Ο τουριστικός όμιλος αποκαλύπτει τα 10 πιο επισκέψιμα αξιοθέατα του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023

| 29 Μαρτίου, 2024
Ο τουριστικός όμιλος αποκαλύπτει τα 10 πιο επισκέψιμα αξιοθέατα του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023

Η Ένωση κορυφαίων αξιοθέατων επισκεπτών (ALVA) αποκάλυψε τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK) το 2023.

Το Βρετανικό Μουσείο κατέλαβε την πρώτη θέση, με πάνω από 5,8 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023. Αυτό σημαίνει αύξηση 42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τελευταία φορά βρέθηκε στην κορυφή της λίστας το 2019.

Η ALVA δήλωσε ότι η δημοτικότητά της οφείλεται κυρίως στην έκθεση του μουσείου “Ο κρυμμένος αιώνας της Κίνας”, η οποία διήρκεσε από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2023.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο δυτικό Λονδίνο, ήρθε δεύτερο με 5,7 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η Tate Modern, που φιλοξενεί την εθνική συλλογή διεθνούς μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου, κατέλαβε την τέταρτη θέση με 4,7 εκατομμύρια επισκέψεις πέρυσι.

Ένα άλλο κέντρο τέχνης, το Southbank Centre, ακολούθησε στην πέμπτη θέση με αριθμό επισκεπτών 3,1 εκατομμύρια.

Πέντε ακόμη αξιοθέατα με τον υψηλότερο αριθμό επισκέψεων στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στο Λονδίνο.

Αυτά είναι το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Επιστημών, ο Πύργος του Λονδίνου και το Somerset House.

Τα μέλη της ALVA περιλαμβάνουν τα κορυφαία μουσεία, γκαλερί, ιστορικές τοποθεσίες και αξιοθέατα αναψυχής του Ηνωμένου Βασιλείου, συνολικά πάνω από 2.200 τοποθεσίες.

Τα τουριστικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας κυριαρχούν στη φετινή κατάταξη για τις πιο επισκέψιμες τοποθεσίες, ανέφερε η εφημερίδα The Independent.

Κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός Λονδίνου

Το Crown Estate και το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας είναι τα μόνα τουριστικά αξιοθέατα εκτός Λονδίνου που περιλαμβάνονται στα δέκα πιο δημοφιλή σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το Crown Estate, το οποίο περιλαμβάνει το Κάστρο του Ουίνδσορ και το Windsor Great Park, βρίσκεται στο Berkshire. Βρίσκεται δυτικά του Λονδίνου.

Ήταν πρώτη το 2021 και το 2023, αλλά υποχώρησε στην τρίτη θέση με μείωση του αριθμού των τουριστών κατά τρία τοις εκατό. Ο συνολικός αριθμός επισκέψεων το 2023 ήταν 5,5 εκατομμύρια.

Το Crown Estate κατατάχθηκε επίσης ως το κορυφαίο υπαίθριο αξιοθέατο στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2023.

Ο τουριστικός όμιλος αποκαλύπτει τα 10 πιο επισκέψιμα αξιοθέατα του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023

Από την άλλη πλευρά, το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο είχε 2,2 εκατομμύρια επισκέπτες.

Το Κάστρο του Εδιμβούργου και η Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας ήταν επίσης δημοφιλείς τουριστικοί πόλοι έλξης στην πρωτεύουσα της Σκωτίας. Είχαν 1,9 και 1,8 εκατομμύρια επισκέπτες, αντίστοιχα.

Άλλα σημεία που επισκέπτονται οι επισκέπτες εκτός Λονδίνου είναι ο κήπος RHS Garden, RHS Garden Wisley στο Woking, το Stonehenge στο Salisbury και τα Ρωμαϊκά Λουτρά και το Pump Room στο Bath.

Την πρώτη δεκάδα των τουριστικών αξιοθέατων εκτός της πρωτεύουσας της Αγγλίας συμπληρώνουν η Πινακοθήκη και το Μουσείο Τέχνης Kelvingrove και το Μουσείο Riverside. Βρίσκονται και οι δύο στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Επιπλέον, ο Τιτανικός στο Μπέλφαστ είχε τις περισσότερες επισκέψεις στη Βόρεια Ιρλανδία, με 800.000 άτομα να επισκέπτονται το αξιοθέατο.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο St Fagans στο Κάρντιφ δέχτηκε 600.000 επισκέψεις, τις περισσότερες στην Ουαλία.

Ο αριθμός των επισκεπτών σχεδόν ανέκαμψε από την πανδημία

Η ALVA ανέφερε ότι το 2023 οι επισκέπτες θα αυξηθούν κατά 19%, με 146,6 εκατομμύρια άτομα σε σύγκριση με το 2022.

Ωστόσο, ο όγκος των επισκεπτών εξακολουθεί να είναι μειωμένος κατά 11% σε σύγκριση με το 2019 πριν από την πανδημία, με 163,9 εκατομμύρια επισκέψεις.

Ο διευθυντής της ALVA Bernard Donoghue δήλωσε ότι η αργή ανάκαμψη μπορεί να οφείλεται στις οικονομικές αλλαγές και στο κόστος ζωής.

“Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο τακτικοί και λογικοί όσον αφορά το πώς ξοδεύουν τις λίρες αναψυχής τους”, δήλωσε στο Independent Travel Podcast του Simon Calder.

Παρόλα αυτά, ο Donoghue δήλωσε ότι τα μέλη της ALVA “χαίρονται” που οι άνθρωποι “εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στο να περνούν ιδιαίτερο χρόνο με ιδιαίτερους ανθρώπους σε ιδιαίτερους τόπους”.

Συμμερίστηκε τις ίδιες προβλέψεις για τον αριθμό των επισκεπτών και τις δαπάνες για τον εισερχόμενο τουρισμό με την VisitBritain.

Ο εθνικός οργανισμός τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπει πλήρη ανάκαμψη έως το 2019 τόσο στις επισκέψεις όσο και στις δαπάνες έως τις αρχές του 2025.

Χαμένες τουριστικές ευκαιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο διευθυντής της ALVA δήλωσε ότι η φορολογική ελάφρυνση για τα μουσεία, τα θέατρα και τις γκαλερί ήταν “μια πολύ ευπρόσδεκτη ανακοίνωση στον πρόσφατο προϋπολογισμό”.

Ωστόσο, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για ορισμένες από τις πρόσφατες αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης που επηρεάζουν την τουριστική οικονομία.

Η μία είναι η απαίτηση διαβατηρίων και η απαγόρευση στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με την εθνική τους ταυτότητα.

“Θεωρήσαμε ότι αυτό ήταν μια καταστροφική πράξη οικονομικού αυτοτραυματισμού”, δήλωσε ο Donoghue.

Πολλοί πολίτες της ΕΕ δεν έχουν διαβατήριο, καθώς ταξιδεύουν εντός του χώρου Σένγκεν μόνο με τις ταυτότητές τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων από 200 εκατομμυρίων δυνητικών επισκεπτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαθέτουν μόνο ταυτότητα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχανε 890.000 επισκέψεις από πολίτες της ΕΕ ετησίως, με αποτέλεσμα οικονομική απώλεια 590 εκατ. λιρών ετησίως.

Μια άλλη είναι η κατάργηση του αφορολόγητου, η οποία οδήγησε σε “σημαντική μείωση” των δαπανών των τουριστών από το εξωτερικό στα καταστήματα δώρων των αξιοθέατων.

Ο Donoghue δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “χάνει ακριβά αντικείμενα που αγοράζονται από επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ιδίως από την Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή”.

Είπε ότι χωρίς τον κανόνα της αφορολόγητης αγοράς, οι επισκέπτες θα διέκοπταν τις διακοπές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα ψώνιζαν στο Παρίσι, το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη.