Ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Ιρλανδίας και ο τουριστικός τομέας του Ντέρι πιστεύουν ότι η βρετανική ETA “δεν είναι καλή για τον τουρισμό”

| 9 Ιουλίου, 2024
Ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Ιρλανδίας και ο τουριστικός τομέας του Ντέρι πιστεύουν ότι η βρετανική ETA "δεν είναι καλή για τον τουρισμό"

Ο υπουργός Οικονομίας Conor Murphy εξέφρασε για άλλη μια φορά σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των νέων ηλεκτρονικών ταξιδιωτικών αδειών (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) στον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Murphy ρωτήθηκε σχετικά με τις επιπτώσεις της ETA στον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας στο Stormont κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Ο ίδιος, μαζί με τον τουριστικό τομέα του Ντέρι, πιστεύει ότι η ΕΤΑ θα μπορούσε να βλάψει την τουριστική βιομηχανία της περιοχής, ιδίως στο Ντέρι.

“Υπάρχει μια γενική αίσθηση σε όλους τους τουριστικούς οργανισμούς ότι δεν είναι καλά νέα”, δήλωσε ο Murphy στην Derry Journal.

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι “έχουν ήδη προβεί σε παραστάσεις” στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά “δεν έλαβαν πολλές” απαντήσεις.

“Υπάρχει αναγνώριση σε όλο το Εκτελεστικό Σώμα ότι το σύστημα δεν είναι καλό για τον τουρισμό”, πρόσθεσε.

Ο Murphy υπογράμμισε ακόμη: “Σίγουρα δεν είναι καλό για την οικονομική μας ανάπτυξη, δεδομένου του δυναμικού που έχουμε για οικονομική ανάπτυξη μέσω του τουρισμού”.

Σκοπεύει να προτείνει μια πρόταση για την τουριστική βιομηχανία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Βόρειας Ιρλανδίας σχετικά με την ΕΤΑ, η οποία θα παρουσιαστεί συλλογικά στη νέα βρετανική κυβέρνηση.

Η ΕΤΑ και η Βόρεια Ιρλανδία

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια νέα ταξιδιωτική απαίτηση που θα απαιτείται για όλους τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα και επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι ήδη υποχρεωτική για τους ταξιδιώτες από το Κατάρ, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) που ταξιδεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι το 2024, το Υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει να εφαρμόσει την ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια για όλους όσους μπορούν να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση.

Οι επισκέπτες που δεν διαθέτουν βίζα, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών που επισκέπτονται τη Βόρεια Ιρλανδία, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν από την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για παράδειγμα, οι επισκέπτες χωρίς βίζα θα χρειαστούν ETA για να διασχίσουν τα ανοικτά χερσαία σύνορα από το Ντόνεγκαλ στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στο Ντέρι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, αλλά έχει προκαλέσει συναγερμό στους υποστηρικτές του τουρισμού.

Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου ότι η επιβολή της ETA στη Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελέσει “πρόκληση”.

Η Κοινή Ταξιδιωτική Συμφωνία (ΚΤΣ ) εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και των Εξαρτήσεων του Στέμματος.

Οι κάτοχοι ιρλανδικών διαβατηρίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης ETA όταν ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι υπήκοοι που δεν έχουν βίζα και είναι νόμιμοι κάτοικοι της Ιρλανδίας και ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της CTA εξαιρούνται επίσης από το σύστημα ETA.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν συνήθεις μεταναστευτικοί έλεγχοι στα ταξίδια εντός της ΣΕΣ.

Αυτό περιλαμβάνει τα ανοικτά χερσαία σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι τουρίστες που χρειάζονται ΕΤΑ μπορεί να διασχίσουν τα ανοικτά χερσαία σύνορα χωρίς να γνωρίζουν ότι χρειάζονται την απαίτηση και μπορεί να παραβιάσουν το νόμο εν αγνοία τους.

Ο Τόνι Σμιθ, πρώην Διευθυντής Συνοριακού Ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου, επεσήμανε το ίδιο δυνητικό κενό στην επιβολή του συστήματος ETA.

Ο αντίκτυπος της ETA στον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας

Το Derry, μια πόλη γνωστή για την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική της κληρονομιά, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, όπως και πολλές άλλες πόλεις της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι του τουρισμού και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν επικρίνει ευρέως την εισαγωγή της ΕΤΑ, φοβούμενοι ότι θα αποτρέψει πιθανούς επισκέπτες.

Ο Murphy εξέφρασε προηγουμένως ανησυχίες ότι η εισαγωγή της ΕΤΑ θα απέκλειε τους τουριστικούς προορισμούς και τα αξιοθέατα της Βόρειας Ιρλανδίας από τις εκδρομές που πραγματοποιούνται στη Σμαραγδένια Νήσο.

Πρόσθεσε ότι οι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες μπορεί επίσης να επιλέξουν να αποφύγουν την επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία λόγω των πρόσθετων απαιτήσεων και του κόστους.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι τα “απρόσκοπτα ταξίδια σε όλα τα νησιά” με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ζωτικής σημασίας για την τουριστική επιτυχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Odhran Dunne, ο διευθύνων σύμβουλος του Visit Derry, δήλωσε επίσης ότι η επικοινωνία της νέας ταξιδιωτικής απαίτησης θα είναι δύσκολη.

Δήλωσε ότι η ΕΤΑ αποτελεί “τεράστια ανησυχία”, καθώς είναι “άλλο ένα εμπόδιο για τα ταξίδια” και την προώθηση του τουρισμού στο Ντέρι.

Το Causeway Coast and Glens Borough Council συμμερίστηκε τους ίδιους φόβους, λέγοντας ότι η ΕΤΑ θα δημιουργήσει ένα “σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη” του τουρισμού της Βόρειας Ιρλανδίας.

Δήλωσε: “Αυτό δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θέμα υψηλής προτεραιότητας”.

Σχεδόν το 70 τοις εκατό των τουριστών που επισκέπτονται τη Βόρεια Ιρλανδία έρχονται μέσω της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Τα αεροπορικά ταξίδια προς τη Βόρεια Ιρλανδία παρουσιάζουν προκλήσεις λόγω του περιορισμένου ανταγωνισμού στην αγορά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κίνηση ανεξάρτητων και ομαδικών επισκεπτών της Βόρειας Ιρλανδίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πύλες του Δουβλίνου.

Η προοπτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι η ΕΤΑ είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων της χώρας.

Παρόλα αυτά, οι επικριτές πιστεύουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας δεν λήφθηκαν πλήρως υπόψη στην πολιτική.

Ο Dunne και η Συμμαχία Τουρισμού της Βόρειας Ιρλανδίας είχαν ταχθεί υπέρ των εξαιρέσεων της ETA για τους τουρίστες που ταξιδεύουν από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η συμμαχία είχε προτείνει να εξαιρεθούν από την ΕΤΑ οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Βόρεια Ιρλανδία μόνο για λίγες ημέρες ή μέχρι μία εβδομάδα.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί την εξαίρεση της ETA για τουρίστες που επισκέπτονται τη Βόρεια Ιρλανδία μέσω της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Μια τέτοια εξαίρεση “υπονομεύει τις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και να κρατήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς”, δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών

Ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Ιρλανδίας Murphy και άλλοι τοπικοί ηγέτες καλούν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επανεκτιμήσει την εφαρμογή της ETA.

Αναγνωρίζουν την ανάγκη για ασφάλεια, αλλά αυτή δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος της τουριστικής μας βιομηχανίας.

Κοιτάζοντας μπροστά

Η εισαγωγή της ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας αποτελεί πραγματικό κίνδυνο και σημαντική πρόκληση για την τουριστική βιομηχανία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Με έντονες αντιδράσεις από τοπικούς αξιωματούχους και επιχειρήσεις, το μέλλον του τουρισμού στη Βόρεια Ιρλανδία κρέμεται από μια κλωστή.

Η έκκληση για μια ισορροπημένη προσέγγιση που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και θα προωθεί ταυτόχρονα τον τουρισμό είναι πιο δυνατή από ποτέ.

Καθώς η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναλαμβάνει τα καθήκοντά της, το μέλλον της εφαρμογής της βρετανικής ETA στη Βόρεια Ιρλανδία παραμένει αβέβαιο.

Η ελπίδα είναι ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος μεταξύ των τοπικών ηγετών και της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε προσαρμογές που θα υποστηρίζουν την ασφάλεια και την ανάπτυξη του τουρισμού.