Η Γερμανία επιδιώκει ταξίδια χωρίς διαβατήριο για μαθητές του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχολικές εκδρομές, ανταλλαγές

| 9 Ιανουαρίου, 2024
Η Γερμανία επιδιώκει ταξίδια χωρίς διαβατήριο για μαθητές του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχολικές εκδρομές, ανταλλαγές

Η Γερμανία ασκεί πιέσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) προκειμένου να αμβλυνθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μετά το Brexit για τους μαθητές του ΗΒ που συμμετέχουν σε οργανωμένες σχολικές εκδρομές και ανταλλαγές.

BNN Breaking μετέδωσε ότι ο πρέσβης της Γερμανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Miguel Berger επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της Γερμανίας να υποδεχθεί Βρετανούς φοιτητές.

Ο Berger πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην απαιτούνται διαβατήρια για εκπαιδευτικά ταξίδια.

Αυτό θα κάνει τα ταξίδια στη Γερμανία πιο προσιτά και ελκυστικά για τους φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η γερμανική πρεσβεία στο Λονδίνο ξεκίνησε το αίτημα για να μπορέσουν οι νέοι να ταξιδέψουν ευκολότερα στη Γερμανία.

Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την ενθάρρυνση των Βρετανών εφήβων να σπουδάσουν γερμανικά.

Αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για τη γερμανική γλώσσα στους φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου

Η παροχή δυνατότητας για πιο προσιτά ταξίδια στη Γερμανία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για τη γερμανική γλώσσα.

Σημαντικές προσωπικότητες της Γερμανίας, ποδοσφαιρικές ομάδες, ένας σταρ του TikTok, ακόμη και ένας φιναλίστ του The Great British Bake Off έχουν υποστηρίξει ότι περισσότεροι μαθητές του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να σπουδάσουν γερμανικά στο πλαίσιο του Γενικού Πιστοποιητικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (GCSE).

Οι μαθητές του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 14 έως 16 ετών στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και άλλα βρετανικά εδάφη δίνουν συνήθως εξετάσεις της σειράς GCSE. Δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, αλλά πολλοί το κάνουν.

Το ενδιαφέρον των Βρετανών εφήβων για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το 2023, μόνο 34.700 μαθητές του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβαν Γερμανικά σε επίπεδο GCSE. Πρόκειται για απότομη μείωση σε σχέση με τους 125.600 φοιτητές που παρακολούθησαν το μάθημα το 2003.

Ο αριθμός μειώθηκε επίσης στο Ανώτερο Επίπεδο (A-level), από 6.950 σε 2.358. Οι Βρετανοί μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών δίνουν εξετάσεις A-Level αντί για GSCE.

Οι περισσότεροι μαθητές του GCSE σπουδάζουν από πέντε έως 25 μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών, των φυσικών επιστημών και των αγγλικών. Στην Ουαλία, οι μαθητές υποχρεούνται να μαθαίνουν ουαλικά.

Εκτός από την ουαλική και τη γερμανική γλώσσα, άλλες σύγχρονες γλωσσικές επιλογές στα GSCE είναι η αραβική, η βεγγαλική, η κινεζική, η δανική, η ολλανδική, η γαλλική, η ελληνική, η γκουτζαράτι, η εβραϊκή, η ινδική, η ουγγρική, η ιρλανδική, η ιταλική, η ιαπωνική, η κορεατική, η μαλαισιανή, η περσική, η πολωνική, η πορτογαλική, η παντζάμπι, η ρωσική, η ισπανική, η σομαλική, η τουρκική, η ταμίλ και η ουρντού.

Πρόγραμμα χρηματοδότησης Βρετανίας-Γερμανίας για εκπαιδευτικούς

Η Γερμανία έχει επίσης δρομολογήσει ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την περαιτέρω ενίσχυση της πρωτοβουλίας.

Το Πρόγραμμα Επαγγελματικού Εμπλουτισμού της Γερμανικής Σύνδεσης του Ηνωμένου Βασιλείου χορηγεί έως και 1.000 λίρες Αγγλίας σε Βρετανούς εκπαιδευτικούς. Το ποσό καλύπτει το κόστος μιας επίσκεψης μιας έως δύο εβδομάδων σε ένα γερμανικό σχολείο.

Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει στους Βρετανούς εκπαιδευτικούς εμπειρία από πρώτο χέρι με το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να συμπληρώσει και να βελτιώσει τις μεθόδους διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο χαλάρωσε τους περιορισμούς μετά το Brexit για τις γαλλικές σχολικές εκδρομές

Τον Δεκέμβριο του 2023, η βρετανική κυβέρνηση εφάρμοσε νέα μέτρα για την απλούστευση των ταξιδιών των γαλλικών σχολικών εκδρομών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα παιδιά που είναι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή της Ελβετίας μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τις εθνικές τους ταυτότητες για σχολικές εκδρομές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι φοιτητές εκτός ΕΕ εξακολουθούν να ταξιδεύουν με το διαβατήριό τους, αλλά δεν χρειάζονται πλέον θεώρηση εισόδου για επισκέπτες.

Η αλλαγή έγινε μετά τη δραστική μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών ταξιδιών μετά το Brexit.

Περίπου 10.000 σχολικές εκδρομές από τη Γαλλία προς το Ηνωμένο Βασίλειο διοργανώνονταν ετησίως πριν από το Brexit. Αυτό συνεισέφερε 100 εκατομμύρια λίρες στην οικονομία μέσω των ταξιδιωτικών εταιρειών.

Ωστόσο, οι κανονισμοί μετά το Brexit απαιτούσαν από τα παιδιά της ΕΕ να χρησιμοποιούν διαβατήρια αντί για ταυτότητες κατά την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη πλευρά, οι μαθητές από χώρες εκτός ΕΕ έπρεπε να αποκτήσουν θεώρηση εισόδου για τα σχολικά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλοί Γάλλοι φοιτητές που δεν είχαν διαβατήριο και εκείνοι που χρειάζονταν βίζα θεωρούσαν ενοχλητικό να επισκέπτονται την Πρεσβεία και να ξοδεύουν για αυτήν.

Ταξιδιωτικοί κανονισμοί μετά το Brexit

Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας μπορεί να έχουν συμφωνήσει να επιτρέψουν ευκολότερα ταξίδια για σχολικές εκδρομές. Ωστόσο, οι Γάλλοι πολίτες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εξακολουθούν να ακολουθούν τους μετα-Brexit μεταναστευτικούς κανονισμούς.

Από το 2024, οι Γάλλοι και άλλοι πολίτες της ΕΕ και άλλοι ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να λαμβάνουν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) για σύντομα ταξίδια.

Τα άτομα χωρίς βίζα εξακολουθούν να χρειάζονται κατάλληλη βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου για παρατεταμένη διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο ή για ειδικούς σκοπούς όπως η εργασία.

Αντίθετα, οι ταξιδιωτικοί κανόνες της ΕΕ μετά το Brexit θα ισχύουν για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν συμμετέχουν σε σχολικές εκδρομές ή ανταλλαγές.

Εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της γερμανικής πρεσβείας και του υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επιτυχείς, οι χαλαροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα ισχύουν μόνο για τους φοιτητές σε εκπαιδευτικά ταξίδια.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέπτονται τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες του χώρου Σένγκεν μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα για έως και 90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών.

Το 2025, ως υπήκοοι τρίτων χωρών, οι Βρετανοί πολίτες θα πρέπει να προσκομίζουν ETIAS ή Ευρωπαϊκή Ταξιδιωτική Ενημέρωση και Άδεια για σύντομες επισκέψεις στην ΕΕ.

Όσοι σκοπεύουν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να εργαστούν σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ θα χρειαστούν άδεια διαμονής ή κατάλληλη θεώρηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *