Τέλη ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

| 26 Απριλίου, 2023

Είναι δωρεάν η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή κάποια στιγμή το 2023 και να καταστεί υποχρεωτική απαίτηση το επόμενο έτος. Το κατά πόσον αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να τηρηθεί, μένει να το δούμε, αλλά η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να είναι ήσυχα βέβαιη ότι μπορεί να επιτευχθεί.

Το ETA σημαίνει Electronic Travel Authorisation (Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια) και είναι η βρετανική εκδοχή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών (ETIAS) και λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Όπως και η τυπική θεώρηση, η ETA είναι ένα μέσο για τον προκαταρκτικό έλεγχο των επισκεπτών που πρόκειται να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον συνιστούν ποινικό, τρομοκρατικό ή υγειονομικό κίνδυνο.

Η αίτηση ETA υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ενός λεπτομερούς ερωτηματολογίου. Ο αιτών θα πρέπει επίσης να προσκομίσει διάφορα απαιτούμενα έγγραφα, όπως ένα σαρωμένο διαβατήριο. Οι πληροφορίες και τα προσωπικά στοιχεία της αίτησης θα ελεγχθούν μέσω διαφόρων διεθνών και παγκόσμιων βάσεων δεδομένων για επαλήθευση.

Αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν κόκκινες σημαίες, ο αιτών μπορεί να αναμένει ότι η ETA θα χορηγηθεί εντός δύο έως τριών ημερών. Μόλις εγκριθεί η αίτηση, η ETA συνδέεται ηλεκτρονικά με το διαβατήριο του αιτούντος και θα εμφανίζεται κατά τον έλεγχο πριν από την επιβίβαση σε αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο για οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Εισαγωγή ETA του Ηνωμένου Βασιλείου και ισχύοντα τέλη

Αρχικά είχε οριστεί να ξεκινήσει μια περιορισμένη δοκιμαστική λειτουργία στις αρχές του 2023, αλλά τώρα είναι πιθανό να ξεκινήσει στο δεύτερο μέρος του έτους. Η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις:

Φάση 1. Στις αρχές του 2023 αναμένεται να κυκλοφορήσει το ETA σε βάση δοκιμών beta για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων με το σύστημα.

Φάση 2. Η πρώτη πραγματική ανάπτυξη του συστήματος έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2023 και θα περιοριστεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής Ομάν, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Φάση 3. Από το τέλος του 2023 και μέχρι το 2024, η βρετανική ETA θα καταστεί υποχρεωτική απαίτηση για τους πολίτες όλων των επιλέξιμων χωρών.

Οι υπήκοοι χωρών εκτός της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν ή των χωρών που επί του παρόντος έχουν πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται θεώρηση για να επισκεφθούν, να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να διαμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική ETA αποτελεί μέρος ενός σχεδίου ψηφιοποίησης των συνόρων έως το 2025 και έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την ασφάλεια των συνόρων και να μειώσει τους χρόνους αναμονής στις ουρές με την καλύτερη διαχείριση της ροής των επιβατών. Αν και οι βελτιώσεις αυτές μπορεί να είναι ευπρόσδεκτες από τους επισκέπτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν το νησί, θα έχουν κάποιο κόστος.

Κατ’ αρχάς, θα είναι απαραίτητο να διαθέτετε ισχύον βιομετρικό διαβατήριο, πράγμα που μπορεί να σημαίνει την απόκτηση (και την πληρωμή) νέου διαβατηρίου. Δεύτερον, σε κάθε αίτηση θα επιβάλλεται διοικητικό κόστος, αλλά το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Το σημερινό κόστος της έκδοσης της ΕΕ, του ETIAS, είναι 7 ευρώ (6,15 λίρες). Το σημερινό κόστος της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 10 λίρες ανά αιτούντα. Το τέλος αυτό μπορεί να φαίνεται λογικό, αλλά η ETA αναμένεται να ισχύει μόνο για δύο χρόνια. Μόλις λήξει, θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία υποβολής αίτησης και να καταβάλλετε εκ νέου το τέλος υποβολής αίτησης.

Ποιος θα χρειαστεί ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Η σύντομη απάντηση είναι: οι πολίτες κάθε χώρας που έχει σήμερα πρόσβαση χωρίς θεώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Βρετανοί πολίτες μπορούσαν να εισέρχονται και να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και στις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη του Σένγκεν αλλά δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τέσσερις αυτές χώρες είναι η Ισλανδία, η Ελβετία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

Αντίθετα, οι πολίτες οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ ή της Σένγκεν μπορούσαν να επισκέπτονται ελεύθερα το Ηνωμένο Βασίλειο για περίοδο έως και ενενήντα συνεχόμενων ημερών χωρίς να απαιτείται θεώρηση ή άλλου είδους έγκριση.

Ενώ ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μόνο που χρειάζονταν οι Βρετανοί πολίτες για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη ήταν ένα έγκυρο διαβατήριο. Αυτή παραμένει η κατάσταση, καθώς η βρετανική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε την επέκταση της πρόσβασης χωρίς θεώρηση ως μέρος της συμφωνίας για το Brexit.

Ωστόσο, αυτή η περίοδος χάριτος χωρίς βίζα πρόκειται να λήξει σύντομα. Μόλις λήξει, είναι πιθανό οι Βρετανοί πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν μια ευρωπαϊκή χώρα να χρειαστούν θεώρηση Σένγκεν για το σκοπό αυτό. Αυτό μπορεί να ισχύει ή να μην ισχύει, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο. Από το 2024 κάθε Βρετανός πολίτης που ταξιδεύει στην Ευρώπη για οποιονδήποτε σκοπό θα χρειάζεται έγκριση ETIAS πριν καν εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική απάντηση είναι να αναπτύξει το δικό της ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και τα σύνορα. Η ETA βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, αλλά μόλις ολοκληρωθεί και λειτουργήσει, οι υπήκοοι όλων των κρατών μελών της ΕΕ και του Σένγκεν θα χρειάζονται ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν είναι μόνο οι Ευρωπαίοι που θα επηρεαστούν όταν τεθεί σε ισχύ η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχουν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο που έχουν επί του παρόντος αμοιβαία συμφωνία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων:

Ο πλήρης κατάλογος των χωρών που είναι επιλέξιμες για ETA επικαιροποιείται συνεχώς, αλλά η μόνη χώρα που εξαιρείται από την απαίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία διαθέτει κοινό ταξιδιωτικό χώρο με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αίτηση ETA

Καθώς η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA διεξάγεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, οι αιτούντες θα πρέπει προφανώς να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες και την τεκμηρίωση που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αίτησης δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά ορισμένες λεπτομέρειες έχουν ήδη επιβεβαιωθεί. Ο αιτών πρέπει:

  • Διαθέτετε ισχύον, έγκυρο, βιομετρικό διαβατήριο.
  • Παρέχετε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για επικοινωνία και επιβεβαίωση
  • Να έχετε ένα αποδεκτό μέσο ηλεκτρονικής πληρωμής, όπως χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Ο αιτών θα πρέπει επίσης να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τις ημερομηνίες εισόδου και εξόδου από το Ηνωμένο Βασίλειο και κάθε προγραμματισμένο ταξιδιωτικό δρομολόγιο. Είναι επίσης βέβαιο ότι, μαζί με τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος, θα είναι επίσης απαραίτητο να συμπληρώσει ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο που θα περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τυχόν ποινικές ή τρομοκρατικές διασυνδέσεις ή καταδίκες.

Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται στο έντυπο της αίτησης θα ελεγχθούν στη συνέχεια με βάση τα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών καθώς και τις διεθνείς βάσεις δεδομένων ασφαλείας και θα αξιολογηθεί αν θα πρέπει να χορηγηθεί ή όχι ETA.

Πόσο χρόνο θα χρειαστεί η επεξεργασία μιας αίτησης ETA;

Ο δικτυακός τόπος της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η υποβολή αίτησης ETA δεν θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά, αλλά αυτό μπορεί να είναι αισιόδοξο. Το διαβατήριο του αιτούντος θα πρέπει να σαρωθεί και να επισυναφθεί και, πιθανότατα, θα απαιτηθούν και άλλα έγγραφα. Ανάλογα με τις ακριβείς απαιτήσεις, η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι απίθανο να είναι τόσο απλή όσο αναφέρεται.

Μπορεί να διαρκέσει σημαντικά περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά, καθώς θα πρέπει επίσης να ελεγχθεί εκ νέου ότι το έντυπο έχει συμπληρωθεί πλήρως και σωστά και ότι όλα τα απαιτούμενα έγγραφα έχουν σαρωθεί και επισυναφθεί σωστά.

Πώς διεκπεραιώνεται μια ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Αφού υποβληθεί και πληρωθεί πλήρως, η αίτηση θα πρέπει να εγκριθεί ή να απορριφθεί εντός δύο έως τριών ημερών, αλλά αυτό μπορεί να μην συμβαίνει. Η ETA δεν είναι ένα έγγραφο σε χαρτί, αλλά μια ηλεκτρονική έγκριση για ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία συνδέεται με ένα διαβατήριο. Η ETA εμφανίζεται κατά τη σάρωση στο σημείο αναχώρησης του αιτούντος και ξανά κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ η ETA θα είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί εγγύηση ότι ο κάτοχός της θα μπορεί να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό, όπως συμβαίνει σήμερα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των συνοριακών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου.