Επεξήγηση της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ισπανούς πολίτες

Με τα σχέδια να προβλέπουν ότι η ανάπτυξη θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024, όλοι οι επισκέπτες των τεσσάρων επιμέρους κρατών του Ηνωμένου Βασιλείου θα υπόκεινται σε ένα νέο σύστημα ETA. Οι αιτήσεις για ETA πρέπει να υποβάλλονται εγκαίρως πριν από την ημερομηνία του ταξιδιού, και αυτό ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες και τις εθνικότητες που μπορεί να ήταν προηγουμένως επιλέξιμες για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης.

Το ακόλουθο άρθρο θα μεταδώσει τις σημαντικότερες πληροφορίες στους Ισπανούς πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το 2023, πώς μπορεί να επηρεαστούν από την εγκατάσταση του νέου συστήματος και συμβουλές για το πώς να υποβάλουν αίτηση για την ETA.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Ισπανούς πολίτες;

Η υπουργός Εσωτερικών της τότε συντηρητικής κυβέρνησης, Priti Patel, ανακοίνωσε αλλαγές στον νόμο περί ιθαγένειας και συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου του 2022.

Σύμφωνα με αυτή τη νέα νομοθεσία, όλα τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένα και όλοι οι επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζονται μια νέα ηλεκτρονική άδεια για να εισέλθουν για βραχυπρόθεσμη διαμονή.

Από το 2024, η άδεια θα είναι μια ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA), η οποία είναι παρόμοια με τα προγράμματα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Εφαρμόζεται και στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να αυστηροποιήσει τη μετανάστευση και να διατηρήσει τον έλεγχο, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, χωρίς σημαντική διακοπή της ομαλής μετακίνησης των γνήσιων επισκεπτών.

Ποιον αφορά η ETA;

Πριν από αυτή τη νομοθεσία, οι πολίτες πολλών χωρών μπορούσαν να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να χρειάζονται θεώρηση, αρκεί να διαθέτουν εθνική ταυτότητα (για τις χώρες της ζώνης Σένγκεν) ή διαβατήριο. Οι αλλαγές στον νόμο περί ιθαγένειας και συνόρων καταργούν το προνόμιο της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και εισάγουν την ΕΤΑ.

Αυτός ο κατάλογος των χωρών στις οποίες εφαρμόζεται η ΕΤΑ είναι 92, όπως δημοσιεύεται σήμερα, και η Ισπανία περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο επιλεξιμότητας. Οι επισκέπτες από την Ισπανία θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ΕΤΑ, ανεξάρτητα από τον λόγο του ταξιδιού τους – ο τουρισμός, οι επιχειρήσεις, η εκπαίδευση, η ιατρική περίθαλψη και η επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους θεωρούνται έγκυροι λόγοι.

Η ETA θα ισχύει για όλες τις πιθανές νόμιμες μεθόδους ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2024 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι το ψηφιοποιημένο σύστημα θα υπάρχει παντού, από τα αεροδρόμια μέχρι τα λιμάνια και τα τρένα Eurostar.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα τους Ισπανούς πολίτες;

Κατά τα έτη πριν από το νέο σύστημα ETA, οι Ισπανοί πολίτες που ήθελαν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειαζόταν να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση, εφόσον η διάρκεια της προβλεπόμενης διαμονής τους ήταν μικρότερη των 6 μηνών, καθώς προέρχονταν από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συνέβαινε εφόσον πληρούσαν τις συνήθεις απαιτήσεις των επισκεπτών.

Από το 2024 και έπειτα, κανένας από αυτούς τους κανόνες που είχαν τεθεί προηγουμένως δεν θα ισχύει, με τα πάντα να κινούνται προς την απαίτηση άδειας ETA για την είσοδο στη χώρα.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης για ETA;

Αν και ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες μικρές αλλαγές πριν από την αναμενόμενη ολοκλήρωση της επέκτασης, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι γνωστή.

Δείτε πώς και τι απαιτείται για να υποβάλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για Ισπανούς πολίτες:

Το ETA είναι ένα ψηφιακό σύστημα και όλες οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Δεν μπορείτε να υποβάλετε αίτηση υποβάλλοντας έγγραφα ή κάνοντας αίτηση αυτοπροσώπως.

Κάθε ταξιδιώτης που ταξιδεύει με ETA χρειάζεται τα εξής:

– Ισχύον ισπανικό διαβατήριο.
– Μια πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου σε ψηφιακή μορφή για ευκολία χρήσης.
– Μια έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το έντυπο αίτησης θα ζητά τις ακόλουθες πληροφορίες:

– Προσωπικά στοιχεία – ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και τρέχουσα διεύθυνση κατοικίας.
– Στοιχεία διαβατηρίου – αριθμός, ημερομηνία έκδοσης και χώρα έκδοσης
– Στοιχεία απασχόλησης – όνομα, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας του εργοδότη τους.
– Λεπτομέρειες ταξιδιού – ο σκοπός της επίσκεψης και η διεύθυνση (οι διευθύνσεις) που θα χρησιμοποιηθεί(-ουν) κατά την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα σας ζητηθεί επίσης να παράσχετε περαιτέρω προσωπικές πληροφορίες. Θα υποβάλλονται ερωτήσεις σχετικά με το μεταναστευτικό σας ιστορικό (και αν έχετε διπλή υπηκοότητα ή υπηκοότητα), το ποινικό μητρώο, το ιστορικό ναρκωτικών, την κατάσταση της υγείας σας και τις σχέσεις με απαγορευμένες ομάδες ή την ένταξή σας σε αυτές.

Οι πληροφορίες αυτές θα ελεγχθούν με βάση εθνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τις συνοριακές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα άτομα που έχουν επισημανθεί ενδέχεται να μην λάβουν ETA.

Η πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα απαιτείται επίσης κατά την υποβολή της αίτησής σας. Αιτήσεις χωρίς πληρωμή δεν θα διεκπεραιώνονται.

Πώς διεκπεραιώνεται μια αίτηση ETA;

Ο συνήθης χρόνος επεξεργασίας αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 48 και 72 ωρών, αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερος ανάλογα με τον όγκο της κίνησης των αιτήσεων εκείνη τη στιγμή.

Εξαιτίας αυτού, η συμβουλή για τους Ισπανούς ταξιδιώτες είναι να υποβάλουν αίτηση ETA όσο το δυνατόν νωρίτερα από την ημερομηνία του ταξιδιού τους.

Πώς θα επηρεάσει η ETA τη διαδικασία εισόδου;

Όταν εγκρίνεται η αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για Ισπανούς πολίτες, ο ταξιδιώτης θα την λάβει με τη μορφή ψηφιακής άδειας που συνδέεται με το έγκυρο ισπανικό διαβατήριό του.

Κάθε εγκεκριμένη ETA κατατίθεται στις βάσεις δεδομένων Advanced Passenger Information, στις οποίες έχουν πρόσβαση οι αερομεταφορείς για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι επιβάτες τους διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει να ελέγχονται πριν σας επιτραπεί η επιβίβαση στο αεροσκάφος, το πλοίο ή το τρένο Eurostar.

Στους ταξιδιώτες που φθάνουν στα σύνορα χωρίς ETA θα τους απαγορεύεται η είσοδος. Επίσης, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Ισπανούς πολίτες δεν εγγυάται την είσοδο. Οι υπάλληλοι των συνόρων μπορούν να απορρίψουν οποιονδήποτε πιστεύουν ότι δεν είναι παραδεκτός σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ποια χρονική περίοδο καλύπτει η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η ETA διαρκεί 180 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής της. Εάν το διαβατήριο λήξει πριν από το τέλος των έξι μηνών που επιτρέπονται, η ETA ακυρώνεται. Κανένας επισκέπτης από τις 92 χώρες που είναι επιλέξιμες για ETA, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, δεν θα επιτρέπεται να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο πέραν της λήξης του διαβατηρίου του, ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος μπορεί να απομένει για την ETA του.

Σε περίπτωση που ένας Ισπανός πολίτης βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο με ληγμένη ETA, θα πρέπει να υποβάλει αμέσως νέα αίτηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να απαιτήσει την επιστροφή στην Ισπανία για να το πράξει.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 180 ημερών, η ETA επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και απεριόριστες επισκέψεις.

Εάν σκοπεύετε να επισκεφθείτε το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών ή εάν επιθυμείτε να εργαστείτε, θα χρειαστείτε βίζα και όχι ETA.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ισπανούς πολίτες, επισκεφθείτε την ενότητα με τις συχνές ερωτήσεις.