Η δανική μετανάστευση προτρέπει τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλουν αιτήσεις παραμονής

| 7 Δεκεμβρίου, 2023
Η δανική μετανάστευση προτρέπει τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλουν αιτήσεις παραμονής

Ο Δανικός Οργανισμός Διεθνούς Πρόσληψης και Ένταξης (SIRI) υπενθύμισε στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και τις οικογένειές τους την προθεσμία υποβολής αιτήσεων παραμονής.

Η SIRI είναι η αρμόδια υπηρεσία για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων χορήγησης αδειών διαμονής και εργασίας για αλλοδαπούς υπηκόους. Εκδίδει επίσης έγγραφα διαμονής σε υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

“Οι Βρετανοί πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους που δεν διαθέτουν ήδη έγγραφο διαμονής στη Δανία βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης πρέπει να υποβάλουν αίτηση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση στον ιστότοπο του SIRI.

Η παράταση της προθεσμίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 αφορά άτομα που δεν έχουν υποβάλει αίτηση στο παρελθόν και άτομα που έλαβαν απόρριψη της αίτησής τους.

Όσοι υπέβαλαν αίτηση για διαμονή στη Δανία βάσει της συμφωνίας αποχώρησης και έλαβαν την κάρτα διαμονής τους δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση.

Ο οργανισμός δεν θα αποστείλει ατομικές ενημερωτικές επιστολές πέραν της ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε.

Τι είναι η Συμφωνία Αποχώρησης;

Η Συμφωνία Αποχώρησης προστατεύει τους πολίτες της ΕΕ που διαμένουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν νόμιμα σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ στο τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ισχύει επίσης για τους πολίτες της ΕΕ που μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που μετεγκαταστάθηκαν σε κράτος μέλος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Η συμφωνία διασφαλίζει ότι οι εν λόγω πολίτες και οι οικογένειές τους διατηρούν ουσιαστικά τα ίδια δικαιώματα που είχαν πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Εγγυάται ότι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν, να σπουδάζουν, να εργάζονται και να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Στη Δανία, οι Βρετανοί πολίτες και οι οικογένειές τους που καλύπτονται από τη Συμφωνία Αποχώρησης πρέπει να υποβάλουν αίτηση για νέο καθεστώς διαμονής και άδεια παραμονής.

Οι δικαιούχοι που δεν υποβάλλουν αίτηση πριν από την προθεσμία μπορεί να χάσουν κάθε δικαίωμα που απορρέει από τη συμφωνία.

Παράταση των αιτήσεων παραμονής

Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου και οι οικογένειές τους που πληρούν τις προϋποθέσεις της Συμφωνίας Αποχώρησης είχαν αρχικά προθεσμία μέχρι το τέλος του 2021 για να υποβάλουν αίτηση παραμονής στη Δανία.

Τον Μάιο του 2023, η κυβέρνηση της Δανίας παρέτεινε την προθεσμία για τις αιτήσεις παραμονής, αφού πολλοί Βρετανοί πολίτες που ζουν στη Δανία έχασαν την προθεσμία του 2021.

Πολλοί από αυτούς δεν έλαβαν ατομικές ειδοποιήσεις σχετικά με την ανάγκη υποβολής αίτησης για παρατεταμένη διαμονή στη χώρα.

Η παράταση της προθεσμίας επιτρέπει στους αιτούντες που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά και δεν πρόλαβαν την αρχική προθεσμία να υποβάλουν αίτηση για διαμονή στη Δανία.

Δίνει επίσης την ευκαιρία στα άτομα που έλαβαν απόρριψη λόγω καθυστερημένης υποβολής να ανοίξουν εκ νέου την υπόθεσή τους.

Όσοι δεν έχουν ασκήσει έφεση κατά της απόρριψης της αίτησής τους στο Συμβούλιο Προσφυγών Μετανάστευσης μπορούν επίσης να ζητήσουν την επανεξέταση της υπόθεσής τους.

Πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου σε χώρες της ΕΕ

Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ, γνωστό πλέον ως Brexit, με ισχύ από το τέλος του 2020, η ΕΕ θεωρούσε τους Βρετανούς πολίτες υπηκόους τρίτων χωρών.

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών είναι αλλοδαποί που χρησιμοποιούν διαβατήρια που έχουν εκδοθεί από χώρες εκτός ΕΕ. Δεν μπορούν να ζουν και να εργάζονται στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Ως υπήκοοι τρίτων χωρών, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου υπόκεινται στους κανόνες τρίτων χωρών. Αυτό σημαίνει αυστηρότερες απαιτήσεις τόσο για την προσωρινή όσο και για τη μόνιμη διαμονή και την απόκτηση αδειών εργασίας.

Το 2025, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρειάζονται επίσης ETIAS ( European Travel Information and Authorization) για σύντομες επισκέψεις σε χώρες της ΕΕ.

Δανοί πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Δανοί πολίτες και οι οικογένειές τους που επιθυμούν να συνεχίσουν να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα εγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSS).

Το EUSS είναι ένα σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου που εφαρμόζει τις διατάξεις της Συμφωνίας Αποχώρησης για τα δικαιώματα των πολιτών.

Χορηγεί σε επιλέξιμους αιτούντες από την ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό τους επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα μετά το Brexit.

Χωρίς διακανονισμό EUSS, οι Δανοί και άλλοι πολίτες της ΕΕ δεν μπορούν να ζήσουν, να εργαστούν ή να έχουν πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπόκεινται επίσης στους μεταναστευτικούς νόμους.

Για σύντομες επισκέψεις, οι πολίτες της ΕΕ χρειάζονται ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) όταν ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημαίνει επίσης την υποβολή αίτησης για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου για παρατεταμένη διαμονή, εργασία ή σπουδές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *