Το Ηνωμένο Βασίλειο χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς κανόνες για τα γαλλικά σχολικά ταξίδια

| 8 Δεκεμβρίου, 2023
Το Ηνωμένο Βασίλειο χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς κανόνες για τα γαλλικά σχολικά ταξίδια

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για την απλούστευση των ταξιδιών των γαλλικών σχολικών εκδρομών.

Οι αλλαγές έρχονται μετά τη δραστική μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών ταξιδιών μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ή Brexit.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ συμφώνησαν σε διμερή συμφωνία τον Μάρτιο του 2023.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου James Cleverly παρουσίασε τις αλλαγές στους κανόνες μετανάστευσης στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 7 Δεκεμβρίου 2023.

“Κάνουμε αλλαγές για να επιτρέψουμε σε παιδιά ηλικίας 18 ετών και κάτω, που σπουδάζουν σε σχολείο στη Γαλλία, να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο σε οργανωμένο εκπαιδευτικό ταξίδι χωρίς τις συνήθεις απαιτήσεις διαβατηρίου ή θεώρησης επίσκεψης”, δήλωσε ο Cleverly κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Νέοι ταξιδιωτικοί κανόνες για τις γαλλικές σχολικές εκδρομές

Τα παιδιά που είναι υπήκοοι της ΕΕ, του ΕΟΧ ή της Ελβετίας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις εθνικές τους ταυτότητες για σχολικές εκδρομές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα παιδιά που δεν είναι μέλη της ΕΕ θα εξακολουθούν να ταξιδεύουν με το διαβατήριό τους, αλλά δεν θα χρειάζονται πλέον θεώρηση εισόδου.

Οι αναθεωρημένοι ταξιδιωτικοί κανόνες θα τεθούν σε ισχύ στις 28 Δεκεμβρίου 2023. Ισχύει μόνο εάν πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Οι μαθητές είναι ηλικίας 18 ετών ή νεότεροι
  • Οι μαθητές είναι εγγεγραμμένοι σε σχολείο ή εκπαιδευτικό ίδρυμα στη Γαλλία που έχει εγκριθεί από το γαλλικό Υπουργείο Παιδείας.
  • Οι μαθητές ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος μιας ομάδας πέντε ατόμων, την οποία οργάνωσε το σχολείο ή το ίδρυμά τους.

Πολύπλοκοι κανόνες για τις σχολικές εκδρομές μετά το Brexit

Πριν από το Brexit, διοργανώνονταν ετησίως περίπου 10.000 σχολικές εκδρομές από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό συνεισέφερε 100 εκατομμύρια λίρες στην οικονομία μέσω των ταξιδιωτικών εταιρειών.

Ωστόσο, μετά το Brexit, οι νέοι ταξιδιωτικοί κανόνες οδήγησαν σε σημαντική μείωση των σχολικών εκδρομών. Οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη διοργάνωση εκδρομών για τους μαθητές τους.

Οι ταξιδιωτικοί κανονισμοί μετά το Brexit απαιτούσαν από τα παιδιά που είναι πολίτες της ΕΕ να χρησιμοποιούν διαβατήρια αντί για ταυτότητες κατά την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, οι μαθητές από χώρες εκτός ΕΕ πρέπει να λάβουν βίζα επισκέπτη για να συμμετάσχουν σε σχολικές εκδρομές στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία.

Περίπου οι μισοί Γάλλοι πολίτες δεν έχουν διαβατήριο, καθώς μπορούν να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ με την εθνική τους ταυτότητα.

Οι σχολικές αρχές με μαθητικό πληθυσμό εκτός ΕΕ δεν ήθελαν να αφήσουν πίσω τους παιδιά που χρειάζονται θεώρηση.

Επίσης, δεν θέλουν να τους ζητήσουν να αποκτήσουν βίζα. Αυτό συνεπάγεται ένα τέλος 100 λιρών και ένα ταξίδι στη βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι.

Γάλλοι πολίτες που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο

Οι ταξιδιωτικοί κανόνες για άλλους Γάλλους που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέπτονται τη Γαλλία θα παραμείνουν οι ίδιοι.

Οι Γάλλοι ταξιδιώτες χρειάζονται διαβατήριο, καθώς οι ταυτότητες δεν γίνονται πλέον δεκτές. Δεν χρειάζονται βίζα για σύντομη παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι έξι μήνες.

Το 2024, ωστόσο, όλοι οι ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων, θα χρειάζονται ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) για σύντομα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ισχύει για τουρισμό, επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, επιχειρήσεις, σπουδές και διαμετακόμιση.

Οι Γάλλοι πολίτες θα χρειαστούν κατάλληλη βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου για παρατεταμένη διαμονή, εργασία ή σπουδές.

Πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ταξιδεύουν στη Γαλλία, κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν

Οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν στη Γαλλία, η οποία αποτελεί μέρος του χώρου Σένγκεν, χωρίς θεώρηση για 90 ημέρες σε περίοδο 180 ημερών. Το όριο των 90 ημερών ισχύει για τη συνολική διάρκεια παραμονής στον χώρο Σένγκεν.

Αυτό ισχύει για τουρίστες, επισκέψεις σε συγγενείς ή φίλους, συμμετοχή σε επαγγελματικές συναντήσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις και βραχυπρόθεσμες σπουδές ή κατάρτιση.

Το 2025, η ΕΕ θα απαιτήσει από τους Βρετανούς πολίτες και άλλους υπηκόους που δεν χρειάζονται βίζα να έχουν ETIAS ή Ευρωπαϊκή Ταξιδιωτική Ενημέρωση και Άδεια για σύντομες επισκέψεις έως και τριών μηνών.

Για παρατεταμένη διαμονή ή επισκέψεις για εργασία ή σπουδές στον χώρο Σένγκεν, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου χρειάζονται την κατάλληλη θεώρηση ή άδεια διαμονής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *