Το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίζει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη Ρουάντα που αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση

| 26 Απριλίου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίζει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη Ρουάντα που αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση

Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο κατά της παράνομης μετανάστευσης που επιτρέπει στην κυβέρνηση να απελαύνει μετανάστες στην Αφρική.

Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια της Ρουάντας ολοκλήρωσε τη διέλευσή του από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου στις 22 Απριλίου 2024.

Στόχος του είναι να αποτρέψει τους παράνομους μετανάστες από το να διακινδυνεύσουν να διασχίσουν τη Μάγχη για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Η ψήφιση αυτής της νομοθεσίας-ορόσημο δεν είναι απλώς ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά μια θεμελιώδης αλλαγή στην παγκόσμια εξίσωση για τη μετανάστευση”, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ.

Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους παράνομους μετανάστες ότι “αν έρχεστε εδώ παράνομα, δεν θα μπορείτε να μείνετε”.

Ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να δώσει τη βασιλική σύμφωνη γνώμη στο νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες, καθιστώντας το νόμο.

Ακόμη και μετά την ψήφισή της, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ομάδες μεταναστών έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της πολιτικής που θα ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ισχυρίστηκαν ότι το νομοσχέδιο της Ρουάντα είναι ανήθικο και απάνθρωπο να στέλνει μετανάστες σε μια χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν.

Τι είναι το νομοσχέδιο για την ασφάλεια της Ρουάντα;

Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια της Ρουάντα αποτελεί μέρος του σχεδίου του πρωθυπουργού Σουνάκ να σταματήσει τις βάρκες που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, στοχεύει στην εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των εγκληματικών οργανώσεων που διευκολύνουν τέτοιου είδους ταξίδια για μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Ο αριθμός των μεταναστών που διέσχισαν τη Μάγχη με μικρές βάρκες έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο ρεκόρ των 46.000 το 2022, από μόλις 299 τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Πολλοί άνθρωποι που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω μικρών σκαφών ζητούν άσυλο και η κυβέρνηση έχει χορηγήσει άσυλο σε πολλούς στο παρελθόν.

Ωστόσο, η συντηρητική κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι μετανάστες με βάρκες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες, καθώς δεν ζήτησαν άσυλο στην πρώτη ασφαλή χώρα στην οποία έφτασαν, όπως η Γαλλία.

Τον Απρίλιο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο συνήψε συμφωνία με τη Ρουάντα για την αποστολή λαθρεπιβατών και μεταναστών με βάρκες στην Ανατολική Αφρική.

Σε περίπτωση που οι εν λόγω παράνομοι μετανάστες ζητήσουν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει το αίτημά τους όσο παραμένουν στη Ρουάντα.

Εάν οι αιτήσεις ασύλου τους είναι επιτυχείς, οι μετανάστες αυτοί θα παραμείνουν στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Εφαρμογή του νομοσχεδίου για την ασφάλεια της Ρουάντα

Η ψήφιση του νομοσχεδίου σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξεκινήσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τις πτήσεις που φέρνουν παράνομους μετανάστες στη Ρουάντα.

“Η εστίασή μας είναι τώρα να απογειώσουμε τις πτήσεις και είμαι ξεκάθαρος ότι τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στο να το κάνουμε αυτό και να σώσουμε ζωές”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σουνάκ.

Ο υπουργός Εσωτερικών James Cleverly αποκάλυψε: “Τα σχέδια βρίσκονται σε καλό δρόμο για την έναρξη των πτήσεων [to Rwanda] εντός 10 έως 12 εβδομάδων”.

Αυτό συνεπάγεται την ύπαρξη αεροδρομίου σε ετοιμότητα και την εξασφάλιση εμπορικών αεροσκαφών τσάρτερ για συγκεκριμένες πτήσεις.

Η κυβέρνηση είχε επίσης αυξήσει τη χωρητικότητα ενός κέντρου κράτησης για να φιλοξενήσει έως και 2.000 άτομα.

Προετοιμάζει επίσης 200 εκπαιδευμένους υπαλλήλους και διαθέτει 25 δικαστικές αίθουσες για την επιτάχυνση των αιτήσεων και των νομικών διαδικασιών.

Υπάρχουν επίσης 500 άρτια εκπαιδευμένα άτομα που περιμένουν να συνοδεύσουν παράνομους μετανάστες στη Ρουάντα.

Επιπλέον 300 άτομα ολοκληρώνουν την εκπαίδευση για να είναι έτοιμοι τις επόμενες εβδομάδες.

Εμπόδια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ασφάλεια της Ρουάντα

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα της απέλασης παράνομων μεταναστών στη Ρουάντα το 2022.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπλόκαρε την προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να απελάσει άτομα στη Ρουάντα τον Ιούνιο του 2022.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι η Ρουάντα δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα στην οποία μπορούν να σταλούν μετανάστες.

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου δήλωσαν ότι η απέλαση των μεταναστών στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής εκθέτει τους μετανάστες σε “πραγματικό κίνδυνο κακομεταχείρισης”.

Αυτό συνέβη επειδή η κυβέρνηση της Ρουάντα μπορούσε να στείλει τους μετανάστες πίσω στις χώρες καταγωγής τους, από τις οποίες είχαν διαφύγει.

Η χώρα της Ανατολικής Αφρικής έχει επίσης μικρή εμπειρία με τις διαδικασίες ασύλου για τους μετανάστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρουάντα υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2023 μια διεθνώς δεσμευτική συνθήκη για την ενίσχυση της προστασίας των μεταναστών.

Εξασφάλισε ότι η Ρουάντα δεν θα έστελνε τους μετανάστες που απελάθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο πίσω στη χώρα καταγωγής τους ή σε οποιαδήποτε άλλη μη ασφαλή χώρα.

Στο πλαίσιο της συνθήκης, η Ρουάντα έχει επίσης θεσπίσει ένα ενισχυμένο σύστημα ασύλου από άκρη σε άκρη.

Αυτό περιλαμβάνει ένα εξειδικευμένο δικαστήριο αφιερωμένο στην εκδίκαση ατομικών προσφυγών κατά απορριπτόμενων αιτήσεων ασύλου.

Η συνθήκη εξουσιοδοτεί επίσης την επιτροπή παρακολούθησης να καθορίζει τομείς προτεραιότητας και να διασφαλίζει τη συμμόρφωση.

Τι σημαίνει αυτό για τους παράνομους μετανάστες που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ασφάλεια της Ρουάντα, θα είναι πιο δύσκολο για τους μετανάστες να αμφισβητήσουν την απέλαση.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης στη βρετανική κυβέρνηση να αγνοήσει ασφαλιστικά μέτρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις απελάσεις.

Ωστόσο, παρά την έγκριση της νομοθεσίας από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, το νομοσχέδιο για τη Ρουάντα ενδέχεται να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις και να καθυστερήσει την απέλαση.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) εξέδωσαν κοινή δήλωση στις 22 Απριλίου με την οποία καλούν το Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει το σχέδιο απέλασης της Ρουάντα.

Σύμφωνα με το ABC News, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι “παραβιάζει τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες” και θα έχει “επιβλαβείς επιπτώσεις” στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των προσφύγων.