Ηνωμένο Βασίλειο Sea Ports

| 20 Δεκεμβρίου, 2023
Ηνωμένο Βασίλειο Sea Ports

Η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών και άλλων επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο φθάνουν αεροπορικώς, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο μέσο πρόσβασης στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια πλοίων από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας προς τη βρετανική ενδοχώρα, καθώς και διελεύσεις με αεροσκάφη και πλοία από και προς τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν και πολλά από τα θαλάσσια λιμάνια γύρω από το νησί της Βρετανίας προορίζονται κυρίως για την εξυπηρέτηση εμπορευμάτων και φορτίων, τα περισσότερα από αυτά εξυπηρετούν επίσης σημαντικό αριθμό επιβατών (με και χωρίς αυτοκίνητα) σε μικρά ταξίδια προς την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία.

Παράλληλα με αυτά τα ταξίδια “μικρών αποστάσεων”, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει επίσης έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό θαλάσσιων κρουαζιέρων με προγραμματισμένα δρομολόγια από διάφορα λιμάνια προς προορισμούς όπως η Μεσόγειος Θάλασσα, η Βαλτική Θάλασσα και άλλες περιοχές.

Σύντομα ταξίδια

Μια από τις πιο γνωστές ακτοπλοϊκές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Stena Line, η οποία εκτελεί μια σειρά δρομολογίων μεταξύ του νησιού της Βρετανίας και του εξωτερικού:

Δουβλίνο προς Holyhead: Υπάρχουν τακτικά επιβατικά και οχηματαγωγά πλοία μεταξύ του Holyhead (στο ουαλικό νησί Anglesey) και της ιρλανδικής πρωτεύουσας Δουβλίνο.

Rosslare προς Fishguard: από το Rosslare (95 μίλια/152 χλμ. νότια του Δουβλίνου) προς την ουαλική πόλη Fishguard, από όπου μπορείτε να συνδεθείτε με τρένα και λεωφορεία με πολλές από τις μεγάλες πόλεις της Αγγλίας.

Harwich προς Hoek van Holland: Η Stena Line εκτελεί επίσης τακτικά δρομολόγια μεταξύ του Harwich (86 μίλια/138 χλμ.) ανατολικά του Λονδίνου και του Hoek van Holland, το οποίο απέχει περίπου 54 μίλια (87 χλμ.) νοτιοδυτικά του Άμστερνταμ και μόλις 17 μίλια (27 χλμ.) από το Ρότερνταμ.

Δουβλίνο προς Λίβερπουλ: Οι ταξιδιώτες από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μπορούν επίσης να επωφεληθούν από μια πιο άμεση υπηρεσία προς την Αγγλία μέσω του πλοίου Δουβλίνο-Λίβερπουλ που λειτουργεί από την P&O με δρομολόγια μία ή δύο φορές την ημέρα.

Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά δημοφιλή για τους ταξιδιώτες που αναζητούν σύντομες διακοπές ή ένα σαββατοκύριακο, αλλά οι προορισμοί στη βόρεια Ευρώπη γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στους ταξιδιώτες που επιθυμούν να απολαύσουν διακοπές με αυτοκίνητο στο εξωτερικό.

Ευρωπαϊκούς προορισμούς

Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες προσφέρουν ειδικές προσφορές για τους επιβάτες που μεταφέρουν ένα αυτοκίνητο στο εξωτερικό, και οι προσφορές αυτές μπορεί να είναι σχεδόν ακαταμάχητες όσον αφορά τη σχέση ποιότητας-τιμής και την ελευθερία επιλογής που προσφέρουν. Όπως είναι φυσικό, τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια από την Αγγλία έχουν περιορισμένη απόσταση που μπορούν να διανύσουν, οπότε οι ευρωπαϊκοί προορισμοί θα βρίσκονται αναπόφευκτα κατά μήκος του βορειότερου άκρου της Ευρώπης, το οποίο περιλαμβάνει τη Γαλλία, την Ολλανδία και μέχρι τη βόρεια Ισπανία.

Γαλλία

Όλα τα πλοία προς ευρωπαϊκούς προορισμούς αποπλέουν από αγγλικά λιμάνια και σήμερα λειτουργούν τα ακόλουθα:

  • Ντόβερ προς Καλαί
  • Ντόβερ προς Δουνκέρκη
  • Newhaven προς Dieppe
  • Plymouth προς Roscoff
  • Poole προς Χερβούργο
  • Πόρτσμουθ προς Χερβούργο
  • Πόρτσμουθ προς Καέν
  • Πόρτσμουθ προς Χάβρη
  • Πόρτσμουθ προς Σεν Μαλό

Ολλανδία

  • Harwich προς Hoek van Holland
  • Hull προς Ρότερνταμ
  • Νιούκαστλ προς Άμστερνταμ

Ισπανία

  • Plymouth προς Santander
  • Πόρτσμουθ προς Μπιλμπάο
  • Πόρτσμουθ προς Σανταντέρ

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο με πλοίο ή φέρι μποτ δεν είναι για όλους, αλλά υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η μέθοδος ταξιδιού, καθώς και ορισμένα μειονεκτήματα. Η μετακίνηση με αυτοκίνητο στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει στον ταξιδιώτη να εξερευνήσει την ύπαιθρο με την ησυχία του και να επισκεφθεί επιλεγμένους προορισμούς κατά βούληση. Αυτό είναι πολύ πιο αποδοτικό από την ενοικίαση αυτοκινήτου στο Ηνωμένο Βασίλειο και λιγότερο περιοριστικό από το να περιορίζεστε σε ταξίδια με λεωφορείο ή τρένο.

Για τους μη Βρετανούς επισκέπτες ή για όσους ταξιδεύουν με βίζα, οι χρόνοι αναμονής είναι γενικά μικρότεροι από αυτούς που παρατηρούνται στα αεροδρόμια, καθώς ο όγκος της κίνησης είναι πολύ μικρότερος. Επιπλέον, δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αποσκευών που μπορούν να μεταφερθούν είτε με το χέρι είτε με το όχημα.

Cross Channel Ferry

Οι επισκέπτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία με αυτοκίνητο μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τη σήραγγα της Μάγχης ή να πάρουν το πλοίο. Το τούνελ μπορεί να είναι πιο άμεσο και σίγουρα πιο γρήγορο, αλλά μπορεί να είναι πιο ακριβό και να αναμένονται καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων και αποσκευών.

Η ενσωμάτωση μιας σύντομης διαδρομής με πλοίο στη Μάγχη στο ταξίδι αποτελεί μια ελκυστική εναλλακτική λύση, καθώς είναι μια πιο χαλαρωτική εμπειρία και πιο οικονομική.

Τα πλοία προς την ηπειρωτική Ευρώπη αναχωρούν συνήθως από ένα από τα πέντε λιμάνια κατά μήκος της νότιας ακτής της Αγγλίας. Εξαίρεση αποτελούν τα δρομολόγια από το Νιούκαστλ της βόρειας Αγγλίας προς την ολλανδική πόλη του Άμστερνταμ, το πλοίο από το Χαλ προς το Ρότερνταμ και η υπηρεσία μεταξύ του Χάργουιτς και του Χόεκ βαν Ολλανδία. Τα πέντε βρετανικά λιμάνια της νότιας ακτής είναι:

  1. Dover
  2. Newhaven
  3. Πόρτσμουθ
  4. Poole
  5. Plymouth

Dover

Μεταφέροντας πάνω από 16 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως, το Ντόβερ είναι το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι στον κόσμο. Καθημερινά πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 38 διελεύσεις μεταξύ Ντόβερ και Καλαί, με τη διάρκεια του ταξιδιού να είναι περίπου ενενήντα λεπτά. Από το Ντόβερ εκτελούνται επίσης δώδεκα δρομολόγια την ημέρα προς τη Δουνκέρκη, που βρίσκεται πιο μακριά κατά μήκος της γαλλικής ακτογραμμής, και αποτελεί δημοφιλές δρομολόγιο για τους επιβάτες που προέρχονται (ή ταξιδεύουν) από τις βελγικές πόλεις της Αμβέρσας, της Μπριζ ή της Γάνδης, καθώς και από το Άμστερνταμ ή το Ρότερνταμ στις Κάτω Χώρες.

Newhaven

Το Newhaven είναι μια μικρή πόλη και λιμάνι που βρίσκεται στο East Sussex και περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του Λονδίνου. Υπάρχουν τρία καθημερινά δρομολόγια προς το γαλλικό αλιευτικό λιμάνι Dieppe στη Νορμανδία με διάρκεια ταξιδιού περίπου τέσσερις ώρες.

Πόρτσμουθ

Υπάρχουν πολλά δρομολόγια πλοίων από το Πόρτσμουθ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 121 χιλιομέτρων (75 μιλίων) νοτιοανατολικά του Λονδίνου και κοντά στην πόλη του Σαουθάμπτον. Εκτός από τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με το Γκέρνσεϊ, το Τζέρσεϊ και τη Νήσο Γουάιτ, τα πλοία εκτελούν τακτικά δρομολόγια προς τις τέσσερις γαλλικές παράκτιες πόλεις Καέν, Χερβούργο, Σεν Μαλό και Χάβρη, καθώς και προς τα δύο ισπανικά θέρετρα Μπιλμπάο και Σανταντέρ.

Poole

Μια εναλλακτική σύνδεση με το Χερβούργο στη Γαλλία είναι το πλοίο Poole – Χερβούργο. Υπάρχουν δέκα δρομολόγια την εβδομάδα από την πόλη του Ντόρσετ με χρόνο ταξιδιού λίγο πάνω από τέσσερις ώρες.

Plymouth

Το λιμάνι του Πλίμουθ, που βρίσκεται σχεδόν στο νοτιοδυτικότερο σημείο της Αγγλίας, προσφέρει ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Roscoff στη βορειοδυτική γωνία της Γαλλίας, καθώς και ακτοπλοϊκή σύνδεση μεγάλων αποστάσεων με το Σανταντέρ στη βόρεια ακτή της Ισπανίας. Υπάρχουν εννέα δρομολόγια για το Roscoff κάθε εβδομάδα με διάρκεια ταξιδιού περίπου πεντέμισι ώρες, ενώ το ταξίδι για το Santander διαρκεί περίπου είκοσι ώρες.

Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε από την ηπειρωτική Ευρώπη είτε από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, δεν είναι ο μόνος τρόπος άφιξης ή διέλευσης από τη δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχει επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον για διακοπές με κρουαζιερόπλοια, οι οποίες είτε αναχωρούν από το Ηνωμένο Βασίλειο είτε κάνουν στάση στο πλαίσιο του δρομολογίου της κρουαζιέρας.

Επιλογές κρουαζιέρας

Θα ήταν πρακτικά αδύνατο να απαριθμήσει κανείς όλα τα κρουαζιερόπλοια που περνούν από το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, καθώς ο αριθμός των φορέων εκμετάλλευσης και ο όγκος της κίνησης αλλάζουν και αυξάνονται συνεχώς. Επί του παρόντος, πέντε λιμάνια, όλα στην Αγγλία, αποτελούν βάσεις επιχειρήσεων για διάφορες εταιρείες κρουαζιέρας.

Σαουθάμπτον

Το Σαουθάμπτον δεν είναι μόνο το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αποτελεί επίσης κέντρο δραστηριότητας για κρουαζιερόπλοια και βάση για γνωστά πλοία όπως το Queen Elizabeth, το Queen Victoria και το Queen Mary.

Dover

Το Ντόβερ είναι ένα πολυσύχναστο λιμάνι για τους πεζούς επιβάτες, καθώς και για τα φορτία και τις εμπορευματικές μεταφορές, αλλά είναι επίσης το λιμάνι της Fred Olson Cruise Line, καθώς και των Windstar Cruises, Crystal Cruises και Norwegian Cruise Line.

Tilbury

Η εταιρεία Fred Olson Cruise Line πραγματοποιεί τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι του Tilbury στις εκβολές του ποταμού Τάμεση. Οι κρουαζιέρες από το Tilbury κατευθύνονται σε προορισμούς στη Βόρεια Ευρώπη, καθώς και στη Γροιλανδία, τη Νορβηγία, ακόμη και στην Αρκτική.

Λίβερπουλ

Το λιμάνι του Λίβερπουλ στη δυτική ακτή της Αγγλίας διαθέτει το δικό του τερματικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων στην καρδιά της πόλης. Από την πόλη δραστηριοποιούνται κορυφαίες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων, όπως η Fred Olson και η Cruise Maritime Voyages.

Harwich

Μια ώρα με το τρένο από το Λονδίνο, το λιμάνι του Harwich είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με άλλα, αλλά αποτελεί λιμάνι προσέγγισης για τις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων Fred Olson (τοπική εταιρεία), καθώς και για τις εταιρείες Royal Caribbean και Marella Cruises.

Όπως και στην περίπτωση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω αεροδρομίου, είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα όταν χρησιμοποιείτε θαλάσσιο λιμάνι. Τα διαβατήρια και οι βίζες, κατά περίπτωση, θα ελέγχονται πριν από την επιβίβαση στο πλοίο, αλλά είναι επίσης πιθανό να γίνουν περαιτέρω έλεγχοι στα διάφορα λιμάνια προσέγγισης.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου κυκλοφορεί τον Νοέμβριο του 2023

Για τους επιβάτες ενός πλοίου που ταξιδεύει από το σημείο Α στο σημείο Β, είναι εξαιρετικά απίθανο να ελεγχθούν τα έγγραφα οπουδήποτε αλλού εκτός από το σημείο επιβίβασης. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες σε κρουαζιερόπλοια μπορεί να κληθούν να προσκομίσουν διαβατήριο σε οποιοδήποτε σημείο του ταξιδιού, ιδίως όταν διασχίζουν διεθνή σύνορα.

Τα διαβατήρια (και οι βίζες) πρέπει να είναι εντάξει και ενημερωμένα.

Παρόλο που επί του παρόντος δεν υπάρχει απαίτηση για τους μη Βρετανούς πολίτες να έχουν αποκτήσει ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια ( ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό το νέο σύστημα προληπτικού ελέγχου των επισκεπτών που προτίθενται να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική κάποια στιγμή το 2024 (πιθανώς το 2025) και κάθε επισκέπτης που σκοπεύει να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο και πρόκειται να ανανεώσει το διαβατήριό του θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση για ETA του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από την επόμενη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το να ταξιδεύετε χωρίς εγκεκριμένο διαβατήριο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποτελεί θέμα προς το παρόν, αλλά θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον, οπότε ίσως αξίζει να είστε προετοιμασμένοι για την επερχόμενη αλλαγή στους ταξιδιωτικούς κανονισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.