Απαιτήσεις εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ: Βρετανία: Από την ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο στη βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) πρέπει να λάβουν βρετανική θεώρηση. Η αλλαγή αυτή, που θα εφαρμοστεί τον Ιούλιο του 2023, σηματοδοτεί το τέλος των ταξιδιών χωρίς θεώρηση για τους υπηκόους του Ανατολικού Τιμόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ, που τώρα ονομάζεται επίσης Ανατολικό Τιμόρ, απαλλάσσονταν προηγουμένως από την υποχρέωση θεώρησης όταν έρχονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα ψηφιακής άδειας ταξιδιού, θα χρειάζεται μόνο να υποβάλουν αίτηση για ηλεκτρονική άδεια ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK ETA).

Ωστόσο, πρέπει τώρα να ακολουθήσουν μια πιο αυστηρή διαδικασία υποβολής αίτησης για θεώρηση για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εναλλακτικές λύσεις θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου για μια βρετανική ETA είναι η τυπική θεώρηση επισκέπτη του Ηνωμένου Βασιλείου, η θεώρηση διέλευσης ή η θεώρηση προσωρινής δημιουργικής εργασίας.

Εναλλακτικές λύσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ

Δεδομένου ότι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι πλέον διαθέσιμη για τους πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ, όσοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικές επιλογές θεώρησης. Οι ακόλουθες είναι οι πιο σημαντικές για σύντομες διαμονές.

1. Τυποποιημένη θεώρηση επισκέπτη του Ηνωμένου Βασιλείου

Αυτή η θεώρηση είναι ιδανική για πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για αναψυχή, επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες ή σύντομες σπουδές. Επιτρέπει στους ταξιδιώτες να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες για δραστηριότητες όπως η συμμετοχή σε συνέδρια ή οι διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους.

Υπάρχουν περισσότεροι τύποι θεωρήσεων επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο για όσους πρέπει να παραμείνουν για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

2. Βίζα διέλευσης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Οι πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ που διέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο προς άλλο προορισμό χρειάζονται θεώρηση διέλευσης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες, ανεξάρτητα από το αν θα περάσουν από μεταναστευτικό έλεγχο.

Υπάρχουν δύο τύποι: Η θεώρηση άμεσης αεροπορικής διέλευσης είναι για όσους δεν περνούν από συνοριακό έλεγχο. Όσοι περνούν από τον συνοριακό έλεγχο θα χρειαστούν θεώρηση “Επισκέπτης σε διέλευση”.

Η θεώρηση διέλευσης επιτρέπει στους ταξιδιώτες να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για έως και 48 ώρες, ενώ περιμένουν τις πτήσεις ανταπόκρισής τους.

3. Προσωρινή βίζα για δημιουργικό εργαζόμενο

Η θεώρηση αυτή προορίζεται για όσους σκοπεύουν να εργαστούν βραχυπρόθεσμα στον δημιουργικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι κατάλληλη για καλλιτέχνες, ερμηνευτές ή κινηματογραφιστές τους οποίους εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χρηματοδοτήσει για να πραγματοποιήσουν επαγγελματική εργασία στη χώρα.

Η θεώρηση για προσωρινό δημιουργικό εργαζόμενο επιτρέπει την προσωρινή παραμονή μέχρι 12 μήνες ή το χρονικό διάστημα που ορίζεται στο πιστοποιητικό χορηγίας.

UK ETA vs. UK Visa

Η αίτηση για θεώρηση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο πολύπλοκη, δαπανηρή και χρονοβόρα από την αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ταξιδιώτες που δεν διαθέτουν βίζα μπορούν να λάβουν ETA για το Ηνωμένο Βασίλειο εντός λεπτών ή έως και τριών ημερών. Από την άλλη πλευρά, η διεκπεραίωση μιας αίτησης θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτεί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιλαμβάνει την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και ένα προσωπικό ραντεβού για τη θεώρηση.

Τα τέλη θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τις εναλλακτικές λύσεις της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υψηλότερα. Η αίτηση για μια τυπική θεώρηση επισκέπτη του Ηνωμένου Βασιλείου κοστίζει 115 λίρες Αγγλίας. Τα τέλη θεώρησης διέλευσης κυμαίνονται από 35 έως 64 λίρες. Το τέλος για τη θεώρηση για προσωρινό δημιουργικό εργαζόμενο ανέρχεται σε 298 λίρες, αλλά οι αιτούντες πρέπει επίσης να καταβάλουν ένα πρόσθετο τέλος για την υγεία.

Ο ταξιδιώτης μπορεί να υποβάλει αίτηση για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου το νωρίτερο τρεις μήνες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του ταξιδιού του. Δεδομένου ότι πρέπει να λάβουν τη θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από το ταξίδι τους, τα ταξιδιωτικά σχέδια πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα.

Πώς να υποβάλετε αίτηση για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου

Για τους πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ, η αίτηση για θεώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει διάφορα στάδια. Ακολουθεί ένας απλός οδηγός που θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στη διαδικασία:

Βήμα 1: Καθορίστε τη βίζα που χρειάζεστε

Προσδιορίστε τη συγκεκριμένη βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου που χρειάζεστε με βάση τον σκοπό της επίσκεψής σας – είτε πρόκειται για τυπική βίζα επισκέπτη, βίζα διέλευσης ή βίζα για προσωρινό δημιουργικό εργαζόμενο.

Βήμα 2: Συγκεντρώστε τα απαιτούμενα έγγραφα

Προετοιμάστε τα απαραίτητα έγγραφα για την αίτηση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει:

  • έγκυρο διαβατήριο
  • Πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου
  • Συμπληρωμένο ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης θεώρησης
  • Απόδειξη της οικονομικής ικανότητας, όπως τραπεζικές καταστάσεις ή εκκαθαριστικά σημειώματα
  • Λεπτομέρειες για τη διαμονή σας στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ταξιδιωτικό σας δρομολόγιο
  • Αποδεικτικά στοιχεία για τους δεσμούς με τη χώρα καταγωγής τους, όπως επιστολές εργασίας ή αποδεικτικά ιδιοκτησίας ακινήτων

Βήμα 3: Συμπληρώστε την ηλεκτρονική αίτηση

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την αίτηση θεώρησης και συμπληρώστε το ηλεκτρονικό έντυπο. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πληροφορίες είναι ακριβείς και πλήρεις. Μετά τη συμπλήρωση του εντύπου, οι αιτούντες πρέπει να καταβάλουν το τέλος της αίτησης θεώρησης χρησιμοποιώντας πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Βήμα 4: Προγραμματίστε ένα ραντεβού για τη θεώρηση

Μόλις υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση, ο αιτών πρέπει να κλείσει ραντεβού στο πλησιέστερο κέντρο υποβολής αιτήσεων θεώρησης. Οι ταξιδιώτες μπορούν να επιλέξουν την ώρα και την τοποθεσία που τους βολεύει.

Βήμα 5: Παρακολουθήστε το ραντεβού για τη θεώρηση

Οι αιτούντες πρέπει να έχουν μαζί τους όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και διαβατήρια την ημέρα του ραντεβού τους για τη θεώρηση. Ανάλογα με τον τύπο της βίζας για την οποία υποβάλλουν αίτηση, οι ταξιδιώτες ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να παράσχουν βιομετρικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων και μιας φωτογραφίας, στο κέντρο αίτησης θεώρησης.

Βήμα 6: Περιμένετε την απόφαση

Οι χρόνοι διεκπεραίωσης της βίζας ποικίλλουν, οπότε ελέγξτε τον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τους εκτιμώμενους χρόνους διεκπεραίωσης. Οι αιτούντες θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόλις ληφθεί απόφαση. Θα πρέπει να παραλάβουν τα διαβατήριά τους από το κέντρο υποβολής αιτήσεων θεώρησης.

Συμβουλές για την υποβολή αίτησης θεώρησης για το Ηνωμένο Βασίλειο

Παρόλο που η πολυπλοκότητα και η διάρκεια των χρόνων διεκπεραίωσης της βίζας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι υπό τον έλεγχο του αιτούντος, υπάρχουν τρόποι να διασφαλίσετε ότι δεν θα εμποδίσουν ή θα καθυστερήσουν τα ταξιδιωτικά σας σχέδια. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για μια γρήγορη και αποτελεσματική ηλεκτρονική αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

  • Κάντε αίτηση νωρίς: Υποβάλετε την αίτηση θεώρησης για το Ηνωμένο Βασίλειο πολύ νωρίτερα από τις προγραμματισμένες ημερομηνίες του ταξιδιού σας.
  • Διπλός έλεγχος των πληροφοριών: Βεβαιωθείτε ότι όλα τα στοιχεία της αίτησης είναι ακριβή για να αποφύγετε καθυστερήσεις. Αυτό αφορά επίσης τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσουν και να φέρουν οι αιτούντες στο κέντρο υποβολής αιτήσεων θεώρησης κατά τη διάρκεια του ραντεβού τους.
  • Μείνετε ενημερωμένοι: Ελέγξτε τυχόν ειδικές απαιτήσεις για τους πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ στον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Ταξίδι με θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου

Η βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι εμφανής στο διαβατήριο του ταξιδιώτη, συνήθως ως αυτοκόλλητο σε κενή σελίδα διαβατηρίου για βίζες απλής εισόδου και βραχείας διαμονής.

Οι θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων ή μακράς διαμονής συνδέονται ψηφιακά με τα διαβατήρια των ταξιδιωτών μέσω του λογαριασμού τους UK Immigration and Visas (UKVI). Αυτό ισχύει για όσους υπέβαλαν βιομετρικά στοιχεία στο κέντρο υποβολής αιτήσεων θεώρησης.

Αναχώρηση για το Ηνωμένο Βασίλειο

Πριν από την επιβίβαση σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή πούλμαν, οι μεταφορείς θα ελέγχουν αν οι ταξιδιώτες διαθέτουν το κατάλληλο έγγραφο άδειας ταξιδιού. Οι μεταφορείς θα επιτρέπουν την επιβίβαση μόνο σε ταξιδιώτες από το Ανατολικό Τιμόρ που μπορούν να προσκομίσουν έγκυρη βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μόλις οι ταξιδιώτες φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με εγκεκριμένη βίζα, πρέπει να παρουσιάσουν το διαβατήριό τους και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα στη βρετανική συνοριοφυλακή.

Εάν σας ζητηθεί, να είστε προετοιμασμένοι να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία για τη συνέχιση του ταξιδιού σας. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι πρέπει να προσκομίσετε ένα εισιτήριο για να φύγετε από το Ηνωμένο Βασίλειο εντός έξι μηνών από την άφιξή σας.

Οι ταξιδιώτες από το Ανατολικό Τιμόρ πρέπει επίσης να είναι έτοιμοι να αποδείξουν ότι διαθέτουν αρκετά χρήματα για να συντηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και για το ταξίδι της επιστροφής τους στην πατρίδα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στους κατόχους βίζας του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να εξακολουθεί να μην επιτραπεί η είσοδος, εάν αποτύχουν σε συνοριακό έλεγχο ή πληρούν άλλες προϋποθέσεις εισόδου.

Μόλις περάσουν την ασφάλεια των συνόρων, οι επισκέπτες από το Ανατολικό Τιμόρ με εγκεκριμένη θεώρηση μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των τεσσάρων χωρών που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Μπορούν να χρησιμοποιούν όλους τους τρόπους μεταφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πριν επιβιβαστούν σε πλοίο ή εσωτερική πτήση εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, χρειάζεται μόνο να προσκομίσουν μια ταυτότητα, συνήθως διαβατήριο ή άδεια οδήγησης.

Η τυπική θεώρηση επισκέπτη του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ισχύει στην Ιρλανδία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι η βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιτρέπει την είσοδο στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Κοινής Ταξιδιωτικής Ζώνης Σένγκεν.

Οι ταξιδιώτες από το Ανατολικό Τιμόρ που επισκέπτονται την Ιρλανδία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ενημερωθούν για τις απαιτήσεις εισόδου της χώρας πριν κάνουν κράτηση για το ταξίδι τους.

Κατανόηση της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Παρόλο που οι πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ πρέπει τώρα να υποβάλουν αίτηση για κανονική θεώρηση, η κατανόηση της διαδικασίας ETA εξακολουθεί να είναι σημαντική, καθώς παρέχει ένα μοντέλο του τρόπου με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο χειρίζεται την ασφάλεια των συνόρων.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια νέα ψηφιακή άδεια που έχει σχεδιαστεί για τους πολίτες των χωρών που έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση θεώρησης και επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομη διαμονή ή για διάστημα μικρότερο των έξι μηνών. Είναι υποχρεωτική για όλους τους ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν πτήσεις, πλοία, τρένα ή οχήματα που διασχίζουν τη Μάγχη.

Το σύστημα αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας εισόδου για ταξιδιώτες χαμηλού κινδύνου. Επιτρέπει στην κυβέρνηση να ελέγχει εκ των προτέρων τα άτομα πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

Τελικά, ο στόχος είναι η πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, η διακοπή του οργανωμένου εγκλήματος και ο έγκαιρος εντοπισμός πιθανών απειλών για την ασφάλεια.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι απαραίτητο για όσους επισκέπτονται για αναψυχή, επιτρεπόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες και σύντομες σπουδές.

Όσοιδιακινούνται ή αλλάζουν αεροπλάνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και όσοι υπάγονται στην παραχώρηση θεώρησης για δημιουργικούς εργαζόμενους χρειάζονται επίσης βρετανική ETA.

Πλεονεκτήματα της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους ταξιδιώτες που μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση.

Εξορθολογισμένη διαδικασία

Η αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική, γρήγορη και χωρίς χαρτιά. Οι δικαιούχοι ταξιδιώτες μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία σε λιγότερο από 20 λεπτά και συνήθως λαμβάνουν απόφαση εντός τριών ημερών.

Οικονομικά αποδοτικό

Το τέλος για μια ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο 10 λίρες ανά αίτηση. Αυτό την καθιστά μια προσιτή επιλογή για βραχυπρόθεσμα ταξίδια σε σύγκριση με άλλες διεθνείς ταξιδιωτικές άδειες.

Μακροπρόθεσμη εγκυρότητα

Μόλις χορηγηθεί, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για πολλαπλές σύντομες επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σε διάστημα δύο ετών. Οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση μόνο όταν λήξει η άδεια ή το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται, αν το διαβατήριο χαθεί ή αν αλλάξουν τα στοιχεία του διαβατηρίου τους.