Οι χώρες του Κόλπου εγκρίνουν την ενιαία βίζα που θα κυκλοφορήσει το 2024-2025

| 21 Νοεμβρίου, 2023
Οι χώρες του Κόλπου εγκρίνουν την ενιαία βίζα που θα κυκλοφορήσει το 2024-2025

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) ενέκρινε τη χορήγηση βίζας τύπου Σένγκεν για όλα τα μέλη του κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών στις 9 Νοεμβρίου 2023.

Με μία μόνο θεώρηση, οι τουρίστες μπορούν να εξερευνήσουν το μπλοκ των έξι χωρών του Κόλπου – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ομάν και Κουβέιτ – με ευκολία στο ταξίδι.

“Η ενιαία τουριστική θεώρηση του Κόλπου είναι ένα σχέδιο που θα συμβάλει στη διευκόλυνση και τον εξορθολογισμό της μετακίνησης των κατοίκων και των τουριστών μεταξύ των έξι χωρών του ΣΣΚ και θα έχει, αναμφίβολα, θετική [impact] στον οικονομικό και τουριστικό τομέα”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΣΣΚ Jassim Al Budaiwi κατά την 40ή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών του ΣΣΚ στο Ομάν, όπου έγινε η ανακοίνωση.

Το ΣΣΚ αναμένει ότι το σύστημα μίας βίζας θα τεθεί σε λειτουργία μεταξύ 2024 και 2025 και στις έξι χώρες μέλη του.

Σύμφωνα με το Arab Times , οι τεχνικές επιτροπές για κάθε χώρα θα καθορίσουν τις απαιτήσεις θεωρήσεων.

Οι αιτούντες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη θεώρηση μέσω ενός δικτυακού τόπου ή μιας εφαρμογής. Θα υπόκειται σε έλεγχο από όλες τις χώρες και είναι πιθανό η είσοδος να γίνει μόνο για τις εγκεκριμένες χώρες, εάν προκύψουν αντιρρήσεις.

Η εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος θεωρήσεων για τις χώρες του ΣΣΚ είχε αρχικά προταθεί το 2015, αλλά δεν υλοποιήθηκε για διάφορες περιστάσεις και λόγους.

Το θέμα επανήλθε το 2022, όταν το Κατάρ φιλοξένησε τους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, όταν εισήχθη μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παρόμοια με διαβατήριο για όλες τις χώρες του Κόλπου.

Τον Μάιο του 2023, η πρόταση βρήκε έδαφος σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, όταν οι υπουργοί των χωρών του ΣΣΚ εξέφρασαν την επιθυμία τους για ενοποίηση, ώστε να ενθαρρυνθούν οι τουρίστες να ταξιδεύουν πέρα από τα σύνορα, παρόμοια με την Ευρώπη.

Κάνει τα ταξίδια στην Αραβική Χερσόνησο πιο προσιτά

Η ενιαία βίζα θα επιτρέπει στον κάτοχό της να επισκέπτεται και τις έξι χώρες μέλη του ΣΣΚ, εξαλείφοντας την ανάγκη για διαφορετικά ταξιδιωτικά έγγραφα όταν επισκέπτεται την περιοχή.

Επί του παρόντος, μόνο οι πολίτες των χωρών μελών του ΣΣΚ έχουν ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των έξι χωρών του μπλοκ.

Από την άλλη πλευρά, οι αλλοδαποί που διαμένουν στα κράτη του Κόλπου εξακολουθούν να χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν εντός της περιοχής, ακόμη και για σύντομα ταξίδια.

Οι επισκέπτες από άλλες χώρες εκτός της Αραβικής Χερσονήσου χρειάζονται επίσης πολλαπλές θεωρήσεις ή απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για να επισκεφθούν κάθε χώρα μέλος του ΣΣΚ.

Εξετάζονται επίσης σχέδια για μια συνδεδεμένη τουριστική διαδρομή που θα συνδέει τα έξι κράτη μέλη του ΣΣΚ. Με τη βίζα, οι ταξιδιώτες μπορούν να παρατείνουν την επίσκεψή τους για περισσότερες από 30 ημέρες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έγκριση του ενιαίου προγράμματος ταξιδιωτικών αδειών του GCC δεν εγγυάται τη συγκατάθεση και των έξι χωρών. Οι ταξιδιώτες με βίζα ενδέχεται να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συνοριακούς ελέγχους.

Η ενιαία θεώρηση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της στρατηγικής του ΕΣΣ για τον τουρισμό έως το 2030, αυξάνοντας την οικονομική συμβολή του τομέα μέσω της αύξησης των περιφερειακών ταξιδιών και των ποσοστών πληρότητας των ξενοδοχείων.

Ο στόχος είναι να προσελκύσει 128,7 εκατομμύρια μέχρι το 2030, δηλαδή αύξηση 136,6% σε σύγκριση με το 2021.

Οι χώρες του ΣΣΚ διατηρούν την πρόσβαση χωρίς θεώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η ενιαία βίζα του ΣΣΚ έχει ως στόχο να διευκολύνει τα ταξίδια μεταξύ των χωρών μελών Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ.

Είναι μια ευπρόσδεκτη διευκόλυνση για τον εξορθολογισμό της μεταναστευτικής διαδικασίας για τους ταξιδιώτες που έχουν επαληθευτεί εκ των προτέρων και είναι χαμηλού κινδύνου. Επιπλέον, θα μπορούσε να είναι ένα βήμα πιο κοντά στο καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Η μία θεώρηση είναι παρόμοια με τη θεώρηση Σένγκεν, η οποία καθιστά την επίσκεψη στον κοινό ταξιδιωτικό χώρο Σένγκεν βολική για τους τουρίστες.

Περιλαμβάνει 23 από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τις γειτονικές χώρες Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν που έχουν καταργήσει τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Ωστόσο, οι πολίτες από περισσότερες από 60 χώρες, όπως η Αυστραλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν χρειάζονται άδεια για σύντομες επισκέψεις. Απαιτείται μόνο ένα ETIAS, ή Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίου.

Επί του παρόντος, μόνο οι πολίτες των ΗΑΕ απολαμβάνουν αυτό το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης όταν ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν. Βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για να δοθεί στους υπηκόους του Κουβέιτ, του Ομάν, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας αυτό το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Από την άλλη πλευρά, όλοι οι υπήκοοι του ΣΣΚ διατηρούν το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), το οποίο δεν αποτελεί πλέον μέρος της ΕΕ ή της ζώνης Σένγκεν.

Οι πολίτες των χωρών μελών του ΣΣΚ δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Χρειάζονται μόνο μια ηλεκτρονική απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης (EVW) ή τη νέα ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA).

Οι πολίτες του Κατάρ χρησιμοποιούν ήδη το ETA για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο- οι υπόλοιποι πολίτες των χωρών του Κόλπου θα ακολουθήσουν το παράδειγμα το 2024.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *