Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υγειονομική περίθαλψη του NHS με ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

| 3 Οκτωβρίου, 2023
Μπορώ να πάρω ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποινικό μητρώο;

Υγειονομική περίθαλψη για επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ταξιδιωτικοί κανονισμοί αλλάζουν για τους Βρετανούς πολίτες και τους υπηκόους όλων των χωρών μελών της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν. Όταν ήταν μέλος της ΕΕ, οι Βρετανοί επισκέπτες στην Ευρώπη χρειάζονταν μόνο ένα έγκυρο διαβατήριο, ενώ το ίδιο ίσχυε και για τους Ευρωπαίους που ήθελαν να επισκεφθούν οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αυτό εξακολουθεί να ισχύει, αλλά από κάποια στιγμή το 2025, θα καταστεί υποχρεωτικό για τους Βρετανούς πολίτες να έχουν υποβάλει αίτηση και να έχουν λάβει έγκριση ETIAS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίου) πριν από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ταξίδι. Σε αντάλλαγμα, οι πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να εισέλθουν ή να διέλθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζονται από το 2025 μια βρετανική ETA (ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια).

Ως συνέπεια της θέσπισης αυτών των δύο νέων ταξιδιωτικών απαιτήσεων, θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ευρώπη, οι οποίες θα αφορούν κυρίως την υγειονομική περίθαλψη. Ως μέλος της ΕΕ, υπήρχε μια αμοιβαία ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι Βρετανοί μπορούσαν να νοσηλεύονται σε ευρωπαϊκές κλινικές και νοσοκομεία και οι Ευρωπαίοι μπορούσαν να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη σε βρετανικά νοσοκομεία, αν χρειαζόταν. Σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία αυτή ήταν δωρεάν ή κόστιζε ένα ελάχιστο ποσό.

Τώρα, ωστόσο, καθώς οι δρόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης έχουν χωρίσει, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν οι Ευρωπαίοι επισκέπτες με διαβατήριο εγκεκριμένο από την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν ή όχι να επωφεληθούν από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου και, αν ναι, ποιες υπηρεσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με ποιο κόστος.

Πληρωμένη και δωρεάν θεραπεία NHS

Μεγάλο μέρος της περίθαλψης και της νοσοκομειακής θεραπείας που παρέχεται από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας είναι δωρεάν για πολλούς Βρετανούς πολίτες, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Η δωρεάν περίθαλψη προορίζεται γενικά για όσους έχουν χαμηλότερο μισθό ή για επείγουσα θεραπεία μόνο. Όσοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θεραπεία, θα πρέπει να πληρώσουν μέρος ή το σύνολο των σχετικών δαπανών, και το ποσό θα εξαρτηθεί από τις εκάστοτε συνθήκες.

Κατά γενικό κανόνα, η περίθαλψη που θεωρείται “επείγουσα ή άμεσα αναγκαία” παρέχεται δωρεάν, και αυτό περιλαμβάνει επείγουσα ιατρική περίθαλψη, ατύχημα ή θέματα μητρότητας. Εάν, ωστόσο, η ιατρική κατάσταση δεν θεωρείται επείγουσα ή απειλητική για τη ζωή, μπορεί να αναμένεται από τον ασθενή να καταβάλει το κόστος της θεραπείας πλήρως ή τουλάχιστον εν μέρει.

Οι αλλοδαποί υπήκοοι που προσέρχονται σε μια εγκατάσταση του NHS θα αντιμετωπίζονται, αλλά θα γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν ο ασθενής δικαιούται ή όχι δωρεάν θεραπεία. Εάν η ζητούμενη θεραπεία δεν θεωρείται επείγουσα ή άμεσης σημασίας, τότε ο ασθενής δεν θα νοσηλευτεί μέχρι την πλήρη εξόφληση του συνόλου της προγραμματισμένης θεραπείας. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελεί η θεραπεία σε τμήμα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών του ΕΣΥ, η οποία παρέχεται πάντα δωρεάν σε όσους χρειάζονται επείγουσα φροντίδα.

Δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για αλλοδαπούς υπηκόους

Οι Ευρωπαίοι πολίτες, δηλαδή τα άτομα που έχουν γεννηθεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, έχουν δικαίωμα να λάβουν ιατρική περίθαλψη σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, το κόστος της οποίας καλύπτεται συνήθως από την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας ( ΕΚΑΑ ) ή από προσωπική ασφάλιση.

Δωρεάν υγειονομική περίθαλψη του NHS μπορεί επίσης να παρέχεται σε αλλοδαπούς που επισκέπτονται την χώρα και οι οποίοι:

  • Είναι κάτοικοι χώρας που έχει συνάψει συμφωνία αμοιβαιότητας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Κατέχετε έγκυρη Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας
  • Είναι εγγεγραμμένοι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο που αναμένουν απόφαση σχετικά με το καθεστώς τους

Αν και δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, η έγκυρη ΕΚΑΑ εξακολουθεί να γίνεται δεκτή από το NHS, αλλά μόνο για επείγουσα θεραπεία. Η κάρτα πρέπει να είναι έγκυρη, να μην έχει λήξει και να προσκομίζεται κατά την αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης. Οι αιτούντες άσυλο ή οι πρόσφυγες που δικαιούνται δωρεάν θεραπεία από το NHS πρέπει να πληρώνουν για τυχόν συνταγογραφούμενα φάρμακα που προκύπτουν από τη θεραπεία, καθώς η δαπάνη αυτή δεν καλύπτεται.

Η δωρεάν περίθαλψη από το NHS μπορεί επίσης να παρέχεται σε αλλοδαπούς φοιτητές ή εργαζομένους, υπό την προϋπόθεση ορισμένων κριτηρίων. Οι φοιτητές πλήρους φοίτησης θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικό εγγραφής σε πρόγραμμα σπουδών διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ οι μη Βρετανοί εργαζόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία απασχόλησης, όπως σύμβαση εργασίας ή πρόσφατες μισθοδοτικές καταστάσεις.

Επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η απαίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για επισκέπτες από οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, αλλά έχει τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2024 για ταξιδιώτες με διαβατήρια που έχουν εκδοθεί από το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εν τω μεταξύ, οι ίδιοι κανόνες και κανονισμοί σχετικά με τους ταξιδιώτες από την Ευρώπη παραμένουν όπως ίσχυαν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες της ΕΕ μπορούν να εξακολουθούν να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο με ένα μόνο έγκυρο διαβατήριο και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα επείγοντα ιατρικά περιστατικά των ξένων υπηκόων. Οι επισκέπτες από την ΕΕ εξακολουθούν να καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασθενείας, και η κάρτα αυτή θα πρέπει πάντα να είναι μαζί σας και να παρουσιάζεται σε περίπτωση ανάγκης για επείγουσα περίθαλψη. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι η ΕΚΑΑ μπορεί να μην καλύπτει όλες τις σχετικές δαπάνες και είναι συνετό για τους ξένους επισκέπτες να έχουν επίσης προσωπική ταξιδιωτική και υγειονομική ασφάλιση.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τους επισκέπτες από οποιοδήποτε από τα τέσσερα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τέσσερις χώρες που καλύπτονται είναι η Νορβηγία, η Ελβετία, το Λιχτενστάιν και η Ισλανδία.

Πρόσβαση σε υπηρεσίες NHS

Ένα ατύχημα ή μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να απαιτήσει επίσκεψη σε νοσοκομείο, και οι υπηρεσίες αυτές είναι συνήθως δωρεάν τόσο για τους Βρετανούς πολίτες όσο και για τους αλλοδαπούς. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι κλάδοι της ιατρικής που υπάγονται στην αιγίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να παρέχονται δωρεάν και άλλοι πρέπει να πληρώνονται.

Οι κανόνες σχετικά με την πρόσβαση στο NHS μπορεί να διαφέρουν στις τέσσερις διαφορετικές χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου και το αν πρέπει να καταβληθεί ή όχι πληρωμή εξαρτάται από τις εκάστοτε περιστάσεις, αλλά, ενδεικτικά, ισχύουν γενικά τα εξής.

Γενικός ιατρός (GP)

Όταν ένας αλλοδαπός επισκέπτης αισθάνεται αδιαθεσία, αλλά δεν πρόκειται για επείγον ιατρικό περιστατικό, η πρώτη κλήση θα πρέπει να γίνει σε γιατρό ή γενικό ιατρό. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει, καθώς ένας γενικός ιατρός συνήθως αντιμετωπίζει μόνο τους ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι στο συγκεκριμένο ιατρείο.

Η επίσκεψη σε γενικό ιατρό απευθύνεται γενικά στους επισκέπτες με βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως οι φοιτητές ή οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πρέπει πρώτα να εγγραφούν σε ένα τοπικό ιατρείο. Αυτό γίνεται με τη συμπλήρωση του εντύπου GMS1, το οποίο περιέχει τις ίδιες βασικές πληροφορίες που χρησιμοποιούνται στο έντυπο αίτησης θεώρησης. Ο γενικός ιατρός δεν είναι υποχρεωμένος να δέχεται νέους ασθενείς, αλλά πρέπει να υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για την άρνησή του.

Οι επισκέπτες σύντομης διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν προσωρινά σε έναν τοπικό γενικό ιατρό, αλλά αυτό εναπόκειται και πάλι στη διακριτική ευχέρεια του γιατρού. Η προσωρινή εγγραφή είναι διαθέσιμη σε αλλοδαπούς που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερο από μία ημέρα αλλά λιγότερο από τρεις μήνες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εγγραφή σε βρετανικό ιατρείο μπορεί να παρέχει στον επισκέπτη πρόσβαση σε διάφορες δωρεάν υπηρεσίες προληπτικού ελέγχου του NHS, αλλά μπορεί να αναμένεται πληρωμή για άλλη ιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας. Για άλλη μια φορά, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενειών θα είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε παραμονή σε νοσοκομείο και θεραπεία σοβαρών παθήσεων.

Νοσοκομείο

Οι Βρετανοί πολίτες και οι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι δικαιούνται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη από το NHS, αλλά υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες όσον αφορά τους αλλοδαπούς υπηκόους που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Η νοσηλεία και η θεραπεία σε νοσοκομείο του Ηνωμένου Βασιλείου καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενειών (EHIC), γι’ αυτό και κάθε Ευρωπαίος επισκέπτης θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η κάρτα είναι έγκυρη και άμεσα διαθέσιμη. Εάν δεν προσκομίσετε την κάρτα όταν σας ζητηθεί, ενδέχεται να χρειαστεί να πληρώσετε πλήρως τους λογαριασμούς του νοσοκομείου και τα ιατρικά έξοδα.

Επιπλέον, οι αλλοδαποί επισκέπτες που δεν δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη από το NHS ή δεν διαθέτουν κάρτα EHIC μπορούν να χρεωθούν με το 150% της τρέχουσας τιμής του NHS.

Θα πρέπει να τονιστεί, για άλλη μια φορά, ότι ακόμη και η κατοχή έγκυρης ΕΚΑΑ δεν σημαίνει ότι όλοι οι ιατρικοί λογαριασμοί θα καλυφθούν πλήρως και είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι επισκέπτες να έχουν επίσης προσωπική ταξιδιωτική ασφάλιση υγείας για να διασφαλίσουν ότι θα καλυφθεί κάθε έλλειμμα.

Μια υπηρεσία του NHS που είναι δωρεάν για όλους, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα ή το καθεστώς, είναι η θεραπεία σε ένα Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Τα θύματα εγκλημάτων, ατυχημάτων ή ατυχημάτων θα αντιμετωπίζονται δωρεάν σε τμήμα A&E νοσοκομείου. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για την άμεση φροντίδα που παρέχεται στο νοσοκομείο και τα τέλη θα προκύψουν εάν ο ασθενής χρειάζεται νοσηλεία, περαιτέρω θεραπεία ή μακροχρόνια φροντίδα.

Καλύτερα ασφαλής παρά λυπημένος

Οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες θα χρειάζονται σύντομα έγκριση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου πριν αναχωρήσουν από την πατρίδα τους. Αυτή θα είναι υποχρεωτική απαίτηση, ενώ η ταξιδιωτική ασφάλιση υγείας δεν είναι απαραίτητη, αλλά ίσως θα έπρεπε να είναι.

Κανείς δεν σχεδιάζει να αρρωστήσει ή να πάθει κάποιο ατύχημα, αλλά αυτά τα πράγματα συμβαίνουν, και καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που συμβεί το απροσδόκητο. Τα θύματα εγκλήματος ή ατυχήματος θα λάβουν δωρεάν περίθαλψη σε νοσοκομείο του NHS, αλλά η δωρεάν περίθαλψη αφορά μόνο την άμεση θεραπεία και όχι οποιαδήποτε μεταγενέστερη περίθαλψη που πιθανότατα θα απαιτηθεί.

Οι επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον χώρο Σένγκεν θα πρέπει να διαθέτουν κατ’ ελάχιστον Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας, η οποία θα πρέπει να συμπληρώνεται ακόμη και από ένα βασικό προσωπικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας. Τόσο η ΕΚΑΑ όσο και η προσωπική ασφάλιση είναι άμεσα διαθέσιμες και σχετικά φθηνές.

Κατά πάσα πιθανότητα, ούτε η ΕΚΑΑ ούτε η ασφάλιση θα χρειαστούν από τη συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών από το εξωτερικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αν συμβεί το απροσδόκητο, είναι πάντα καλύτερα να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε!