Απαιτείται ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαμετακόμιση;

| 4 Ιανουαρίου, 2024
Απαιτείται ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαμετακόμιση;

Μέχρι το τέλος του 2024, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει τεθεί σε λειτουργία και θα αποτελεί υποχρεωτική απαίτηση για πολλούς επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι σήμερα απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς θεώρηση και στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου (ETA) εισάγεται για να ενισχύσει την ασφάλεια, διασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικοί επισκέπτες δεν αποτελούν εγκληματικό ή τρομοκρατικό κίνδυνο ή ότι δεν επιχειρούν να εισέλθουν και να παραμείνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου αποκτάται με τη συμπλήρωση ενός ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης, το οποίο ζητά τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος, συμπεριλαμβανομένων των καταδικαστικών αποφάσεων για ποινικά ή τρομοκρατικά αδικήματα, καθώς και το ιστορικό ταξιδιών σε περιοχές συγκρούσεων ή προηγούμενων παραβάσεων των κανονισμών για τις θεωρήσεις.

Πώς διεκπεραιώνεται μια ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Αφού ελεγχθούν διεξοδικά οι παρεχόμενες πληροφορίες, χορηγείται η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου και συνδέεται ψηφιακά με το διαβατήριο του αιτούντος. Όταν εισαχθεί πλήρως και θα είναι υποχρεωτική, θα πρέπει να εξασφαλίζεται ETA για το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα ελέγχεται στο σημείο αναχώρησης του κατόχου διαβατηρίου.

Η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου έχει σχεδιαστεί για τους επισκέπτες από το εξωτερικό που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για διαμονή έως ενενήντα ημέρες και καλύπτει όσους επισκέπτονται για τουρισμό, επιχειρήσεις, οικογενειακά θέματα, βραχυπρόθεσμες σπουδές και ιατρικούς λόγους.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί σημαντικό κόμβο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και προορισμών στην Ευρώπη και την Ασία, αναμένεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό των αφίξεων σε έναν βρετανικό αερολιμένα θα διέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο κατά τη διαδρομή προς άλλους προορισμούς.

Αυτό εγείρει το ερώτημα: Οι επισκέπτες αυτοί θα εξακολουθούν να χρειάζονται βρετανική ETA εάν δεν σκοπεύουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά μόνο να διέρχονται από βρετανικό αεροδρόμιο;

Βίζα διέλευσης

Σύμφωνα με τους μεταναστευτικούς κανονισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχουν δύο τύποι διέλευσης, που μερικές φορές αναφέρονται ως ενδιάμεσες στάσεις. Αυτές είναι οι “αεροπορικές” και οι “χερσαίες”, και οι δύο απαιτούν από τον επιβάτη να διαθέτει βίζα διέλευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Airside Transit είναι για τους επιβάτες που φθάνουν και πραγματοποιούν μετεπιβίβαση χωρίς να περάσουν από έλεγχο μετανάστευσης. Αυτό γενικά σημαίνει μια περίοδο ωρών σε ασφαλή χώρο εν αναμονή της πτήσης ανταπόκρισης.

Το Landside Transit ισχύει για τους αφικνούμενους επιβάτες που πρέπει να περάσουν από συνοριακό έλεγχο, καθώς η πτήση ανταπόκρισης μπορεί να μην έχει προγραμματιστεί για έως και 24 ώρες (ή και περισσότερο) μετά την άφιξη και ο χρόνος αυτός θα διαρκέσει εκτός των ορίων του ασφαλούς χώρου του αεροδρομίου.

Η σωστή επιλογή

Υπάρχουν δύο τύποι βίζας διέλευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο που μπορούν να εφαρμοστούν σε μη Βρετανούς επισκέπτες και το ποια είναι η σωστή επιλογή εξαρτάται από το πρόγραμμα ταξιδιού του ατόμου. Οι επιλογές είναι:

Άμεση αεροπορική βίζα διέλευσης

Η θεώρηση άμεσης αεροπορικής διέλευσης (Direct Airside Transit Visa, ή DATV) αφορά επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν μετεπιβίβαση από το ίδιο αεροδρόμιο με αυτό στο οποίο έφτασαν και την ίδια ημέρα άφιξης. Οι κάτοχοι DATV δεν υπόκεινται σε συνοριακούς ελέγχους και δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στον ίδιο τον αερολιμένα. Ένα DATV ισχύει μόνο για 24 ώρες το πολύ.

Βίζα επισκέπτη υπό διέλευση

Για τους επιβάτες που φθάνουν και δεν έχουν μετεπιβίβαση εντός 24 ωρών ή που παίρνουν πτήση από διαφορετικό αεροδρόμιο από αυτό της άφιξης, απαιτείται θεώρηση για μετακινούμενο επισκέπτη. Αυτό θα συνεπάγεται, αναγκαστικά, μια σύντομη παραμονή εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και, ως εκ τούτου, οι διερχόμενοι επιβάτες θα πρέπει να ελέγχονται από υπαλλήλους συνοριακού ελέγχου. Υπάρχει χρονικό όριο 48 ωρών για τη βίζα “Επισκέπτης σε διέλευση”.

Τόσο η θεώρηση DATV όσο και η θεώρηση επίσκεψης υπό διαμετακόμιση θα πρέπει να υποβληθούν και να παραληφθούν πριν από την έναρξη οποιουδήποτε ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, και η διαδικασία υποβολής αίτησης και για τις δύο είναι αρκετά παρόμοια.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Τόσο η αίτηση DATV όσο και η αίτηση θεώρησης για διακινούμενο επισκέπτη πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, εκτός από τις αιτήσεις που υποβάλλονται από τη Βόρεια Κορέα, όπου απαιτείται εκτυπωμένο έντυπο. Το έντυπο της αίτησης περιλαμβάνει βασικές προσωπικές πληροφορίες καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με την ημερομηνία άφιξης και την προγραμματισμένη αεροπορική σύνδεση. Ένα ισχύον, έγκυρο διαβατήριο είναι απαραίτητο κατά την υποβολή της αίτησης. Θα ζητηθούν στοιχεία όπως ο αριθμός διαβατηρίου, η χώρα έκδοσης και η ημερομηνία λήξης.

Μόλις υποβληθεί το έντυπο, πρέπει να κανονιστεί συνέντευξη με την πρεσβεία, το προξενείο ή το καθορισμένο κέντρο επεξεργασίας θεωρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο αιτών θα κληθεί να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο ζητά τη θεώρηση και να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις των υπαλλήλων σχετικά με την αίτησή του.

Κατά τη συνέντευξη, ο υποψήφιος θα πρέπει επίσης να:

  • Να προσκομίσετε ισχύον διαβατήριο (ή άλλο αποδεκτό ταξιδιωτικό έγγραφο)
  • Να επιδείξετε τυχόν έγκυρη θεώρηση παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία για το επόμενο ταξίδι (κρατήσεις πτήσεων κ.λπ.)
  • Να προσκομίσετε απόδειξη της άδειας εισόδου στην επόμενη χώρα, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Είναι επίσης πιθανό να χρειαστεί να δοθούν βιομετρικές πληροφορίες, όπως σαρώσεις προσώπου/αμφιβληστροειδούς ή δακτυλικά αποτυπώματα, κατά τη συνέντευξη, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Οποιαδήποτε έγγραφα ζητηθούν κατά τη συνέντευξη, θα πρέπει επίσης να τα πάρετε μαζί σας για την παραμονή σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ενδέχεται να σας τα ζητήσουν οι τελωνειακοί ή συνοριακοί υπάλληλοι.

Δεν υπάρχουν καθορισμένα τέλη ούτε για τη βίζα DATV ούτε για τη βίζα “Επισκέπτης υπό διέλευση” και οι τιμές ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Επί του παρόντος, το 2023, η DATV κοστίζει περίπου 35 λίρες (40 ευρώ) και η θεώρηση διαβατηρίου επισκέπτη περίπου 64 λίρες (75 ευρώ), αλλά αυτά αποτελούν απλώς μια κατευθυντήρια γραμμή και το πραγματικό κόστος θα πρέπει να ελέγχεται κατά τη στιγμή της αίτησης.

Τυπική βίζα επισκέπτη

Για τους μη Βρετανούς ταξιδιώτες που πρέπει να διέρχονται τακτικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, η απόκτηση βίζας διέλευσης για κάθε ταξίδι μπορεί να είναι μια κουραστική και δαπανηρή υπόθεση. Η λύση για αυτούς τους ταξιδιώτες θα μπορούσε να είναι μια τυπική βίζα επισκέπτη.

Αυτός ο τύπος θεώρησης μπορεί να ισχύει για δύο, πέντε ή ακόμη και δέκα χρόνια και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με τις θεωρήσεις DATV και Visitor in Transit, με μία αξιοσημείωτη εξαίρεση. Οι κάτοχοι τυπικής βίζας επισκέπτη επιτρέπεται να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μέγιστη περίοδο έξι μηνών σε κάθε ταξίδι.

Όπως συμβαίνει και με τις άλλες μορφές θεωρήσεων διέλευσης, η αίτηση για μια τυπική θεώρηση επισκέπτη πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά και η προσωπική συνέντευξη αποτελεί επίσης απαραίτητο μέρος της διαδικασίας. Όλοι οι αιτούντες πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι είναι οικονομικά σε θέση να χρηματοδοτήσουν τον εαυτό τους για οποιαδήποτε παρατεταμένη διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αρμόδιοι για τη διεκπεραίωση της θεώρησης μπορεί επίσης να ζητήσουν απόδειξη ότι ο αιτών εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για βάσιμους λόγους και ότι θα εγκαταλείψει τη δικαιοδοσία του στο τέλος της διαμονής του. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή απόδειξης τακτικής απασχόλησης, στενών οικογενειακών δεσμών ή ιδιοκτησίας περιουσίας στη χώρα καταγωγής του αιτούντος.

Δεν απαιτείται βίζα

Οι περισσότεροι, αλλά όχι όλοι, οι μη Βρετανοί ταξιδιώτες που διέρχονται από βρετανικό αεροδρόμιο θα χρειαστούν κάποιας μορφής άδεια για να το πράξουν, η οποία συνήθως έχει τη μορφή βίζας διέλευσης. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις από αυτή την απαίτηση και οι εξαιρέσεις αυτές μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις ομάδες.

Πολίτες του ΕΟΧ και της Ελβετίας

Οι πολίτες οποιασδήποτε χώρας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) δεν χρειάζονται επί του παρόντος θεώρηση για τη διέλευση από το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη διαμονή τους για μέγιστη περίοδο ενενήντα ημερών. Ο ΕΟΧ περιλαμβάνει και τις είκοσι επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία. Οι Ελβετοί υπήκοοι απαλλάσσονται επίσης από κάθε υποχρέωση θεώρησης.

Κάτοχοι Οικογενειακής Άδειας ΕΟΧ

Η οικογενειακή άδεια ΕΟΧ επιτρέπει στον κάτοχό της να ταξιδέψει με τα μέλη της οικογένειάς του που πληρούν τις προϋποθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να συναντήσει την οικογένειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οικογενειακή άδεια ισχύει για έξι μήνες και ο κάτοχός της επιτρέπεται να εργάζεται όσο βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το καθεστώς αυτό είναι επί του παρόντος ανοικτό και σε Ουκρανούς πολίτες που έχουν συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάτοχοι ταξιδιωτικών εγγράφων από το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών

Ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εκδοθούν σε αιτούντες άσυλο, σε άτομα που ζητούν προστασία για ανθρωπιστικούς λόγους, σε ανιθαγενείς και σε άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αίτηση για άδεια ταξιδιού πρέπει να υποβάλλεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, και μόλις εγκριθεί, τα ταξιδιωτικά έγγραφα επιτρέπουν στον κάτοχό τους να εξέλθει και να επανέλθει στη δικαιοδοσία.

Κάτοχοι βίζας επισκέπτη γάμου

Με τη βίζα επισκέπτη γάμου, επιτρέπεται η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό τον γάμο ή τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης, ο οποίος πρέπει να διεξαχθεί σε αδειοδοτημένο χώρο. Είναι επίσης δυνατή η διέλευση από το Ηνωμένο Βασίλειο καθ’ οδόν προς άλλον προορισμό χωρίς να απαιτείται θεώρηση διέλευσης.

Πιθανές μελλοντικές αλλαγές στην ETA ή τη Visa του Ηνωμένου Βασιλείου

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να εφαρμόζει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών (ETIAS) και η Βρετανία προχωρά στη δική της μορφή ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (UK ETA), υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι οι τρέχουσες ταξιδιωτικές απαιτήσεις μεταξύ του ΕΟΧ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα αλλάξουν.

Επί του παρόντος, οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς θεώρηση μεταξύ των δύο δικαιοδοσιών, αλλά αυτή η απλότητα της κυκλοφορίας θα αλλάξει όταν το ETIAS και η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου τεθούν σε πλήρη λειτουργία, πράγμα που αναμένεται να γίνει έως το 2024 στην περίπτωση του ETIAS και το επόμενο έτος για την ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προς το παρόν, δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά οι απαιτήσεις για τους Ευρωπαίους επισκέπτες που πρέπει να διαθέτουν θεώρηση διέλευσης για να χρησιμοποιούν τα βρετανικά αεροδρόμια ως ενδιάμεσο σταθμό, αλλά η κατάσταση είναι ρευστή και θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει να επιβάλει τέτοιες απαιτήσεις στους Βρετανούς πολίτες που διέρχονται από ευρωπαϊκά αεροδρόμια.