Πώς το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου επηρεάζει τα ταξίδια στην Ευρώπη για τους Ευρωπαίους υπηκόους

| 27 Σεπτεμβρίου, 2024
Χορηγία εικόνας από Armin Forster μέσω Pixabay

Πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2020, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μπορούσαν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη. Όλα αυτά άλλαξαν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από το μπλοκ και θα υποστούν και πάλι σημαντική αλλαγή το 2025.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) σε όλους όσους μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα χωρίς βίζα. Από τον Απρίλιο του 2025, οι Ευρωπαίοι υπήκοοι, εκτός από τους Ιρλανδούς πολίτες, θα πρέπει να διαθέτουν ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε πώς το νέο ταξιδιωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου επηρεάζει τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη.

1. Όλοι οι Ευρωπαίοι υπήκοοι, εκτός από τους Ιρλανδούς πολίτες, πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να έχουν ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα σύντομα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, από λιγότερο από μία ημέρα έως έξι μήνες παραμονής. Είναι υποχρεωτική είτε ο ταξιδιώτης επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή πούλμαν. Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των παιδιών, πρέπει να έχουν ETA ή να μην τους επιτραπεί η επιβίβαση από τον αερομεταφορέα τους.

Η αίτηση για ETA απαιτεί την καταβολή 10 λιρών ανά αίτηση, την υποβολή προσωπικών στοιχείων και στοιχείων διαβατηρίου και την απάντηση σε ερωτήσεις ασφαλείας. Η διαδικασία γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Μόλις χορηγηθεί, το ETA ισχύει για πολλαπλά ταξίδια σε διάστημα δύο ετών ή έως ότου λήξει το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται, όποιο από τα δύο έρθει πρώτο.

Για να συνεχίσουν να έχουν άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για ETA μόλις λήξει το διαβατήριο ή το διαβατήριο που συνδέεται με αυτό.

Εάν οι ταξιδιώτες αλλάξουν τα στοιχεία του διαβατηρίου τους, όπως αν αυτό χαθεί ή κλαπεί ή αν αλλάξουν το όνομά τους, πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για ETA χρησιμοποιώντας τα ενημερωμένα στοιχεία του διαβατηρίου τους.

Οι Ευρωπαίοι υπήκοοι που μπορούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα είναι οι πολίτες της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και της Ελβετίας. Η μόνη εξαίρεση από τις χώρες της ΕΕ είναι η Ιρλανδία, η οποία έχει τη δική της συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ περιλαμβάνουν την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Ο ΕΟΧ περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Η Ελβετία δεν είναι μέρος της ΕΕ ή του ΕΟΧ, αλλά είναι μέρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Οι πολίτες της έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες του ΕΟΧ.

Εκτός από τους Ιρλανδούς πολίτες, οι πολίτες αυτών των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να λάβουν ΕΤΑ πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ.

Χορηγία εικόνας από Mabel Amber μέσω Pixabay

Μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016, οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Τον Ιανουάριο του 2021, η έξοδος της Βρετανίας, ή Brexit, τέθηκε επίσημα σε ισχύ.

Έκτοτε, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι τέσσερις χώρες που το απαρτίζουν – Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία – έχουν γίνει μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη ένωση κρατών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάγεται πλέον στο δίκαιο της ΕΕ ούτε στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εκτός από ειδική νομοθεσία που αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία. Κατά συνέπεια, οι πολίτες της ΕΕ υπόκεινται στους μεταναστευτικούς νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου υπόκεινται στους μεταναστευτικούς ελέγχους της ΕΕ.

Την ίδια χρονιά που τέθηκε σε ισχύ το Brexit, το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε το βρετανικό σύστημα ETA, παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Το σύστημα ETA αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να προ-ελέγχει και να ελέγχει τους ταξιδιώτες πριν από την άφιξή τους. Αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών κινδύνων και στη μείωση των προσπαθειών παράνομης εισόδου.

Έχει σχεδιαστεί για να κάνει τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο προσιτά και βολικά. Δεδομένου ότι η ETA δεν είναι βίζα, η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου της βρετανικής κυβέρνησης ή της εφαρμογής UK ETA App.

Με το σύστημα ETA, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να κατανοήσει καλύτερα όλα τα άτομα που εισέρχονται και εξέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με ή χωρίς βίζα.

2. Οι Ευρωπαίοι υπήκοοι με βίζα μακράς διαμονής και καθεστώς μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιρούνται από το σύστημα ETA.

Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Οι Ευρωπαίοι με βιομετρική βίζα μακράς διαμονής και μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζεται να προσκομίζουν ETA όταν επισκέπτονται ή επανεισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό περιλαμβάνει όσους σκοπεύουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερο από έξι μήνες για εργασία ή σπουδές. Καλύπτει επίσης όσους έχουν καθεστώς εγκατάστασης ή προεγκατάστασης στο πλαίσιο του προγράμματος εγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSS).

Οι Ευρωπαίοι με βιομετρική βίζα μακράς διαρκείας και μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν το δικαίωμά τους να εισέλθουν και να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στα σύνορα.

Το σύστημα διακανονισμού της ΕΕ

Το σύστημα διευθέτησης της ΕΕ είναι το σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου που εφαρμόζει και υποστηρίζει τις διατάξεις της Συμφωνίας Αποχώρησης για τα δικαιώματα των πολιτών.

Η συμφωνία αποχώρησης προστατεύει τους πολίτες της ΕΕ που διαμένουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν νόμιμα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ κατά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Καλύπτει επίσης τους πολίτες της ΕΕ που μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που μετεγκαταστάθηκαν σε κράτος μέλος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Η συμφωνία διασφαλίζει ότι οι εν λόγω πολίτες και οι οικογένειές τους διατηρούν ουσιαστικά τα ίδια δικαιώματα που είχαν πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Εγγυάται ότι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν, να σπουδάζουν, να εργάζονται και να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Το σύστημα eVisa του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο μεταβαίνει σε ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα μετανάστευσης. Οι Ευρωπαίοι με βιομετρική βίζα μακράς διαμονής και μεταναστευτικό καθεστώς μπορούν να αποδεικνύουν ψηφιακά την εξαίρεσή τους από το σύστημα ETA.

Όσοι έχουν λογαριασμό στο UK Visas and Immigration (UKVI) μπορούν να έχουν πρόσβαση στη βιομετρική τους θεώρηση ή στο καθεστώς μετανάστευσης μέσω της eVisa ή ενός επιγραμμικού αρχείου μετανάστευσης.

Η ηλεκτρονική τους θεώρηση πρέπει να συνδέεται με το διαβατήριό τους για ευκολότερο έλεγχο στα σύνορα. Οι συνοριοφύλακες μπορούν απλώς να σαρώσουν τα διαβατήριά τους για να δουν την άδειά τους. Η επικαιροποίηση των στοιχείων του eVisa και του διαβατηρίου τους στο λογαριασμό τους στο UKVI είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή προβλημάτων στα σύνορα.

Όσοι διαθέτουν φυσικά έγγραφα για το καθεστώς μετανάστευσης, όπως βιομετρικές άδειες διαμονής (BRP) και σφραγίδες υγρού μελανιού ή βινιέτες διαβατηρίου, μπορούν να τα επιδείξουν στα σύνορα για να αποδείξουν το δικαίωμά τους να εισέλθουν και να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα φυσικά έγγραφα μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης τους, δεν θα ισχύουν πλέον μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Όλοι οι κάτοχοι βιομετρικών θεωρήσεων μακράς διαμονής και όσοι έχουν μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να έχουν λογαριασμό στο UKVI από τον Ιανουάριο του 2025.

Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι καλούνται να εξακολουθούν να έχουν μαζί τους το φυσικό τους έγγραφο μετανάστευσης όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό και εισέρχονται ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2025.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου και τους Ευρωπαίους υπηκόους

Χορηγία εικόνας από prostooleh μέσω Freepik

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που μπορεί να έχουν οι πολίτες της ΕΕ, του ΕΟΧ και της Ελβετίας που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την ETA.

Χρειάζονται οι Ευρωπαίοι υπήκοοι ETA για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι Ευρωπαίοι υπήκοοι χρειάζονται ETA για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν χωριστές διοικητικές οντότητες. Οι πολίτες της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας, της Ελβετίας και όλων των χωρών της ΕΕ, εκτός της Ιρλανδίας, θα χρειάζονται ETA για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΕ, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία έχουν καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία χωρίς θεώρηση για σύντομη διαμονή έως 90 ημέρες σε περίοδο 180 ημερών.

Οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας και της Ελβετίας μπορούν επίσης να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για έως και έξι μήνες χωρίς θεώρηση.

Το ETA ισχύει μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο και το ETIAS για την Ευρώπη;

Το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ξεχωριστό από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου(ETIAS) της ΕΕ. Ωστόσο, πρόκειται για ένα παρόμοιο σύστημα έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών που προορίζεται για ταξιδιώτες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης.

Εάν δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, η ΕΕ θα θέσει σε εφαρμογή το ETIAS για όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που δεν χρειάζονται θεώρηση για να επισκεφθούν τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Οι Βρετανοί πολίτες, οι οποίοι δεν θεωρούνται πλέον πολίτες της ΕΕ, θα χρειάζονται πιστοποιητικό ETIAS πριν ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες.

Πότε οι ευρωπαίοι υπήκοοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του συστήματος ETA;

Οι Ευρωπαίοι υπήκοοι μπορούν να αρχίσουν να υποβάλλουν αίτηση για ETA στις 5 Μαρτίου 2025. Θα πρέπει να έχουν ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 2 Απριλίου 2025 και μετά.

Χρειάζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι Ευρωπαίοι υπήκοοι, εκτός από τους Ιρλανδούς πολίτες, πρέπει επίσης να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση εάν σκοπεύουν να παραμείνουν περισσότερο από έξι μήνες ή να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει επίσης να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση εάν δεν τους χορηγηθεί ETA.

Η ETA δεν είναι βίζα, αλλά μια ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια για όλους τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μικρότερο των έξι μηνών. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τα άτομα που διέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξάρτητα από το αν περνούν από συνοριακό έλεγχο.

Αν και είναι σπάνιο να μην χορηγείται ETA σε υπηκόους που δεν διαθέτουν βίζα, μπορεί να συμβεί. Ένας ταξιδιώτης μπορεί να μην λάβει ΕΤΑ λόγω ποινικού ιστορικού, παλαιότερων παραβάσεων της νομοθεσίας περί μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού, καθώς και συνδέσεων με παράνομες ομάδες και οργανώσεις.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας ETA και μιας τυπικής βίζας επισκέπτη του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η ETA χορηγεί άδεια μόνο για να ταξιδέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν παρέχει στον κάτοχό της το δικαίωμα εισόδου στη χώρα.

Όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ζητήσουν “άδεια εισόδου” ή άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο στα σύνορα. Αυτό γίνεται περνώντας από μια ηλεκτρονική πύλη (eGate) ή βλέποντας έναν αξιωματικό της βρετανικής συνοριοφυλακής.

Γιατί έχει σημασία αν απαιτείται θεώρηση ETA ή θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τους ευρωπαίους υπηκόους;

Η υποβολή αίτησης για ETA είναι ταχύτερη, φθηνότερη και πιο βολική από την υποβολή αίτησης για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η τελευταία διαρκεί περισσότερο, κοστίζει περισσότερο και περιλαμβάνει μια πιο περίπλοκη διαδικασία.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου κοστίζει 10 λίρες ανά αίτηση. Ένας ταξιδιώτης χωρίς βίζα χρειάζεται να υποβάλει αίτηση μόνο μία φορά κάθε δύο χρόνια και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει πολλές φορές για σύντομες διαμονές έως 6 μήνες εντός της περιόδου ισχύος.

Η απόκτηση ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης ευκολότερη, καθώς η αίτηση υποβάλλεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά. Οι ταξιδιώτες μπορούν να λάβουν το ETA τους ανά πάσα στιγμή από λίγα λεπτά μετά την υποβολή της αίτησης έως και τρεις ημέρες αργότερα.

Από την άλλη πλευρά, η βρετανική τυπική θεώρηση επισκέπτη, η οποία ισχύει για διαμονή στη χώρα έως και έξι μήνες, κοστίζει 115 λίρες Αγγλίας. Άλλες βίζες επισκέπτη μακράς διαρκείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες επιτρέπουν πιο παρατεταμένη διαμονή, κοστίζουν περισσότερο.

Η απόκτηση βίζας για το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες. Πρέπει να υποβάλετε διάφορα φυσικά έγγραφα και να υποβληθείτε σε προσωπική συνέντευξη ήδη τρεις μήνες πριν από το ταξίδι που σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε.

Έχω βρετανικό διαβατήριο και άλλο ένα διαβατήριο κράτους μέλους της ΕΕ. Θα χρειαστώ ETA;

Χορηγία εικόνας από Joshua Miranda μέσω Pixabay

Δεν χρειάζεστε ETA εάν ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας το βρετανικό διαβατήριό σας. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε το διαβατήριο κράτους μέλους της ΕΕ, θα χρειαστείτε ETA πριν έρθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ταξιδιώτες με βρετανικά διαβατήρια, διαβατήρια British Overseas Territory Citizen (BOTC) και ιρλανδικά διαβατήρια απαλλάσσονται από την ανάγκη για ETA.

Μπορώ να ταξιδέψω στην ΕΕ με διαβατήριο ΕΕ και να επιστρέψω στο Ηνωμένο Βασίλειο με βρετανικό διαβατήριο;

Μπορείτε να ταξιδέψετε στην ΕΕ με διαβατήριο της ΕΕ και να επιστρέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο με βρετανικό διαβατήριο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει πάντα τους Βρετανούς πολίτες να εισέρχονται στη χώρα με το βρετανικό διαβατήριό τους.

Έχω μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χρειάζομαι ETA;

Τα άτομα με μεταναστευτικό καθεστώς ή άδεια εισόδου, διαμονής, εργασίας ή σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο και όσοι έχουν λάβει καθεστώς εγκατάστασης ή προεγκατάστασης στο πλαίσιο του συστήματος εγκατάστασης της ΕΕ (EUSS) δεν χρειάζονται ETA για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, πρέπει να είναι σε θέση να επιδείξουν ή να αποδείξουν την έγκυρη άδειά τους στα σύνορα.

Έχω καθεστώς διαμονής σε κράτος μέλος της ΕΕ. Χρειάζομαι ETA για να ταξιδέψω στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Μόνο οι νόμιμοι κάτοικοι της Ιρλανδίας που είναι επίσης υπήκοοι χωρίς θεώρηση και ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του Κοινού Ταξιδιωτικού Χώρου (ΚΤΧ) απαλλάσσονται από την ανάγκη έκδοσης ΕΤΑ.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι είναι νόμιμοι κάτοικοι της Ιρλανδίας, ότι δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Ιρλανδίας, Γκέρνσεϊ, Τζέρσεϊ ή Νήσου Μαν. Πρέπει να πληρούν και τις τρεις προϋποθέσεις για να εξαιρεθούν από το σύστημα ETA.

Η άδεια διαμονής που εκδίδεται από οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ ισχύει στην ΕΕ και στον χώρο Σένγκεν. Μετά το Brexit, οι άδειες διαμονής της ΕΕ δεν ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι συμβαίνει εάν έχω ποινικό μητρώο ή άλλο ιστορικό που μπορεί να επηρεάσει το παραδεκτό μου;

Εάν σε έναν ταξιδιώτη που δεν έχει λάβει θεώρηση δεν του επιτραπεί η έκδοση ETA λόγω ποινικού ιστορικού, προηγούμενων παραβιάσεων της νομοθεσίας περί μετανάστευσης ή σύνδεσης με παράνομες ομάδες, μπορεί να υποβάλει αίτηση για θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να του επιτραπεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ταξιδιώτης δεν μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, δεδομένου ότι πρόκειται για αυτοματοποιημένο σύστημα. Δεν υπάρχει δυνατότητα διοικητικής επανεξέτασης ή έφεσης για τις αποφάσεις που λαμβάνονται επί των αιτήσεων ETA.