Αύξηση των διελεύσεων μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά τον νόμο της Ρουάντα

| 28 Ιουνίου, 2024
Αύξηση των διελεύσεων μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά τον νόμο της Ρουάντα
Εικόνα από Partonez μέσω Wikimedia Commons

Παρά τον νέο νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) που αποσκοπεί στην αποτροπή της διέλευσης μεταναστών, εξακολουθούν να εισέρχονται παράνομα στη χώρα μέσω της Μάγχης περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ άλλοτε.

Τον Ιούνιο του 2024, ο αριθμός των ατόμων που προσπαθούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με αυτόν τον τρόπο έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση του Reuters.

Τα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι στις 18 Ιουνίου έφτασαν 882 μετανάστες, οι οποίοι συνολικά ξεπερνούν τους 12.300 φέτος.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο συνολικός αριθμός είναι κατά 18% υψηλότερος από την ίδια περίοδο πέρυσι, με 10.472 διελεύσεις μεταναστών.

Είναι επίσης κατά πέντε τοις εκατό υψηλότερο από την ίδια περίοδο του 2022, με 11.690 άτομα να φθάνουν μέσω μικρών σκαφών.

Το νέο ρεκόρ έχει επίσης τον υψηλότερο αριθμό συνολικών διελεύσεων μεταναστών σε μία μόνο ημέρα από το 2022.

Ο τελευταίος υψηλότερος ημερήσιος αριθμός καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2022, όταν 947 μετανάστες έφτασαν σε μία μόνο ημέρα.

Ξεπέρασε επίσης τον υψηλότερο αριθμό 872 αφίξεων μιας ημέρας που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ρεκόρ αριθμού μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 45.774 αφίξεις.

Ο αριθμός αυτός θα μειωθεί κατά 36% το 2023, με συνολικά 29.437 διελεύσεις μεταναστών.

Η αύξηση αυτή ασκεί μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση ενόψει των εθνικών εκλογών της 4ης Ιουλίου.

Ο περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης και ο τερματισμός των αφίξεων με μικρά σκάφη ήταν οι κύριες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ.

Έχει αγωνιστεί για τον νόμο της Ρουάντα που αποτρέπει τους μετανάστες από την παράνομη άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω μικρών σκαφών.

Ο νόμος της Ρουάντα αποσκοπεί στην αποτροπή της διέλευσης μεταναστών

Υπό την ηγεσία του Sunak, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε τον νόμο για την ασφάλεια της Ρουάντα για να αποθαρρύνει τις διελεύσεις μεταναστών και την παράνομη μετανάστευση.

Πρωταρχικός στόχος του νόμου αυτού είναι να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια στη Μάγχη με μικρές βάρκες και να σώσει ζωές.

Έχει επίσης σχεδιαστεί για να σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών που κερδίζουν από τη μεταφορά παράνομων μεταναστών στη Μάγχη.

Στέλνοντας τους παράνομους μετανάστες στη Ρουάντα, η κυβέρνηση ελπίζει να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο ελκυστικό για όσους προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

Ο νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να απελάσει άτομα που φτάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρουάντα, όπου θα εξεταστούν οι αιτήσεις τους για άσυλο.

Εάν το αίτημά τους για άσυλο γίνει δεκτό, θα παραμείνουν στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής και θα δημιουργήσουν εκεί μια νέα ζωή.

Κριτική και αντίθεση στο νόμο της Ρουάντα

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και πολιτικοί έχουν αντιταχθεί στο νόμο της Ρουάντα, λέγοντας ότι είναι λάθος και άδικος.

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες και προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να έχει “επιβλαβείς επιπτώσεις” στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των προσφύγων.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η αποστολή αιτούντων άσυλο σε μια χώρα με την οποία δεν έχουν καμία σχέση είναι απάνθρωπη.

Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι ο νόμος δεν θα σταματήσει τις παράνομες διελεύσεις μεταναστών και θα θέσει ευάλωτους ανθρώπους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα καταργήσει την πολιτική της Ρουάντα, αν εκλεγεί, και θα δημιουργήσει αντ’ αυτού μια Διοίκηση Ασφάλειας Συνόρων.

Αυτό θα περιλαμβάνει προσωπικό από την αστυνομία, τις εγχώριες υπηρεσίες πληροφοριών και τους εισαγγελείς που θα συνεργάζονται με διεθνείς οργανισμούς για να σταματήσουν τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία νέων μονάδων επιστροφής και επιβολής της νομοθεσίας για την απομάκρυνση από τη Βρετανία ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται εκεί.

Αυξανόμενη μεταναστευτική κρίση

Ο νόμος της Ρουάντα δεν είναι το μόνο βήμα που έχει λάβει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και τις διελεύσεις μεταναστών.

Έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Η συμφωνία δημιουργεί μια πλατφόρμα για συντονισμένες δράσεις μεταξύ της συνοριακής δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου και του Frontex της ΕΕ σε διάφορους τομείς.

Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών και πληροφοριών σχετικά με τις τάσεις της μετανάστευσης, την επιτήρηση των συνόρων, την απάτη με έγγραφα και τη διαχείριση των επιστροφών και των συνόρων.

Οι δύο χώρες ενισχύουν επίσης τις δεξιότητες των συνοριακών υπαλλήλων μέσω κατάρτισης, επωφελούμενες από τις αποτελεσματικές στρατηγικές της άλλης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συνεργάζονται επίσης σε επιχειρησιακό και τεχνικό επίπεδο, διεξάγουν έρευνα και αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται επίσης στενά και έχει συνάψει συνεργασίες με γειτονικά έθνη για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να προσπαθούν να διασχίσουν τη Μάγχη.

Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση ίσως πρέπει να βρει πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σταματήσει τις διελεύσεις μεταναστών.