Χρειάζονται οι ανήλικοι ή τα παιδιά ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

| 3 Αυγούστου, 2023
Χρειάζονται οι ανήλικοι ή τα παιδιά ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία εισαγωγής ενός συστήματος για τον προκαταρκτικό έλεγχο των αλλοδαπών ταξιδιωτών σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τέσσερις αυτές χώρες είναι η Αγγλία, η Ουαλία, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία, και αναμένεται ότι, μέχρι το τέλος του 2024, όλοι οι ξένοι υπήκοοι που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζονται αυτή την ηλεκτρονική έγκριση πριν από την αναχώρηση από τις χώρες καταγωγής τους.

Το νέο σύστημα είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το ETIAS της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών). Ονομάζεται UK ETA, που είναι η συντομογραφία του United Kingdom Electronic Travel Authorisation (Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια Ηνωμένου Βασιλείου). Αρχικά, το σύστημα θα ισχύει για τους πολίτες πολλών κρατών της Μέσης Ανατολής και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Ανεξάρτητα από την ηλικία τους, οι πολίτες χωρών που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζονται μια βρετανική ETA για να εισέλθουν στη χώρα από το 2024. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι Βρετανοί υπήκοοι και οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η εντολή της ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου θα ισχύει για τους πολίτες όλων των χωρών, ακόμη και εκείνων που σήμερα έχουν πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση, και θα είναι υποχρεωτική για όλους τους επισκέπτες όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Λόγοι για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ταξιδέψει κανείς σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ ή ακόμη και σε κράτος μέλος του χώρου Σένγκεν, έπρεπε απλώς να προσκομίσει ένα έγκυρο διαβατήριο. Αυτό συνέβαινε επειδή, βασικά, ολόκληρη η Ευρώπη λειτουργούσε ένα σύστημα εύκολης πρόσβασης και μετακίνησης για όλα τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, μετά το Brexit, η Βρετανία δεν αποτελεί πλέον μέρος της ΕΕ. Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει τώρα τους Βρετανούς επισκέπτες πρόκειται να αλλάξει με την εισαγωγή του ETIAS το 2023 και το 2024. Το ETIAS εισάγεται για την ψηφιοποίηση των ευρωπαϊκών συνόρων, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια σχετικά με το ποιος εισέρχεται και εξέρχεται από την Ευρώπη και πού μπορούν να βρίσκονται οι επισκέπτες ανά πάσα στιγμή.

Η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου έχει σχεδιαστεί ομοίως για να αυξήσει την ασφάλεια των συνόρων και να παρακολουθεί στενότερα τους εισερχόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι ούτε έντυπο έγγραφο ούτε σφραγίδα στο διαβατήριο, αλλά ηλεκτρονική σύνδεση με το διαβατήριο, και η έγκριση εισόδου εμφανίζεται όταν σαρώνεται στο σημείο αναχώρησης και στο σημείο εισόδου του κατόχου διαβατηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλο που η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι μια τυπική τυπική θεώρηση, έχει παρόμοιους περιορισμούς, καθώς ο κάτοχός της επιτρέπεται να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο για ενενήντα ημέρες. Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος, οι κάτοχοι ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν, καθώς η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι άδεια πολλαπλής εισόδου. Η παραμονή αυτή μπορεί να είναι για διακοπές, επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς ή άλλους προσωπικούς λόγους, αλλά δεν επιτρέπει στον κάτοχο να αναλάβει οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, ακόμη και αν η εργασία είναι απλήρωτη.

Υποχρεωτικό για όλους

Οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν επιτρέπεται επί του παρόντος η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο με ένα μόνο έγκυρο διαβατήριο. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες χώρες που επί του παρόντος απολαμβάνουν αμοιβαία ρύθμιση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ αυτών των χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Βραζιλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακριβώς όπως οι πολίτες από αυτές τις χώρες θα χρειάζονται σύντομα ETIAS για να επισκεφθούν την Ευρώπη, θα χρειάζονται επίσης ένα UK ETA πριν από οποιαδήποτε επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό αναμένεται να τεθεί πλήρως σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2024, εκτός αν υπάρξουν απρόβλεπτα τεχνικά ζητήματα ή καθυστερήσεις.

Αυτή τη στιγμή, όλοι οι υποψήφιοι επισκέπτες πρέπει να διαθέτουν έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο με την απαραίτητη έγκριση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα παιδιά δεν εξαιρούνται από την εντολή ETA του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι καθήκον του γονέα ή του νόμιμου κηδεμόνα να καταθέσει τα έντυπα αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου και να διασφαλίσει ότι τα διαβατήρια όλων των παιδιών έχουν επισυνάψει την απαραίτητη ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υποβολή αίτησης για ETA για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως συμβαίνει με όλες τις αιτήσεις για ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, όλα γίνονται ηλεκτρονικά, οπότε είναι απαραίτητη η πρόσβαση σε υπολογιστή, καθώς και μια έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η υποβολή αίτησης για λογαριασμό παιδιού ή ανηλίκου αποτελεί καθήκον των γονέων ή του νόμιμου κηδεμόνα του παιδιού. Για να ξεκινήσει η διαδικασία, το παιδί θα πρέπει, φυσικά, να έχει το δικό του διαβατήριο.

Όπως συμβαίνει με όλες τις αιτήσεις, το διαβατήριο πρέπει να είναι βιομετρικό και να είναι ηλικίας μικρότερης των δέκα ετών. Επιπλέον, η ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον έξι μήνες από την τελευταία ημερομηνία παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα είναι επίσης απαραίτητο το πρόσωπο που υποβάλλει την αίτηση του παιδιού να αποδείξει τη συγγένειά του με το παιδί.

Για την επιτυχή υποβολή της αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να προσκομίσετε:

  • Λεπτομέρειες του διαβατηρίου του παιδιού, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού διαβατηρίου και της ημερομηνίας λήξης
  • Αντίγραφο του πιστοποιητικού γέννησης του παιδιού
  • Τεκμηριωμένη απόδειξη της σχέσης
  • Ημερομηνίες εισόδου και εξόδου από το Ηνωμένο Βασίλειο
  • Λεπτομέρειες για το με ποιον θα μείνει το παιδί (αν δεν είναι οι γονείς)
  • Στοιχεία επικοινωνίας για το παιδί όσο βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο

Καθώς τα περισσότερα από αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να σαρωθούν και να επισυναφθούν στην αίτηση, είναι σημαντικό να έχετε έναν σαρωτή και να γνωρίζετε πώς να τον χρησιμοποιείτε.
Όλες οι αιτήσεις πρέπει να εξοφλούνται πλήρως κατά την υποβολή τους, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε μια αποδεκτή πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Εν συντομία

Όταν η βρετανική ETA γίνει υποχρεωτική, θα ισχύει για όλους τους μη Βρετανούς και μη Ιρλανδούς ταξιδιώτες που εισέρχονται σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Κάθε διαβατήριο πρέπει να συνδέεται με το δικό του UK ETA, και αυτό ισχύει και για τα παιδικά διαβατήρια. Τα μικρά παιδιά που ταξιδεύουν με το διαβατήριο του γονέα ή του κηδεμόνα τους δεν θα χρειάζονται τη δική τους βρετανική ETA, καθώς αυτή θα συνδέεται με το διαβατήριο που καλύπτει τον γονέα και το παιδί.

Μόνο όταν το παιδί αποκτήσει το δικό του διαβατήριο θα τεθεί σε ισχύ η εντολή ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν προβλήματα με τις μεταναστευτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου όταν πρόκειται για πολύ μικρά παιδιά, αλλά μπορεί να προκύψουν προβλήματα με μεγαλύτερα παιδιά. Παρόλο που η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ψηφιακή έγκριση για το ταξίδι, είναι επίσης απαραίτητο να έχετε μαζί σας μια εκτυπωμένη έκδοση του εντύπου έγκρισης, καθώς μπορεί να ζητηθεί από το προσωπικό ασφαλείας των συνόρων σε οποιοδήποτε σημείο εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ομοίως, θα ήταν συνετό να έχετε μαζί σας αντίγραφα των πιστοποιητικών γέννησης των παιδιών, καθώς και κάθε έγγραφο που αποδεικνύει τη σχέση με τα παιδιά. Παρόλο που αυτή η πρόσθετη τεκμηρίωση δεν αποτελεί απαίτηση, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελής σε περίπτωση που προκύψουν ζητήματα.