Πλήρης οδηγός για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ονδούρας

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να εισαγάγει το νέο του σύστημα ETA, οι ταξιδιώτες πρέπει να ενημερωθούν για την αλλαγή αυτή. Το παλαιό καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης πρόκειται να αντικατασταθεί και αυτό θα επηρεάσει τους πολίτες της Ονδούρας που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός ο οδηγός εξηγεί πώς θα αλλάξει το σύστημα και τι πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι της Ονδούρας πριν ταξιδέψουν.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το ETA, που σημαίνει Electronic Travel Authorisation, είναι ένα νέο σύστημα που εισάγεται για να αντικαταστήσει το τρέχον πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μοιάζει πολύ με τα υφιστάμενα προγράμματα που οι έμπειροι ταξιδιώτες μπορεί να γνωρίζουν ήδη. Ειδικότερα, βασίζεται σε προγράμματα όπως το καναδικό ETA και το ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ETA δεν είναι βίζα, αλλά είναι μια μορφή ταξιδιωτικής άδειας. Όταν το σύστημα τεθεί σε ισχύ, θα παρέχει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη εποπτεία των ατόμων που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που θα διευκολύνει τον έλεγχο των πιθανών κινδύνων για την ασφάλεια. Σε αντίθεση με τη βίζα, η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι απλή και μπορεί να ολοκληρωθεί εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά.

Πώς επηρεάζει η ETA τους ταξιδιώτες της Ονδούρας;

Η Ονδούρα περιλαμβανόταν στον κατάλογο των χωρών που είχαν συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, οι απαιτήσεις χορήγησης βίζας άλλαξαν στις 19 Ιουλίου 2023 λόγω της αύξησης της κατάχρησης των αιτήσεων ασύλου, όπως ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Οι κάτοικοι της Ονδούρας υποχρεούνται πλέον να αποκτήσουν θεώρηση για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ονδούρα μπορεί να προστεθεί και πάλι στον κατάλογο των χωρών απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά από τα τέλη του 2024, εξακολουθεί να απαιτείται θεώρηση για την είσοδο για διάφορους ταξιδιωτικούς σκοπούς.

Οι κάτοικοι της Ονδούρας εξακολουθούν να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μια τυπική βίζα επισκέπτη για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σκοπούς όπως:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Βραχυπρόθεσμα μαθήματα ή προγράμματα σπουδών
– Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Εάν ένας πολίτης της Ονδούρας σκοπεύει να ζήσει μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, να εργαστεί εκεί ή να περάσει πάνω από έξι μήνες εκεί, θα χρειαστεί βίζα. Η διαδικασία αίτησης θεώρησης είναι εντελώς ξεχωριστή από την ETA και είναι σημαντικά πιο περίπλοκη.

Υποβολή αίτησης για βίζα επισκέπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Βήμα 1: Ελέγξτε αν χρειάζεστε βίζα

Πρώτον, ελέγξτε αν χρειάζεστε βίζα για να επισκεφθείτε το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πολίτες ορισμένων χωρών δεν χρειάζονται βίζα για σύντομη διαμονή.

Βήμα 2: Συγκεντρώστε τα απαιτούμενα έγγραφα

Θα χρειαστείτε τα ακόλουθα έγγραφα:

  • Ένα έγκυρο διαβατήριο ή ταξιδιωτικό έγγραφο.
  • Ένα συμπληρωμένο έντυπο αίτησης θεώρησης.
  • Αποδεικτικά στοιχεία ότι μπορείτε να συντηρήσετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, όπως τραπεζικές δηλώσεις ή εκκαθαριστικά σημειώματα.
  • Λεπτομέρειες σχετικά με το πού σκοπεύετε να μείνετε και τα ταξιδιωτικά σας σχέδια.
  • Απόδειξη των δεσμών σας με τη χώρα καταγωγής σας, όπως επιστολή από τον εργοδότη σας ή απόδειξη ιδιοκτησίας ακινήτου.
  • Πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου.

Βήμα 3: Υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση

  1. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τις αιτήσεις θεώρησης.
  2. Συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα αίτησης.
  3. Πληρώστε το τέλος θεώρησης.

Βήμα 4: Κλείστε ραντεβού

Βήμα 5: Παρακολουθήστε το ραντεβού

  • Φέρτε τα έγγραφά σας και το διαβατήριό σας στο κέντρο αίτησης θεώρησης.
  • Ενδέχεται να χρειαστεί να παράσχετε τα βιομετρικά σας στοιχεία (δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία).

Βήμα 6: Περιμένετε μια απόφαση

  • Ο χρόνος διεκπεραίωσης μπορεί να ποικίλλει, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τους τυπικούς χρόνους διεκπεραίωσης στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.
  • Θα ειδοποιηθείτε μόλις ληφθεί απόφαση.

Πρόσθετες συμβουλές

  • Υποβάλετε την αίτησή σας αρκετά πριν από τις ημερομηνίες του ταξιδιού σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι ακριβείς και πλήρεις.
  • Ελέγξτε τις ειδικές απαιτήσεις για τη χώρα σας στον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς μπορεί να διαφέρουν.