ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Λετονίας: Λετονίας: Πλήρης οδηγός

Οι νέοι ταξιδιωτικοί κανόνες πρόκειται να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες της Λετονίας επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομες διαμονές. Από το 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο θα θέσει σε εφαρμογή το υποχρεωτικό σύστημα ETA. Αυτές οι νέες ταξιδιωτικές απαιτήσεις σημαίνουν ότι οι υπήκοοι χωρών που δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Λετονία, πρέπει πλέον να υποβάλουν αίτηση για άδεια με τη μορφή ETA. Μάθετε τι σημαίνει το νέο σύστημα ETA για τους Λετονούς υπηκόους και πώς να υποβάλλετε αίτηση στον παρακάτω οδηγό.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Λετονούς υπηκόους

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα τεθεί σε λειτουργία το 2024, με δοκιμαστική εφαρμογή το προηγούμενο έτος. Η ETA, ή Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια, είναι μια νέα απαίτηση για τους υπηκόους που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα. Επιτρέπει ουσιαστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο να ελέγχει και να καταγράφει καλύτερα τους επισκέπτες που φθάνουν στη χώρα. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι παρόμοιο με άλλα συστήματα που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, όπως το ESTA (Electronic System for Travel Authorization) των ΗΠΑ και το eTA (Electronic Travel Authorisation) του Καναδά. Η ΕΕ και η Λετονία, καθώς και άλλα κράτη μέλη, διαθέτουν το δικό τους σύστημα ESTA (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίου), το οποίο επηρεάζει τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ που ταξιδεύουν χωρίς βίζα.

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και τα σύνορα του 2022, ενός νομοσχεδίου που αποσκοπεί στον καλύτερο έλεγχο και την καταγραφή των αριθμών των μεταναστών. Αυτό αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων και στην ψηφιοποίηση της πρόσβασης στη χώρα. Καθώς οι Λετονοί δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομες διαμονές, πρέπει πλέον να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν ETA πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

Το νέο σύστημα ETA θα επηρεάσει συνολικά 92 εθνικότητες, συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ, εκτός από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Από το 2024, οι Λετονοί θα μπορούν να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο με ETA έως και 6 μήνες κάθε φορά. Αυτό καλύπτει τον τουρισμό, τα επαγγελματικά ταξίδια, τις επανενώσεις και άλλες σύντομες επισκέψεις. Για όσους σκοπεύουν να μείνουν περισσότερο, να αρχίσουν να εργάζονται, να παντρευτούν ή να εγκατασταθούν στη χώρα, η θεώρηση είναι υποχρεωτική.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα ETA τους πολίτες της Λετονίας;

Οι πολίτες της Λετονίας πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα επηρεάσει την ευκολία με την οποία οι Λετονοί επισκέπτονταν προηγουμένως το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ προηγουμένως απαιτούνταν μόνο διαβατήριο, ο αιτών πρέπει τώρα να υποβάλει αίτηση και να λάβει ΕΤΑ πριν από την άφιξη. Αυτό αλλάζει την ελευθερία μετακίνησης που παρείχαν κάποτε οι Λετονοί, με το Ηνωμένο Βασίλειο να απαιτεί περισσότερο προγραμματισμό από ό,τι τα ταξίδια σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι Λετονοί μπορεί πλέον να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για ETA, αλλά δεν χρειάζονται ακόμη βίζα. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Λετονούς πολίτες λειτουργεί παρόμοια με την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης και αποτελείται από μια σύντομη αίτηση. Ο Λετονός αιτών δεν χρειάζεται να υποβάλει φυσικά έγγραφα ή να επισκεφθεί κέντρο θεώρησης- όλα γίνονται ηλεκτρονικά.

Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες της Λετονίας

Ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ETA του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να οριστικοποιούνται. Ωστόσο, δημοσιεύθηκε πλήρης κατάλογος των υπηκοοτήτων που είναι επιλέξιμες για ΕΤΑ, ο οποίος περιλαμβάνει τη Λετονία και την ΕΕ. Είναι επίσης γνωστός ένας περαιτέρω κατάλογος των αναμενόμενων απαιτήσεων. Αυτές οι λεπτομέρειες ενδέχεται να αλλάξουν καθώς η ETA δοκιμάζεται.

Οι πολίτες της Λετονίας πρέπει να ξεκινήσουν με την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για ETA μέσω του επίσημου ιστότοπου του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η ηλεκτρονική αίτηση έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώνεται σε 10 λεπτά το πολύ. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ζητηθούν από τον αιτούντα τα ακόλουθα:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από επιλέξιμη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου.
– Προσωπικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων του/των ονοματεπώνυμου/ων, της ημερομηνίας γέννησης και των στοιχείων επικοινωνίας.
– Ο σκοπός και οι λεπτομέρειες των ταξιδιωτικών σχεδίων του αιτούντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών.
– Πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την πληρωμή του τέλους αίτησης.

Η ETA περιλαμβάνει επίσης ένα έντυπο γνωστοποίησης. Θα ζητηθούν λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν ποινικό ιστορικό, μεταναστευτικά αδικήματα ή συμμετοχή σε απαγορευμένη οργάνωση. Αυτό πρέπει να συμπληρωθεί και να απαντηθεί με ειλικρίνεια. Οι αιτούντες με ποινικό ιστορικό συχνά υποχρεούνται να συμπληρώσουν μια τυπική θεώρηση αντί για ETA.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Λετονές πολίτες

Η ETA θα υποβληθεί μόνο αφού ο αιτών καταβάλει το μη επιστρεπτέο τέλος αίτησης. Από εδώ και πέρα, η επεξεργασία θα διαρκέσει από 48 έως 72 ώρες. Μόλις ολοκληρωθεί η ETA, ο αιτών θα λάβει επιβεβαίωση για να επαληθεύσει ότι μπορεί να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αιτών πρέπει να υποβάλει την αίτησή του εγκαίρως πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του ταξιδιού του, τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την αναχώρησή του. Θα πρέπει επίσης να αφήνουν ένα χρονικό περιθώριο σε περίπτωση απόρριψης ή καθυστέρησης. Η ETA είναι πλέον υποχρεωτική για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε το ταξίδι πρέπει να ξεκινήσει μόνο αφού ο αιτών λάβει την ETA του. Οι μεταφορείς αναμένεται να ελέγχουν τους επιβάτες τους πριν από την επιβίβαση, ώστε να διασφαλίζουν ότι είναι νόμιμα σε θέση να ταξιδέψουν.

Οι Λετονοί ταξιδιώτες μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από οποιαδήποτε διαδρομή με ETA. Στα αεροδρόμια, οι ETA θα γίνονται δεκτές μέσω των ηλεκτρονικών πυλών για απλουστευμένη πρόσβαση στα σύνορα. Στους τερματικούς σταθμούς πλοίων ή αυτοκινήτων, η ETA θα επαληθεύεται από το προσωπικό της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Ταξίδι με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Λετονές πολίτες

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για επισκέπτες σε όλες τις συνιστώσες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου εντός περιόδου 6 μηνών. Οι κάτοχοι ΕΕΤΑ της Λετονίας μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία. Ως μέλη της ΕΕ, μπορούν επίσης να επισκέπτονται τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας χωρίς θεώρηση. Τα ETA γίνονται επίσης αποδεκτά ως προϋποθέσεις εισόδου σε πολλές εξαρτώμενες από το βρετανικό στέμμα περιοχές, όπως η Νήσος Μαν, το Τζέρσεϊ και το Γκέρνσεϊ.

Λετονοί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι πολίτες της Λετονίας μπορούν να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο με ETA χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για έως και 180 ημέρες κάθε φορά. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Λετονία έχουν ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς, ιδίως ως αποτέλεσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχουν πολλά μουσεία και αξιοθέατα που προσελκύουν τους Λετονούς τουρίστες κάθε χρόνο, από τις εκτεταμένες συλλογές του Βρετανικού Μουσείου μέχρι το Stone Henge. Υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τη Ρίγα προς πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Νιούκαστλ, το Μπρίστολ, το Λιντς, το Μάντσεστερ και το Νότιγχαμ.