Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου πυροδοτεί φόβους για απώλεια θέσεων εργασίας στην τουριστική βιομηχανία

| 14 Οκτωβρίου, 2024
Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου πυροδοτεί φόβους για απώλεια θέσεων εργασίας στην τουριστική βιομηχανία
Χορηγία εικόνας από Irina μέσω Pixabay

Το σύστημα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα.

Επιχειρήσεις που βασίζονται στον διεθνή τουρισμό στη Νοτιοανατολική Βρετανία έχουν σημάνει συναγερμό για τις επιπτώσεις του.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να επεκτείνει την εφαρμογή του νέου συστήματος ψηφιακών αδειών για τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2025.

Ωστόσο, πολλοί φοβούνται ότι θα βλάψει την τοπική οικονομία, ιδίως τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό, αποθαρρύνοντας τους διεθνείς επισκέπτες.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου: τι αλλάζει;

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτεί από τους ταξιδιώτες που επί του παρόντος δεν χρειάζονται βίζα να υποβάλουν αίτηση για άδεια πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό περιλαμβάνει πολίτες ευρωπαϊκών χωρών, των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), της Αυστραλίας και άλλων χωρών με συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αιτήσεις ETA κοστίζουν 10 λίρες Αγγλίας και οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία διαβατηρίου και να απαντήσουν σε ερωτήσεις ασφαλείας ηλεκτρονικά.

Η επεξεργασία και η λήψη της απόφασης σχετικά με την αίτηση διαρκεί συνήθως τρεις ημέρες, πάνω κάτω.

Μόλις εγκριθεί, η ETA θα ισχύει για πολλαπλές επισκέψεις έως έξι μήνες σε διάστημα δύο ετών ή έως ότου λήξει το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται.

Για τους μη Ευρωπαίους επισκέπτες, η ETA θα απαιτείται για ταξίδια που ξεκινούν στις 8 Ιανουαρίου 2025, ενώ η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 27 Νοεμβρίου 2024.

Οι Ευρωπαίοι υπήκοοι θα το χρειάζονται από τις 2 Απριλίου 2025, με τις αιτήσεις να ξεκινούν στις 5 Μαρτίου.

Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ETA πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου για να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στη χώρα.

Οι τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις προειδοποιούν κατά του συστήματος ETA

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου πυροδοτεί φόβους για απώλεια θέσεων εργασίας στην τουριστική βιομηχανία
Εικόνα από τον Graham Hobster από το Pixabay

Το BBC επικαλέστηκε αρκετές τοπικές επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι το σύστημα ETA θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Πολλές εταιρείες έχουν δυσκολευτεί μετά το Brexit, επηρεάζοντας σημαντικά τα διασυνοριακά ταξίδια από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Μετά την πανδημία, η απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να απαιτεί από τους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να ταξιδεύουν με διαβατήριο συνέβαλε στη μείωση της τουριστικής κίνησης.

Οι επιχειρήσεις φοβούνται ότι η πρόσθετη γραφειοκρατία και τα τέλη της ETA θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους επισκέπτες και να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της επισκεψιμότητας.

Ο διευθυντής του Hilderstone College, Lee Shutler, δήλωσε ότι η απαίτηση να υπάρχει διαβατήριο αντί για ταυτότητα ήδη αποθαρρύνει τους φοιτητές της ΕΕ.

Οι Γερμανοί φοιτητές δήλωσαν στο BBC ότι λίγοι έχουν διαβατήριο και ότι τα ταξίδια με την εθνική ταυτότητα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ευκολότερα.

Η Annette Taylor, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια της εταιρείας πούλμαν Taylor Travel Ltd, προέτρεψε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επανεξετάσει το σύστημα ETA για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες θέσεων εργασίας.

Η Deirdre Wells, διευθύνουσα σύμβουλος του Visit Kent, τόνισε ότι οι διεθνείς φοιτητές και οι ταξιδιώτες αναψυχής είναι το κλειδί για τον τουρισμό της περιοχής.

Προειδοποίησε ότι το νέο σύστημα ETA θα μπορούσε να αποτελέσει “άλλο ένα εμπόδιο” για τους επισκέπτες και να επηρεάσει αρνητικά τις τοπικές επιχειρήσεις.

Ο Wells κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει μεγαλύτερη στήριξη στις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τις αλλαγές.

Πολλοί υπογράμμισαν την ανάγκη να εξισορροπηθεί η διασφάλιση των συνόρων και η διασφάλιση ότι δεν θα βλάψει τη ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία.

Το τόνισαν αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν ακόμη να ανακάμψουν από τις οικονομικές προκλήσεις των τελευταίων ετών.

Περισσότερες πιθανές επιπτώσεις του συστήματος ETA στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που αναδύονται ανησυχίες σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο της ΕΤΑ στις επιχειρήσεις.

Το αεροδρόμιο Heathrow έχει επανειλημμένα παροτρύνει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να άρει την απαίτηση ETA για τους ταξιδιώτες διέλευσης.

Προειδοποίησε ότι η ΕΤΑ θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες να διέρχονται σε άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, τα οποία δεν απαιτούν πρόσθετα τέλη ή άδεια.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού των επιβατών και απώλεια εσόδων για το αεροδρόμιο.

Το Χίθροου ανέφερε απώλεια 90.000 επιβατών από χώρες του Κόλπου λόγω της απαίτησης ETA από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Αυτή η απώλεια επιβατών και εσόδων επηρεάζει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού του τουρισμού, από τις αεροπορικές εταιρείες έως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

Μια ανάλυση δείχνει ότι το σύστημα θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές απώλειες ύψους έως και 4 δισεκατομμυρίων λιρών για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το σύστημα ETA εν μέσω προκλήσεων για την τουριστική βιομηχανία

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου πυροδοτεί φόβους για απώλεια θέσεων εργασίας στην τουριστική βιομηχανία
Χορηγία εικόνας από ha11ok μέσω Pixabay

Παρά τις ανησυχίες αυτές, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι το σύστημα ETA είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της ασφάλειας και τον εκσυγχρονισμό των συνοριακών ελέγχων.

Το σύστημα θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί τους ταξιδιώτες που δεν διαθέτουν βίζα και να τους ελέγχει εκ των προτέρων για τον εντοπισμό πιθανών απειλών πριν από την άφιξή τους.

Το σύστημα ETA αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων και παράλληλα στον εξορθολογισμό των ταξιδιών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, παρόμοια με τα συστήματα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Αν και πρόκειται για βραχυπρόθεσμες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις που βασίζονται στον τουρισμό, τα μακροπρόθεσμα οφέλη της ΕΤΑ θα αντισταθμίσουν τις δυσκολίες.

Αυτές οι προκλήσεις θα μπορούσαν να πλήξουν σκληρά τις περιοχές που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους τουρίστες από γειτονικές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες.

Ενώ το τέλος αίτησης της ETA ύψους 10 λιρών μπορεί να φαίνεται μικρό, θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα για οικογένειες ή συχνούς ταξιδιώτες.

Η πρόσθετη απαίτηση προ του ταξιδιού θα μπορούσε επίσης να αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες που πραγματοποιούν σύντομα ή αυθόρμητα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά στην επέκταση της ETA, οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας και μείωση των επισκεπτών.

Οι ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων σε μια περιοχή που εξαρτάται από τον τουρισμό ζητούν περισσότερη στήριξη για να αποτρέψουν την περαιτέρω οικονομική παρακμή.