Ο επικεφαλής του Visit Derry της Βόρειας Ιρλανδίας λέει ότι η ETA αποτελεί “εμπόδιο για τα ταξίδια”

| 24 Απριλίου, 2024
Ο επικεφαλής του Visit Derry της Βόρειας Ιρλανδίας λέει ότι η ETA αποτελεί "εμπόδιο για τα ταξίδια"

Η υπηρεσία τουρισμού του Ντέρι τόνισε ότι η απαλλαγή των τουριστών της Βόρειας Ιρλανδίας από την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της χώρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Visit Derry, Odhran Dunn, ρωτήθηκε σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της νέας ETA για το Ηνωμένο Βασίλειο (UK) στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επιχειρήσεων και Πολιτισμού στις 16 Απριλίου.

Το Derry είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας και η πέμπτη μεγαλύτερη στο νησί της Ιρλανδίας.

Ο Dunn δήλωσε ότι η προώθηση της Βόρειας Ιρλανδίας ως τουριστικού προορισμού και, ταυτόχρονα, η επικοινωνία της νέας πολιτικής με τους τουρίστες θα αποτελέσει πρόκληση.

“Πολλές διεθνείς επιχειρήσεις έρχονται μέσω του Δουβλίνου, οπότε οι άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι, από το 2025, πρέπει να έχεις ETA”, δήλωσε ο Dunn, όπως αναφέρει η Derry Journal.

Πρόσθεσε ότι “οι επισκέπτες μπορεί να αποφασίσουν να σταματήσουν στα σύνορα και να γυρίσουν πίσω” όταν συνειδητοποιήσουν ότι η ETA είναι μια ακόμη απαίτηση και ένα πρόσθετο κόστος.

Ο επικεφαλής του Visit Derry δήλωσε ότι πρόκειται για “τεράστια ανησυχία” και “άλλο ένα εμπόδιο στα ταξίδια”.

Το Visit Derry συμμετέχει στη Συμμαχία Τουρισμού της Βόρειας Ιρλανδίας, ζητώντας απαλλαγές από την ETA για τους τουρίστες της Βόρειας Ιρλανδίας από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η συμμαχία είχε προτείνει εξαιρέσεις από την ΕΤΑ για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα για σύντομη παραμονή έως μία εβδομάδα.

Πιθανός αντίκτυπος της ETA στον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας

Το ETA είναι ένα νέο ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικής άδειας για ταξιδιώτες που μπορούν να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση για σύντομες διαμονές.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται όσοι επισκέπτονται για τουρισμό, για συναντήσεις με συγγενείς και φίλους, για επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες και για σύντομες σπουδές διάρκειας έως έξι μηνών.

Η ETA απαιτείται επίσης για τη διέλευση και για όσους έρχονται στη χώρα για προσωρινή δημιουργική εργασία έως τρεις μήνες.

Κοστίζει 10 λίρες ανά αίτηση και ισχύει για πολλαπλές επισκέψεις σε διάστημα δύο ετών ή έως ότου λήξει το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται.

Πολλοί αξιωματούχοι της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν εκφράσει έντονα τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις της ΕΤΑ στην τουριστική τους οικονομία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περίπου το 70 τοις εκατό των διεθνών τουριστών που επισκέπτονται τη Βόρεια Ιρλανδία έρχονται από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Ιρλανδίας Κόνορ Μέρφι εξέφρασε “έντονες ανησυχίες” ότι η ΕΤΑ θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνει η Βόρεια Ιρλανδία εκτός των δρομολογίων των επισκεπτών και των ομάδων ταξιδίων.

Ο Murphy τόνισε ότι το“απρόσκοπτο ταξίδι σε όλα τα νησιά” με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ζωτικής σημασίας για την τουριστική οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Ίαν Σνόουντεν του Υπουργείου Οικονομίας προειδοποίησε επίσης για τον “πραγματικό κίνδυνο” να αποθαρρύνει η ΕΤΑ τους τουρίστες από το να επισκέπτονται τη Βόρεια Ιρλανδία από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Πρόσθεσε ότι η εξασφάλιση αποτελεσματικής επικοινωνίας σχετικά με τη νέα απαίτηση ETA θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του αντικτύπου της.

Το Causeway Coast and Glens Borough Council φοβόταν επίσης ότι η ΕΤΑ θα δημιουργούσε “σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη” του τουρισμού της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πιστεύει ότι η ΕΤΑ “μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των διεθνών επισκεπτών στη Βόρεια Ιρλανδία”.

Το αεροπορικό ταξίδι στη Βόρεια Ιρλανδία παρουσιάζει προκλήσεις λόγω του περιορισμένου αριθμού αερομεταφορέων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ανεξάρτητοι τουρίστες και οι ομαδικοί επισκέπτες της Βόρειας Ιρλανδίας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πύλες του Δουβλίνου.

Εφαρμογή της ETA μεταξύ των συνόρων Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας

Η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί την εξαίρεση της ETA για τουρίστες που επισκέπτονται τη Βόρεια Ιρλανδία μέσω της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Μια τέτοια εξαίρεση “υπονομεύει τις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και να κρατήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς”, δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Tom Pursglove, υφυπουργός για τη νόμιμη μετανάστευση και τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι “ανοίγει μια τρύπα στην όλη ιδέα”.

Ωστόσο, ο Σάιμον Μποντ, ανώτερος διευθυντής μετασχηματισμού των συνόρων στη συνοριακή δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η επιβολή της ΕΤΑ στα σύνορα Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας θα ήταν πρόκληση.

Το παραδέχτηκε αυτό κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου στις 26 Μαρτίου.

Η Βόρεια Ιρλανδία του Ηνωμένου Βασιλείου και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας έχουν ανοικτά χερσαία σύνορα.

Δεν προβλέπεται η καθιέρωση ελέγχων ρουτίνας για τη μετανάστευση λόγω της ρύθμισης για τον Κοινό Χώρο Ταξιδίων (ΚΧΤ).

Η ΣΕΣ επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, του Γκέρνσεϊ, του Τζέρσεϊ και της Νήσου Μαν.

Ο Τόνι Σμιθ, πρώην γενικός διευθυντής της Συνοριακής Δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου, έθεσε αυτό το πιθανό κενό κατά τη διάρκεια χωριστής συνάντησης με την επιτροπή.

Ανέφερε το υποθετικό σενάριο ότι κάποιος ταξιδεύει πρώτα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη συνέχεια εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Bond δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε αν αυτό το παραθυράκι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κάποιον που έχει ως στόχο να απειλήσει την εθνική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Tourism Ireland, ο οργανισμός που προωθεί τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία του Ηνωμένου Βασιλείου ως προορισμό διακοπών, έθεσε επίσης ένα παρόμοιο σενάριο.

Οι τουρίστες από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα μπορούσαν κατά λάθος να διασχίσουν τα ανοικτά χερσαία σύνορα προς τη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζονται ETA. Αυτό θα τους οδηγούσε ακούσια σε παραβίαση των μεταναστευτικών νόμων.

Ο Pursglove σημείωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών επανεξετάζει συνεχώς τις πολιτικές του για την ΕΤΑ στο πλαίσιο του πρωταρχικού της σκοπού.

Πρότεινε στην κυβέρνηση να διαθέσει όλους τους πόρους της για να γνωστοποιήσει τη νέα απαίτηση ETA στους θιγόμενους ταξιδιώτες.

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με το νέο σύστημα ETA μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπό του ως εμπόδιο για τον διασυνοριακό τουρισμό στην Ιρλανδία.