Ο πλήρης οδηγός σας για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Λιθουανούς πολίτες

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εφαρμόσει το νέο του πρόγραμμα ETA πριν από το 2024. Οι Λιθουανοί πολίτες συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που θα επηρεαστούν από το νέο σύστημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Αυτός ο οδηγός εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι Λιθουανοί ταξιδιώτες πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου υποβολής αίτησης για τη νέα ETA.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Λιθουανούς πολίτες;

Το ETA, ή Electronic Travel Authorisation, είναι ένα νέο πρόγραμμα που εισάγει η βρετανική κυβέρνηση. Αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την πλήρη ψηφιοποίηση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και βασίζεται σε υφιστάμενα προγράμματα που εφαρμόζονται σήμερα σε χώρες όπως ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την ΕΤΑ σε ισχύ, η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη εποπτεία των προσώπων που εισέρχονται στη χώρα και θα είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να εντοπίζει πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια. Η ETA είναι μια ταξιδιωτική άδεια, η οποία δίνει στους ταξιδιώτες άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν πρόκειται για βίζα. Η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι πολύ απλούστερη από την αίτηση θεώρησης και μπορεί να ολοκληρωθεί εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά.

Πώς επηρεάζει η ETA τους Λιθουανούς ταξιδιώτες;

Η Λιθουανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 92 χωρών που έχουν συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκ τούτου, οι Λιθουανοί πολίτες δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν κανένα έντυπο ή χαρτί πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα αλλάξει με το νέο σύστημα. Οι Λιθουανοί εξακολουθούν να μην χρειάζονται θεώρηση πριν ταξιδέψουν, αλλά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA.

Οι Λιθουανοί έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάφορους λόγους. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Βραχυπρόθεσμα μαθήματα ή προγράμματα σπουδών
– Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Λιθουανούς πολίτες παρέχει στους κατόχους άδεια να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους. Υπάρχει ένα ενιαίο έντυπο αίτησης που πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι επισκέπτες, ανεξάρτητα από τον λόγο του ταξιδιού τους. Η ETA παρέχει στους ταξιδιώτες άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες.

Ορισμένοι Λιθουανοί χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το ισχύον σύστημα. Αυτό δεν θα αλλάξει. Όσοι θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, να παραμείνουν εκεί για περισσότερο από έξι μήνες ή να εργαστούν ενώ βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται θεώρηση. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θεώρησης δεν θα αλλάξει με την εισαγωγή του προγράμματος ETA, καθώς το σύστημα θεωρήσεων παραμένει εντελώς ξεχωριστό από το νέο σύστημα. Πολλοί νέοι Λιθουανοί έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εργαστούν ως au pairs. Αυτό απαιτεί βίζα, και υπάρχουν ειδικές κατηγορίες βίζας που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για au pairs από την ΕΕ.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Λιθουανούς πολίτες

Το έντυπο αίτησης ETA είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Καθώς το σύστημα ETA έχει σχεδιαστεί να είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό, δεν θα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε χαρτί.

Οι Λιθουανοί θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να συμβουλευτούν τον κατάλογο των απαιτήσεων για την ETA, προτού καταστρώσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Ορισμένες απαιτήσεις για τη συμπλήρωση της αίτησης ETA περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο από χώρα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες – περιλαμβάνουν διάφορα δεδομένα, όπως ημερομηνία γέννησης, στοιχεία απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο λόγος της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μια διεύθυνση κατά την παραμονή σας στη χώρα.
– Πληρωμή του τέλους αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη οποιουδήποτε ποινικού μητρώου στο παρελθόν, μεταναστευτικών αδικημάτων ή συμμετοχής (στο παρελθόν ή στο παρόν) σε απαγορευμένη ομάδα ή οργάνωση.

Το τελευταίο στοιχείο του καταλόγου είναι ζωτικής σημασίας για τη συνιστώσα της ασφάλειας της ΕΤΑ. Ένας από τους στόχους του συστήματος ETA είναι να διευκολύνει την κυβέρνηση να επισημαίνει πιθανούς κινδύνους. Η αίτηση των ταξιδιωτών που θεωρείται ότι αποτελούν απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο θα απορριφθεί.

Οι πληροφορίες αυτές ενδέχεται να αλλάξουν. Το σύστημα ETA δεν έχει ακόμη εισαχθεί και ορισμένες λεπτομέρειες ενδέχεται να τροποποιηθούν καθώς το πρόγραμμα οριστικοποιείται. Για παράδειγμα, επί του παρόντος, δεν έχουμε οριστικές πληροφορίες σχετικά με το πόσο θα κοστίσει το τέλος αίτησης για την ΕΤΑ. Ωστόσο, οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα μας δίνουν μια καλή εικόνα για το τι μπορούν να περιμένουν οι ταξιδιώτες από το νέο σύστημα ETA.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Λιθουανούς πολίτες

Οι μεταφορείς αναμένεται να θέτουν ως όρο μεταφοράς την εγκεκριμένη ETA. Αυτό είναι σύνηθες με τα αντίστοιχα προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, οπότε πιθανότατα θα εφαρμοστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ξεκινήσουν την αίτησή τους με αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους. Εάν δεν έχουν στην πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου αναχώρησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Λιθουανούς πολίτες, ενδέχεται να μην τους επιτραπεί να ταξιδέψουν.

Η επεξεργασία της αίτησης ETA αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Πριν από την έναρξη της περιόδου επεξεργασίας, οι αιτούντες πρέπει να συμπληρώσουν πλήρως το έντυπό τους και να καταβάλουν το τέλος αίτησης. Αυτό δεν επιστρέφεται.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να απορριφθεί μια αίτηση ETA. Εάν η αίτηση απορριφθεί, ο αιτών έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Εάν η προσφυγή επίσης απορριφθεί, τότε ο αιτών μπορεί να επιλέξει να υποβάλει αίτηση για θεώρηση. Αυτό απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από την αίτηση για ETA και περιλαμβάνει μια πιο περίπλοκη διαδικασία υποβολής αίτησης.

Ταξίδια με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Λιθουανούς πολίτες

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδείξουν την εγκεκριμένη ETA τους πρώτα στο σημείο αναχώρησης. Οι περισσότεροι Λιθουανοί επιλέγουν να πετάξουν και υπάρχουν απευθείας πτήσεις που συνδέουν το Βίλνιους με πολλά διαφορετικά αεροδρόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, κάποιοι μπορεί επίσης να περάσουν από τη σήραγγα της Μάγχης που συνδέει τη Μεγάλη Βρετανία με τη Γαλλία ή να εισέλθουν μέσω πλοίου. Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο οι ταξιδιώτες έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να προσκομίσουν ETA.

Κατά την άφιξη, οι ταξιδιώτες θα πρέπει και πάλι να επιδείξουν τον ΕΤΑ τους κατά τη διέλευσή τους από τον συνοριακό έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με εγκεκριμένο ETA, οι ταξιδιώτες μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνουν εκεί έως και έξι μήνες. Εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν υπάρχουν εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Λιθουανοί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά την ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, υπήρξε μεγάλης κλίμακας λιθουανική μετανάστευση προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον αποχωρήσει από την ΕΕ, παραμένει μια μεγάλη λιθουανική κοινότητα. Με περισσότερους από 150.000 Λιθουανούς να ζουν εκεί, οι περισσότεροι διαμένουν στο Λονδίνο. Πολλοί Λιθουανοί έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς που έχουν εγκατασταθεί εκεί. Άλλοι έρχονται για να σπουδάσουν ή να απολαύσουν τις διακοπές τους.