Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

| 15 Δεκεμβρίου, 2023
Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η βρετανική κυβέρνηση εισάγει μια νέα μέθοδο ελέγχου για τους περισσότερους ξένους υπηκόους που επιθυμούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική ETA, που σημαίνει ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόκειται να καταστεί υποχρεωτική απαίτηση για τους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι δεν χρειάζονται επί του παρόντος βρετανική θεώρηση για να εισέλθουν σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Παρά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, οι Βρετανοί πολίτες εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση χωρίς θεώρηση σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χώρου Σένγκεν. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή πρόκειται να αλλάξει από το 2023 και μετά, όταν οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων θα χρειάζονται έγκριση ETIAS πριν πραγματοποιήσουν οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ταξίδι.

Το ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) είναι παρόμοιο με άλλα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου που λειτουργούν σήμερα σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαδικασία υποβολής αίτησης για όλα αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα έγκρισης έχει σχεδιαστεί για να διαχωρίζει ανεπιθύμητους ταξιδιώτες ή επισκέπτες που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια ή εγκληματικό κίνδυνο.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή χάρτινη θεώρηση, η ηλεκτρονική έγκριση ταξιδιού συνδέεται ψηφιακά με το διαβατήριο και εμφανίζεται όταν σαρώνεται στο σημείο αναχώρησης από τη χώρα προέλευσης του κατόχου του διαβατηρίου. Όλες οι ψηφιακές εγκρίσεις πρέπει να εξασφαλίζονται πριν από το ταξίδι, καθώς οι ταξιδιώτες δεν θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις μορφές ταξιδιού εάν το διαβατήριο δεν έχει την απαιτούμενη μορφή έγκρισης.

Αυτό θα ισχύει και για τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να εισέλθουν ή να διέλθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις το νέο σύστημα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Αυτό αναμένεται να συμβεί κάποια στιγμή το 2024.

Σταδιακή ανάπτυξη

Η εισαγωγή της νέας ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια πολύπλοκη υπόθεση και είναι αδύνατο να τεθεί σε λειτουργία εν μία νυκτί. Για το λόγο αυτό, η βρετανική κυβέρνηση αναπτύσσει σταδιακά την ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου. Το νέο σύστημα θα τεθεί για πρώτη φορά σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2023, όταν οι πολίτες του Κατάρ θα απαιτούν ETA του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από κάθε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Φεβρουάριο του 2024, το σύστημα θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει άλλες έξι χώρες της Μέσης Ανατολής, δηλαδή την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μόλις εντοπιστούν και διορθωθούν τυχόν σφάλματα στο σύστημα, η απαίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα επεκταθεί σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια του 2024.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποτελεί απαίτηση μόνο για τους πολίτες των χωρών που επί του παρόντος έχουν πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις χώρες της ΕΕ και του Σένγκεν και ορισμένες χώρες με αμοιβαία πολιτική απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική και ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων ή διαβατηρίων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας απαλλάσσονται από την απαίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και όσοι έχουν άδεια διαμονής, εργασίας ή σπουδών για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπήκοοι των χωρών που απαιτούν σήμερα θεώρηση για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσουν να έχουν τη σωστή μορφή θεώρησης, αλλά δεν θα είναι απαραίτητη η βρετανική ETA.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Η αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, όπου ο αιτών πρέπει να παράσχει βασικά προσωπικά στοιχεία και να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Ονοματεπώνυμο του αιτούντος
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Εθνικότητα
  • Στοιχεία επικοινωνίας

Το έντυπο αίτησης περιέχει επίσης ένα τμήμα που ζητά λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν καταδίκες για ποινικά ή τρομοκρατικά αδικήματα στο παρελθόν. Θα πρέπει να δίνονται πλήρως, καθώς όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες ελέγχονται διεξοδικά σε πολυάριθμες βάσεις δεδομένων ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως. Ομοίως, ένα άλλο τμήμα καλύπτει το πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό, όπου οι αιτούντες πρέπει να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με προηγούμενες θεωρήσεις που έχουν εκδοθεί, ταξίδια σε περιοχές συγκρούσεων και τυχόν ιστορικό παράτασης της θεώρησης ή απέλασης.

Οι αιτούντες θα πρέπει επίσης να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με το επικείμενο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τον κύριο λόγο (ή τους κύριους λόγους) της επίσκεψης. Καθώς πρόκειται για ηλεκτρονική διαδικασία, ο αιτών πρέπει να διαθέτει έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία θα χρησιμοποιείται για σκοπούς επικοινωνίας και επιβεβαίωσης της χορήγησης της ΕΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία υποβολής της αίτησης, θα πρέπει επίσης να δώσετε στοιχεία διαβατηρίου, όπως ο αριθμός διαβατηρίου, η χώρα έκδοσης και η ημερομηνία λήξης. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου είναι πέραν της τελευταίας ημερομηνίας παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαβατήριο που λήγει κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι αποδεκτό και η ΕΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα απορριφθεί.

Θα πρέπει επίσης να έχετε μια αποδεκτή πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, καθώς η πλήρης πληρωμή πρέπει να γίνει κατά την υποβολή της αίτησης. Το τέλος για ένα ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει οριστεί επί του παρόντος σε 10 λίρες (11,70 ευρώ), αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Μόλις χορηγηθεί, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για περίοδο δύο ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κάτοχος μπορεί να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο σε οποιονδήποτε αριθμό περιπτώσεων, εφόσον το διαβατήριο δεν έχει λήξει. Εάν το διαβατήριο λήξει κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου, το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου λήγει μαζί του.

Αναμένεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκδόσεων ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου θα αφορά τουρίστες που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομες διακοπές ή διακοπές. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός θα εκδοθεί επίσης σε ξένους υπηκόους που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς ή σπουδαστικούς σκοπούς. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου καλύπτει αυτούς (και άλλους) σκοπούς, αλλά ο κάτοχος περιορίζεται σε μέγιστη διαμονή έξι μηνών σε ένα μπλοκ. Για παραμονή μεγαλύτερη των έξι μηνών θα είναι απαραίτητη μια κατάλληλη μορφή βρετανικής βίζας.

Εκτιμάται ότι η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αίτησης θα διαρκέσει από δέκα έως δεκαπέντε λεπτά και η απόφαση θα πρέπει να επιστραφεί εντός τριών εργάσιμων ημερών (αν όχι νωρίτερα), με την επιβεβαίωση να αποστέλλεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναγράφεται στο έντυπο αίτησης.

Χρήση του UK ETA

Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η βρετανική ETA θα είναι υποχρεωτική απαίτηση για τους μη Βρετανούς επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να εξασφαλιστεί πριν από οποιοδήποτε ταξίδι, καθώς θα ελεγχθεί από τον μεταφορέα που θα μεταφέρει τον επισκέπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις μορφές μεταφορών και όχι μόνο τους αερομεταφορείς ή τους θαλάσσιους μεταφορείς.

Τα διαβατήρια θα ελέγχονται για να διασφαλιστεί ότι έχουν έγκυρο ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο σε οποιοδήποτε σημείο αναχώρησης για το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε πρόκειται για χερσαίο, θαλάσσιο ή αεροπορικό ταξίδι. Στους κατόχους διαβατηρίων χωρίς την απαραίτητη συνδεδεμένη έγκριση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα τους επιτραπεί να ταξιδέψουν. Τα διαβατήρια θα ελέγχονται επίσης κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και όσοι κατάφεραν με κάποιο τρόπο να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βρετανικό ETA θα επιστρέφονται στο σημείο αναχώρησής τους.

Κάθε άτομο πρέπει να έχει τη δική του βρετανική ETA, και ο κανόνας αυτός ισχύει επίσης για τα παιδιά και τα βρέφη. Ο γονέας ή ο κηδεμόνας μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα μικρά παιδιά, εάν έχουν το δικό τους διαβατήριο. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου καλύπτει τα παιδιά που ταξιδεύουν με το διαβατήριο του γονέα ή του κηδεμόνα που συνδέεται με το εν λόγω διαβατήριο.

Παρόλο που το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένας ψηφιακός σύνδεσμος με το διαβατήριο, καλό θα ήταν να εκτυπώσετε ένα αντίγραφο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιβεβαίωσης, καθώς αυτό μπορεί να σας φανεί πολύτιμο σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα στα σημεία ελέγχου των βρετανικών συνόρων.

Το σύστημα εισάγεται κυρίως για την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου από την παράνομη μετανάστευση, καθώς και για την ανίχνευση πιθανών εγκληματιών και τρομοκρατών. Οι αιτούντες ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου με ποινικό μητρώο ή ιστορικό παραβάσεων σχετικά με τη θεώρηση μπορεί να δυσκολευτούν, αν όχι να μην είναι αδύνατο, να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη άδεια ταξιδιού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ενώ η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για την επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν εγγυάται αυτόματη είσοδο σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η τελική απόφαση εναπόκειται στους πράκτορες ασφαλείας των συνόρων που εκτελούν υπηρεσία, οι οποίοι μπορούν να αρνηθούν την εισδοχή ενός ταξιδιώτη εάν έχουν βάσιμες υποψίες.

Εάν η αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου απορριφθεί, δεν υπάρχει λόγος προσφυγής και ο αιτών θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για μια κατάλληλη μορφή βρετανικής θεώρησης.