Οι επισκέπτες σε τρεις παραθαλάσσιες πόλεις του Ντόρσετ πρέπει να πληρώνουν φόρο τουριστών από τον Ιούλιο

| 21 Μαΐου, 2024
Οι επισκέπτες σε τρεις παραθαλάσσιες πόλεις του Ντόρσετ πρέπει να πληρώνουν φόρο τουριστών από τον Ιούλιο

Το Ντόρσετ είναι ο δεύτερος προορισμός του Ηνωμένου Βασιλείου (UK) που σύντομα θα επιβάλει φόρο στους τουρίστες.

Από την 1η Ιουλίου, οι επισκέπτες των παραθαλάσσιων πόλεων Bournemouth, Christchurch και Poole (BCP) θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον για τις διακοπές τους.

Οι ξενοδόχοι των τριών πόλεων ψήφισαν την επιβολή τέλους επισκεπτών για τους τουρίστες που θα διανυκτερεύσουν.

Η ψηφοφορία αυτή πραγματοποιείται μετά από διαβούλευση με την Περιφέρεια Βελτίωσης Επιχειρήσεων Καταλύματος (ABID).

Ο τουριστικός φόρος, ο οποίος θα υποχρεώνει τους τουρίστες να πληρώνουν 2 λίρες ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση, αναμένεται να αποφέρει 12 εκατ. λίρες την επόμενη πενταετία.

Η Rosie Radwell από το Marsham Court Hotel, πρόεδρος του σκιώδους διοικητικού συμβουλίου του ABID, δήλωσε ότι τα πρόσθετα κονδύλια θα επηρεάσουν σημαντικά τον τουρισμό στην περιοχή.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον και έχουμε ήδη αρχίσει να σχεδιάζουμε έργα και εκδηλώσεις για την ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή”, δήλωσε.

Ο Ράντγουελ ευχαρίστησε επίσης τους άλλους παρόχους καταλυμάτων “που αναγνώρισαν τη δύναμη της συνεργασίας και την ανάγκη να δράσουν τώρα”.

Το BBC ανέφερε ότι η ABID ανακοίνωσε ότι ο τουριστικός φόρος έχει ως στόχο την “ενίσχυση και ανάπτυξη του τουρισμού στην παράκτια περιοχή”.

Έχει σχεδιαστεί για να “διασφαλίσει την τοπική οικονομία” και όχι για να παρεμποδίσει τον τουρισμό ή να ασκήσει έλεγχο στον τουρισμό.

Τα κεφάλαια που θα προκύψουν από τον τουριστικό φόρο θα χρησιμοποιηθούν για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην ακτή του Ντόρσετ.

Θα υποστηρίξει τουριστικές εκδηλώσεις όπως το Bournemouth Air Festival, Arts by the Sea, Poole Christmas Maritime και Christmas Tree Wonderland.

Το Συμβούλιο της BCP ανακοίνωσε προηγουμένως ότι σχεδιάζει να μειώσει τις δαπάνες διακόπτοντας τις επιδοτήσεις για το ετήσιο αεροπορικό φεστιβάλ του θέρετρου μετά το 2024.

Επίσης, θα σταματήσει να πληρώνει για τις συμμετοχές στο πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”, ένα ετήσιο πρόγραμμα πιστοποίησης για καλά διαχειριζόμενες παραλίες.

Άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τουριστικό φόρο

Η πόλη του Μάντσεστερ ήταν ο πρώτος βρετανικός προορισμός που επέβαλε πέρυσι “Χρέωση Επισκεπτών”, αφού το 80% των τοπικών ξενοδόχων ψήφισε υπέρ.

Το πρόγραμμά της είναι παρόμοιο με την εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν οι τουρίστες όταν επισκέπτονται τις τρεις παραθαλάσσιες πόλεις στη νότια ακτή της Αγγλίας τον Ιούλιο.

Από τον Απρίλιο του 2023, οι επισκέπτες της πόλης του Μάντσεστερ έπρεπε να πληρώνουν 1 λίρα ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση. Μετά από ένα χρόνο, συγκέντρωσε περίπου 2,8 εκατομμύρια λίρες.

Ο τουριστικός φόρος της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Αγγλίας αποσκοπεί επίσης στη χρηματοδότηση μέτρων για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.

Ένας από τους στόχους του είναι να συμβάλει στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό, ιδίως σε περιόδους χαμηλής πληρότητας.

Ένας άλλος στόχος είναι να διατηρηθούν τα ποσοστά πληρότητας σε υψηλά επίπεδα, καθώς στο Μάντσεστερ κατασκευάζονται περισσότερα τουριστικά ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Μέχρι στιγμής, τα κονδύλια έχουν χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των δρόμων και για εκστρατείες μάρκετινγκ για την προώθηση της πόλης πέραν της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Άλλες πόλεις που σχεδιάζουν να επιβάλουν τουριστικό φόρο είναι το Κέιμπριτζ και οι παραθαλάσσιες πόλεις της Κορνουάλης και του Ντέβον.

Το Συμβούλιο της Κορνουάλης ξεκίνησε έρευνα υπό την ηγεσία δημοτικών συμβούλων για τη βελτίωση των πλεονεκτημάτων του τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένου ενός τουριστικού φόρου.

Ο Malcolm Bell, ο διευθύνων σύμβουλος της Visit Cornwall, υποστηρίζει τη φορολόγηση των τεσσάρων εκατομμυρίων ετήσιων επισκεπτών της παραθαλάσσιας πόλης.

Εάν όντως καθιερωθεί τουριστικό τέλος, τόνισε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί και στη γειτονική πόλη Devon.

Αυτό διασφαλίζει ότι το επιπλέον κόστος δεν αποθαρρύνει τους επισκέπτες και διατηρεί τις παραλίες διακοπών ανταγωνιστικές.

Από την άλλη πλευρά, το Κέιμπριτζ είχε ανακοινώσει σχέδια για την επιβολή τουριστικού φόρου ήδη από το 2025.

Το τουριστικό τέλος θα είναι μια νυχτερινή χρέωση 2 λιρών ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση, που εκτιμάται ότι θα αποφέρει περίπου 2,6 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

Τα συμβούλια δεν μπορούν να επιβάλλουν τουριστικούς φόρους

Σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο της Βουλής των Κοινοτήτων, τα δημοτικά συμβούλια δεν έχουν την αρμοδιότητα να επιβάλλουν τουριστικούς φόρους.

Ωστόσο, πόλεις όπως το Μάντσεστερ Σίτι, το Λίβερπουλ και οι πόλεις Μπόρνμουθ, Κράιστσερτς και Πουλ του Ντόρσετ το έκαναν μέσω μιας νομικής παράκαμψης.

Η Jemma Little, υπεύθυνη για την οικονομική ανάπτυξη του Συμβουλίου του Cambridge, δήλωσε ότι η πόλη πρέπει πρώτα να σχηματίσει μια ABID.

Στη συνέχεια, “θα πρέπει να διεξαχθεί ψηφοφορία των ξενοδοχείων εντός της εν λόγω περιοχής [of Greater Cambridge]” για να ψηφίσουν υπέρ του τουριστικού φόρου.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία το ABID του Cambridge, τα επιλέξιμα ξενοδοχεία εντός της περιοχής θα μπορούν να εισπράττουν τον τουριστικό φόρο από τους πελάτες.

Το ABID του Λίβερπουλ λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Επιβάλλει εισφορά σε ακίνητα αξίας 45.000 λιρών και άνω, με ανώτατο όριο τις 50.000 λίρες το καθένα.

Ο φόρος ανέρχεται σε 1,6% της αξίας ενός ακινήτου, αλλά θα αυξηθεί σε 4,5% από το 2024 έως το 2026.

Η ABID του Λίβερπουλ αναμένει ότι θα αποφέρει 939.000 λίρες ετησίως κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων ετών.

Η Σκωτία έχει ήδη θεσπίσει νομοθεσία που επιτρέπει στις τοπικές αρχές να επιβάλλουν “τουριστικούς φόρους” στα καταλύματα βραχείας διαμονής.

Η κυβέρνηση της Ουαλίας έχει επίσης προτείνει τη θέσπιση παρόμοιας νομοθεσίας, αλλά δεν έχει ακόμη προτείνει χρονοδιάγραμμα.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να προταθούν πολιτικές που θα επιβάλλουν φόρους στους τουρίστες στην Αγγλία.

Ωστόσο, όλοι οι υπήκοοι χωρών που δεν διαθέτουν βίζα και επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον μόλις αρχίσει η ευρεία εφαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA).

Η ΕΤΑ δεν είναι φόρος ή βίζα. Πρόκειται για μια ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια αξίας 10 λιρών, η οποία ισχύει για δύο χρόνια και επιτρέπει πολλαπλές σύντομες διαμονές έως και έξι μηνών.

Αυτό περιλαμβάνει σύντομες επισκέψεις για τουρισμό, επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, επιχειρήσεις, σπουδές, προσωρινή δημιουργική εργασία και διαμετακόμιση.

Επί του παρόντος, μόνο οι επισκέπτες από το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρέπει να έχουν ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.