Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Φινλανδούς πολίτες: Πλήρης οδηγός

Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το 2024, θα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο πλαίσιο αυτού του νέου συστήματος, όλοι οι υπήκοοι που δεν χρειάζονται επί του παρόντος θεώρηση για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των Φινλανδών, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν ταξιδέψουν. Η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα απαγορεύεται χωρίς αυτή την ETA. Μάθετε πώς λειτουργεί το σύστημα και πώς να υποβάλετε αίτηση για ETA για Φινλανδούς πολίτες σε αυτόν τον οδηγό.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Φινλανδούς υπηκόους

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το 2024. Η ETA, που σημαίνει Ηλεκτρονική Άδεια Ταξιδιού, είναι ένα νέο σύστημα αδειών που λειτουργεί ως απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης. Οι αρχές του συστήματος μπορεί να είναι οικείες σε όσους έχουν εμπειρία από επισκέψεις στις ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν παρόμοιο σύστημα ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Ομοίως, η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, διαθέτει το δικό της σύστημα ESTA (European Travel Information and Authorisation System) για επισκέπτες εκτός ΕΕ που δεν χρειάζονται θεώρηση.

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ασφάλεια και να ψηφιοποιηθεί πλήρως η διαδικασία εισόδου στα σύνορα, το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοινώθηκε ως μέρος ενός νέου νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και τα σύνορα. Για τους Φινλανδούς επισκέπτες, αυτό θα προσθέσει ένα επιπλέον ηλεκτρονικό βήμα με τη μορφή μιας ψηφιακής αίτησης “άδειας ταξιδιού”.

Αυτός ο νέος κανόνας ΕΤΑ επηρεάζει τους Φινλανδούς, μεταξύ 91 άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών της ΕΕ, εκτός από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Οι χώρες που επηρεάζονται είναι εκείνες που δεν απαιτούν θεώρηση για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για ένα ταξίδι σύντομης διαμονής που δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες. Αυτό καλύπτει τουριστικά και επαγγελματικά ταξίδια, καθώς και οικογενειακές επανενώσεις, εγγραφή σε σχολές ή ιατρική περίθαλψη. Όλα αυτά αποτελούν βάσιμους λόγους για να εισέλθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο με ETA.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα ETA τους Φινλανδούς πολίτες;

Η νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ένα επιπλέον βήμα στη διαδικασία ταξιδιού. Οι Φινλανδοί δεν μπορούν πλέον να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο απλώς με διαβατήριο- πρέπει να προετοιμάζονται και να λαμβάνουν ETA πριν από την άφιξή τους. Αυτό θα αλλάξει την καθολική ελευθερία μετακίνησης που κάποτε επιτρεπόταν στους Φινλανδούς. Εν ολίγοις, οι Φινλανδοί πολίτες δεν μπορούν πλέον να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο εύκολα όσο μπορούν να ταξιδεύουν σε όλη την ΕΕ.

Οι Φινλανδοί εξακολουθούν να μην χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιτρέπεται νόμιμα να επισκέπτονται τη χώρα για έως και 180 ημέρες ανά ταξίδι. Για διαμονή μεγαλύτερη των 180 ημερών, καθώς και για τους Φινλανδούς που αρχίζουν να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαιτείται θεώρηση. Αν και δεν απαιτείται αίτηση θεώρησης για σύντομη διαμονή, απαιτείται αίτηση ETA για τους Φινλανδούς πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χωρίς ETA, οι Φινλανδοί δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αίτηση ETA είναι μια ηλεκτρονική διαδικασία που έχει σχεδιαστεί για να είναι γρήγορη και βολική. Δεν απαιτούνται φυσικά έγγραφα ή προσωπικές επισκέψεις στο προξενείο, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για Φινλανδούς πολίτες

Ενώ το σύστημα ETA δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, τα βασικά στοιχεία είναι γνωστά. Πρώτον, ανακοινώθηκε ότι οι επιλέξιμες χώρες για ETA περιλαμβάνουν και τις 92 χώρες που είναι σήμερα απαλλαγμένες από την υποχρέωση θεώρησης, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας. Έχει επίσης δημοσιευθεί πλήρης κατάλογος των απαιτήσεων. Αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς η ΕΤΑ θα διανύει το δοκιμαστικό της έτος, αλλά παρέχει ένα καλό περίγραμμα του τι μπορεί να αναμένεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.

Οι Φινλανδοί υπήκοοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για ETA μέσω της επίσημης πύλης του Ηνωμένου Βασιλείου. Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί για να είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό, χωρίς να χρειάζεται χαρτί ή ταχυδρομικά έγγραφα. Επίσης, δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε προξενείο, πρεσβεία ή κέντρο έκδοσης βίζας όταν επισκέπτεστε το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού εντύπου, ο αιτών θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του τα ακόλουθα:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από επιλέξιμη χώρα, όπως η Φινλανδία.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου.
– Προσωπικά στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο(-α), ημερομηνία γέννησης, επάγγελμα και στοιχεία επικοινωνίας.
– Ο σκοπός και οι λεπτομέρειες των ταξιδιωτικών ρυθμίσεων εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.
– Πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την πληρωμή του τέλους αίτησης ETA.

Οι Φινλανδοί υποψήφιοι πρέπει επίσης να συμπληρώσουν ένα έντυπο γνωστοποίησης που επιβεβαιώνει ότι ο υποψήφιος δεν έχει ποινικό μητρώο, μεταναστευτικά αδικήματα ή δεν ανήκει σε απαγορευμένη ομάδα. Οι εν λόγω ερωτήσεις ασφαλείας πρέπει να απαντηθούν με ακρίβεια για τον κίνδυνο μελλοντικής δίωξης. Εάν διαπιστωθεί ότι ένας αιτών αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, θα του απαγορευτεί η είσοδος. Για τα άτομα με ποινικό ιστορικό, συχνά απαιτείται κανονική θεώρηση αντί για ETA.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Φινλανδούς πολίτες

Ο ίδιος ο χρόνος εφαρμογής της ETA είναι σύντομος και δεν υπερβαίνει τα 10 λεπτά. Ωστόσο, μετά την υποβολή και την καταβολή του τέλους, η επεξεργασία μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να διατηρήσει τους χρόνους επεξεργασίας σύντομους, αλλά μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις. Όλα αυτά γίνονται ηλεκτρονικά, με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επιβεβαίωση της επιτυχίας του αιτούντος.

Καθώς ο πιθανός χρόνος επεξεργασίας είναι 72 ώρες, οι Φινλανδοί αιτούντες πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα υποβάλουν αίτηση αρκετά νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία ταξιδιού τους. Δεδομένου ότι η ETA είναι πλέον υποχρεωτική απαίτηση, η μη έγκαιρη υποβολή αίτησης για άδεια μπορεί να οδηγήσει σε άρνηση εισόδου στη χώρα. Εάν μια ETA απορριφθεί, αναμένεται να υπάρξει διαδικασία προσφυγής. Μπορεί να ζητηθεί από τον αιτούντα να συμπληρώσει θεώρηση, ιδίως εάν δεν πληροί ορισμένες απαιτήσεις ασφαλείας.

Οι Φινλανδοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA από οποιαδήποτε τοποθεσία και ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Φινλανδοί που ταξιδεύουν στην Ευρώπη και εισέρχονται μέσω Γαλλίας, για παράδειγμα, θα πρέπει να προσκομίσουν έγκυρο ETA στα σύνορα της Μάγχης. Αυτό δεν χρειάζεται να ολοκληρωθεί στη Φινλανδία, αλλά μπορεί να γίνει στη Γαλλία ή σε άλλη τοποθεσία, αν κάνετε περιοδεία στην Ευρώπη.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο ο αιτών εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εγκεκριμένη ETA πρέπει να προσκομίζεται στα σύνορα και μερικές φορές στη χώρα αναχώρησης. Οι απευθείας αερομεταφορείς θα πρέπει να ελέγχουν τους επιβάτες τους για να διασφαλίζουν ότι διαθέτουν έγκυρο ETA. Η μη προσκόμιση της επιβεβαίωσης ETA μπορεί να οδηγήσει σε απαγόρευση επιβίβασης του επιβάτη. Κατά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο επιβάτης πρέπει να προσκομίσει το έγκυρο ETA και το βιομετρικό διαβατήριό του σε μια ηλεκτρονική πύλη για ταχεία πρόσβαση στα σύνορα.

Ταξίδι με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Φινλανδούς πολίτες

Η βρετανική ETA ισχύει για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντας στους Φινλανδούς να ταξιδέψουν στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία. Αυτό περιλαμβάνει επίσης εξαρτημένες περιοχές του στέμματος, όπως η Νήσος Μαν, το Τζέρσεϊ ή το Γκέρνσεϊ. Επιπλέον, ως μέλη της ΕΕ, οι Φινλανδοί μπορούν να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω σημείων εισόδου με πλοία, όπως η Γαλλία και η Ιρλανδία. Οι Φινλανδοί επισκέπτες μπορούν να ανατρέξουν στις Συχνές Ερωτήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερες λεπτομέρειες.

Φινλανδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Φινλανδοί ταξιδεύουν χωρίς βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο και χρειάζεται μόνο να υποβάλουν αίτηση για ETA. Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα για τους Φινλανδούς που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο, από πολιτιστικά κέντρα όπως το Λονδίνο μέχρι τα εθνικά πάρκα της χώρας. Υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 Φινλανδοί ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί από τους οποίους έλκονται από το Λονδίνο για εργασία και διασκέδαση. Υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι να εισέλθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Φινλανδία, συμπεριλαμβανομένων απευθείας πτήσεων από το Ελσίνκι, το Τάμπερε και το Ροβανιέμι.