Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει το σύστημα ETA για όλους τους επισκέπτες χωρίς βίζα από τον Ιανουάριο του 2025

| 11 Σεπτεμβρίου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει το σύστημα ETA για όλους τους επισκέπτες χωρίς βίζα από τον Ιανουάριο του 2025
Χορηγία εικόνας από 4045 μέσω Freepik

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) επεκτείνει το σύστημα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (ETA) σε όλους τους επισκέπτες χωρίς βίζα από τις αρχές του 2025.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2025, όλοι οι ταξιδιώτες που μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση πρέπει να έχουν ETA πριν από το ταξίδι τους.

Το νέο σύστημα, το οποίο άρχισε να αναπτύσσεται τον Νοέμβριο του 2023, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ασφάλεια και να ψηφιοποιήσει τις διαδικασίες ελέγχου των συνόρων.

Οι μη Ευρωπαίοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA από τις 27 Νοεμβρίου 2024. Η είσοδός τους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωτική στις 8 Ιανουαρίου 2025.

Αυτό περιλαμβάνει ταξιδιώτες χωρίς βίζα από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), τον Καναδά και άλλους εκτός Ευρώπης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα επεκτείνει στη συνέχεια το σύστημα ETA για όλους τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την ETA τους από τις 5 Μαρτίου 2025.

Στη συνέχεια, θα είναι υποχρεωτικό για αυτούς να έχουν ETA πριν από το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχής γενομένης από τις 2 Απριλίου 2025.

Τι είναι το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η ETA επιτρέπει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ελέγχει εκ των προτέρων τους επιλέξιμους υπηκόους χωρίς βίζα πριν από την άφιξή τους. Θα τους επιτρέπει επίσης να παρακολουθούν την είσοδο και την έξοδό τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι παρόμοιο με τα συστήματα έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών που χρησιμοποιούνται ήδη από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Οι ταξιδιώτες που δεν διαθέτουν βίζα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν το ETA τους πριν από το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια θα συνδέεται ηλεκτρονικά με το διαβατήριό τους.

Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για φυσικά έγγραφα και μειώνει τον κίνδυνο παραποίησης εγγράφων.

Η ETA απαιτείται για βραχυπρόθεσμες επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως έξι μηνών κάθε φορά. Αυτές περιλαμβάνουν διακοπές, οικογενειακές επισκέψεις, επιτρεπόμενα επαγγελματικά ταξίδια και βραχυπρόθεσμα μαθήματα σπουδών.

Όσοι διέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξάρτητα από το αν περνούν από συνοριακό έλεγχο, και όσοι εργάζονται στο πλαίσιο της παραχώρησης βίζας για δημιουργικούς εργαζομένους χρειάζονται επίσης ETA.

Μόλις εκδοθεί, η ETA επιτρέπει πολλαπλές εισόδους στο Ηνωμένο Βασίλειο για δύο χρόνια ή μέχρι να λήξει το διαβατήριο του ταξιδιώτη, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα.

Η υπουργός Μετανάστευσης και Ιθαγένειας του Ηνωμένου Βασιλείου Seema Malhotra σημείωσε τη σημασία του εκσυγχρονισμού του μεταναστευτικού συστήματος ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του τουρισμού και της ασφάλειας.

“Η ψηφιοποίηση επιτρέπει μια ομαλή εμπειρία για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που περνούν από τα σύνορα κάθε χρόνο”, δήλωσε η ίδια μέσω δελτίου τύπου.

Ο Malhotra πρόσθεσε: “Η παγκόσμια επέκταση του ETA αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια μέσω της νέας τεχνολογίας και της ενσωμάτωσης ενός σύγχρονου συστήματος μετανάστευσης”.

Χρονοδιάγραμμα σταδιακής ανάπτυξης της ETA

Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει το σύστημα ETA για όλους τους επισκέπτες χωρίς βίζα από τον Ιανουάριο του 2025
Χορηγία εικόνας από Nomadic Julien μέσω Unsplash

Αυτή η επέκταση του συστήματος ETA ακολουθεί την επιτυχή εφαρμογή του συστήματος για τους υπηκόους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και τους Ιορδανούς.

Το πρόγραμμα άνοιξε αρχικά για αιτήσεις από υπηκόους του Κατάρ στα τέλη Οκτωβρίου 2023 για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Νοεμβρίου 2023.

Στη συνέχεια, το σύστημα ETA άνοιξε για τα υπόλοιπα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) – Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Άρχισαν να υποβάλλουν αίτηση για την ΕΤΑ τους την 1η Φεβρουαρίου για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο που ξεκινούν στις 22 Φεβρουαρίου 2024.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δείχνουν τις αιτήσεις και τις χορηγήσεις για τις απαιτήσεις εισόδου αποκαλύπτουν σημαντική αύξηση των αιτήσεων και των χορηγήσεων για θεωρήσεις και ETA.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2024, η βρετανική κυβέρνηση έλαβε 393.253 αιτήσεις ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου, εκ των οποίων οι 388.021 εγκρίθηκαν.

Μέχρι στιγμής, μόνο σε 5.232 αιτήσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει χορηγηθεί ταξιδιωτική άδεια.

Οι ταξιδιώτες στους οποίους δεν χορηγείται ETA πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου για να τους επιτραπεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επεκτείνει τώρα αυτό το απλουστευμένο σύστημα εισόδου σε όλους τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα, ενισχύοντας τους μεταναστευτικούς ελέγχους της χώρας.

Πώς να υποβάλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι ταξιδιώτες χωρίς βίζα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την ETA τους μέσω του ιστότοπου της βρετανικής κυβέρνησης ή της εφαρμογής ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες και στοιχεία διαβατηρίου και να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και το ιστορικό τους.

Για να υποβάλουν την αίτηση, πρέπει επίσης να καταβάλουν ηλεκτρονικά το τέλος αίτησης ETA ύψους 10 λιρών μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή μέσω Apple και Google Pay.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι γρήγορη και αποτελεσματική, καθώς είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική.

Οι περισσότεροι αιτούντες μπορούν να λάβουν την ETA τους αμέσως μετά την υποβολή της αίτησής τους ή εντός τριών ημερών.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Εσωτερικών συμβουλεύει τους αιτούντες ETA να υποβάλουν την αίτησή τους αρκετά πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξαιρέσεις από το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει το σύστημα ETA για όλους τους επισκέπτες χωρίς βίζα από τον Ιανουάριο του 2025
Χορηγία εικόνας από PublicDomainPictures μέσω Pixabay

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου προορίζεται για όλους τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή για όσους μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα.

Πρόκειται για πολίτες χωρών που έχουν συνάψει συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και ευρωπαϊκών χωρών.

Οι εξαιρέσεις από το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνουν τους πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, του Γκέρνσεϊ, του Τζέρσεϊ και της Νήσου Μαν.

Λόγω της ρύθμισης για τον Κοινό Ταξιδιωτικό Χώρο, οι εν λόγω πολίτες δεν θα πρέπει να προσκομίζουν ΕΤΑ κατά την επιβίβασή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κάτοχοι διαβατηρίων Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών απαλλάσσονται επίσης από την υποχρέωση προσκόμισης ETA όταν ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα άτομα με βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου που τους επιτρέπει να ζουν, να εργάζονται ή να σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιρούνται επίσης από το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μεταβαίνει επί του παρόντος στο eVisa ή στην ψηφιακή απόδειξη του μεταναστευτικού καθεστώτος.

Αυτό συμβάλλει στην αποτροπή της απώλειας, κλοπής ή αλλοίωσης των φυσικών εγγράφων μετανάστευσης.

Το eVisa σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν ή να ταξιδεύουν για να παραλάβουν ένα φυσικό έγγραφο, απλοποιώντας την εμπειρία τους.

Όσοι έχουν βίζα και μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να έχουν λογαριασμό UK Visa and Immigration (UKVI).

Στη συνέχεια, πρέπει να συνδέσουν τα διαβατήριά τους με τον λογαριασμό του UKVI για να αποφύγουν τυχόν προβλήματα ή καθυστερήσεις στο ταξίδι.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται στενά με αεροπορικές εταιρείες, φορείς εκμετάλλευσης πορθμείων και άλλους παρόχους μεταφορών για να διασφαλίσει την ομαλή ανάπτυξη του συστήματος ETA.