Το Ηνωμένο Βασίλειο επικαιροποιεί τους κανόνες και τις διαδικασίες ETA για να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες μετανάστευσης και θεωρήσεων

| 27 Σεπτεμβρίου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο επικαιροποιεί τους κανόνες και τις διαδικασίες ETA για να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες μετανάστευσης και θεωρήσεων
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πρόσφατα σημαντικές αλλαγές στους κανόνες και τις διαδικασίες του συστήματος Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (ETA).

Οι επικαιροποιήσεις αποσκοπούν στην αυστηροποίηση των διαδικασιών συνοριακού ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου και στην ευθυγράμμιση των κανόνων ΕΤΑ με τα ευρύτερα πρότυπα μετανάστευσης.

Οι αλλαγές επηρεάζουν τη δυνατότητα των ταξιδιωτών χωρίς βίζα να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν την ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια.

Η Seema Malhotra, υπουργός Μετανάστευσης και Ιθαγένειας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι ενημερώσεις καθιστούν “το σύστημα σαφέστερο και πιο συνεπές για τους αιτούντες”.

Εξασφαλίζει ότι “τα άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας θα υποβάλλονται σε πρόσθετο έλεγχο προτού τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Θεμελιώδεις αλλαγές στους κανόνες και τις διαδικασίες της ΕΤΑ

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προέβη σε σημαντικές επικαιροποιήσεις των κανόνων ΕΤΑ και του τρόπου με τον οποίο επεξεργάζεται τις αιτήσεις ΕΤΑ.

Οι αλλαγές αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση των κανόνων και των διαδικασιών ΕΤΑ και στη συνοχή με τις διαδικασίες μετανάστευσης και θεωρήσεων.

Αυτές περιλαμβάνουν μεγαλύτερο έλεγχο για όσους έχουν παρατείνει τη βίζα τους, τη χρήση εθνικού διαβατηρίου και την αποσαφήνιση των λόγων καταλληλότητας.

Οι υπεράριθμοι αντιμετωπίζουν περισσότερο έλεγχο

Οι υπεράριθμοι είναι άτομα που παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πέραν του χρονικού διαστήματος που τους επιτρέπεται να παραμείνουν.

Πριν από την αλλαγή, εάν ένας υπεράριθμος έφυγε οικειοθελώς από το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης, μπορούσε να υποβάλει αίτηση για ETA χωρίς περαιτέρω έλεγχο. Η επικαιροποίηση το αλλάζει αυτό.

Οι αιτήσεις ETA είναι πλέον σύμφωνες με τους αυστηρότερους κανόνες για τις θεωρήσεις επισκεπτών. Η διάρκεια και οι περιστάσεις της παράτασης της παραμονής δεν θα λαμβάνονται υπόψη στην απόφαση.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα εκτιμήσει αν κάποιος που έχει υπερβεί τη διάρκεια της παραμονής του στο παρελθόν μπορεί να εξακολουθήσει να πληροί τις προϋποθέσεις για ETA.

Η αλλαγή αυτή αποσκοπεί στην αποτροπή επαναλαμβανόμενων παρατάσεων. Υποβάλλει επίσης όσους έχουν παραβιάσει τους νόμους περί μετανάστευσης σε μεγαλύτερο έλεγχο πριν από την επανείσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποχρεωτική χρήση εθνικού διαβατηρίου

Οι αιτούντες ETA πρέπει επίσης να υποβάλλουν πλέον αίτηση για την άδεια ταξιδιού χρησιμοποιώντας εθνικό διαβατήριο.

Όσοι είναι κάτοχοι ταξιδιωτικού εγγράφου εκτός από εθνικό διαβατήριο πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση εισόδου επισκεπτών αντί για ETA.

Αυτό ευθυγραμμίζει τους κανόνες ETA με τους κανόνες για τις θεωρήσεις. Οι μεταναστευτικοί κανόνες αναφέρουν ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο εθνικά διαβατήρια για να υποβάλουν αίτηση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νέοι λόγοι καταλληλότητας ETA

Το Ηνωμένο Βασίλειο επικαιροποιεί τους κανόνες και τις διαδικασίες ETA για να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες μετανάστευσης και θεωρήσεων
Χορηγία εικόνας από rawpixel.com μέσω Freepik

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα άτομα στα οποία προηγουμένως είχε απαγορευτεί η χορήγηση θεώρησης ή η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο ως επισκέπτες θα απορρίπτεται η χορήγηση ΕΤΑ.

Θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για ETA μόνο εάν τους χορηγηθεί θεώρηση ή έγκυρη άδεια μετά την αρχική άρνηση, και δεν ακυρώθηκε.

Αυτό διασφαλίζει ότι όποιος θεωρούνταν προηγουμένως ως μη γνήσιος επισκέπτης δεν θα μπορεί να λάβει ETA. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για θεώρηση.

Ο νέος κανόνας επιτρέπει επίσης στις αρχές να αρνηθούν την έκδοση ΕΤΑ εάν ο αιτών είχε ανακαλέσει την προηγούμενη ΕΤΑ του.

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν η ακύρωση της ETA βασίστηκε ή όχι στην επιλεξιμότητα. Ένα παράδειγμα είναι όταν ένας ταξιδιώτης με ETA απορρίπτεται στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χωρίς αυτή τη διάταξη, τα άτομα θα μπορούσαν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για άλλη ΕΤΑ και να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο νέος κανόνας αποτρέπει αυτή την κατάχρηση των ETA.

Η αλλαγή διασφαλίζει ότι ένα άτομο του οποίου η ETA ακυρώνεται ή ένα άτομο που απορρίπτεται στα σύνορα δεν μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση για ETA.

Αντ’ αυτού, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση, η οποία περιλαμβάνει αυστηρότερους ελέγχους για να επιβεβαιωθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επέκταση της ΕΤΑ σε όλους τους υπηκόους χωρίς βίζα

Επί του παρόντος, οι υπήκοοι χωρών όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ χρειάζονται ήδη ETA για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2025, όλοι οι υπήκοοι χωρών εκτός Ευρώπης που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα πρέπει να διαθέτουν ETA πριν από το ταξίδι τους.

Οι μη Ευρωπαίοι υπήκοοι που δεν χρειάζονται θεώρηση για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να αρχίσουν να υποβάλλουν αίτηση για ETA στις 17 Νοεμβρίου 2024.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν ETA για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 2 Απριλίου 2025. Μπορούν να αρχίσουν να υποβάλλουν αίτηση για ETA από τις 5 Μαρτίου 2025.

Το σύστημα ETA, παρόμοιο με εκείνα που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και η Αυστραλία, αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.

Επιτρέπει στην κυβέρνηση να προελέγχει και να ελέγχει τους ταξιδιώτες, να βοηθά στον εντοπισμό πιθανών κινδύνων και να μειώνει τις προσπάθειες παράνομης εισόδου.

Το ETA θα βοηθήσει τη βρετανική κυβέρνηση να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα και κατανόηση όσων ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Είναι υποχρεωτική για όλους τους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των παιδιών, είτε ταξιδεύουν αεροπορικώς, είτε πλωτά, είτε χερσαία.

Εάν χορηγηθεί, η ΕΤΑ επιτρέπει πολλαπλά σύντομα ταξίδια σε διάστημα δύο ετών ή μέχρι τη λήξη του συνδεδεμένου διαβατηρίου, ανάλογα με το ποιο από τα δύο θα συμβεί νωρίτερα.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες ανά επίσκεψη για τουρισμό, οικογενειακές επισκέψεις, επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες και σπουδές μικρής διάρκειας.

Οι διερχόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να έχουν ETA, είτε περνούν από συνοριακό έλεγχο είτε όχι.

Υποβολή αίτησης για ETA

Το Ηνωμένο Βασίλειο επικαιροποιεί τους κανόνες και τις διαδικασίες ETA για να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες μετανάστευσης και θεωρήσεων
Χορηγία εικόνας από Jacqueline Macou μέσω Pixabay

Η αίτηση για ETA είναι απλή και γρήγορη. Οι ταξιδιώτες μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ή μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, της UK ETA App.

Οι αιτούντες θα πρέπει να παρέχουν στοιχεία διαβατηρίου, στοιχεία επικοινωνίας και μια φωτογραφία, καθώς και να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων ασφαλείας.

Για να υποβάλουν την αίτησή τους για ETA, πρέπει να πληρώσουν 10 λίρες μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, Apple Pay ή Google Pay.

Οι περισσότερες αιτήσεις διεκπεραιώνονται εντός τριών εργάσιμων ημερών, αν και μερικές φορές οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν πιο γρήγορα.

Εάν η αίτηση ETA απορριφθεί, ο αιτών πρέπει να υποβάλει αίτηση για θεώρηση, εάν εξακολουθεί να επιθυμεί να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στρέφεται σε ψηφιακά συστήματα για να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια φιλική προς το χρήστη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους ταξιδιώτες.

Καθώς η εφαρμογή της ETA συνεχίζεται, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εξοικειωθούν με τους νέους κανόνες για να αποφύγουν πιθανές καθυστερήσεις ή επιπλοκές.