Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

| 5 Απριλίου, 2023
Γέφυρα του Πύργου του Λονδίνου τη νύχτα

Τα επόμενα χρόνια, θα είναι απαραίτητο για τους ξένους υπηκόους που επιθυμούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο να διαθέτουν Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια ή ETA. Όπως και άλλα συστήματα προελέγχου που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να θεωρηθεί ως ψηφιακή θεώρηση που επιτρέπει στον κάτοχό της την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μια ενιαία χώρα αλλά μια ένωση τεσσάρων χωρών. Αυτές οι τέσσερις χώρες είναι:

  1. Αγγλία
  2. Σκωτία
  3. Ουαλία
  4. Βόρεια Ιρλανδία

Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι υποχρεωτική για όλους τους ξένους υπηκόους που εισέρχονται σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες, με μόνες εξαιρέσεις:

  • Πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας
  • Κάτοχοι βρετανικών ή ιρλανδικών διαβατηρίων
  • Άτομα με υφιστάμενη άδεια σπουδών, εργασίας ή διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Κάτοχοι βίζας του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι επισκέπτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι δεν πληρούν καμία από αυτές τις προϋποθέσεις, θα χρειαστούν βρετανική ETA, με το σύστημα να τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Βασικά στοιχεία ETA

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε μόλις πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως κράτος μέλος της ΕΕ, οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων είχαν πρόσβαση χωρίς βίζα σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και ένα έγκυρο διαβατήριο ήταν ουσιαστικά το μόνο που απαιτούνταν για την εύκολη πρόσβαση στην Ευρώπη.

Αυτό το πλεονέκτημα πρόσβασης χωρίς θεώρηση εξακολουθεί να ισχύει για τους κατόχους βρετανικών διαβατηρίων. Ωστόσο, αυτές οι ημέρες πλησιάζουν γρήγορα στο τέλος τους, καθώς η συμφωνία για το Brexit ολοκληρώνεται και η ΕΕ αρχίζει να εφαρμόζει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου ή ETIAS.

Το ETIAS είναι μια σύγχρονη μορφή θεώρησης και επιτελεί την ίδια βασική λειτουργία. Η διαδικασία υποβολής αίτησης περιλαμβάνει τη συμπλήρωση λεπτομερούς ερωτηματολογίου και την παροχή προσωπικών στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με την ιατρική κατάσταση και το ποινικό ιστορικό του αιτούντος.

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο έντυπο αίτησης ETIAS ελέγχονται με βάση πολυάριθμες ποινικές και άλλες βάσεις δεδομένων προτού χορηγηθεί στον αιτούντα ETIAS. Με άλλα λόγια: Άδεια για ταξίδι. Μόλις εγκριθεί, το ETIAS δεν είναι ένα έγγραφο σε χαρτί, αλλά μια ψηφιακή μορφή έγκρισης που συνδέεται ηλεκτρονικά με το διαβατήριο του επιτυχόντος αιτούντος.

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πανομοιότυπο όσον αφορά την εφαρμογή, την έγκριση και την έκδοσή του. Ένας αλλοδαπός που επιθυμεί να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομο χρονικό διάστημα (επίσκεψη, διακοπές) πρέπει να συμπληρώσει ένα λεπτομερές ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης και οι πληροφορίες που παρέχονται ελέγχονται στη συνέχεια σε αγγλικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες βάσεις δεδομένων για τυχόν “κόκκινες σημαίες”.

Μόλις χορηγηθεί, η ETA συνδέεται με το σχετικό διαβατήριο. Στη συνέχεια, ο κάτοχος μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα σε οποιαδήποτε από τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου για διάστημα έως έξι μηνών για προσωπικούς λόγους, διακοπές, επισκέψεις ή σπουδές.

Διαδικασία αίτησης ETA

Το έντυπο αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συμπληρωθεί ηλεκτρονικά, καθώς δεν υπάρχει (ακόμη) άλλη επιλογή. Επομένως, είναι σαφές ότι κάθε αιτών θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε υπολογιστή (ή στην εφαρμογή ETA για το τηλέφωνο) και σε έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για οποιαδήποτε αλληλογραφία και για να λάβει την έγκριση ή την απόρριψη της ETA.

Η διαδικτυακή πύλη για την αίτηση ETA αναφέρει ότι η διαδικασία είναι “γρήγορη και εύκολη” και ότι η ολοκλήρωσή της δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 15 λεπτά, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσον οποιαδήποτε από αυτές τις δηλώσεις είναι αληθής ή ακριβής.

Το έντυπο της αίτησης ακολουθεί το συνηθισμένο μοτίβο, ζητώντας βασικές πληροφορίες πριν εμβαθύνει στο ιστορικό του αιτούντος.

Το πρώτο τμήμα απαιτεί από τον αιτούντα να παράσχει:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Διεύθυνση
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Εθνικότητα
  • Λεπτομέρειες σχετικά με μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όλες οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από έγκυρο, ισχύον, βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από αναγνωρισμένη χώρα.

Καθώς η διαδικασία υποβολής της αίτησης γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, οι αιτούντες πρέπει επίσης να διαθέτουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την απάντηση και μια αποδεκτή πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την πλήρη πληρωμή του τέλους διεκπεραίωσης.

Το δεύτερο και πιο απαιτητικό μέρος της ηλεκτρονικής αίτησης αφορά το ιστορικό του αιτούντος, ιδίως όσον αφορά τυχόν εγκληματικές ή τρομοκρατικές δραστηριότητες. Οι αιτούντες θα πρέπει να απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια και πληρότητα, δεδομένου ότι οι πληροφορίες που παρέχουν θα διασταυρώνονται με πολυάριθμες βρετανικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Ο σκοπός της ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να προστατεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο από ανεπιθύμητους εγκληματίες ή ύποπτους για τρομοκρατία που επιχειρούν να εισέλθουν στη δικαιοδοσία του. Προηγούμενες καταδίκες για σοβαρή ποινική ή τρομοκρατική δραστηριότητα θα μειώσουν τις πιθανότητες επιτυχίας της αίτησης, αλλά η παροχή ελλιπών ή ψευδών πληροφοριών θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα σε απόρριψη.

Εφαρμογή ETA

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι το σύστημα ηλεκτρονικών ταξιδιωτικών αδειών θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2025, αλλά η ημερομηνία αυτή απέχει πολύ από το να είναι οριστική. Το σύστημα επεκτείνεται σταδιακά, με τους πολίτες του Κατάρ να είναι οι πρώτοι που θα υπαχθούν στη νέα απαίτηση. Από τον Νοέμβριο του 2023, οι κάτοχοι διαβατηρίων του Κατάρ πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση και να έχουν λάβει ETA πριν επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Κατάρ θα ακολουθηθεί στις αρχές του 2024 από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων:

  • Κουβέιτ
  • Ιορδανία
  • Μπαχρέιν
  • Ομάν
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • Σαουδική Αραβία

Αυτές οι ημερομηνίες και οι χώρες έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, αλλά ο κατάλογος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες. Καθώς η εισαγωγή του ETIAS τους επόμενους μήνες θα επηρεάσει όλους τους ταξιδιώτες, δεν θα ήταν καθόλου περίεργο να δούμε πολλά (αν όχι όλα) τα κράτη μέλη της ΕΕ να υπόκεινται σε παρόμοια απαίτηση αντιγραφής της βρετανικής έκδοσης από τις βρετανικές αρχές, αργά ή γρήγορα.

Εγκυρότητα ETA

Ο δικτυακός τόπος της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η αίτηση θα πρέπει να εγκριθεί ή να απορριφθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών και ότι ο αιτών θα πρέπει να ειδοποιηθεί στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει. Ωστόσο, αναφέρει επίσης ότι η έγκριση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο εάν απαιτούνται λεπτομερέστεροι έλεγχοι ιστορικού.

Μόλις χορηγηθεί, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για δύο έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων ο κάτοχος μπορεί να εισέλθει και να εξέλθει από το Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν το διαβατήριο λήξει κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, τότε λήγει και η ETA. Επομένως, είναι λογικό να διασφαλίζεται ότι η ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου υπερβαίνει την ημερομηνία λήξης του ETA.

Άρνηση ETA

Δεν υπάρχει (ακόμη) καθορισμένη διαδικασία για την περίπτωση που μια αίτηση ΕΤΑ είναι ανεπιτυχής. Αυτή η παράλειψη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο εγγύς μέλλον, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, το ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ!

Εάν η αίτηση ΕΤΑ απορριφθεί, τότε οι εναλλακτικές επιλογές ενός αλλοδαπού που επιθυμεί να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μάλλον περιορισμένες. Ανάλογα με τον λόγο της επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις είναι οι εξής:

  • Τυπική βίζα επισκέπτη του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Προσωρινή βίζα εργασίας

Και οι δύο επιλογές δεν είναι ικανοποιητικές και συνεπάγονται περισσότερη γραφειοκρατία και γραφειοκρατία. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία προσφυγής.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κατοχή ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου δεν παρέχει αυτομάτως το δικαίωμα στον κάτοχό της να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως συμβαίνει πάντα, η τελική απόφαση ανήκει στους υπαλλήλους των συνόρων και της ασφάλειας στο σημείο εισόδου.