Δικαστής της Βόρειας Ιρλανδίας αποφαίνεται ότι ο νόμος της Ρουάντα δεν πρέπει να εφαρμόζεται στην περιοχή

| 15 Μαΐου, 2024
Δικαστής της Βόρειας Ιρλανδίας αποφαίνεται ότι ο νόμος της Ρουάντα δεν πρέπει να εφαρμόζεται στην περιοχή
Εικόνα από Kenneth Allen μέσω Wikimedia Commons

Δικαστής της Βόρειας Ιρλανδίας έκρινε ότι ο αμφιλεγόμενος νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) για τη Ρουάντα δεν πρέπει να εφαρμόζεται στην περιοχή.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Michael Humphreys κήρυξε μέρος του νόμου της Ρουάντα ασυμβίβαστο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε ο Guardian.

Συνήθως, πρόκειται για μια κύρωση από δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου που στέλνει τη νομοθεσία πίσω στο Κοινοβούλιο για να επανεπεξεργαστεί.

Ο δικαστής της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε επίσης ότι παραβιάζει το πλαίσιο του Ουίνδσορ, το οποίο συμφωνήθηκε από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μετά το Brexit.

Το πλαίσιο Windsor διευκρινίζει ότι οι διατάξεις για τα δικαιώματα που περιέχονται στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 στη Βόρεια Ιρλανδία δεν μπορούν να μειωθούν.

Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ήταν μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας που έθεσε τέρμα στις 30ετείς συγκρούσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, γνωστές ως “ταραχές”.

Ωστόσο, η απόφαση του Hunphrey διαπίστωσε ότι οι διατάξεις του νόμου της Ρουάντα οδηγούσαν σε “μείωση των δικαιωμάτων” στη Βόρεια Ιρλανδία.

Αυτό περιλαμβάνει τα δικαιώματα των κατοίκων που ζητούν άσυλο στην περιοχή.

Η απόφαση αφορούσε δύο υποθέσεις: η μία υποβλήθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας και η άλλη από έναν 16χρονο αιτούντα άσυλο από το Ιράν που διαμένει στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η απόφαση του δικαστή της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσφυγές κατά των διακρίσεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αντιμετωπίζει διαφορετικά τους αιτούντες άσυλο σε διαφορετικά μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι “η απόφαση δεν αλλάζει τίποτα” σχετικά με τα σχέδια της χώρας να στείλει παράνομους μετανάστες στη Ρουάντα.

Είπε επίσης ότι η απόφαση του δικαστή της Βόρειας Ιρλανδίας δεν έχει καμία επίπτωση στη νομιμότητα του νέου νόμου.

“Οι δεσμεύσεις της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής θα πρέπει να ερμηνεύονται όπως πάντα προορίζονταν και να μην επεκτείνονται για να καλύψουν θέματα όπως η παράνομη μετανάστευση”, είπε.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να συγκεντρώνει παράνομους μετανάστες για την απέλασή τους στη Ρουάντα, η οποία έχει οριστεί για τις επόμενες εβδομάδες.

“Τίποτα δεν θα μας αποπροσανατολίσει από αυτό ή από την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχω θέσει. Πρέπει να ξεκινήσουμε τις πτήσεις για να σταματήσουμε τις βάρκες”, δήλωσε ο Sunak.

Ο νόμος της Ρουάντα είναι ζωτικής σημασίας για το σχέδιο του Sunak για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Επιδιώκει να σταματήσει τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη πλευρά, η Sinead Marmion, η δικηγόρος που εκπροσωπεί τον έφηβο, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση.

“Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ήταν πάντα ένας φάρος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελπίδας”, δήλωσε.

Ο Marmion πρόσθεσε ότι η απόφαση διασφαλίζει ότι τα δικαιώματα αυτά ισχύουν για ολόκληρη την κοινότητα – συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο”.

Είπε ότι στέλνει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου: “Οι αιτούντες άσυλο όχι μόνο θα είναι ευπρόσδεκτοι στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά θα προστατεύονται και νομικά”.

Οι αιτούντες άσυλο που κρατούνται επί του παρόντος και είναι έτοιμοι για την πρώτη πτήση προς τη Ρουάντα ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος.

Η απόφαση του δικαστή της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα τους επηρεάσει άμεσα.

Ωστόσο, οι μελλοντικοί αιτούντες άσυλο που αντιμετωπίζουν αναγκαστική απομάκρυνση στη Ρουάντα ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν την απόφαση της Δευτέρας για να αμφισβητήσουν την απομάκρυνσή τους.

Ο δρόμος προς την πράξη Ρουάντα του Ηνωμένου Βασιλείου

Πολλοί μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ζητήσει άσυλο. Η κυβέρνηση έχει χορηγήσει αυτό το δικαίωμα σε πολλούς στο παρελθόν.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι οι μετανάστες που φθάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πρόσφυγες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ζήτησαν άσυλο στην πρώτη ασφαλή χώρα στην οποία έφτασαν, όπως η Γαλλία.

Το 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο συνήψε συμφωνία με τη Ρουάντα για την αποστολή λαθρεπιβατών και μεταναστών με βάρκες στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Σε περίπτωση που οι εν λόγω παράνομοι μετανάστες ζητήσουν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει το αίτημά τους όσο παραμένουν στη Ρουάντα.

Εάν οι αιτήσεις ασύλου τους εγκριθούν, οι μετανάστες αυτοί μπορούν να παραμείνουν εκεί.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αμφισβήτησε την προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να απελάσει άτομα στη Ρουάντα.

Η υπόθεση αποφασίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023.

Αποφάνθηκε ότι η Ρουάντα δεν ήταν ασφαλής, καθώς θα μπορούσε να στείλει τους μετανάστες πίσω στις χώρες καταγωγής τους, από τις οποίες είχαν διαφύγει.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρουάντα υπέγραψαν μια διεθνώς δεσμευτική συνθήκη για την ενίσχυση της προστασίας των μεταναστών.

Εξασφάλισε ότι η Ρουάντα δεν θα έστελνε τους μετανάστες που απελάθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο πίσω στη χώρα καταγωγής τους ή σε οποιαδήποτε άλλη μη ασφαλή χώρα.

Η συνθήκη εισήγαγε επίσης ένα ενισχυμένο σύστημα ασύλου από άκρη σε άκρη, συμπεριλαμβανομένης μιας επιτροπής παρακολούθησης για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης.

Τον Απρίλιο του 2024, το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε το νομοσχέδιο, και μια βασιλική άνοδος το θέσπισε σε νόμο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε αμέσως ομάδες επιβολής της νομοθεσίας για να συλλάβουν την πρώτη ομάδα μεταναστών με σκοπό την απέλασή τους στη Ρουάντα.

Έχει επίσης προετοιμαστεί για την αποστολή των πρώτων μεταναστών στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής. Οι πτήσεις προγραμματίζονται σε εννέα έως έντεκα εβδομάδες.

Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της χωρητικότητας των κέντρων κράτησης και την εκπαίδευση περισσότερων υπαλλήλων για την ταχεία αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου.