Ποιους ταξιδιωτικούς σκοπούς καλύπτει η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

| 6 Ιουλίου, 2023
Ποιους ταξιδιωτικούς σκοπούς καλύπτει η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Μεταξύ 2023 και 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτύξει το νέο πρόγραμμα UK ETA. UK ETA σημαίνει Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για μια μέθοδο προελέγχου των υποψήφιων επισκεπτών σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Οι αρχικές δοκιμές του συστήματος έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στα τέλη του 2023, όταν οι υπήκοοι του Κατάρ θα είναι οι πρώτοι που θα απαιτούν βρετανική ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν δεν υπάρξουν τεχνικά ζητήματα ή προβλήματα με το σύστημα, το σύστημα θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής στις αρχές του 2024, ενώ αργότερα, το ίδιο έτος, θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος κόσμος.

Ποιους αφορά η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η απάντηση στο ερώτημα ποιον θα επηρεάσει η εισαγωγή της ΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αρκετά απλή. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο επιθυμούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά επί του παρόντος δεν χρειάζονται βίζα για να το πράξουν. Μπορεί να πρόκειται για επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς, για σχολική εκδρομή, για επαγγελματική συνάντηση ή για να παρακολουθήσετε μια συγκεκριμένη εκδήλωση.

Όταν το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό και σε λειτουργία, η απαίτηση κατοχής βρετανικού ETA πριν από την επίσκεψη σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι υποχρεωτική για όλους, με δύο μόνο εξαιρέσεις.

Οι εξαιρέσεις αυτές είναι:

  • Κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου
  • Πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με ιρλανδικό διαβατήριο

Οι λόγοι για τους οποίους οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων εξαιρούνται είναι προφανείς, αλλά δεν είναι τόσο σαφείς όταν η εξαίρεση ισχύει για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Οι Ιρλανδοί πολίτες εξαιρούνται από την εντολή ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζουν συμφωνία κοινού ταξιδιωτικού χώρου (CTA). Πρόκειται για μια μακροχρόνια συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η οποία επιτρέπει στους πολίτες της μίας δικαιοδοσίας να εισέρχονται, να διέρχονται, να σπουδάζουν, να εργάζονται, ακόμη και να διαμένουν στην άλλη. Η ΣΕΣ προϋπήρχε της εισδοχής της Ιρλανδίας και της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η συμφωνία επιβεβαιώθηκε μόλις το 2019.

Παρόλο που οι υπήκοοι όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση, όπως συνέβαινε όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ακόμη μέλος της ΕΕ, η κατάσταση αυτή θα αλλάξει με την εισαγωγή της ΕΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τα μέσα έως τα τέλη του 2024 και μετά, θα είναι απαραίτητο όχι μόνο για τους πολίτες της ΕΕ να έχουν υποβάλει αίτηση και να έχουν λάβει βρετανική ETA πριν εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για τους πολίτες κάθε χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός από τις δύο προαναφερθείσες εξαιρέσεις.

Γιατί απαιτείται ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται δραματική αύξηση των τρομοκρατικών ενεργειών και της διεθνούς εγκληματικής δραστηριότητας. Για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου και την αύξηση της εθνικής ασφάλειας, πολλές χώρες έχουν εισαγάγει μια μέθοδο προκαταρκτικού ελέγχου των επισκεπτών που σκοπεύουν να επισκεφτούν το νησί, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια ή για εγκληματικές ενέργειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία εφαρμόζουν ήδη ένα σύστημα προελέγχου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει επί του παρόντος τη δική της έκδοση με την ονομασία ETIAS: European Travel Information and Authorisation System.

Όλα αυτά τα συστήματα λειτουργούν με τον ίδιο βασικό τρόπο. Οι υποψήφιοι ξένοι επισκέπτες πρέπει να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο που περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τυχόν εγκληματικές ή τρομοκρατικές διασυνδέσεις ή ιστορικό. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες που συλλέγονται ελέγχονται διεξοδικά σε πολυάριθμες ποινικές και άλλες βάσεις δεδομένων για να ελεγχθεί η ειλικρίνεια και η καταλληλότητα του αιτούντος.

Μόλις ο αιτών περάσει όλους τους ελέγχους ασφαλείας (που είναι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων), του δίνεται “άδεια ταξιδιού”. Είναι εξουσιοδοτημένος να εισέλθει στην εν λόγω δικαιοδοσία. Η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου δεν διαφέρει καθόλου, καθώς είναι ένα μέσο για την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να αποτραπεί η είσοδος ανεπιθύμητων και ανεπιθύμητων στοιχείων σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

UK ETA Υποχρεωτική για όλους τους σκοπούς

Όσοι μη Βρετανοί ή μη Ιρλανδοί υπήκοοι επιθυμούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για μια βραχυπρόθεσμη επίσκεψη μπορούν επί του παρόντος να το πράξουν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις σχετικά με το αν απαιτείται ή όχι θεώρηση. Οι πολίτες των χωρών που απαιτούν βίζα για το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσουν να το κάνουν, ενώ οι Ευρωπαίοι και οι υπήκοοι χωρών που δεν χρειάζονται βίζα θα εξακολουθούν να χρειάζονται μόνο ένα έγκυρο διαβατήριο.

Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια, καθώς το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, όλοι οι επισκέπτες θα χρειάζονται έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο και ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για οποιονδήποτε λόγο, ανεξάρτητα από το πόσο σύντομη είναι η επίσκεψη.

Παρόλο που η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι θεώρηση, ουσιαστικά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η θεώρηση Σένγκεν. Μόλις εγκριθεί, επιτρέπει στον κάτοχο να:

  • Διέλευση μέσω οποιασδήποτε από τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Να παραμείνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο για έως και έξι μήνες

Ενώ υπάρχουν πολυάριθμοι τύποι θεωρήσεων Σένγκεν που καλύπτουν συγκεκριμένους λόγους επίσκεψης, υπάρχει μόνο ένας τύπος ETA του Ηνωμένου Βασιλείου που καλύπτει όλους τους σκοπούς επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Διαμετακόμιση σε άλλη χώρα
  • Μελέτη
  • Επίσκεψη σε οικογένεια και φίλους
  • Επιχειρηματικά θέματα
  • Διακοπές και τουρισμός

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει στον κάτοχό της να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο για αυτούς και άλλους συνήθεις λόγους, αλλά έχει περιορισμούς, όπως συμβαίνει και με την τυπική θεώρηση Σένγκεν. Ισχύει για περίοδο δύο ετών και επιτρέπει στον κάτοχό της να εισέρχεται και να εξέρχεται από τη δικαιοδοσία πολλές φορές. Ωστόσο, περιορίζεται σε μέγιστη παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο ενενήντα ημερών, οπότε ο κάτοχος πρέπει να αποχωρήσει και να επανέλθει εάν αυτό απαιτείται.

Προορίζεται μόνο για βραχυχρόνιους επισκέπτες και δεν δίνει το δικαίωμα στον κάτοχό της να αναζητήσει ή να αναλάβει εργασία, ακόμη και αν πρόκειται για μη αμειβόμενη εργασία. Επίσης, δεν δίνει το δικαίωμα στον κάτοχό του να εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόνο ηλεκτρονικές αιτήσεις

Η διαδικασία υποβολής αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, επομένως πρέπει να ολοκληρωθεί σε υπολογιστή με πρόσβαση στο διαδίκτυο ή μέσω ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Για να ολοκληρωθεί η αίτηση, πρέπει να συμπληρωθεί ένα λεπτομερές προσωπικό ερωτηματολόγιο, να απαντηθεί μια σειρά ερωτήσεων ασφαλείας και να υποβληθούν τα ακόλουθα:

  • έγκυρο, βιομετρικό διαβατήριο
  • Ημερομηνίες και ώρες ταξιδιού
  • Έγκυρο email (για σκοπούς επιβεβαίωσης)
  • Αποδεκτή χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για την πληρωμή των τελών επεξεργασίας

Οι βρετανικές αρχές δηλώνουν ότι η έγκριση (ή η απόρριψη) θα πρέπει να χορηγείται εντός δύο έως τριών ημερών και συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες που προτίθενται να υποβάλουν αίτηση πριν από αυτό το χρονικό διάστημα.
Δεν έχει δοθεί ακόμη ακριβές ποσό για το κόστος επεξεργασίας μιας αίτησης, αλλά αυτό θα κυμαίνεται από 5 έως 20 λίρες (6 ευρώ), το οποίο είναι συγκρίσιμο με άλλα παρόμοια συστήματα. Το πιο πιθανό κόστος φαίνεται να είναι περίπου 6 λίρες, το οποίο είναι ισοδύναμο με το δηλωμένο κόστος του ευρωπαϊκού ETIAS στα 7 ευρώ.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι έγγραφο σε χαρτί, αλλά ηλεκτρονική έγκριση, η οποία συνδέεται με το διαβατήριο του ταξιδιώτη. Παρά το γεγονός αυτό, είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας ένα αντίγραφο της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου σε χαρτί, καθώς μπορεί να σας ζητηθεί στο λιμάνι εισόδου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Οι ξένοι επισκέπτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ενημερώνονται για τις τελευταίες ενημερώσεις, ιδίως όσο πλησιάζει η ημερομηνία του ταξιδιού τους.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι, ενώ η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι υποχρεωτική, δεν δίνει αυτόματα το δικαίωμα στον κάτοχό της να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η τελική απόφαση σχετικά με τη χορήγηση ή την άρνηση εισδοχής ανήκει στους πράκτορες ασφαλείας των συνόρων, οι οποίοι μπορούν να αρνηθούν την είσοδο εάν συντρέχουν επαρκείς λόγοι.