Το Υπουργείο Εσωτερικών παραδέχεται ότι η επιβολή της ETA μεταξύ των συνόρων Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας αποτελεί “πρόκληση”

| 28 Μαρτίου, 2024
Το Υπουργείο Εσωτερικών παραδέχεται ότι η επιβολή της ETA μεταξύ των συνόρων Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας αποτελεί "πρόκληση"

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (UK) αναγνώρισε ότι θα αποτελέσει “πρόκληση” για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) να αποτρέψει την παράνομη είσοδο στη χώρα μέσω της Ιρλανδίας.

Η ETA είναι μια νέα ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια που απαιτείται για όλους τους ταξιδιώτες που μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση για σύντομα ταξίδια.

Αυτό περιλαμβάνει όλους τους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα και επισκέπτονται τη Βόρεια Ιρλανδία ή τη Μεγάλη Βρετανία μέσω της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, το Γκέρνσεϊ, το Τζέρσεϊ και η Νήσος του Μαν έχουν μια μακροχρόνια συμφωνία για τον Κοινό Ταξιδιωτικό Χώρο (ΚΤΧ ).

Επιτρέπει στους πολίτες της να ζουν και να εργάζονται σε οποιοδήποτε μέρος των εδαφών μελών και να ταξιδεύουν ελεύθερα χωρίς μεταναστευτικούς ελέγχους.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο λόρδος Sandhurst ρώτησε σχετικά με την επιβολή του συστήματος ETA στα σύνορα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.

Εάν ξένοι υπήκοοι με “κακόβουλες προθέσεις” διασχίσουν τα σύνορα ή “επιβιβαστούν σε ένα αεροπλάνο” από την Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ETA, τι μπορεί να κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών;

“Μπορεί να διαπράττω ποινικό αδίκημα, αλλά πώς θα μάθουν οι δικοί σας και οι άνθρωποι της ασφάλειας ότι το έκανα αυτό;” ρώτησε ο λόρδος Σάντχερστ.

Ο Σάιμον Μποντ, ανώτερος διευθυντής μετασχηματισμού των συνόρων στη Συνοριακή Δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι είναι “σίγουρα μια πρόκληση”.

“Η γενική πρόθεση είναι να κατανοήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για όλους όσους έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να προηγηθούν όλοι αυτοί οι έλεγχοι”, είπε.

Ο Independent ανέφερε ότι ο Μποντ δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε αν η οδός Ιρλανδίας-Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν αυτή που θα έπρεπε να ακολουθηθεί αν κάποιος έχει στόχο να απειλήσει την εθνική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εφαρμογή της ΕΤΑ στη ΣΕΣ

Η ETA θα είναι υποχρεωτική για όλους τους υπηκόους που δεν χρειάζονται θεώρηση και επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς λόγους αναψυχής, σπουδές και διαμετακόμιση.

Κοστίζει 10 λίρες ανά αίτηση και ισχύει για δύο χρόνια ή μέχρι να λήξει νωρίτερα το διαβατήριο του ταξιδιώτη.

Επί του παρόντος, μόνο οι ταξιδιώτες από το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) πρέπει να έχουν ETA πριν επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένει να εφαρμόσει την ETA για όλους τους υπηκόους χωρίς βίζα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ).

Λόγω της CTA, τα άτομα που είναι κάτοχοι ιρλανδικών διαβατηρίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης ETA όταν ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι υπήκοοι που δεν έχουν βίζα και είναι νόμιμοι κάτοικοι της Ιρλανδίας και ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της CTA εξαιρούνται επίσης από το σύστημα ETA.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν συνήθεις μεταναστευτικοί έλεγχοι στα ταξίδια εντός της ΣΕΣ, συμπεριλαμβανομένων των ανοικτών χερσαίων συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Tom Pursglove, υφυπουργός για τη νόμιμη μετανάστευση και τα σύνορα, δήλωσε ότι η εξαίρεση της ΕΤΑ για όσους περνούν από την Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο “ανοίγει μια τρύπα στην όλη ιδέα της προσπάθειας για μια πιο ενισχυμένη ασφάλεια των συνόρων”.

“Θέλουμε να σταματήσουμε τα άτομα να φτάνουν στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου εξ αρχής, κατανοώντας περισσότερα για τους ανθρώπους που κάνουν αυτά τα ταξίδια”, δήλωσε.

Ο Pursglove πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα επανεξετάζει συνεχώς τις πολιτικές του για την ΕΤΑ στο πλαίσιο του πρωταρχικού της σκοπού.

Πρότεινε στην κυβέρνηση να διαθέσει ενέργεια και πόρους για την επικοινωνία της νέας απαίτησης ETA με τους θιγόμενους ταξιδιώτες.

Παραθυράκι της CTA στην επιβολή της ETA

Κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνεδρίασης της επιτροπής, ο Tony Smith, πρώην διευθυντής του UK Border Control, επεσήμανε το ίδιο πιθανό κενό στην εφαρμογή του συστήματος ETA.

Συνήθως, το Ηνωμένο Βασίλειο διενεργεί συνοριακούς ελέγχους μετανάστευσης μόνο όταν ένας ταξιδιώτης εισέρχεται για πρώτη φορά στη ΣΕΣ.

Ωστόσο, αναμένεται επίσης να διενεργεί συνοριακούς ελέγχους βάσει πληροφοριών για όσους φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εσωτερικό της ΣΕΣ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου μάρκετινγκ 2024 του Tourism Ireland στο Μπέλφαστ, η νέα διευθύνουσα σύμβουλος Alice Mansergh προειδοποίησε ότι η επιβολή του συστήματος ETA μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια παράβαση του νόμου.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι τουρίστες διασχίζουν τα ανοικτά χερσαία σύνορα από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας προς τη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς να συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται ETA.

Πρόσθεσε ότι η διασφάλιση ότι όλοι όσοι χρειάζονται ETA θα πρέπει να το γνωρίζουν θα ήταν μια απλή λύση.

Ωστόσο, αυτή η νέα πρόσθετη απαίτηση και δαπάνη μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στους δυνητικούς επισκέπτες της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πιθανός αντίκτυπος της ETA στον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας

Μια άλλη ανησυχία σχετικά με την επιβολή της ETA είναι το πώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τουριστική οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Ιρλανδίας Κόνορ Μέρφι δήλωσε ότι η ΕΤΑ αποτελεί απειλή για την τουριστική βιομηχανία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Ian Snowden, από το τμήμα Οικονομίας, προειδοποίησε ότι η ΕΤΑ μπορεί να αποθαρρύνει τους διεθνείς τουρίστες από το να επισκεφθούν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το Causeway Coast and Glens Borough Council της Βόρειας Ιρλανδίας συμμερίζεται την ίδια ανησυχία και τόνισε ότι δεν είναι βιώσιμο.

Το 70 τοις εκατό των επισκεπτών της Βόρειας Ιρλανδίας προέρχεται από τη Δημοκρατία ως μέρος του τουριστικού πακέτου.

Το ταξίδι στη Βόρεια Ιρλανδία με αεροπλάνο παρουσιάζει προκλήσεις. Ως αποτέλεσμα, οι ανεξάρτητοι και ομαδικοί επισκέπτες της χώρας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πύλες εισόδου του Δουβλίνου.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε σταθερά ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις από την ETA για τους Ιρλανδούς τουρίστες που επισκέπτονται τη Βόρεια Ιρλανδία.

Δήλωσε ότι μια τέτοια εξαίρεση “υπονομεύει τις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και να κρατήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς”.