Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει νέα οδηγία για την ενιαία άδεια για τους εργαζομένους εκτός ΕΕ

| 25 Απριλίου, 2024
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει νέα οδηγία για την ενιαία άδεια για τους εργαζομένους εκτός ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα την αναθεωρημένη οδηγία για την ενιαία άδεια στις 12 Απριλίου 2024.

Η οδηγία για την ενιαία άδεια επιτρέπει στους υπηκόους χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να εργάζονται και να διαμένουν οπουδήποτε στο μπλοκ με μία μόνο ενιαία άδεια.

“Η αναθεώρηση προβλέπει συντομότερη διαδικασία υποβολής αιτήσεων”, δήλωσε το Συμβούλιο μέσω δελτίου τύπου.

Επίσης, “στοχεύει στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από τρίτες χώρες, επιτρέποντας την αλλαγή εργοδότη και περιορισμένη περίοδο ανεργίας”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ήδη εγκρίνει την αρχική έκδοση της οδηγίας για την ενιαία άδεια το 2011.

Καθιέρωσε ενιαία διαδικασία υποβολής αιτήσεων για άδειες εργασίας και παραμονής σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από τη Δανία και την Ιρλανδία.

Τι είναι η οδηγία για την ενιαία άδεια

Η οδηγία για την ενιαία άδεια διευκολύνει τους υπηκόους τρίτων χωρών να εργάζονται και να διαμένουν στην ΕΕ.

Με τον εξορθολογισμό της διαδικασίας, το Συμβούλιο ελπίζει να προσελκύσει και να διατηρήσει τα εξειδικευμένα και ταλαντούχα άτομα που απαιτούνται για τη νόμιμη μετανάστευση.

Η οδηγία καθορίζει επίσης το κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους υπηκόους τρίτων χωρών που εργάζονται και διαμένουν στην ΕΕ.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η δίκαιη μεταχείριση των αιτούντων και η ισότιμη μεταχείριση των κατόχων ενιαίας άδειας σε διάφορες περιοχές.

Η οδηγία καλύπτει τις συνθήκες εργασίας, την υγεία και την ασφάλεια, την κοινωνική ασφάλιση, την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση και τις φορολογικές παροχές.

Εγγυάται επίσης ότι οι κάτοχοι ενιαίας άδειας μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών συμβουλευτικής απασχόλησης και στέγασης.

Αναθεωρήσεις της οδηγίας της ΕΕ για την ενιαία άδεια

Η επικαιροποιημένη οδηγία για την ενιαία άδεια συντομεύει την περίοδο υποβολής αίτησης για τους υπηκόους τρίτων χωρών και τους παρέχει επίσης περισσότερα δικαιώματα.

Οι αναθεωρήσεις αποσκοπούν στο να σταματήσουν την αθέμιτη μεταχείριση και να προωθήσουν τη δικαιοσύνη, η οποία ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της ΕΕ να καλωσορίσει ειδικευμένους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθούν οι βασικές αλλαγές στην οδηγία της ΕΕ για την ενιαία άδεια:

Ταχύτερη, ευκολότερη διαδικασία εφαρμογής

Οι εργαζόμενοι εκτός ΕΕ μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση για ενιαία άδεια από τρίτη χώρα.

Όσοι ζουν ήδη στην ΕΕ με έγκυρες άδειες διαμονής μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ενιαία άδεια από το εσωτερικό του μπλοκ.

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν στη χώρα καταγωγής τους για να υποβάλουν αίτηση για την ενιαία άδεια.

Μετά την υποβολή της πλήρους αίτησης, ο αιτών θα πρέπει να λάβει απόφαση εντός τριών μηνών.

Εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να διενεργήσουν ελέγχους της αγοράς εργασίας και του προφίλ τρίτης χώρας, θα πρέπει να το πράξουν εντός τριών μηνών.

Επιτρέπεται παράταση 30 ημερών για την έκδοση απόφασης σχετικά με την αίτηση, εάν αυτή αποδειχθεί ιδιαίτερα περίπλοκη.

Μόλις ένα κράτος μέλος της ΕΕ εκδώσει ενιαία άδεια, αυτή θα χρησιμεύει τόσο ως άδεια διαμονής όσο και ως άδεια εργασίας.

Το δικαίωμα αλλαγής εργοδότη

Μια σημαντική αλλαγή στην επικαιροποιημένη οδηγία για την ενιαία άδεια είναι η δυνατότητα του κατόχου της ενιαίας άδειας να αλλάξει εργοδότη.

Επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία στους εργαζομένους από τρίτες χώρες να επιδιώκουν διάφορες ευκαιρίες απασχόλησης.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ ενδέχεται να απαιτούν από τους κατόχους ενιαίας άδειας να εργαστούν για έναν εργοδότη για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Οι κάτοχοι ενιαίας άδειας ενδέχεται να πρέπει να κοινοποιούν στις αρχές αλλαγές στους εργοδότες ή στο καθεστώς απασχόλησης και τα κράτη μέλη ενδέχεται να διενεργούν εκ νέου ελέγχους στην αγορά εργασίας.

Περιορισμένη περίοδος ανεργίας

Η αναθεωρημένη οδηγία θεσπίζει επίσης κανόνες για το εάν και πότε ένας κάτοχος ενιαίας άδειας καθίσταται άνεργος.

Με έγκυρη ενιαία άδεια, οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες που βρίσκονται ξαφνικά άνεργοι μπορούν να παραμείνουν σε κράτος μέλος της ΕΕ μόνο για τρεις μήνες.

Μετά από δύο χρόνια με ενιαία άδεια, μπορούν να παραμείνουν σε κράτος μέλος της ΕΕ ενώ είναι άνεργοι για έως και έξι μήνες.

Παρόλα αυτά, οι κάτοχοι ενιαίας άδειας που αντιμετωπίζουν παρατεταμένη ανεργία μπορεί να κληθούν να αποδείξουν ότι μπορούν να συντηρήσουν οικονομικά τον εαυτό τους χωρίς να βασίζονται σε κοινωνική βοήθεια.

Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν ασφάλεια και στήριξη στους εργαζομένους εκτός ΕΕ κατά τη μετάβασή τους στην απασχόληση.

Εφαρμογή της αναθεωρημένης οδηγίας για την ενιαία άδεια

Η αναθεωρημένη οδηγία για την ενιαία άδεια τίθεται σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο ετών για να ενσωματώσουν την οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία.

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσει τις αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας του πριν ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί νομικά.

Τα κράτη μέλη θα είναι υπεύθυνα για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των εργοδοτών με τους όρους της οδηγίας για την ενιαία άδεια.

Αυτό συνεπάγεται τη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων για να διασφαλιστεί η τήρηση των εθνικών κανόνων ίσης μεταχείρισης.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν ατομικά ένδικα μέσα για περιπτώσεις μη συμμόρφωσης από τους εργοδότες τους, κάτι που δεν προβλεπόταν στην αρχική έκδοση της οδηγίας για την ενιαία άδεια.

Τι σημαίνει για τους εργαζομένους εκτός ΕΕ

Η οδηγία για την ενιαία άδεια είναι απαραίτητη για την ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για τη διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης, την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού και την προώθηση της ένταξης.

Η νέα οδηγία απλοποιεί τη διαδικασία απόκτησης αδειών εργασίας και διαμονής για μακροχρόνια παραμονή στην ΕΕ.

Αυτό ευνοεί τις οικογένειες, τους επενδυτές, τους ψηφιακούς νομάδες, τους φοιτητές και τους ερευνητές.

Η οδηγία βελτιώνει επίσης τα ταξίδια στο μπλοκ σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίων(ETIAS).

Το ETIAS, το οποίο θα ξεκινήσει το 2025, είναι μια ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια για υπηκόους χωρίς βίζα, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών πολιτών, που επισκέπτονται τη ζώνη Σένγκεν.

Όσοι έχουν έγκυρο μεταναστευτικό καθεστώς στην ΕΕ θα εξαιρούνται από το ETIAS. Αυτό περιλαμβάνει όσους διαθέτουν άδειες διαμονής και εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την ενιαία άδεια.

Το ETIAS είναι το ισοδύναμο στην ΕΕ του Electronic Travel Authorization (ETA) για το Ηνωμένο Βασίλειο (UK).

Και οι δύο ηλεκτρονικές άδειες παρακολουθούν τις εισόδους και εξόδους των ανθρώπων και εξασφαλίζουν ασφαλή μετακίνηση για όλους.