιτραπεί να ταξιδέψει.

Εάν, με κάποιο τρόπο, ένας επισκέπτης φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς την απαιτούμενη ETA, τότε θα κρατηθεί στο σημείο εισόδου και θα πρέπει να επιστρέψει στο σημείο αναχώρησης.

Σταδιακή εισαγωγή της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Το νέο σύστημα θα επηρεάσει αρχικά μόνο τους πολίτες αρκετών χωρών της Μέσης Ανατολής. Από τα μέσα Νοεμβρίου 2023, οι υπήκοοι του Κατάρ θα χρειάζονται ένα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου συνδεδεμένο με το διαβατήριό τους. Οι αιτήσεις για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να υποβληθούν στις 25 Οκτωβρίου.

Αυτή θα είναι η πρώτη πραγματική δοκιμή του συστήματος και αποσκοπεί στον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων, αδυναμιών ή δυσλειτουργιών του συστήματος. Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί και η δεύτερη φάση θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Φεβρουαρίου 2024. Από τις 22 Φεβρουαρίου, η εντολή ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα ισχύει επίσης για τους υπηκόους των ακόλουθων χωρών:

Οι αιτήσεις από αυτές τις έξι χώρες μπορούν να υποβληθούν από την 1η Φεβρουαρίου.
Αυτές είναι οι μόνες χώρες που θα επηρεαστούν στις αρχές του 2024, αλλά αναμένεται πλήρως ότι η Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα επεκταθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με την προσδοκία ότι οι πολίτες όλων των χωρών που έχουν επί του παρόντος πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση θα συμπεριληφθούν στο σύστημα μέχρι το τέλος του έτους.

Βρετανική ETA ή βρετανική βίζα

Με εξαίρεση τους Βρετανούς υπηκόους και τους πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, όλοι οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρειάζονται είτε βρετανική βίζα είτε βρετανική ETA μόλις το σύστημα τεθεί σε λειτουργία. Η απαίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για:

  • Πολίτες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Πολίτες των κρατών μελών του χώρου Σένγκεν
  • Επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, το Μεξικό, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.
  • Οι επισκέπτες από τις χώρες αυτές μπορούν επί του παρόντος να επισκέπτονται ή να διέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση. Όλες οι άλλες χώρες υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ακόμη και μετά την εισαγωγή της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, αν και η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για περίοδο δύο ετών, επιτρέπει στον κάτοχό της να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για μέγιστη περίοδο έξι μηνών σε ένα μπλοκ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τους βραχυπρόθεσμους επισκέπτες και το εξάμηνο όριο θεωρείται υπερεπαρκές για τα ακόλουθα:

  • Διακοπές
  • Επαγγελματικά ταξίδια
  • Οικογενειακές επισκέψεις
  • Μαθήματα σύντομης φοίτησης

Η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιτρέπει στον κάτοχό της να βρει εργασία (ακόμη και απλήρωτη) ενώ βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε δικαιούται να παραμείνει στη δικαιοδοσία του για όλη τη διετή περίοδο ισχύος της.

Παρόλο που οι κάτοχοι ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να εισέλθουν σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου πολλές φορές κατά τη διάρκεια των δύο ετών, πρέπει να αποχωρήσουν εάν έχουν περάσει συνεχόμενους έξι μήνες σε οποιαδήποτε από τις χώρες και να επιστρέψουν αργότερα εάν το επιθυμούν.

Κάθε επισκέπτης που επιθυμεί να εγκατασταθεί, να βρει εργασία, να παρακολουθήσει εκπαιδευτικά μαθήματα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών ή να παραμείνει για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να διαθέτει βρετανική θεώρηση εισόδου (βίζα) σχετική με τον ειδικό σκοπό της επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαδικασία εφαρμογής και χρήση

Η αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά στον ιστότοπο gov.uk είτε μέσω ειδικής τηλεφωνικής εφαρμογής. Η διαδικασία υποβολής αίτησης περιλαμβάνει την απάντηση σε μια σειρά προσωπικών ερωτήσεων, καθώς και την παροχή λεπτομερειών σχετικά με τυχόν ποινικό ή τρομοκρατικό μητρώο. Όλα τα στοιχεία που παρέχονται στο έντυπο της αίτησης θα ελεγχθούν διεξοδικά σε πολυάριθμες βάσεις δεδομένων πολιτών και ασφάλειας παγκοσμίως πριν χορηγηθεί ή απορριφθεί η ΕΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων θα πρέπει να εγκρίνεται εντός τριών εργάσιμων ημερών, αν και η έγκριση μπορεί να χορηγηθεί και σε λιγότερο χρόνο. Ωστόσο, δεν θα λάβουν όλες οι αιτήσεις τόσο γρήγορη απάντηση και γενικά συνιστάται να υποβάλλετε την αίτηση δύο έως τρεις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία του ταξιδιού, ώστε να λάβετε υπόψη τυχόν απρόβλεπτες δυσκολίες ή καθυστερήσεις.

Όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν το δικό τους UK ETA, ακόμη και τα παιδιά και τα μωρά, αν και τα παιδιά που ταξιδεύουν με διαβατήριο γονέα ή κηδεμόνα εξαιρούνται, καθώς το UK ETA καλύπτει τα πρόσωπα που αναφέρονται στο διαβατήριο. Επί του παρόντος, η τιμή ενός ETA του Ηνωμένου Βασιλείου έχει οριστεί στις 10 λίρες Αγγλίας (11,70 ευρώ), αν και το ποσό αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Μόλις χορηγηθεί, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου συνδέεται ψηφιακά με το διαβατήριο του αιτούντος και η επιβεβαίωση της έγκρισης αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον παραλήπτη. Αν και δεν είναι απαραίτητο, συνιστάται στους επιτυχόντες αιτούντες να εκτυπώσουν ένα αντίγραφο της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τα δικά τους αρχεία και να πάρουν ένα αντίγραφο μαζί τους στα ταξίδια τους σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα στο σημείο αναχώρησης ή κατά την άφιξη στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καμία εγγύηση εισόδου

Παρόλο που η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι υποχρεωτική και ο ταξιδιώτης δεν μπορεί να ταξιδέψει ή να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς αυτήν, δεν παρέχει αυτόματο δικαίωμα εισόδου. Οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα πρέπει να μπορούν να επιβιβαστούν σε τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο, καθώς όλοι οι μεταφορείς αναμένεται να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο για έγκυρο διαβατήριο με το συνδεδεμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κατοχή βρετανικής ETA δεν σημαίνει ότι ο επισκέπτης απαλλάσσεται από τους τελωνειακούς και συνοριακούς ελέγχους. Το διαβατήριο και το συνημμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα ελεγχθούν εκ νέου από τους υπαλλήλους της βρετανικής συνοριοφυλακής που έχουν υπηρεσία και ο ταξιδιώτης είτε θα του επιτραπεί να συνεχίσει είτε θα του απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλο που οι απορρίψεις αναμένεται να είναι ελάχιστες, η τελική απόφαση ανήκει στη Συνοριακή Δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν υπάρχουν υποψίες σχετικά με τον κάτοχο, το διαβατήριο ή την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, μπορεί, και πιθανώς θα έχει ως αποτέλεσμα την κράτηση του ταξιδιώτη και την επιστροφή του στο σημείο αναχώρησης ή ακόμη και τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών, εάν οι περιστάσεις το δικαιολογούν.