Το Ηνωμένο Βασίλειο αυστηροποιεί περισσότερο τη διαδρομή των φοιτητικών θεωρήσεων- αντιμετωπίζει τους “απατεώνες” προσλήψεις

| 27 Μαΐου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο αυστηροποιεί περισσότερο τη διαδρομή των φοιτητικών θεωρήσεων- αντιμετωπίζει τους "απατεώνες" προσλήψεις

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (UK) ανακοίνωσε νέους προτεινόμενους κανόνες που θα αυστηροποιήσουν ακόμη περισσότερο τη διαδικασία χορήγησης φοιτητικής βίζας.

Οι νέοι κανόνες θα “ρυθμίσουν την πρόσληψη διεθνών φοιτητών” και θα πατάξουν τους “αθέμιτους” πράκτορες πρόσληψης.

Θα εισαγάγουν επίσης “αυστηρότερα πρότυπα συμμόρφωσης” για τους δυνητικούς φοιτητές των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών James Cleverly δήλωσε ότι οι αιτήσεις για τη βασική διαδρομή θεωρήσεων μειώθηκαν ραγδαία.

Οι οδοί θεωρήσεων για ειδικευμένους εργάτες, για την υγεία και την περίθαλψη και για φοιτητές μειώθηκαν κατά 25% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 σε σύγκριση με πέρυσι.

Αυτό προέκυψε από τις νέες αλλαγές στη νόμιμη μετανάστευση που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 και τέθηκαν σε εφαρμογή τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024.

“Ο πλήρης αντίκτυπος του πακέτου μας δεν έχει ακόμη φανεί”, δήλωσε ο Cleverly σε δελτίο τύπου.

“Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο για να διασφαλίσουμε ότι οι μεταναστευτικές μας διαδρομές δεν χρησιμοποιούνται καταχρηστικά”, τόνισε.

Ο κ. Cleverly πρόσθεσε ότι οι νέοι κανόνες “θα διασφαλίσουν ότι οι διεθνείς φοιτητές έρχονται εδώ για να σπουδάσουν και όχι για να εργαστούν”.

Η υπουργός Παιδείας Gillian Keegan είναι υπερήφανη για τη φήμη και την ποιότητα της εκπαίδευσης των βρετανικών πανεπιστημίων, η οποία προσελκύει πολλούς υποψηφίους.

“Είναι σωστό να βρούμε την ισορροπία μεταξύ του ελέγχου της μετανάστευσης και της διασφάλισης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ο τόπος προορισμού για τους φοιτητές σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε.

Ο Keegan δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες θα στηρίξουν περαιτέρω τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, “επιτρέποντας στους καλύτερους και λαμπρότερους να σπουδάσουν εδώ”.

Να πατάξετε τις πρακτικές προσέλκυσης διεθνών φοιτητών

Οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες για τη διαδρομή της φοιτητικής βίζας περιλαμβάνουν ένα νέο αυστηρό υποχρεωτικό πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που χρησιμοποιούν πράκτορες προσλήψεων για την προώθηση αιτήσεων σε βρετανικά ιδρύματα.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με τη σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μεταναστών (MAC ) μετά από ταχεία επανεξέταση της διαδρομής της βίζας μεταπτυχιακών σπουδών.

Στην αναθεώρησή της, η MAC δήλωσε ότι ορισμένοι προσλαμβάνουν διεθνείς φοιτητές που “πωλούν” λανθασμένα τη βρετανική τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκμεταλλευόμενοι τους φοιτητές κατά τη διαδικασία.

Η MAC “διαπίστωσε επίσης ορισμένα παραδείγματα κακής πρακτικής από ορισμένους πράκτορες” κατά την πρόσληψη διεθνών φοιτητών.

Η MAC συνέστησε την ύπαρξη ενός συστήματος υποχρεωτικής εγγραφής για τους διεθνείς πράκτορες και υποπράκτορες προσλήψεων.

Η διαδικασία εγγραφής πρέπει να ενσωματώνει ελέγχους ποιότητας από το πλαίσιο ποιότητας των πρακτόρων.

Θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, η MAC συνέστησε στα πανεπιστήμια να γνωστοποιούν τις δαπάνες τους για τους πράκτορες στρατολόγησης και τον αριθμό των διεθνών φοιτητών που εγγράφουν μέσω στρατολόγησης.

Οι διαδρομές για τις θεωρήσεις μεταπτυχιακών σπουδών και τις φοιτητικές θεωρήσεις θα επανεξεταστούν.

Η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ανησυχεί ότι το πρόγραμμα Graduate Visa δεν προσελκύει υψηλά αμειβόμενους που ενισχύουν την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στοιχεία από την HM Revenue and Customs (HMRC) και το Υπουργείο Εσωτερικών αποκάλυψαν ότι πάνω από το ένα τέταρτο των κατόχων θεωρήσεων Graduate δεν είχαν θέσεις εργασίας με μισθό (PAYE) κατά το οικονομικό έτος 2023.

Το PAYE, ή “Pay As You Earn”, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι πληρώνουν φόρους. Όταν οι εργοδότες πληρώνουν τους υπαλλήλους τους, αφαιρούν ήδη τον φόρο εισοδήματος και την κοινωνική ασφάλιση και καταβάλλουν το ποσό στην Εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι από αυτούς τους κατόχους θεώρησης Graduate, δηλαδή το 63%, δεν εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η βίζα για πτυχιούχους θα παραμείνει σε ισχύ, όπως συνέστησε η MAC, αλλά μόνο μέχρι τουλάχιστον τις γενικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, όπως αναφέρει η The Standard.

“Τα κορυφαία παγκοσμίως πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου δικαίως προσελκύουν μερικούς από τους λαμπρότερους φοιτητές από όλο τον κόσμο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση “παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική για τη διεθνή εκπαίδευση”.

Η στρατηγική αυτή “αναγνωρίζει τα σημαντικά οφέλη που προσφέρουν οι διεθνείς φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής τους συμβολής”.

Αυστηρότερα πρότυπα για τη διαδρομή της φοιτητικής βίζας

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα θεσπίσει επίσης αυστηρότερα πρότυπα συμμόρφωσης για τα ιδρύματα που προσλαμβάνουν φοιτητές από το εξωτερικό.

Τα γραφεία προσλήψεων μπορούν επίσης να χάσουν την άδειά τους εάν οι φοιτητές από το εξωτερικό που προσλαμβάνουν αποτύχουν στον έλεγχο της βίζας του Ηνωμένου Βασιλείου, εγγραφούν ή ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους.

Οι αλλοδαποί φοιτητές πρέπει να αποδεικνύουν την ικανότητά τους να συντηρούν τον εαυτό τους, ικανοποιώντας μια αυξημένη απαίτηση οικονομικής συντήρησης.

Οι κανόνες που περιορίζουν την εξ αποστάσεως μάθηση θα διασφαλίσουν επίσης ότι οι περισσότεροι διεθνείς φοιτητές θα παρακολουθούν κυρίως μαθήματα δια ζώσης.

Εκτός από τους προτεινόμενους κανόνες που αναφέρθηκαν, η βρετανική κυβέρνηση επανεξετάζει επίσης τις αξιολογήσεις της αγγλικής γλώσσας.

Αυτό γίνεται για να τυποποιηθούν οι ανεξάρτητες αξιολογήσεις και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι διεθνείς φοιτητές μπορούν να κατανοήσουν το υλικό των μαθημάτων τους.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι όσοι δεν κατέχουν την αγγλική γλώσσα “δεν θα πρέπει να περιμένουν μια θέση σε πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Μείωση της καθαρής μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι νέοι κανόνες για τη διαδικασία χορήγησης φοιτητικής βίζας εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του στόχου του Ηνωμένου Βασιλείου να μειώσει την καθαρή μετανάστευση κατά 300.000 άτομα.

Ακολουθούν οι νέες πολιτικές νόμιμης μετανάστευσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση από την αρχή του 2024.

Μόνο οι μεταπτυχιακοί διεθνείς φοιτητές και όσοι παρακολουθούν μαθήματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος μπορούν να φέρουν τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κάτοχοι φοιτητικής βίζας δεν επιτρέπεται πλέον να μεταπηδήσουν σε βίζα εργασίας μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Μια άλλη είναι η αύξηση του ορίου μισθού για τους αιτούντες θεώρηση για ειδικευμένους εργαζόμενους στις 38.700 λίρες Αγγλίας.

Ο Κατάλογος Επαγγελματικών Ελλείψεων (SOL) με τον Κατάλογο Μισθολογίου Μετανάστευσης (ISL).

Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες δεν θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τους μετανάστες εργαζόμενους λιγότερο από τους εργαζόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου σε επαγγέλματα που παρουσιάζουν έλλειψη.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης δεν μπορούν πλέον να φέρνουν τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσοι σκοπεύουν να τα χρηματοδοτήσουν πρέπει επίσης να εγγραφούν στην Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (CQC) για να αποτρέψουν την εκμετάλλευση και την κακοποίηση εντός του τομέα.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε επίσης το ελάχιστο απαιτούμενο εισόδημα για τις οικογενειακές θεωρήσεις σε 29.000 λίρες.

Αυτό θα ισοδυναμεί τελικά με το μισθολογικό όριο των ειδικευμένων εργαζομένων μέχρι τις αρχές του 2025.

Τα τελευταία στοιχεία της Επίσημης Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) δείχνουν ότι η καθαρή μετανάστευση έχει μειωθεί κατά 10% από το 2022.

Το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό έχει ήδη προβλέψει ότι η καθαρή μετανάστευση θα μειωθεί στο μισό από την κορύφωσή της το 2022 μέσα στους επόμενους 12 μήνες.