Το Κάρντιφ είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη για τους μετανάστες σύμφωνα με την έκθεση για την ποιότητα ζωής του 2023

| 25 Ιανουαρίου, 2024
Το Κάρντιφ είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη για τους μετανάστες σύμφωνα με την έκθεση για την ποιότητα ζωής του 2023

Το Κάρντιφ του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη για τους μετανάστες, σύμφωνα με την έκθεση 2023 για την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Το Κάρντιφ, η πρωτεύουσα της Ουαλίας, είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι γνωστή για τις αποβάθρες, τα ιστορικά κάστρα και τις περήφανες αθλητικές παραδόσεις της.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρώτησε τους κατοίκους των πόλεων αν πιστεύουν ότι η πόλη τους είναι καλό μέρος για τους μετανάστες.

Ρωτήθηκε επίσης αν η πόλη τους ήταν φιλόξενη για τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας, τους ηλικιωμένους και τις οικογένειες με παιδιά.

Σχεδόν το 95% των κατοίκων του Κάρντιφ πιστεύουν ότι η πόλη τους είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τις ομάδες ανθρώπων που αναφέρθηκαν.

Η Λισαβόνα στην Πορτογαλία εξασφάλισε τη δεύτερη θέση με βαθμολογία 90 τοις εκατό.

Μια άλλη πόλη της Πορτογαλίας, η Μπράγκα, ήρθε τρίτη, με βαθμολογία μόλις ένα τοις εκατό χαμηλότερη από τη Λισαβόνα.

Δύο άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρήθηκαν καλύτερες για τους μετανάστες. Αυτά είναι το αστικό συγκρότημα Tyneside στη Βόρεια Αγγλία στην έβδομη θέση και η Γλασκώβη στη Σκωτία στη δέκατη θέση.

Άλλες πόλεις με τους περισσότερους αποκλεισμούς στην πρώτη δεκάδα είναι το Γκρόνινγκεν στις Κάτω Χώρες, το Γκντανσκ στην Πολωνία, η Βαρκελώνη στην Ισπανία, το Αμβούργο στη Γερμανία και το Ελσίνκι στη Φινλανδία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πόλεις που ευνοούνται από μετανάστες και οικογένειες με παιδιά έχουν επίσης μεγαλύτερη ικανοποίηση από την τοπική δημόσια διοίκηση.

Ποιότητα ζωής των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η έκθεση “2023 Quality of Life in European Cities” αποκαλύπτει ότι, κατά μέσο όρο, τρεις στους τέσσερις κατοίκους, δηλαδή το 73%, πιστεύουν ότι η πόλη τους ήταν ένα καλό μέρος για να ζήσουν οι μετανάστες.

“Οι μη πρωτεύουσες θεωρούνται επίσης καλύτερο μέρος για να ζήσουν οι μετανάστες και οι οικογένειες με μικρά παιδιά”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξετάζοντας συγκεκριμένες τοποθεσίες, οι πόλεις στις βόρειες περιοχές θεωρούνται καλύτερες πόλεις για τους μετανάστες σε ποσοστό 79%.

Από την άλλη πλευρά, οι πόλεις των ανατολικών χωρών σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία, με το 67% να πιστεύει ότι η πόλη τους είναι κατάλληλη για άτομα που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό.

Οι μετανάστες προτιμούν να ζουν στις πόλεις

Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τείνουν να διαμένουν περισσότερο στις πόλεις παρά στις κωμοπόλεις ή στις αγροτικές περιοχές.

Οι μετανάστες, όσοι γεννήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή εκτός ΕΕ, θεωρούσαν επίσης τις πόλεις ως καλύτερα μέρη για να ζήσουν.

“Αντιπροσωπεύουν το 15% του πληθυσμού των πόλεων, σε σύγκριση με το 10% στις πόλεις και το 6% στις αγροτικές περιοχές”, αναφέρεται στην έκθεση.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι μετανάστες μπορεί να έχουν μοναδικές ανάγκες. Εξαιτίας αυτού, δίνουν προτεραιότητα σε ορισμένα χαρακτηριστικά και ανέσεις της πόλης έναντι του γενικού πληθυσμού.

Για παράδειγμα, οι μετανάστες αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις στη δημιουργία ενός σταθερού κοινωνικού δικτύου και μπορεί να έχουν διαφορετικές ανάγκες ένταξης.

Επιπλέον, η ποιότητα των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τους μετανάστες, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς στην ανεργία και στις συνθήκες διαβίωσης με υπερπληθυσμό.

Οι μετανάστες, ιδίως οι πολίτες τρίτων χωρών, διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε σύγκριση με τους υπηκόους της χώρας υποδοχής.

Συμπεριφορά των κατοίκων της πρωτεύουσας και των μη πρωτευουσών πόλεων

Το ποσοστό των κατοίκων των πόλεων που θεωρούν την πόλη τους ως ευνοϊκό μέρος για τους μετανάστες είναι παρόμοιο με τον εθνικό μέσο όρο.

Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε μια διαφορά μεταξύ των αντιλήψεων των κατοίκων των πρωτευουσών και των μη πρωτευουσών πόλεων για την πόλη τους.

Περισσότεροι άνθρωποι, ακριβώς το 75%, θεωρούν τις μη πρωτεύουσες πόλεις ευνοϊκές για τους μετανάστες σε σύγκριση με το 70% για τις πρωτεύουσες.

Οι περισσότεροι κάτοικοι των μη πρωτευουσών πόλεων τείνουν να θεωρούν τις πόλεις τους φιλόξενες για τους μετανάστες.

Από την άλλη πλευρά, λιγότεροι κάτοικοι σε πρωτεύουσες πιστεύουν ότι η πόλη τους είναι κατάλληλη για άτομα που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις πρώτες χώρες στις οποίες οι άνθρωποι θέλουν να μεταναστεύσουν

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για τους μετανάστες που αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή τους.

Η χώρα προσελκύει επαγγελματίες από διάφορους τομείς, όπως η χρηματοδότηση, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η τεχνολογία.

Μια ολοκληρωμένη έρευνα του 2023 χαρακτήρισε το Ηνωμένο Βασίλειο ως την τρίτη καλύτερη χώρα για άτομα που αναζητούν μετανάστευση, παρά το υψηλότερο κόστος ζωής.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης από τις πιο φιλόξενες πόλεις της Ευρώπης για τους μετανάστες.

Πρόσφατα κατατάχθηκε ως η όγδοη ευκολότερη χώρα για την απόκτηση ιθαγένειας από κατοίκους τρίτων χωρών.

Αυτό βασίζεται σε ανάλυση των μεταναστευτικών δεδομένων από το 2009 έως το 2021 από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, τη Eurostat.

Εστιάζοντας στα ποσοστά επιτυχίας των αιτήσεων των κατοίκων τρίτων χωρών σε διάστημα 12 ετών, περίπου τρεις στους 50 κατοίκους (3,2%) έλαβαν την υπηκοότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυστηροποίηση των μεταναστευτικών πολιτικών του Ηνωμένου Βασιλείου

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόσει σημαντικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική κατά τη διάρκεια του 2024.

Οι αλλαγές θα μειώσουν την αυξανόμενη συνολική καθαρή μετανάστευση στη χώρα κατά περίπου 300.000 ετησίως και θα επιβαρύνουν λιγότερο τις δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), η καθαρή μετανάστευση του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023 ανέρχεται σε 672.000 άτομα.

Μεταξύ των σημαντικότερων μεταναστευτικών πολιτικών περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου ορίου ετήσιου εισοδήματος για τους ειδικευμένους εργαζόμενους και τους αιτούντες οικογενειακή βίζα.

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν επίσης στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και σε πολλούς διεθνείς φοιτητές να φέρνουν τα εξαρτώμενα μέλη τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η χώρα έχει επίσης σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση κατά 930% στην έκδοση θεωρήσεων εξαρτώμενων μελών από το 2019.