ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Αυστραλούς πολίτες και πώς θα επηρεάσει τα ταξίδια

Το 2024, οι πολίτες της Αυστραλίας που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) θα πρέπει να λαμβάνουν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA). Πρόκειται για μια νέα ψηφιακή άδεια που είναι υποχρεωτική για τους πολίτες των χωρών που μπορούν να ταξιδέψουν στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς θεώρηση για σύντομα ταξίδια. Αυτό περιλαμβάνει τους πολίτες της Αυστραλίας.

Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός που θα βοηθήσει τους πολίτες της Αυστραλίας να περιηγηθούν στο νέο σύστημα ETA και να αποκτήσουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό πριν από την επίσκεψή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιλαμβάνει τις απαιτήσεις, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, τις προσδοκίες ταξιδιού και άλλα.

Γιατί εισάγεται η βρετανική ETA για τους πολίτες της Αυστραλίας;

Το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφιοποιεί τα σύνορά του και το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειάς του. Μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών και συνδικάτων οργανωμένου εγκλήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, η ΕΤΑ συμβάλλει στον εντοπισμό απειλών για την εθνική ασφάλεια πριν από την είσοδό τους στη χώρα.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επίσης σχεδιαστεί για τη βελτίωση του ελέγχου των συνόρων και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας μετανάστευσης για τους ταξιδιώτες που έχουν προ-επαληθευτεί και είναι χαμηλού κινδύνου.

Για τους πολίτες της Αυστραλίας, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Η υποβολή αίτησης και η έγκριση της ETA είναι γρήγορη και εύκολη.
 • Η τιμή της είναι λογική σε σύγκριση με παρόμοιες ψηφιακές ταξιδιωτικές άδειες που επιβάλλουν άλλες χώρες.
 • Χρειάζεται να υποβάλλετε αίτηση για ETA μόνο κάθε δύο χρόνια, όχι κάθε φορά που επισκέπτεστε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς το βρετανικό σύστημα ETA θα επηρεάσει τους Αυστραλούς ταξιδιώτες

Η βρετανική ETA είναι συγκρίσιμη με την ηλεκτρονική ταξιδιωτική αρχή της Αυστραλίας (ETA). Ενώ η ETA της Αυστραλίας ισοδυναμεί με θεώρηση, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ισοδυναμεί.

Μόλις ανοίξει η βρετανική ETA για την εξυπηρέτηση των αυστραλών πολιτών το 2024, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν εγκεκριμένη ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απαιτείται για τους υπηκόους που δεν διαθέτουν βίζα, είτε φθάνουν αεροπορικώς, είτε με πλοίο (π.χ. στο πλαίσιο κρουαζιέρας), είτε χερσαία, όπως μέσω της σιδηροδρομικής σήραγγας που συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για τους ακόλουθους ταξιδιωτικούς σκοπούς:

 • Βραχυχρόνια διαμονή κάτω των έξι μηνών (180 ημέρες) για τουρισμό, σύντομες σπουδές, επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς, επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες και ιατρικές θεραπείες.
 • Βραχυπρόθεσμη διαμονή έως τρεις μήνες (90 ημέρες) με την παραχώρηση θεώρησης για δημιουργικούς εργαζομένους
 • Διέλευση από το Ηνωμένο Βασίλειο (δηλαδή αλλαγή αεροπλάνου), ανεξάρτητα από το αν διέρχεται ή όχι από τον έλεγχο των βρετανικών συνόρων.

Για να είναι επιλέξιμοι για ETA, οι Αυστραλοί πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Να είστε υπήκοος χώρας που έχει καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Αυστραλία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών των οποίων οι πολίτες χρειάζονται ETA για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Να έχετε βιομετρικό διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον έξι μηνών πέραν της προβλεπόμενης ημερομηνίας αναχώρησης από το Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Δεν σκοπεύετε να μείνετε, να εργαστείτε ή να σπουδάσετε στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.
 • Να μην έχουν ποινικό μητρώο και να μην έχουν παραβιάσει κατά το παρελθόν τις μεταναστευτικές διατάξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού.

Ανεξάρτητα από την ηλικία τους, όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να λάβουν ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA για τα παιδιά και τα βρέφη τους.

Άτομα με ποινικό μητρώο, ιστορικό παραβάσεων της νομοθεσίας για τη μετανάστευση ή ποινή φυλάκισης άνω των 12 μηνών στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού ενδέχεται να μην είναι επιλέξιμα για ETA. Μπορεί να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για βίζα.

Το νέο σύστημα ETA δεν θα επηρεάσει τους πολίτες της Αυστραλίας που σκοπεύουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερο από έξι μήνες ή να εργαστούν/διαμείνουν μόνιμα εκεί. Θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται την κατάλληλη θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Απαιτήσεις για την υποβολή αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για Αυστραλούς

Οι πολίτες της Αυστραλίας που είναι επιλέξιμοι για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμάσουν τις ακόλουθες απαιτήσεις αίτησης:

 • Βιομετρικό διαβατήριο που εκδίδεται από την Αυστραλία, οι πολίτες της οποίας δεν χρειάζονται θεώρηση για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομα ταξίδια.
 • Πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου
 • Μια έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Μια λειτουργική μέθοδος ηλεκτρονικής πληρωμής, όπως πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, Apply Pay ή Google Pay

Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες της Αυστραλίας

Οι πολίτες της Αυστραλίας μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για ETA μέσω του επίσημου ιστότοπου ή της εφαρμογής της βρετανικής κυβέρνησης. Η συμπλήρωση της αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική ή χωρίς χαρτί, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για προσωπικές επισκέψεις σε προξενεία ή γραφεία θεωρήσεων.

Πριν υποβάλετε αίτηση για ETA, βεβαιωθείτε για όλες τις απαιτήσεις και τις πληροφορίες. Ακολουθεί ένας βήμα προς βήμα οδηγός για τους Αυστραλούς για να υποβάλουν αίτηση.

 1. Ανεβάστε ή βγάλτε φωτογραφία του διαβατηρίου που θα χρησιμοποιήσετε για να ταξιδέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνετε την εικόνα και τις δύο σειρές αριθμών και γραμμάτων στο κάτω μέρος.
 2. Ανεβάστε μια πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου ή τραβήξτε μια φωτογραφία με την κάμερα της συσκευής σας, αν διαθέτει. Οι εικόνες πρέπει να αποθηκεύονται ως αρχείο jpeg ή με την επέκταση αρχείου .jpg. Τα παιδιά ηλικίας εννέα ετών και κάτω δεν χρειάζεται να ανεβάσουν φωτογραφία διαβατηρίου.
 3. Συμπληρώστε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες. Αυτά περιλαμβάνουν προσωπικά στοιχεία (π.χ. όνομα, ημερομηνία γέννησης), στοιχεία διαβατηρίου, στοιχεία απασχόλησης, διεύθυνση κατοικίας και στοιχεία επικοινωνίας.
 4. Απαντήστε σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την επιλεξιμότητα. Όπως κάθε άλλος επισκέπτης του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Αυστραλοί αιτούντες ETA πρέπει να αποκαλύπτουν με ειλικρίνεια το ποινικό τους μητρώο, τα προηγούμενα μεταναστευτικά αδικήματα και οποιαδήποτε σχέση ή συμμετοχή σε παράνομες ή παράνομες ομάδες ή οργανώσεις.
 5. Πληρώστε ηλεκτρονικά για την αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αίτηση ETA για το Ηνωμένο Βασίλειο κοστίζει 10 λίρες Αγγλίας για κάθε αίτηση. Για να ολοκληρώσετε την αίτηση, πρέπει να πληρώσετε το τέλος ηλεκτρονικά χρησιμοποιώντας πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, Apple Pay ή Google Pay.

Αφού υποβάλετε την ηλεκτρονική αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, θα λάβετε επιβεβαίωση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δηλώσατε.

Συμβουλές για την υποβολή αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για Αυστραλούς

Για να αποφύγετε τα συνήθη λάθη, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για μια γρήγορη και αποτελεσματική ηλεκτρονική αίτηση ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 • Παρέχετε ή τραβήξτε καθαρές, υψηλής ποιότητας φωτογραφίες του διαβατηρίου σας και του εαυτού σας. Βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές των φωτογραφιών διαβατηρίου και είναι έγχρωμες χωρίς φίλτρα ή εφέ.
 • Βεβαιωθείτε ότι παρέχετε σωστά στοιχεία και ότι είστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς. Η παροχή ψευδών ή ανακριβών πληροφοριών ή ακόμη και η απόκρυψη πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις ή σε απόρριψη της αίτησής σας.
 • Ελέγξτε εκ των προτέρων αν η ηλεκτρονική μέθοδος πληρωμής σας λειτουργεί και αν έχετε αρκετά χρήματα για να πληρώσετε την αίτηση ηλεκτρονικά.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε επανεξετάσει και διπλοελέγξει τα στοιχεία της αίτησής σας πριν τα υποβάλετε.

Επεξεργασία και παραλαβή του ETA σας

Κατά την υποβολή της αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, το σύστημα θα διασταυρώσει τα στοιχεία που υποβλήθηκαν με διάφορες βάσεις δεδομένων ασφαλείας για να ελέγξει αν ο αιτών πληροί τις προϋποθέσεις για ETA.

Η απόφαση για την αίτηση ETA αποστέλλεται συνήθως στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αιτούντος εντός τριών ημερών (72 ωρών) από την υποβολή της αίτησης. Ενώ ορισμένοι ταξιδιώτες λαμβάνουν άμεση απόφαση, άλλοι μπορεί να περιμένουν περισσότερες από τρεις ημέρες.

Συνιστάται στους πολίτες της Αυστραλίας να υποβάλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν κλείσουν το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποφύγουν καθυστερήσεις.

Εάν η αίτηση ETA σας απορρίφθηκε, μπορείτε να υποβάλετε νέα αίτηση ETA και να πληρώσετε εκ νέου το τέλος. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει πρώτα να αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους σας είχε απορριφθεί η χορήγηση ΕΤΑ στην προηγούμενη αίτησή σας.

Η άρνηση χορήγησης ETA για ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα. Μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση για κατάλληλη θεώρηση για να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η απόκτηση βίζας για το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει μια πιο σύνθετη διαδικασία και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από την απόκτηση ETA. Είναι απαραίτητο να προσαρμόσετε ανάλογα τα ταξιδιωτικά σας σχέδια.

Ταξίδι με βρετανικό ETA για πολίτες της Αυστραλίας

Το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου συνδέεται ψηφιακά με το διαβατήριο ενός ατόμου. Ισχύει για δύο χρόνια, επιτρέποντας πολλαπλές σύντομες επισκέψεις, κάθε μία από τις οποίες διαρκεί το πολύ έξι μήνες ανά επίσκεψη. Πρέπει να υποβάλετε αίτηση για νέα ETA μετά τη λήξη της άδειας ή του διαβατηρίου σας, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα, για να συνεχίσετε να ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναχώρηση για το Ηνωμένο Βασίλειο

Δεδομένου ότι πρόκειται για ηλεκτρονικό έγγραφο, δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας φυσικό αντίγραφο του ETA σας. Για τους Αυστραλούς ταξιδιώτες με πολλαπλά διαβατήρια, βεβαιωθείτε ότι ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο με το ίδιο διαβατήριο που χρησιμοποιήσατε στην αίτησή σας.

Πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο, το πλοίο ή το τρένο, οι μεταφορείς θα ελέγχουν αν διαθέτετε το κατάλληλο ταξιδιωτικό έγγραφο, σαρώνοντας το διαβατήριό σας. Θα επιτρέψουν την επιβίβαση μόνο σε ταξιδιώτες από την Αυστραλία με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι μπορούν να προσκομίσουν εγκεκριμένο ETA ή βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μια εγκεκριμένη ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν εξασφαλίζει την άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά την άφιξη, οι Αυστραλοί πολίτες με εγκεκριμένο ETA πρέπει να υποβάλουν τα έγγραφα ταυτότητάς τους στη βρετανική συνοριοφυλακή ή να περάσουν από πύλη ePassport, εάν υπάρχει.

Θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμοι να προσκομίσουν απόδειξη ότι ταξιδεύουν με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο ή εισιτήριο για να φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο εντός έξι μηνών από την άφιξή τους. Εάν τους ζητηθεί, οι ταξιδιώτες με ETA πρέπει επίσης να είναι έτοιμοι να αποδείξουν την οικονομική τους δυνατότητα να υποστηρίξουν τη διαμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ταξίδι τους στην πατρίδα.

Ακόμα και αν έχετε ETA, μπορεί να σας αρνηθούν την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν αποτύχετε σε συνοριακό έλεγχο ή δεν πληροίτε άλλες προϋποθέσεις εισόδου.

Μόλις περάσουν την ασφάλεια των συνόρων, οι Αυστραλοί πολίτες με εγκεκριμένο ETA μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των χωρών που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Εντός των τεσσάρων συστατικών χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου, οι επισκέπτες της Αυστραλίας μπορούν να ταξιδέψουν χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους μεταφοράς, όπως τρένα, πλοία και τοπικές πτήσεις. Πριν επιβιβαστούν σε πλοίο ή εσωτερική πτήση εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, χρειάζεται μόνο να προσκομίσουν μια ταυτότητα, συνήθως διαβατήριο ή άδεια οδήγησης.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ισχύει στην Ιρλανδία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιτρέπει την είσοδο στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μια ξεχωριστή χώρα, και σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Κοινής Ταξιδιωτικής Ζώνης Σένγκεν.

Οι Αυστραλοί που θέλουν να επισκεφθούν την Ιρλανδία ή άλλες χώρες της Ευρώπης πρέπει να ενημερωθούν για τις απαιτήσεις εισόδου της χώρας πριν κλείσουν το ταξίδι τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ταξιδιώτες μπορούν να ανατρέξουν στη σελίδα Συχνές ερωτήσεις για την ETA.