Η ΕΕ θεσπίζει νέους κανόνες για τις ψηφιακές αιτήσεις θεωρήσεων Σένγκεν

| 12 Δεκεμβρίου, 2023
Η ΕΕ θεσπίζει νέους κανόνες για τις ψηφιακές αιτήσεις θεωρήσεων Σένγκεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποκάλυψε την ονομασία της ψηφιακής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν και τη μεταβατική περίοδο που θα καλύπτει επτά χρόνια.

Τον Νοέμβριο, η ΕΕ συμφώνησε να υιοθετήσει τη νέα ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν.

Η θεώρηση Σένγκεν είναι μια άδεια βραχείας διαμονής που επιτρέπει ταξίδια εντός των χωρών του χώρου Σένγκεν της ΕΕ για διάστημα έως 90 ημερών εντός περιόδου 180 ημερών.

Ο κοινός ταξιδιωτικός χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει 23 χώρες μέλη της ΕΕ και γειτονικές χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τροποποιήσεις της νομοθεσίας που θα επιτρέψουν την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για θεωρήσεις Σένγκεν.

“Για να καταστεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν πιο ομαλή και αποτελεσματική για τους υπηκόους τρίτων χωρών και τις αρχές των κρατών μελών, είναι απαραίτητο να επιτραπεί η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν”, αναφέρει η τροπολογία.

Η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που δημοσιεύονται στο EUR-Lex, η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις θεωρήσεις Σένγκεν ονομάζεται Πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θεώρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή EU VAP.

Όπως και οι άλλοι επίσημοι ιστότοποι της ΕΕ, η VAP της ΕΕ θα βρίσκεται κάτω από τον τομέα “.Europe.eu”. Η ακριβής διεύθυνση του ιστότοπου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, καθώς η πλατφόρμα βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη.

Οι νέοι νόμοι επιτρέπουν στις χώρες μέλη να μεταβούν εντός επτά ετών από τις παραδοσιακές προσωπικές αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν στο VAP της ΕΕ.

“Αυτή η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να είναι επταετής από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών”, αναφέρει ο νέος κανονισμός.

Κατά τη διάρκεια της μετάβασης, οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την ΕΕ VAP ή να συνεχίσουν να εκδίδουν παραδοσιακές θεωρήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ θα είναι σε θέση να μεταβούν στη χρήση του VAP της ΕΕ νωρίτερα από άλλα.

Εάν ένα κράτος μέλος της ΕΕ επιθυμεί να επιλέξει και να χρησιμοποιήσει το VAP της ΕΕ, θα πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή και τον eu-LISA.

Ο eu-Lisa είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων ΤΠ μεγάλης κλίμακας στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Οι αναθεωρημένοι κανονισμοί επιτρέπουν τη συνύπαρξη του VAP της ΕΕ με άλλα συστήματα της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου(ETIAS) και το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (EES).

Οι τροποποιήσεις λαμβάνουν επίσης υπόψη τους υφιστάμενους τεχνολογικούς περιορισμούς και τις επενδύσεις των χωρών μελών της ΕΕ στα εθνικά τους συστήματα.

Τι είναι η ψηφιακή θεώρηση Σένγκεν;

Η ψηφιακή θεώρηση Σένγκεν θα έχει τη μορφή γραμμωτού κώδικα 2D, κρυπτογραφημένου από την Αρχή Πιστοποιητικού Υπογραφής Χώρας του κράτους μέλους έκδοσης.

Η ψηφιακή μορφή της θα περιλαμβάνει το πρόσωπο του κατόχου της θεώρησης, προσωπικά στοιχεία, τη χώρα έκδοσης και άλλες σχετικές πληροφορίες.

Κατά περίπτωση, η ψηφιακή θεώρηση Σένγκεν μπορεί επίσης να περιλαμβάνει όρους θεώρησης ή να αναφέρει εάν ο κάτοχος είναι μέλος οικογένειας πολίτη της ΕΕ ή του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ).

Θα είναι επίσης εκτυπώσιμο.

Μία πλατφόρμα για όλες τις αιτήσεις και τις διαδικασίες θεώρησης

Όλοι οι ταξιδιώτες που υποβάλλουν αίτηση για ψηφιακή θεώρηση Σένγκεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το VAP της ΕΕ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των χωρών που σκοπεύουν να επισκεφθούν ή τους ταξιδιωτικούς τους σκοπούς.

Η πλατφόρμα θα προωθήσει αυτόματα τις αιτήσεις στις σχετικές χώρες μέλη για τη διεκπεραίωση της αίτησης θεώρησης.

Στο VAP της ΕΕ, οι αιτούντες θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτησή τους, να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικές με τα ταξίδια και να μεταφορτώνουν τα απαιτούμενα έγγραφα.

Τα δεδομένα των ταξιδιωτών θα αποθηκεύονται προσωρινά στο σύστημα μόνο εφόσον απαιτείται για την ολοκλήρωση των εργασιών της εφαρμογής.

Τα στοιχεία των ηλεκτρονικών πληρωμών δεν θα αποτελούν μέρος του συστήματος πληροφοριών Visa.

Ωστόσο, οι αιτούντες θα μπορούν να πληρώνουν τα τέλη για τη θεώρηση Σένγκεν ηλεκτρονικά μέσω μιας πύλης που συνδέεται με το VAP της ΕΕ. Η πλατφόρμα θα μεταφέρει τις πληρωμές απευθείας στο αντίστοιχο κράτος μέλος.

Εάν η ηλεκτρονική ηλεκτρονική πληρωμή δεν είναι δυνατή, τα προξενεία ή τα εξουσιοδοτημένα κέντρα θεωρήσεων μπορούν να εισπράξουν τα τέλη.

Οι ταξιδιώτες θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για τυχόν επικαιροποιήσεις ή νέες πληροφορίες σχετικά με την αίτηση ή την κατάσταση της βίζας τους.

Με την ΕΕ VAP, τα προσωπικά ραντεβού δεν θα είναι πλέον απαραίτητα, εκτός από μερικές εξαιρέσεις.

Οι αιτούντες που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά, τα άτομα με άκυρα βιομετρικά δεδομένα και όσοι έχουν νέα ταξιδιωτικά έγγραφα θα πρέπει να επισκεφθούν τα προξενεία ή τα κέντρα θεωρήσεων.

Πώς θα επηρεάσει το VAP της ΕΕ το ETIAS;

Η θεώρηση Σένγκεν είναι μια άδεια βραχείας διαμονής για τους υπηκόους που χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν της ΕΕ. Είναι ισοδύναμη με την τυπική βίζα επισκέπτη του Ηνωμένου Βασιλείου για τους ταξιδιώτες που χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μετάβαση στις ψηφιακές αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν δεν επηρεάζει τους υπηκόους που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης. Αυτοί οι ταξιδιώτες δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν τον χώρο Σένγκεν για σύντομα ταξίδια.

Ωστόσο, οι υπήκοοι που δεν χρειάζονται βίζα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για το ETIAS, ένα νέο ψηφιακό σύστημα αδειών, για να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν.

Το ETIAS πρόκειται να εκτοξευθεί στα μέσα του 2025.

Το ETIAS είναι παρόμοιο με την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου (ETA). Οι υπήκοοι που δεν χρειάζονται βίζα, όπως οι πολίτες της ΕΕ, πρέπει να έχουν ETA για να ταξιδέψουν στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Μέχρι το 2024, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις ΕΤΑ θα είναι διαθέσιμες για όλους τους υπηκόους που δεν χρειάζονται βίζα.

Τόσο το ETIAS όσο και το ETA αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και στον εξορθολογισμό των συνοριακών ελέγχων.

Τι μέλλει γενέσθαι με την ψηφιακή θεώρηση Σένγκεν;

Μετά την έκδοση των νέων κανονισμών, η ΕΕ θα επικεντρωθεί στα επόμενα βήματα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η δημιουργία του τομέα, η ανάπτυξη του ίδιου του VAP της ΕΕ και η δοκιμή του συστήματος.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν την VAP της ΕΕ ή θα παραμείνουν στις παραδοσιακές θεωρήσεις. Η μετάβαση στις ψηφιακές αιτήσεις θεώρησης συνεπάγεται την κατάρτιση και την πραγματοποίηση των απαραίτητων τεχνολογικών επενδύσεων στις εθνικές πύλες τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *