UK ETA: Ένας γρήγορος οδηγός για την επιλεξιμότητα, τις απαιτήσεις και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Η Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) είναι μια ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια ή έγγραφο που απαιτείται για τους αλλοδαπούς που δεν χρειάζονται βίζα πριν ταξιδέψουν στο ΗΒ.

Οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και να λάβουν έγκυρη ETA πριν ταξιδέψουν στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Επιλεξιμότητα και απαιτήσεις ETA

Εάν έχετε βρετανικό, ιρλανδικό ή βρετανικό υπερπόντιο διαβατήριο ή έχετε βίζα ή καθεστώς μετανάστευσης για το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν χρειάζεστε βρετανικό ETA.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νομίμως αναγνωρισμένοι κάτοικοι της Ιρλανδίας μπορεί επίσης να απαλλαγούν από την ανάγκη της ψηφιακής ταξιδιωτικής άδειας.

Ένα άτομο που ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υποβάλει αίτηση για ETA πριν ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Έχετε έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από χώρα με καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν χρειάζεστε βίζα για να επισκεφθείτε το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Σκοπεύετε να επισκεφθείτε το Ηνωμένο Βασίλειο για τουρισμό, επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, σύντομες σπουδές, επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες ή διέλευση.
  • Σκοπεύετε να μείνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο για έξι μήνες.
  • Σκοπεύετε να παραμείνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο μέχρι τρεις μήνες για προσωρινή δημιουργική εργασία ή στο πλαίσιο της παραχώρησης θεώρησης για δημιουργικούς εργαζόμενους.
  • Διασυνδέεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλάζετε αεροπλάνο στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον επόμενο προορισμό σας.
  • Δεν έχετε υποπέσει σε προηγούμενες μεταναστευτικές παραβάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού.
  • Δεν έχετε προηγούμενο ποινικό ιστορικό ή δεν θεωρείται ότι αποτελείτε απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Έχετε μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου υψηλής ποιότητας.
  • Έχετε έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Διαθέτετε μια λειτουργική πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, Apple Pay ή Google Pay για να πληρώσετε ηλεκτρονικά το τέλος αίτησης των 10 λιρών.

Διαδικασία αίτησης ETA

Η αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική. Οι αιτούντες δεν χρειάζεται να μεταβούν σε προξενεία ή κέντρα θεωρήσεων για να υποβάλουν έγγραφα ή να παραλάβουν την ETA τους. Ακούστε τι πρέπει να κάνετε:

1. Ανεβάστε ή τραβήξτε φωτογραφία του διαβατηρίου που θα χρησιμοποιήσετε για να ταξιδέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνετε την εικόνα και τις δύο σειρές αριθμών και γραμμάτων στο κάτω μέρος.

2. Ανεβάστε μια πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου ή τραβήξτε μια φωτογραφία με την κάμερα της συσκευής σας.

Οι εικόνες πρέπει να αποθηκεύονται ως αρχείο jpeg ή με την επέκταση αρχείου .jpg. Τα παιδιά ηλικίας εννέα ετών και κάτω δεν χρειάζεται να ανεβάσουν φωτογραφία διαβατηρίου.

3. Συμπληρώστε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Αυτά περιλαμβάνουν προσωπικά στοιχεία (π.χ. όνομα, ημερομηνία γέννησης), στοιχεία διαβατηρίου, στοιχεία απασχόλησης, διεύθυνση κατοικίας και στοιχεία επικοινωνίας.

4. Απαντήστε σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την επιλεξιμότητα.

Οι υποψήφιοι πρέπει να αποκαλύπτουν με ειλικρίνεια το ποινικό μητρώο, τα παρελθοντικά αδικήματα μετανάστευσης και οποιαδήποτε σχέση ή συμμετοχή σε παράνομες ή παράνομες ομάδες ή οργανώσεις.

5. Πληρώστε ηλεκτρονικά την αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου αξίας 10 λιρών.

Μπορείτε να πληρώσετε το τέλος αίτησης ETA μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, Apple Pay ή Google Pay.

Μόλις υποβάλετε την αίτησή σας, θα λάβετε επιβεβαίωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η αίτησή σας έχει παραληφθεί.

Θα λάβετε την απόφαση, είτε απορρίπτεται είτε εγκρίνεται η ETA, μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δηλώσατε στο έντυπο αίτησης.

Πολλοί αιτούντες λαμβάνουν την απόφαση σχετικά με την αίτησή τους για ETA εντός τριών εργάσιμων ημερών. Ορισμένες αιτήσεις μπορεί να λάβουν απόφαση νωρίτερα, ενώ άλλες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Εφόσον χορηγηθεί, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου συνδέεται ψηφιακά με το διαβατήριό σας, επιτρέποντας πολλαπλές επισκέψεις σύντομης διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο διάρκειας έως και έξι μηνών. Ισχύει για δύο χρόνια ή μέχρι να λήξει το διαβατήριό σας, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα.

Εάν δεν πληροίτε τις παραπάνω προϋποθέσεις ή εάν δεν σας χορηγηθεί ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση για να επισκεφθείτε το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εναλλακτικές θεωρήσεις για την ETA είναι η τυπική θεώρηση επισκεπτών του Ηνωμένου Βασιλείου, η θεώρηση προσωρινής δημιουργικής εργασίας και η θεώρηση διέλευσης.