Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει την επίσημη σελίδα οδηγιών “Ζώντας στη Γαλλία” για τους νέους ελέγχους της ΕΕ στα σύνορα

| 19 Ιουλίου, 2024
Χορηγία εικόνας από Nuno Lopes μέσω Pixabay

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) ενημέρωσε πρόσφατα τη σελίδα επίσημων οδηγιών για τη διαβίωση στη Γαλλία.

Η ενημέρωση αυτή γίνεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή τους νέους ελέγχους ελέγχου των συνόρων, το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (ΣΕΕ ), το φθινόπωρο.

Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα συνοριακού ελέγχου αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας και τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων.

Το σύστημα EES απαιτεί από τους ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, να καταχωρίζουν τα βιομετρικά τους δεδομένα.

Αντί για χειροκίνητη σφράγιση διαβατηρίων, το EES θα καταγράφει την είσοδο και την έξοδο των ταξιδιωτών από την ΕΕ μέσω βιομετρικών σαρώσεων.

Σύμφωνα με το Connexion, η επίσημη σελίδα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαβίωση στη Γαλλία ενημερώθηκε στις 10 Ιουλίου.

Μια σημαντική λεπτομέρεια της επικαιροποιημένης καθοδήγησης είναι ότι οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου με άδεια διαμονής στην ΕΕ θα εξαιρούνται από τους νέους ελέγχους της ΕΕΑ.

Επιβεβαιώνει επίσης ότι τα παιδιά μπορούν να απαλλαγούν από τους ελέγχους της ΕΕΑ εάν διαθέτουν Document de Circulation pour Etranger Mineur (DCEM) ή Ταξιδιωτικό έγγραφο για ανήλικους αλλοδαπούς.

Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση περιλαμβάνει πληροφορίες για την EES

Οι επικαιροποιημένες ταξιδιωτικές οδηγίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Γαλλία περιλαμβάνουν βασικές λεπτομέρειες σχετικά με τους νέους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ.

Η ΕΥΕ θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ να υποβάλλουν βιομετρικά δεδομένα, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις προσώπου.

Αντί να σφραγίζουν διαβατήρια, οι συνοριοφύλακες θα χρησιμοποιούν σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων και κάμερες αναγνώρισης προσώπου.

Οι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ που επισκέπτονται τον χώρο Σένγκεν για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ΕΕΣ πρέπει να καταχωρίσουν τα βιομετρικά τους δεδομένα στα σύνορα και ενώπιον συνοριοφύλακα της ΕΕ.

Στις επόμενες επισκέψεις τους, πρέπει να υποβάλλονται σε σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων ή σάρωση προσώπου κάθε φορά που εισέρχονται ή εξέρχονται από τον χώρο Σένγκεν.

Εάν επισκεφθούν ξανά μετά από τρία χρόνια ή όταν τα δεδομένα τους έχουν λήξει στο σύστημα, θα πρέπει να τα καταχωρίσουν ξανά ενώπιον ενός συνοριοφύλακα της ΕΕ.

Το σύστημα EES αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας και στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της μετακίνησης υπηκόων τρίτων χωρών.

Οι άδειες διαμονής στην ΕΕ πληρούν τις προϋποθέσεις για απαλλαγή από την ΕΕΣ

Χορηγία εικόνας από Luca μέσω Pixabay

Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση επιβεβαίωσε ότι οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου με άδεια διαμονής στην ΕΕ εξαιρούνται από τους νέους ελέγχους στα σύνορα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υποβάλουν βιομετρικά δεδομένα εάν διαθέτουν τα έγγραφα που αποδεικνύουν την κατοικία τους στην ΕΕ.

Η εξαίρεση αυτή βοηθά τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου με άδεια διαμονής να ταξιδεύουν ευκολότερα.

Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου ζει στη Γαλλία με Carte de Séjour, χρειάζεται να επιδείξει την κάρτα αυτή μόνο κατά τη διέλευση των συνόρων.

Η καθοδήγηση αναφέρει: “Στη Γαλλία, τα έγγραφα που επιτρέπουν την απαλλαγή περιλαμβάνουν όλες τις μορφές αδειών παραμονής της Συμφωνίας Αποχώρησης”.

Αυτό περιλαμβάνει προσωρινές, πενταετείς, δεκαετείς και μόνιμες άδειες διαμονής.

Τα παιδιά πρέπει επίσης να έχουν DCEM για να εξαιρεθούν από τους ελέγχους EES.

Τα DCEM είναι δωρεάν για τους δικαιούχους της συμφωνίας απόσυρσης και ισχύουν ανεξάρτητα από το αν οι ανήλικοι ταξιδεύουν μόνοι τους ή με συνοδό.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην Ισπανία με κάρτα TIE (Tarjeta de Identidad de Extranjero) απαλλάσσονται επίσης από τους ελέγχους EES.

Η κάρτα TIE τους βοηθά να αποδείξουν το δικαίωμά τους να ζουν και να εργάζονται στην Ισπανία, καθιστώντας τα ταξίδια λιγότερο αγχωτικά.

Οποιαδήποτε άλλη έγκυρη άδεια παραμονής που έχει εκδοθεί από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ πληροί επίσης τις προϋποθέσεις για απαλλαγή από την ΕΕΣ.

Αναμενόμενες καθυστερήσεις λόγω των νέων ελέγχων στα σύνορα

Ενώ η ΕΕΣ έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των συνόρων, αναμένεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στις συνοριακές διαβάσεις της ΕΕ.

Αυτό θα είναι ιδιαίτερα αισθητό στην αρχή της λειτουργίας λόγω του πρόσθετου χρόνου που απαιτείται για την πρώτη βιομετρική εγγραφή στο ESS.

Ωστόσο, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν ενημερωθεί ότι οι μεγαλύτεροι χρόνοι διεκπεραίωσης στα σύνορα θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), πολλά αεροδρόμια της ΕΕ εξακολουθούν να προετοιμάζονται για το νέο σύστημα.

Από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, οι υπάλληλοι προετοιμάζονται να διαχειριστούν τις καθυστερήσεις της EES, ιδίως στα σύνορα με παράλληλους ελέγχους.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το λιμάνι του Ντόβερ, ο τερματικός σταθμός της σήραγγας της Μάγχης της Getlink στο Φόλκενστοουν και η στάση της Eurostar στο σταθμό St. Pancras στο Λονδίνο.

Εάν αυτές οι εν εξελίξει προετοιμασίες της ΕΥΕ δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως, οι χρόνοι αναμονής των ταξιδιωτών θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Η διαχείριση αυτών των καθυστερήσεων θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη κατά τη διάρκεια περιόδων με μεγάλη ταξιδιωτική κίνηση, όπως το καλοκαίρι και οι μεγάλες γιορτές.

Οι ταξιδιωτικοί εμπειρογνώμονες συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες να προγραμματίσουν ανάλογα τα ταξίδια τους και να φτάνουν στα αεροδρόμια και τα συνοριακά περάσματα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, όπως κωδικούς πρόσβασης ή κάρτες διαμονής στην ΕΕ.

Η προετοιμασία και η ενημέρωση για τις ταξιδιωτικές ειδήσεις μπορεί να συμβάλει στη μείωση ορισμένων ταλαιπωριών κατά το ταξίδι στην ΕΕ.

Εκκλήσεις για καθυστέρηση των νέων ελέγχων στα σύνορα

Εικόνα από τον Loyloy Thal από το Pixabay

Η επικαιροποιημένη σελίδα καθοδήγησης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Γαλλία επιβεβαιώνει ότι το νέο σύστημα συνοριακών ελέγχων της ΕΕ θα ξεκινήσει αργότερα φέτος.

Γάλλοι υπουργοί και επιτροπές του βρετανικού κοινοβουλίου είχαν παροτρύνει την ΕΕ να επανεξετάσει την έναρξη της EES.

Πολλοί αερολιμένες και συνοριακοί σταθμοί εξακολουθούν να προετοιμάζονται για να φιλοξενήσουν το σύστημα συνοριακού ελέγχου EES.

Η εφαρμογή EES για κινητά τηλέφωνα έχει ως στόχο να συντομεύσει τις μεγάλες ουρές στα σύνορα, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να καταχωρούν πληροφορίες εκ των προτέρων.

Κάποιοι αμφισβητούν το πόσο μπορεί να βοηθήσει αφού δεν θα λαμβάνει σαρώσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων ή φωτογραφίες για αναγνώριση προσώπου.

Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν επίσης ότι η εφαρμογή EES δεν θα είναι έτοιμη όταν ξεκινήσουν οι νέοι έλεγχοι στα σύνορα.

Πολλοί ανησυχούν επίσης ότι η στενή προθεσμία μπορεί να οδηγήσει στην έναρξη λειτουργίας του συστήματος χωρίς τις κατάλληλες δοκιμές.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ελπίζει να δοκιμάσει και να προσαρμόσει τις προετοιμασίες της EES κατά τη διάρκεια μιας εξάμηνης περιόδου ήπιας εκκίνησης.