Ο νέος υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσιάζει νέα διοίκηση για την ασφάλεια των συνόρων

| 10 Ιουλίου, 2024
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσιάζει νέα διοίκηση για την ασφάλεια των συνόρων
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Richard Symonds μέσω Wikimedia Commons

Η νεοδιορισθείσα Υπουργός Εσωτερικών, Yvette Cooper, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας μιας νέας Διοίκησης Συνοριακής Ασφάλειας (BSC).

Η BSC αντιπροσωπεύει μια σημαντική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) διαχειρίζεται τα σύνορά του και αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση.

Στόχος της είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της χώρας και η αντιμετώπιση του οργανωμένου μεταναστευτικού εγκλήματος.

“Οι εγκληματικές συμμορίες λαθρεμπόρων βγάζουν εκατομμύρια από τις διελεύσεις με μικρές βάρκες, υπονομεύοντας την ασφάλεια των συνόρων μας και θέτοντας σε κίνδυνο ζωές”, δήλωσε ο Cooper σε δελτίο τύπου.

Και πρόσθεσε: “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, να κυνηγήσουμε αυτούς τους επικίνδυνους εγκληματίες και να τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη”.

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη νίκη του Εργατικού Κόμματος στις πρόσφατες εκλογές.

Η έναρξη της BSC αναμένεται καθώς ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Sir Keir Starmer επιβεβαίωσε ότι το αμφιλεγόμενο σχέδιο απέλασης της Ρουάντα είναι “νεκρό και θαμμένο”.

Η νέα Διοίκηση Συνοριακής Ασφάλειας

Η νέα Διοίκηση Ασφάλειας Συνόρων θα παρέχει στρατηγική κατεύθυνση και θα συντονίζει τις προσπάθειες διαφόρων υπηρεσιών.

Αυτό περιλαμβάνει την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA), τις υπηρεσίες πληροφοριών, την αστυνομία, την Υπηρεσία Επιβολής της Μετανάστευσης και τη Συνοριοφυλακή.

Στόχος του είναι να διαταράξει τις δραστηριότητες των εγκληματικών συμμοριών λαθρεμπορίου και να προστατεύσει αποτελεσματικότερα τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η BSC θα αξιοποιήσει σημαντικούς πόρους για να διασφαλίσει ότι όσοι επωφελούνται από τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Μια σημαντική πτυχή της στρατηγικής της BSC περιλαμβάνει στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Ο Cooper σχεδιάζει να συζητήσει με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών και τον γενικό διευθυντή της Europol για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Η κυβέρνηση προσλαμβάνει επί του παρόντος έναν ηγέτη με εμπειρία σε σύνθετα περιβάλλοντα, όπως η αστυνόμευση σε ανώτερο επίπεδο, οι μυστικές υπηρεσίες ή ο στρατός.

Ο επικεφαλής της BSC θα κατευθύνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος της μετανάστευσης και θα αναφέρεται απευθείας στον Υπουργό Εσωτερικών.

Θα προσληφθούν επίσης ερευνητές, εμπειρογνώμονες και αναλυτές, καθώς καταρτίζονται νέες πολιτικές για την εισαγωγή αυστηρότερων αντιτρομοκρατικών μέτρων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέθεσε επίσης τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις τελευταίες τακτικές που χρησιμοποιούν οι συμμορίες λαθρομεταναστών.

Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν κατά τη διάρκεια της έρευνας θα είναι χρήσιμες για χρήση από τις κύριες αρχές επιβολής του νόμου.

Το σχέδιο για τη Ρουάντα τελειώνει με την ανάληψη των καθηκόντων του Εργατικού Κόμματος

Η έναρξη της BSC συμπίπτει με το τέλος του αμφιλεγόμενου σχεδίου ασύλου στη Ρουάντα, το οποίο καταργήθηκε από τον πρωθυπουργό Starmer.

“Το σχέδιο της Ρουάντα ήταν νεκρό και θαμμένο πριν καν ξεκινήσει”, δήλωσε ο Starmer κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου ως πρωθυπουργός, σύμφωνα με το BBC.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ κατέστησε το σχέδιο της Ρουάντα βασική πολιτική στο πλαίσιο του στόχου του να εμποδίσει τους ανθρώπους να διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες.

Το σχέδιο, το οποίο αποσκοπούσε στην αποστολή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα για επεξεργασία, αντιμετώπισε σημαντικές επικρίσεις και νομικές προκλήσεις.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι το σχέδιο να σταλούν οι αιτούντες άσυλο σε μια χώρα που δεν επέλεξαν ήταν απάνθρωπο και ανασφαλές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου την είχε κρίνει παράνομη, επικαλούμενο σημαντικούς κινδύνους για τους πρόσφυγες που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους από τη Ρουάντα.

Ο Στάρμνερ έχει επικρίνει έντονα το σχέδιο για τη Ρουάντα, χαρακτηρίζοντάς το “τέχνασμα” και υποστηρίζοντας ότι “δεν ήταν ποτέ αποτρεπτικό”.

Είπε ότι θα αντιμετωπίσει μόνο λιγότερο από το ένα τοις εκατό των αφίξεων μικρών σκαφών, καθώς αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της παράνομης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Standard, εκπρόσωπος του Κούπερ δήλωσε ότι εκατοντάδες άνθρωποι που αναμένουν την απομάκρυνσή τους στη Ρουάντα έχουν από τότε καταβληθεί με εγγύηση.

Η προσέγγιση της νέας κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την παράνομη μετανάστευση

Η κυβέρνηση των Εργατικών του Στάρμερ υπόσχεται μια διαφορετική προσέγγιση στη διαχείριση της μετανάστευσης, εστιάζοντας σε πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος.

Το νέο σχέδιο επικεντρώνεται στην αύξηση της επιβολής του νόμου για την αντιμετώπιση των συμμοριών εμπορίας ανθρώπων.

Θα στοχεύει επίσης στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών, οι Εργατικοί δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν τη Διοίκηση Ασφαλείας Συνόρων για να σταματήσουν τις μικρές βάρκες να διασχίζουν τη Μάγχη.

Πολλοί υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί παράγοντες έχουν επαινέσει τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η εναλλακτική πρόταση των Εργατικών στερείται συγκεκριμένων λύσεων.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι την επέκρινε ως “αμνηστία για όλους τους παράνομους μετανάστες”. Υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορα.

Παρά τη θέσπιση του σχεδίου της Ρουάντα, οι διελεύσεις μεταναστών συνέχισαν να αυξάνονται.

Μόνο φέτος χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάνει το επικίνδυνο ταξίδι στη Μάγχη.

Αυτή η συνεχιζόμενη πρόκληση αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του ελέγχου της μετανάστευσης και την ανάγκη για ολοκληρωμένες λύσεις.

Τέτοιες λύσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την προστασία των συνόρων.

Η νέα Διοίκηση Ασφάλειας Συνόρων θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή πρακτικών και ανθρώπινων λύσεων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση των Εργατικών επιδιώκει να αποκαταστήσει την εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου ως μια φιλόξενη και δίκαιη χώρα.

Καθώς οι νέες πολιτικές ξεδιπλώνονται, ο αντίκτυπός τους στο μεταναστευτικό σύστημα και τη διεθνή φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου θα παρακολουθείται στενά.

Η επιτυχία ή η αποτυχία αυτής της νέας προσέγγισης θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τους ευρωπαίους εταίρους στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος της μετανάστευσης.