Ερωτήσεις για το έντυπο αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

| 19 Απριλίου, 2023
Ερωτήσεις για το έντυπο αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Το έντυπο αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώνει επί του παρόντος τα σχέδια για την ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας του Ηνωμένου Βασιλείου, ή UK ETA. Αυτό θα είναι πολύ παρόμοιο στη φύση του με άλλα συστήματα που λειτουργούν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη μέχρι το 2024, όταν το ETIAS θα γίνει υποχρεωτικό για τους Βρετανούς πολίτες.

Η ETA είναι η έγκριση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως ενενήντα ημερών. Το ETA δεν είναι ένα έγγραφο σε χαρτί, αλλά ένα ψηφιακό συνημμένο στο διαβατήριο, το οποίο μπορεί να εντοπιστεί όταν το διαβατήριο σαρώνεται σε ένα σημείο εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναμένεται ότι στα μέσα έως τα τέλη του 2023 θα διεξαχθεί δοκιμαστική λειτουργία σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και, εφόσον υπάρξει θετική έκβαση, το σύστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2024 ή το 2025.

Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η ψηφιακή αυτή έγκριση θα καταστεί υποχρεωτική για τους πολίτες των χωρών που έχουν σήμερα πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση και οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι μόνες εξαιρέσεις από την απαίτηση ETA θα είναι οι πολίτες των βρετανικών εδαφών και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η οποία εφαρμόζει πολιτική κοινού ταξιδιωτικού χώρου με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πολίτες των χωρών που επί του παρόντος απαιτούν θεώρηση για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσουν να έχουν τη σχετική θεώρηση.

Η αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας ένα πλήρες έντυπο αίτησης και επισυνάπτοντας σαρωμένα αντίγραφα όλων των απαιτούμενων εγγράφων, π.χ. διαβατήριο. Το πραγματικό έντυπο της αίτησης δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί πλήρως, αλλά θα πρέπει να είναι παρόμοιο με άλλα συστήματα προ-ταξιδιωτικών αδειών, όπως το αμερικανικό ESTA και το ETIAS της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γυμνές ανάγκες

Προτού επιχειρήσετε να συμπληρώσετε το έντυπο αίτησης ETA για το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν ορισμένες απαραίτητες προϋποθέσεις. Καθώς η διαδικασία υποβολής της αίτησης ολοκληρώνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και απαιτεί την ψηφιακή επισύναψη ορισμένων εγγράφων, θα είναι απαραίτητο να:

  • Να διαθέτετε (ή να έχετε πρόσβαση σε) έναν υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο.
  • Να μπορείτε να σαρώνετε έγγραφα στον υπολογιστή, να ανακτάτε τα αρχεία και να τα επισυνάπτετε.
  • Έχετε έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για επιβεβαίωση της ETA
  • Να έχετε αποδεκτή χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για πληρωμή

Ενώ όλα τα παραπάνω μπορεί να θεωρηθούν ότι είναι προσβάσιμα σε όλους, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η γνώση των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι μάλλον βασική προϋπόθεση για τη διαδικασία υποβολής αίτησης ETA, ενώ όσοι δεν είναι τόσο ικανοί, ίσως χρειαστεί να ζητήσουν τη βοήθεια ενός φίλου που είναι γνώστης.

Είναι επίσης απαραίτητο οι αιτούντες να διαθέτουν ισχύον, έγκυρο, βιομετρικό διαβατήριο, το οποίο δεν πρέπει να είναι παλαιότερο των δέκα ετών και να έχει ημερομηνία λήξης τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την ημερομηνία αναχώρησης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναμενόμενες ερωτήσεις για την αίτηση ETA

Όπως συμβαίνει με κάθε μορφή αίτησης για θεώρηση ή άδεια ταξιδιού, προφανώς θα σας υποβληθούν ορισμένες ερωτήσεις. Πρόκειται απλώς για βασικές πληροφορίες σχετικά με τον αιτούντα και περιλαμβάνουν:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Τρέχουσα διεύθυνση
  • Φύλο
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Εθνικότητα
  • Οικογενειακή κατάσταση
  • Αριθμός διαβατηρίου
  • Στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, email)

Αναμένεται να προβλεφθεί χώρος για τον αιτούντα ώστε να περιγράψει λεπτομερώς τον κύριο λόγο ή τους κύριους λόγους επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο και να περιγράψει το προγραμματισμένο ταξιδιωτικό πρόγραμμα κατά την παραμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τις ημερομηνίες εισόδου και εξόδου από τη δικαιοδοσία.

Ποινικό μητρώο

Επειδή η ασφάλεια των συνόρων είναι το πρωταρχικό κίνητρο πίσω από την ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα μέρος του εντύπου της αίτησης θα ασχολείται με αυτό το θέμα. Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πρόθυμες να αποτρέψουν την παράνομη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο και θέλουν να μειώσουν την πιθανότητα εγκληματικής ή τρομοκρατικής δραστηριότητας από αλλοδαπούς που επισκέπτονται τη χώρα.

Αν και οι ακριβείς ερωτήσεις, η διατύπωση και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα συμπεριληφθούν ερωτήσεις σχετικά με το ποινικό ή τρομοκρατικό ιστορικό του αιτούντος. Για παράδειγμα, το έντυπο αίτησης ETIAS καλύπτει θέματα όπως:

  • Ποινικό μητρώο και προηγούμενες καταδίκες
  • Προηγούμενα ταξίδια σε εμπόλεμες ζώνες ή περιοχές συγκρούσεων
  • Εκκρεμείς ποινικές ακροάσεις
  • Προηγούμενες απελάσεις από οποιαδήποτε χώρα

Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κοροναϊού, οι αιτούντες το ETIAS πρέπει επίσης να αναφέρουν κάθε σοβαρή τρέχουσα ιατρική κατάσταση, ιδίως τις μεταδοτικές. Τέτοιες ερωτήσεις μπορεί να περιλαμβάνονται ή όχι και στο έντυπο αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προηγούμενες καταδίκες ή ιστορικό επισκέψεων σε περιοχές συγκρούσεων μπορεί να καταλογίζονται σε βάρος του αιτούντος και να μειώνουν τις πιθανότητες έγκρισης της ETA. Ωστόσο, η παράλειψη τέτοιων λεπτομερειών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το κάνει. Όλες οι πληροφορίες διασταυρώνονται διεξοδικά με πολυάριθμες διεθνείς βάσεις δεδομένων και οι πιθανότητες εντοπισμού είναι εξαιρετικά υψηλές.

Δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι οποιαδήποτε ποινική καταδίκη θα οδηγήσει σε αποτυχία της αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μικρά ή ελαφρότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο απώτερο παρελθόν δεν θα πρέπει να καταλογίζονται σε βάρος του αιτούντος. Μόνο μείζονες εγκληματικές δραστηριότητες ή ισχυρές υποψίες για σύνδεση με την τρομοκρατία οδηγούν σε άρνηση.

Οι καταδίκες για οδήγηση και οι μικρές ποινές ή οι ποινές με αναστολή για ήσσονος σημασίας αδικήματα δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης του υποψηφίου. Και πάλι, οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ETIAS, οι καταδίκες για σοβαρά αδικήματα που θα επηρεάσουν αρνητικά έναν αιτούντα θα πρέπει να είναι μόνο καταδίκες.

Ορισμένα από αυτά τα σοβαρά αδικήματα είναι:

  • Πράξεις τρομοκρατίας
  • Σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων
  • Εμπορία ανθρώπων
  • Εγκληματικότητα και διακίνηση ναρκωτικών
  • Φόνος
  • Βιασμός

Ακόμα και οι καταδίκες για αυτά τα σοβαρά αδικήματα δεν αποκλείουν αυτόματα έναν αιτούντα από τη χορήγηση ΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς κάθε περίπτωση αξιολογείται ξεχωριστά.

Χρήση του UK ETA

Μόλις υποβληθεί το έντυπο αίτησης και πραγματοποιηθεί η πληρωμή (εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 7,00 ευρώ ή 6,15 λίρες Αγγλίας), αναμένεται ότι η έγκριση θα χορηγηθεί εντός 2 έως 3 ημερών. Η επιβεβαίωση θα αποσταλεί στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλωθεί και η ETA θα συνδεθεί αυτόματα με το διαβατήριο του αιτούντος. Ο τριήμερος χρόνος έγκρισης που αναφέρεται στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης δεν είναι σταθερός, καθώς ο ιστότοπος αναφέρει επίσης ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος όταν απαιτούνται περαιτέρω έλεγχοι ιστορικού.

Η ETA προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από τον ορισθέντα αιτούντα και δεν μεταβιβάζεται. Επίσης, δεν καλύπτει σύζυγο ή παιδιά, καθώς κάθε αλλοδαπός πρέπει να διαθέτει τη δική του βρετανική ETA. Μόλις χορηγηθεί, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για περίοδο δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσής της και επιτρέπει στον κάτοχό της να εισέρχεται και να εξέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο απεριόριστες φορές εντός της περιόδου αυτής. Ωστόσο, όταν λήξει, θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου αίτηση και να καταβληθεί η απαιτούμενη πληρωμή.

Σημειώσεις

Εάν ένα διαβατήριο λήξει εντός του διετούς ορίου ETA, το ETA λήγει μαζί του. Το ETA συνδέεται με ένα μόνο διαβατήριο, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τα ταξίδια σε περίπτωση που ένας αλλοδαπός διαθέτει περισσότερα από ένα διαβατήρια.

Όπως και η βίζα Σένγκεν, έτσι και η βίζα Σένγκεν, υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορούν να κάνουν οι κάτοχοι ETA όταν βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ ο κάτοχος μπορεί να εισέλθει πολλές φορές και να παραμείνει έως και ενενήντα ημέρες, αυτό ισχύει μόνο για διακοπές, οικογενειακές επισκέψεις, επαγγελματικές ή βραχυπρόθεσμες σπουδές. Η ETA δεν παρέχει στον κάτοχό της το δικαίωμα να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο επ’ αόριστον, ούτε την άδεια να βρει εργασία.

Για εργασία, διαμονή ή εγγραφή σε μακροχρόνια μαθήματα σπουδών απαιτείται επίσημη βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου που εκδίδεται για τον συγκεκριμένο σκοπό της επίσκεψης.

Τελική σημείωση

Παρόλο που η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο στο εγγύς μέλλον, δεν σημαίνει ότι ο κάτοχος θα έχει αυτόματο δικαίωμα εισόδου. Θα εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να περάσετε από τον έλεγχο διαβατηρίων, όπου οι υπάλληλοι των συνόρων που εκτελούν υπηρεσία έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την είσοδο εάν έχουν εύλογους λόγους να το πράξουν.

Επίσης, παρόλο που το ETA συνδέεται ψηφιακά με το διαβατήριο και δεν θα πρέπει να υπάρχει ανάγκη για έντυπη έκδοση, καλό είναι να έχετε ένα εκτυπωμένο αντίγραφο, καθώς μπορεί να σας ζητηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις.