Η βρετανική ETA για πολίτες του Σαλβαδόρ: Σαλβαδόρ: Τι πρέπει να ξέρετε

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα τεθεί σύντομα σε ισχύ, αλλάζοντας την ταξιδιωτική εμπειρία για πολλούς επισκέπτες. Οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ δεν θα επηρεαστούν από το νέο πρόγραμμα, καθώς αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο των χωρών που δεν χρειάζονται θεώρηση τον Μάιο του 2022.
Έτσι, θα χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάφορους σκοπούς, όπως τουρισμός, ιατρική περίθαλψη, επιχειρήσεις και διαμετακόμιση.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Παρόλο που το ETA, που σημαίνει Electronic Travel Authorisation, είναι νέο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταξιδιώτες μπορεί να έχουν ήδη εμπειρία με παρόμοια προγράμματα. Το σύστημα βασίζεται σε υφιστάμενα συστήματα που εφαρμόζονται σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς. Αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της βρετανικής κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των συνόρων. Όταν το σύστημα ETA ολοκληρωθεί, θα δώσει στην κυβέρνηση περισσότερες πληροφορίες για τους επισκέπτες που έρχονται στη χώρα. Θα δημιουργήσει επίσης μια ισχυρότερη διαδικασία ασφάλειας, διευκολύνοντας τον εντοπισμό και την επισήμανση πιθανών κινδύνων για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA δεν είναι βίζα και η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι πολύ πιο απλή και εύκολη από ό,τι η βίζα. Αντίθετα, εισάγεται για να αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Πρόκειται για μια ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια.

Πώς επηρεάζει η ETA τους Σαλβαδοριανούς ταξιδιώτες;

Το Ελ Σαλβαδόρ ήταν στον κατάλογο των επιλέξιμων χωρών που είχαν συμφωνία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, αυτό άλλαξε στις 11 Μαΐου 2022 λόγω της αύξησης των αιτήσεων ασύλου.
Ακόμη και με την εφαρμογή της ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πολίτες του Σαλβαδόρ δεν θα επηρεαστούν και θα χρειάζονται βίζα για ένα ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Ελ Σαλβαδόρ μπορεί να προστεθεί ξανά στον κατάλογο των χωρών που δεν απαιτούν θεώρηση για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά από τα τέλη του 2024, αυτό δεν φαίνεται να είναι επικείμενο.

Ορισμένοι Σαλβαδοριανοί πολίτες πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με την πρόθεση να μείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, να ζήσουν εκεί ή να εργαστούν στη χώρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξακολουθούν να χρειάζονται θεώρηση. Οι ταξιδιώτες που χρειάζονται βίζα θα πρέπει να περάσουν από ξεχωριστή διαδικασία αίτησης βίζας, η οποία δεν σχετίζεται με την ETA.

Οι Σαλβαδοριανοί ταξιδιώτες που δεν σκοπεύουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα παραμείνουν στη χώρα για λιγότερο από έξι μήνες, θα μπορούν να το κάνουν με μια τυπική βίζα επισκέπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί ταξιδιώτες έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να απολαύσουν τις διακοπές τους, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να ταξιδέψουν. Οι λόγοι αυτοί περιλαμβάνουν τα εξής:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Βραχυπρόθεσμα μαθήματα ή προγράμματα σπουδών
– Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρικές διαδικασίες

Οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ που επιθυμούν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ζητήσουν άσυλο μπορούν να ακολουθήσουν ξεχωριστή διαδικασία υποβολής αίτησης, εφόσον το επιθυμούν.

Η συνήθης διαδικασία υποβολής αίτησης για βίζα επισκέπτη

Βήμα 1: Ελέγξτε τις απαιτήσεις βίζας

Οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για τουρισμό.

Βήμα 2: Συγκεντρώστε τα απαιτούμενα έγγραφα

Θα χρειαστείτε τα ακόλουθα έγγραφα:

  • Ένα έγκυρο διαβατήριο ή ταξιδιωτικό έγγραφο.
  • Ένα συμπληρωμένο έντυπο αίτησης θεώρησης.
  • Αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τα οικονομικά μέσα που διαθέτετε για να συντηρηθείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας (π.χ. τραπεζικές καταστάσεις, εκκαθαριστικά σημειώματα).
  • Λεπτομέρειες σχετικά με τη διαμονή και τα ταξιδιωτικά σας σχέδια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Αποδεικτικά στοιχεία για τους δεσμούς σας με το Ελ Σαλβαδόρ, όπως επιστολή του εργοδότη σας, απόδειξη ιδιοκτησίας ακινήτου ή οικογενειακούς δεσμούς.
  • Πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου.

Βήμα 3: Υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση

  1. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την αίτηση θεώρησης.
  2. Συμπληρώστε το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης θεώρησης.
  3. Πληρώστε το τέλος αίτησης θεώρησης.

Βήμα 4: Κλείστε ραντεβού

Βήμα 5: Παρακολουθήστε το ραντεβού

  • Φέρτε τα έγγραφά σας και το διαβατήριό σας στο κέντρο αίτησης θεώρησης.
  • Θα πρέπει να παράσχετε τα βιομετρικά σας στοιχεία (δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία).

Βήμα 6: Περιμένετε μια απόφαση

  • Ο χρόνος διεκπεραίωσης μπορεί να ποικίλλει, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τους τυπικούς χρόνους διεκπεραίωσης στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.
  • Θα ενημερωθείτε μόλις ληφθεί απόφαση σχετικά με την αίτησή σας για θεώρηση.

Πρόσθετες συμβουλές

  • Υποβάλετε την αίτησή σας αρκετά πριν από τις προγραμματισμένες ημερομηνίες του ταξιδιού σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πληροφορίες που παρέχετε είναι ακριβείς και πλήρεις.
  • Ελέγξτε τις ειδικές απαιτήσεις και οδηγίες για τους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.