Ο πλήρης οδηγός σας για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Έλληνες πολίτες

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας ενός νέου συστήματος έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών που θα αντικαταστήσει το τρέχον πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Αυτό θα επηρεάσει ταξιδιώτες από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Σε αυτόν τον οδηγό, θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΕΤΑ, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που πρέπει να κάνετε πριν ταξιδέψετε και του τρόπου υποβολής της αίτησης.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Έλληνες πολίτες;

Η Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια, γνωστή ως ETA, είναι ένα νέο πρόγραμμα που αποτελεί μέρος του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Το σύστημα αυτό είναι εντελώς νέο για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά βασίζεται σε προγράμματα που εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες. Οι ταξιδιώτες που έχουν εμπειρία με το καναδικό ETA ή το ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών θα έχουν μια καλή ιδέα για το τι να περιμένουν από το βρετανικό ETA, καθώς μοιάζει πολύ με αυτά τα συστήματα.

Οι Έλληνες πολίτες δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό δεν θα αλλάξει με το νέο σύστημα. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουν ΕΤΑ πριν ταξιδέψουν. Η ETA είναι ουσιαστικά μια ψηφιακή άδεια που χορηγεί στον ταξιδιώτη την άδεια εισόδου στη χώρα. Σε αντίθεση με τη βίζα, η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι απλή και ο χρόνος διεκπεραίωσης σύντομος.

Πώς επηρεάζει η ETA τους Έλληνες ταξιδιώτες;

Επί του παρόντος, υπάρχει ένας κατάλογος 92 χωρών που υπάγονται στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι πολίτες αυτών των χωρών μπορούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο σύστημα, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν ταξιδέψουν. Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτόν τον κατάλογο.

Πολλοί Έλληνες έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό τον τουρισμό, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ταξιδέψουν. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Έλληνες πολίτες θα τους επιτρέψει να παραμείνουν έως και έξι μήνες στη χώρα. Καλύπτει άτομα που ταξιδεύουν για διάφορους λόγους, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Βραχυπρόθεσμα μαθήματα ή προγράμματα σπουδών
– Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Η ETA δεν καλύπτει τους Έλληνες πολίτες που θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, να εργαστούν εκεί ή να περάσουν πάνω από έξι μήνες εκεί. Αυτοί οι ταξιδιώτες πρέπει επί του παρόντος να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση και αυτό δεν θα αλλάξει με το νέο σύστημα. Η διαδικασία αίτησης θεώρησης θα παραμείνει εντελώς ξεχωριστή από το πρόγραμμα ETA. Πολλοί νέοι Έλληνες έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εργαστούν ως au pairs. Υπάρχουν συγκεκριμένες θεωρήσεις για τις οποίες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, καθώς η ETA δεν παρέχει άδεια εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για Έλληνες πολίτες

Καθώς το σύστημα ETA δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, οι πληροφορίες σχετικά με αυτό ενδέχεται να αλλάξουν. Έχουν ανακοινωθεί ορισμένες λεπτομέρειες, οι οποίες όμως δεν είναι ακόμη οριστικές. Ωστόσο, δίνουν στους Έλληνες ταξιδιώτες μια γενική εικόνα του συστήματος, παρέχοντας μια γενική ιδέα για το τι να περιμένουν. Πριν ταξιδέψουν, συνιστάται στους επισκέπτες να συμβουλεύονται τον δημοσιευμένο κατάλογο των απαιτήσεων για την ETA. Αυτά περιλαμβάνουν:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο από χώρα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο λόγος της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Βασικές λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση του επισκέπτη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα
– Πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Πληροφορίες για το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών ποινικού μητρώου, μεταναστευτικών αδικημάτων και συμμετοχής σε απαγορευμένες ομάδες ή οργανώσεις.

Το σύστημα ETA έχει σχεδιαστεί για να βοηθάει στον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την ασφάλεια. Οι ταξιδιώτες θα κληθούν να δώσουν λεπτομέρειες για το παρελθόν τους, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να εντοπίσει πιθανές απειλές. Εάν ένας αιτών θεωρείται δυνητικά επικίνδυνος ή αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και των ανθρώπων που ζουν εκεί, η αίτησή του θα απορριφθεί.

Οι Έλληνες ταξιδιώτες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης ETA ηλεκτρονικά. Δεν θα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε χαρτί, καθώς το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να είναι πλήρως ψηφιακό. Οι αιτούντες από την Ελλάδα θα πρέπει επίσης να καταβάλουν το τέλος αίτησης ETA ηλεκτρονικά.

Διεκπεραίωση της βρετανικής ETA για Έλληνες πολίτες

Πριν από τη διεκπεραίωση μιας αίτησης, ο αιτών πρέπει να καταβάλει ένα τέλος. Αυτό δεν επιστρέφεται. Όταν το τέλος πληρωθεί πλήρως και το έντυπο είναι πλήρες, η αίτηση ETA θα περάσει στο στάδιο της επεξεργασίας.

Η επεξεργασία μιας αίτησης ETA αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Οι Έλληνες ταξιδιώτες πρέπει να το λάβουν υπόψη τους όταν κάνουν τα σχέδιά τους. Οι μεταφορείς μπορούν να θέσουν ως όρο μεταφοράς την εγκεκριμένη ETA. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες που δεν μπορούν να επιδείξουν ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Έλληνες πολίτες στο αεροδρόμιο αναχώρησης μπορεί να μην επιβιβαστούν.

Ενώ οι περισσότεροι Έλληνες επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο ταξιδεύουν με αεροπλάνο, κάποιοι μπορεί επίσης να εισέλθουν στη χώρα με πλοίο ή κρουαζιερόπλοιο ή διασχίζοντας τη σήραγγα της Μάγχης από τη Γαλλία. Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να προσκομίσουν ETA πριν ταξιδέψουν. Κατά την άφιξή τους θα πρέπει να δείξουν και πάλι το ETA τους.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να απορριφθεί μια αίτηση ETA. Εάν μια αίτηση απορριφθεί, ο αιτών μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Εναλλακτικά, μπορεί να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Πρόκειται για μια πιο περίπλοκη διαδικασία με μεγαλύτερο χρόνο επεξεργασίας.

Ταξιδεύοντας με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Έλληνες πολίτες

Με εγκεκριμένο ETA, ένας Έλληνας ταξιδιώτης μπορεί να παραμείνει έως και έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τέσσερις χώρες: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία. Δεν υπάρχει κανένας συνοριακός έλεγχος μεταξύ των χωρών αυτών, οπότε ένας ταξιδιώτης από την Ελλάδα με ETA μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς προτιμά.

Έλληνες πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Λονδίνο είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τη μεγάλη ελληνική κοινότητα εκεί. Η ελληνική διασπορά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, από 26.000 το 2008 σε 73.000 το 2021. Πολλοί Έλληνες μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η οποία ήταν ιδιαίτερα σοβαρή στη νότια Ευρώπη.

Λόγω της μεγάλης ελληνικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί επισκέπτες έρχονται για να δουν φίλους και συγγενείς. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες φοιτητές, τόσο για εκείνους που εγγράφονται σε βρετανικά πανεπιστήμια όσο και για εκείνους που επιθυμούν να σπουδάσουν βραχυπρόθεσμα μαθήματα γλώσσας. Φυσικά, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός και μεγάλος αριθμός Ελλήνων ταξιδεύει αποκλειστικά για αναψυχή. Ορισμένες από τις πόλεις με την υψηλότερη επισκεψιμότητα περιλαμβάνουν το Λονδίνο και το Εδιμβούργο.