Απορρίψεις ή ακυρώσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου: Τι πρέπει να ξέρετε

| 27 Ιουνίου, 2024

Οι υπήκοοι χωρών που δεν έχουν βίζα και επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) πρέπει να έχουν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) πριν από το ταξίδι τους.

Οι μεταφορείς, όπως οι αεροπορικές εταιρείες, οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, θα επιβιβάζουν μόνο ταξιδιώτες με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο με έγκυρη ETA, θεώρηση ή καθεστώς μετανάστευσης.

Όσοι υπέβαλαν αίτηση για ETA, αλλά περιμένουν ακόμη την απόφαση, δεν θα μπορούν να επιβιβαστούν και να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους των οποίων η ΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο απορρίφθηκε ή ανακλήθηκε.

Μπορείτε να ασκήσετε έφεση κατά της απόρριψης ή της ακύρωσης της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου; Έχουμε απαντήσεις για εσάς!

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απλή. Οι αιτούντες πρέπει να υποβάλουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία διαβατηρίου τους, να απαντήσουν σε ερωτήσεις ασφαλείας και να καταβάλουν το τέλος αίτησης των 10 λιρών.

Η ειλικρίνεια και η ακρίβεια στην παροχή όλων των απαιτούμενων πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας. Τυχόν λάθη, παραλείψεις, ψευδείς πληροφορίες ή άλλες παρατυπίες στα στοιχεία που υποβάλλονται στην αίτηση μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις ή σε απόρριψη της ΕΕΤΑ σας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αρχές μπορούν επίσης να ανακαλέσουν ή να ακυρώσουν μια εγκεκριμένη ETA εάν εμφανιστούν νέες πληροφορίες κατά τη σάρωση των διαβατηρίων των ταξιδιωτών στα σύνορα.

Παρόλο που είναι απίθανο να μην χορηγηθεί ETA σε ταξιδιώτες που δεν έχουν βίζα για το Ηνωμένο Βασίλειο, η άδεια ταξιδιού μπορεί να απορριφθεί ή να ανακληθεί για συγκεκριμένους λόγους.

Συνήθως, η αίτηση ETA διεκπεραιώνεται σε τρεις ημέρες. Ορισμένοι αιτούντες λαμβάνουν απόφαση σχετικά με την ETA τους, είτε πρόκειται για έγκριση είτε για απόρριψη, νωρίτερα από τρεις ημέρες. Ωστόσο, η επεξεργασία ορισμένων αιτήσεων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες.

Μπορείτε να ασκήσετε έφεση κατά της απόρριψης ή της ακύρωσης της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Οι αιτούντες ETA δεν μπορούν να ασκήσουν έφεση ή να ζητήσουν επανεξέταση της απόφασης ETA που έλαβαν. Αυτό προκύπτει από τις οδηγίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την ETA.

Από τη στιγμή που θα υποβληθεί, οι αιτούντες δεν μπορούν να αποσύρουν ή να τροποποιήσουν την αίτησή τους για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η διαδικασία είναι κυρίως αυτοματοποιημένη. Αιτήματα ανάκλησης ή τροποποίησης της αίτησης θα εξετάζονται μόνο εάν η αίτηση βρίσκεται υπό εξέταση.

Όταν βρίσκεται υπό εξέταση, ένας άνθρωπος που λαμβάνει αποφάσεις αξιολογεί την επιλεξιμότητα του αιτούντος για ETA. Το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να επικοινωνήσει με τον αιτούντα για διευκρινίσεις σχετικά με την αίτησή του. Οι αιτούντες πρέπει να ανταποκρίνονται στις ειδοποιήσεις αυτές το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι αιτούντες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν επανεξέταση από ανθρώπινο φορέα λήψης αποφάσεων, εάν η απόφαση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνεται μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας.

Οι αιτούντες που λαμβάνουν ETA μέσω της πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας έχουν ένα μήνα για να ζητήσουν να επανεξετάσει την αίτησή τους ένας άνθρωπος που λαμβάνει την απόφαση. Θα επανεξεταστεί μόνο εάν το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώσει ότι η απόφαση εκδόθηκε με πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Ωστόσο, οι αποφάσεις για την απόρριψη μιας αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λαμβάνονται κατά πάσα πιθανότητα από έναν άνθρωπο που λαμβάνει τις αποφάσεις. Ως εκ τούτου, οι αιτούντες στους οποίους έχει απορριφθεί η χορήγηση ETA δεν μπορούν να ζητήσουν επανεξέταση για να ανατρέψουν την απόφαση.

ETA και δικαστικές αναθεωρήσεις

Εάν ένας αιτών πιστεύει ακράδαντα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έλαβε εσφαλμένη απόφαση κατά την απόρριψη ή την ακύρωση της ΕΤΑ, “το μόνο δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης αυτής είναι η υποβολή αίτησης δικαστικής επανεξέτασης“.

Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την ακύρωση και τον περιορισμό των αδειών.

Η δικαστική επανεξέταση είναι μια δικαστική διαδικασία που μπορεί να αμφισβητήσει αποφάσεις που λαμβάνονται από τοπικούς υπαλλήλους και δημόσιους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εσωτερικών. Μπορεί επίσης να αμφισβητήσει διοικητικές αποφάσεις σχετικά με τη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις αιτήσεις ασύλου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δικαστική επανεξέταση διαφέρει από τη διοικητική επανεξέταση. Η δικαστική επανεξέταση δεν μπορεί να καθορίσει αν η άρνηση ή η ακύρωση της ETA ήταν εσφαλμένη. Αντίθετα, μπορεί να αποφασίσει μόνο αν η διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση της απόφασης ήταν νόμιμη.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η άρνηση ή η ακύρωση μιας ETA δεν σημαίνει ότι ένα άτομο δεν μπορεί να εισέλθει ή να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA είναι άδεια ταξιδιού, όχι βίζα. Η απόκτηση ETA είναι ανεξάρτητη από την αίτηση και τη χορήγηση άδειας.

Όσοι δεν έλαβαν άδεια ETA ή ανακλήθηκαν, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εναλλακτικές λύσεις για την ETA περιλαμβάνουν την τυπική θεώρηση επισκεπτών του Ηνωμένου Βασιλείου, τη θεώρηση διέλευσης και τη θεώρηση προσωρινής δημιουργικής εργασίας.

Υποβολή δικαστικής προσφυγής

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό υπό εξέλιξη, οπότε υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους δικαστικής επανεξέτασης μιας άρνησης ή ακύρωσης ETA, τη διαδικασία ή τα πιθανά αποτελέσματα.

Υποθέτω ότι θα ήταν παρόμοιο με μια δικαστική αναθεώρηση μιας βρετανικής βίζας. Στην περίπτωση αυτή, οι αιτούντες πρέπει να υποβάλουν αίτηση δικαστικής επανεξέτασης εντός τριών μηνών από την έκδοση της απόφασης και των λόγων της απαίτησης.

Οι τρεις βασικοί λόγοι για την υποβολή αίτησης δικαστικού ελέγχου είναι η παρανομία, η διαδικαστική αδικία και ο παραλογισμός.

Ο ενάγων πρέπει να έχει “επαρκές συμφέρον” για να υποβάλει αίτηση δικαστικού ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση επηρεάζει άμεσα τον αιτούντα (δηλ. τον αιτούντα) ή επηρεάζεται από την απόφαση (π.χ. ένα μέλος της οικογένειας).

Πώς να καταθέσετε δικαστική προσφυγή

Η κατάθεση δικαστικής προσφυγής στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια: το στάδιο πριν από την προσφυγή, το στάδιο της άδειας και το στάδιο μετά την άδεια. Τα στάδια αυτά διασφαλίζουν μια δομημένη προσέγγιση για την προσβολή των αποφάσεων δημόσιων φορέων μέσω του νομικού συστήματος.

Στάδιο πριν από τη δράση

Το στάδιο πριν από την προσφυγή περιλαμβάνει τη διενέργεια ενεργειών πριν από την υποβολή της αίτησης δικαστικής επανεξέτασης.

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, ο ενάγων πρέπει πρώτα να βρει εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης της διαφοράς και να αποκτήσει όλες τις πληροφορίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για την υποστήριξη της αξίωσης.

Ο αιτών πρέπει επίσης να ενημερώσει το Υπουργείο Εσωτερικών ή τον δημόσιο φορέα του οποίου την απόφαση ο αιτών αμφισβητεί σχετικά με την αίτηση μέσω επιστολής. Η εν λόγω δημόσια υπηρεσία θα έχει στη συνέχεια προθεσμία, συνήθως 14 ημέρες, για να απαντήσει στην αίτηση.

Μόνο μετά την παρέλευση της προθεσμίας μπορεί ο αιτών να υποβάλει την αίτηση για δικαστική επανεξέταση. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο δημόσιος φορέας απάντησε στην επιστολή του αιτούντος.

Στάδιο άδειας

Εάν η προδικαστική συμπεριφορά δεν αποφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την υποβολή αίτησης για άδεια δικαστικής επανεξέτασης. Αυτό διαρκεί συνήθως τρεις έως έξι μήνες.

Στάδιο μετά την άδεια

Εάν ο αιτών λάβει άδεια για την υποβολή της δικαστικής προσφυγής, το τρίτο και τελευταίο στάδιο είναι η ακρόαση της ουσιαστικής δικαστικής προσφυγής. Εδώ θα εξεταστεί διεξοδικά η υπόθεση του αιτούντος.

Μετά την ακρόαση, θα εκδοθεί γραπτή απόφαση με λεπτομέρειες σχετικά με την απόφαση, το αν ο κατηγορούμενος ενήργησε νόμιμα, καθώς και τις τυχόν αναγκαίες ενέργειες.

Άλλες επιλογές για αρνήσεις και ακυρώσεις ETA

Η δικαστική επανεξέταση απαιτεί περισσότερο χρόνο και πόρους από τον αιτούντα. Οι αιτούντες των οποίων η ETA απορρίφθηκε μπορούν να προσπαθήσουν να υποβάλουν εκ νέου την αίτηση και να καταβάλουν εκ νέου το τέλος, διορθώνοντας τυχόν λάθη στην προηγούμενη απορριφθείσα αίτηση.

Η άλλη επιλογή είναι να υποβάλετε αίτηση για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή είναι η πιο απλή εναλλακτική λύση για τους ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη και αν η αίτησή τους για ETA απορριφθεί ή ακυρωθεί.

Η αίτηση για θεώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο περίπλοκη, κοστίζει περισσότερο και διαρκεί περισσότερο, οπότε μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν ανάλογα τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Παρόλα αυτά, η αίτηση για θεώρηση μπορεί να είναι πιο δύσκολη αν η άρνηση ή η ακύρωση της ETA οφείλεται σε σοβαρούς λόγους. Σε περιπτώσεις σοβαρών ποινικών καταδικών, επανειλημμένων παραβιάσεων της νομοθεσίας περί μετανάστευσης ή δεσμών με παράνομες ομάδες, η αίτηση θεώρησης είναι απίθανο να εγκριθεί.

Η αδυναμία έκδοσης θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνει ότι το άτομο δεν μπορεί να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο ή να διέλθει από τη χώρα.

Η ανατροπή της απόρριψης μιας αίτησης θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να είναι δύσκολη και εξαρτάται από τη σοβαρότητα της βάσης της απόφασης.

Για πολύπλοκες προσφυγές και αναθεωρήσεις αποφάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, συνιστάται ιδιαίτερα να ζητάτε συμβουλές και βοήθεια από δικηγόρους και συνηγόρους μετανάστευσης. Μπορούν να σας βοηθήσουν να εξαντλήσετε κάθε περιθώριο για να υποστηρίξετε την υπόθεση της χορήγησης θεώρησης εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.