Προϋπολογισμός του Ηνωμένου Βασιλείου για το ταξίδι

| 1 Φεβρουαρίου, 2024
Προϋπολογισμός του Ηνωμένου Βασιλείου για το ταξίδι

Κόστος διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Το Λονδίνο, φυσικά, είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολλά περισσότερα από τον Πύργο του Λονδίνου, το Μπιγκ Μπεν και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Μακριά από το Λονδίνο, πόλεις όπως το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Μπράιτον και το Μπαθ είναι επίσης δημοφιλείς επιλογές, ενώ πολλοί επισκέπτες επιλέγουν να επισκεφθούν μία, δύο ή τρεις πόλεις ως μέρος της συνολικής εμπειρίας.

Οι λάτρεις της υπαίθρου είναι επίσης καλά εξυπηρετημένοι, με περιοχές φυσικής ομορφιάς όπως τα Yorkshire Moors, η Lake District, το Cotswolds, το Devon και η Cornwall να είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στους επισκέπτες. Και αυτά τα σημεία ομορφιάς και τα αξιοθέατα βρίσκονται μόνο στην Αγγλία. Για όσους είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν ή να απομακρυνθούν από την πεπατημένη, υπάρχουν πολλά περισσότερα να δουν και να κάνουν, αν ληφθούν υπόψη οι άλλες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ουαλία, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία.

Όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχει ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών τύπων διακοπών για να διαλέξετε και κάτι για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, όπως λέει και το ρητό “τίποτα δεν είναι δωρεάν” και το να απολαύσετε ένα Σαββατοκύριακο, μια εβδομάδα ή ένα δεκαπενθήμερο σε οποιοδήποτε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κάποιο τίμημα.

Πόσο όμως μπορεί κανείς να περιμένει να πληρώσει για την απόλαυση των διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Πώς θα φτάσετε εκεί

Η μετάβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απλή υπόθεση από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, καθώς υπάρχουν περισσότερα από σαράντα διεθνή αεροδρόμια για να διαλέξετε, από το τεράστιο και εξαιρετικά πολυσύχναστο αεροδρόμιο Heathrow που εξυπηρετεί το Λονδίνο μέχρι τα μικροσκοπικά περιφερειακά αεροδρόμια που εξυπηρετούν τους πληθυσμούς των νησιών. Επισκέπτες από πιο κοντινές περιοχές μπορούν να επιλέξουν να πάρουν πλοίο από τη Γαλλία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ακόμη και από τη βόρεια Ισπανία. Οι επισκέπτες που φθάνουν από τη Γαλλία έχουν ακόμη και την επιλογή να πάρουν το τρένο μέσω της σήραγγας της Μάγχης ή να μεταβούν με το αυτοκίνητο Le Shuttle που εκτελεί δρομολόγια μεταξύ Καλαί και Φόλκστοουν.

Για τους επισκέπτες από μακριά, το κόστος της μετάβασης στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί συχνά να είναι το πιο ακριβό μέρος του ταξιδιού. Είναι, άλλωστε, λογικό να περιμένουμε ότι το αεροπορικό εισιτήριο από την Αμερική ή την Αυστραλία θα κοστίζει πολύ περισσότερο από μια σύντομη πτήση από την Ευρώπη ή ένα γρήγορο ταξίδι με πλοίο.

Υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να εξοικονομήσει χρήματα από τα αεροπορικά εισιτήρια, αλλά η κράτηση πτήσεων όσο το δυνατόν νωρίτερα εξασφαλίζει συχνά τις χαμηλότερες τιμές.Θα πρέπει πάντα να ελέγχετε τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς, συνήθως, οι ώρες πτήσης δεν μπορούν να αλλάξουν ή μπορεί να μην υπάρχει πολιτική επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι φθηνότερες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων συνήθως συνεπάγονται αναχώρηση ή άφιξη σε άβολες ώρες, όπως πολύ αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί.

Πολλές οικονομικές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Ryanair, η EasyJet, η JetBlue, η Southwest Airlines και άλλες, προσφέρουν συχνά εξαιρετικά καλές προσφορές για πτήσεις μετ’ επιστροφής, καθώς και ειδικές τιμές για διαμονή και ενοικίαση αυτοκινήτου. Οι κυνηγοί ευκαιριών καλό θα ήταν να ελέγξουν αυτές τις εταιρείες και τις διαθέσιμες προσφορές, καθώς συχνά μπορεί να επιτευχθεί τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων.

Μέσο κόστος

Το κόστος διαμονής, φαγητού, ποτού και ψυχαγωγίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το ποια από τις τέσσερις χώρες επισκέπτεται κανείς και πού μένει. Το Λονδίνο μπορεί να είναι πολύ ακριβό, ενώ οι μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις μπορεί να φαίνονται απίστευτα φτηνές συγκριτικά. Τα πάντα είναι σχετικά και όλα εξαρτώνται από το είδος των διακοπών που επιθυμείτε και από το πόσα μπορεί να διαθέσει κανείς.

Ο υπολογισμός του ποσού που θα πρέπει να δαπανήσει κάποιος σε μια μέση ημέρα είναι σχεδόν αδύνατος. Το να τρώτε κάθε μέρα σε ένα εστιατόριο με αστέρια Michelin θα σας εξαντλήσει γρήγορα τα χρήματα, ενώ το να αρκείστε σε ένα μπέργκερ ή σάντουιτς θα είναι σαφώς πιο προσιτό, αν και ίσως όχι τόσο επιθυμητό.

Υπολογίζεται ότι ένας τουρίστας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ξοδέψει περίπου:

  • 55 λίρες Αγγλίας (65 ευρώ) ανά ημέρα με οικονομικό κατάλυμα και λογικό φαγητό
  • £135 (€155) ημερησίως για πιο προνομιακή διαμονή και αξιοπρεπές φαγητό
  • £300 (€350) ή περισσότερο για ένα ξενοδοχείο καλής ποιότητας και γεύματα καλύτερα του μέσου όρου.

Φυσικά, θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή τα κόμιστρα των ταξί για τη μετάβαση από και προς τα τουριστικά αξιοθέατα και τους τόπους ενδιαφέροντος, οπότε τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να θεωρούνται ως κατευθυντήριες γραμμές και όχι ως δεδομένα.

Το να μετράτε τις δεκάρες και να προσέχετε τον προϋπολογισμό μπορεί να εξοικονομήσετε τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να περάσετε τις διακοπές σας. Πολλά αξιοθέατα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι δωρεάν, αλλά ορισμένα μπορεί να είναι πολύ ακριβά. Ο εκ των προτέρων έλεγχος των τιμών εισόδου και άλλων τιμών μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς συχνά υπάρχουν ειδικές προσφορές ή μειωμένη είσοδος για ομάδες ή σε συγκεκριμένες ώρες.

Διαμονή, διατροφή και μεταφορές

Ανάλογα με τη χώρα, την πόλη ή την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο κόστος διαμονής, διατροφής, μεταφοράς και δραστηριοτήτων. Το Λονδίνο είναι το πιο ακριβό για όλα αυτά, αλλά μπορείτε να κάνετε ευκαιρίες αν επιλέξετε να μείνετε στα περίχωρα της αγγλικής πρωτεύουσας ή σε άλλες τοποθεσίες.

Διαμονή

Η διαμονή θα καταναλώσει πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού κάθε επισκέπτη και αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να ερευνήσετε τις διαθέσιμες επιλογές πριν κάνετε μια σταθερή κράτηση. Ανάλογα με τα διαθέσιμα χρήματα, ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ:

  • Προϋπολογισμός: Αυτό μπορεί να είναι τόσο χαμηλό όσο £ 30 (€ 35) ανά διανυκτέρευση για έναν ξενώνα ή backpacker’s lodge.
  • Μεσαίο εύρος: Αν και το Λονδίνο μπορεί να επιβαρύνει τους επισκέπτες από £100 (€115) έως £200 (€230) για μία μόνο νύχτα.
  • Πολυτέλεια: Θα πρέπει να επιτρέπεται τουλάχιστον 130 λίρες (150 ευρώ) ανά διανυκτέρευση για καταλύματα καλύτερης ποιότητας και το ποσό αυτό να ανέρχεται σε 200 λίρες (230 ευρώ) στο κεντρικό Λονδίνο και κοντά σε αυτό.

Όπως και στα ταξίδια, η έγκαιρη κράτηση θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε τις καλύτερες προσφορές, ενώ είναι επίσης δυνατό να βρείτε ειδικές τιμές για ορισμένες ημέρες της εβδομάδας ή σε περιόδους εκτός αιχμής.

Τρόφιμα

Μετά την πληρωμή για τη διαμονή, το επόμενο μεγαλύτερο έξοδο θα είναι πιθανώς το φαγητό και τα σνακ. Το πόσο ξοδεύετε για φαγητό εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο, αλλά το να τρώτε τακτικά έξω (ιδίως στο Λονδίνο) μπορεί να είναι πολύ ακριβό εγχείρημα.

  • Προϋπολογισμός: Πολλά δημόσια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρουν πλήρη γεύματα σε λογικές τιμές μεταξύ £12 (€14) και £16 (€19). Ένα ολοήμερο αγγλικό πρωινό είναι επίσης συνήθως διαθέσιμο στην ίδια περίπου τιμή και αξίζει να το σκεφτείτε ως εναλλακτική λύση για το μεσημεριανό γεύμα. Μικρές καφετέριες και εστιατόρια προσφέρουν επίσης υγιεινά, βασικά γεύματα σε παρόμοια τιμή.
  • Μεσαίο εύρος: Όπως συμβαίνει επίσης με τα εστιατόρια και ορισμένα μικρά ξενοδοχεία, ένα αξιοπρεπές δείπνο σε ένα από αυτά τα καταστήματα θα πρέπει να κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στις 30 έως 35 λίρες (€40).
  • Πολυτέλεια: Το δείπνο στο Ritz και σε άλλα κορυφαία ξενοδοχεία και εστιατόρια ξεκινά από περίπου 70 λίρες (80 ευρώ) ανά άτομο και μετά από αυτό ο ουρανός είναι το όριο για το πόσο μπορεί να κοστίσει ένα πλήρες γεύμα με ποτά.

Μπορείτε να φάτε σχετικά φτηνά σε ένα από τα πολλά fish and chip shops για τα οποία φημίζεται η Βρετανία, καθώς και σε μια σειρά από αμερικανικού τύπου μπεργκεράδικα ή ινδικά ή κινέζικα εστιατόρια και εστιατόρια takeaways. Περισσότερα χρήματα μπορούν να εξοικονομήσουν όσοι επισκέπτες μένουν σε ενοικιαζόμενα καταλύματα με εγκαταστάσεις μαγειρέματος, όπως είναι τα καταλύματα Airbnb ή οι ξενώνες.

Μεταφορά

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξυπηρετείται καλά από τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ένα εκτεταμένο δίκτυο λεωφορείων και σιδηροδρόμων καλύπτει και τις τέσσερις χώρες και δεν υπάρχει πόλη ή χωριό που να μην είναι προσβάσιμο, αν και αυτό μπορεί να απαιτεί τη χρήση πολλών μέσων μεταφοράς και πολλές μετεπιβιβάσεις. Τα τρένα και τα πούλμαν είναι (σχετικά) σύγχρονα και αποδοτικά, αν και το ταξίδι με τρένο είναι σημαντικά ακριβότερο από ό,τι με λεωφορείο ή πούλμαν. Και πάλι, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα κάνοντας έγκαιρη κράτηση και κάνοντας χρήση τυχόν εκπτώσεων για ομαδικά ταξίδια ή σε ώρες εκτός αιχμής.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λονδίνο, αν και αποτελεσματικά, μπορεί να είναι ακριβά, αλλά πολλά από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο και είναι εύκολο να τα διασχίσετε με τα πόδια. Ο εκ των προτέρων προγραμματισμός μιας ημερήσιας εκδρομής μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα μόλις αποφασιστεί η βέλτιστη διαδρομή.

Τα περίφημα μαύρα ταξί του Λονδίνου μπορεί να είναι ένας ακριβός τρόπος μετακίνησης, αλλά είναι άφθονα κατά τη διάρκεια της ημέρας και του απογεύματος για όσους δεν τους πειράζει το κόστος. Άλλοι, πιο οικονομικοί επισκέπτες θα διαπιστώσουν ότι τα τοπικά λεωφορεία και το μετρό του Λονδίνου (το Tube) είναι περισσότερο από επαρκή για τους περισσότερους σκοπούς και σε ένα κλάσμα του κόστους.

Μια απλή διαδρομή με το μετρό κοστίζει περίπου 2,50 λίρες (3,00 ευρώ), αλλά μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας μια ημερήσια κάρτα που προσφέρει απεριόριστες διαδρομές με 14 λίρες (16 ευρώ). Όσοι ταξιδεύουν μακριά από το Λονδίνο θα πρέπει επίσης να εξετάσουν την κάρτα Oyster Card για επισκέπτες, η οποία επιτρέπει τις μετακινήσεις με λεωφορεία, τραμ, μετρό, Docklands Light Railway και άλλα μέσα μεταφοράς με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Οι επισκέπτες που αναζητούν μεγαλύτερη ελευθερία ή επιθυμούν να επισκεφθούν περισσότερους από έναν προορισμούς μπορούν να επιλέξουν να νοικιάσουν αυτοκίνητο με τιμές που ξεκινούν από περίπου 30 λίρες ανά ημέρα.

Μια εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποσό που πρέπει να διαθέσει κανείς για να περάσει μια εβδομάδα σε οποιοδήποτε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Επτά ημέρες στην καρδιά του Λονδίνου θα κοστίσουν πολύ περισσότερο από μια εβδομάδα σε μια αγροτική περιοχή της Σκωτίας ή της Ουαλίας, αλλά τα παρακάτω θα πρέπει να θεωρούνται το απόλυτο ελάχιστο:

Προϋπολογισμός: £ 385 (€ 445)

Μεσαίο εύρος: £1000 (€1150)

Πολυτέλεια: £2000 (€2300)

Το ποσό αυτό θα πρέπει να καλύπτει τα βασικά για τη διαμονή, τη διατροφή και τη μεταφορά, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος μετάβασης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα άλλο μικρό πρόσθετο κόστος, αλλά πολύ σημαντικό, είναι το τέλος που χρεώνεται για την απόκτηση βρετανικής βίζας ή την εισερχόμενη βρετανική ETA, η οποία έχει ήδη εισαχθεί και θα καταστεί υποχρεωτική απαίτηση από το 2025.

Η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια μέθοδος προελέγχου των επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα εφαρμόζεται στους πολίτες των χωρών που έχουν σήμερα πρόσβαση χωρίς βίζα. Το τέλος ETA του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καθοριστεί επί του παρόντος σε 10 λίρες (12 ευρώ), το οποίο μπορεί να φαίνεται άσχετο με το γενικότερο πλαίσιο των πραγμάτων. Ωστόσο, χωρίς ένα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου (όταν αυτό λειτουργήσει πλήρως), δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που καθιστά αυτό ένα εξαιρετικά σημαντικό δευτερεύον έξοδο!