Η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα εκδίδουν θεωρήσεις Σένγκεν μικρής διάρκειας έως τον Απρίλιο του 2024

| 17 Ιανουαρίου, 2024
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα εκδίδουν θεωρήσεις Σένγκεν μικρής διάρκειας έως τον Απρίλιο του 2024

Δύο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν να εκδίδουν βραχυπρόθεσμες θεωρήσεις Σένγκεν από τον Απρίλιο του 2024.

Σύμφωνα με την εταιρεία μεταναστευτικού δικαίου Fragomen, η Βουλγαρία και η Ρουμανία αναμένεται να εκδίδουν θεωρήσεις Σένγκεν Γ από την 1η Απριλίου 2024.

Οι θεωρήσεις Σένγκεν Γ είναι θεωρήσεις βραχείας διάρκειας που επιτρέπουν την είσοδο και παραμονή στο χώρο Σένγκεν για διάστημα έως 90 ημερών εντός 180 ημερών.

Η έκδοση θεωρήσεων Σένγκεν βραχείας διαμονής από τις δύο χώρες συνδέεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να επιτρέψει στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να ενταχθούν εν μέρει στον χώρο Σένγκεν.

Από τις 31 Μαρτίου 2024, δεν θα υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι για τα αεροπορικά και θαλάσσια ταξίδια μεταξύ της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και των χωρών μελών του χώρου Σένγκεν.

Χωρίς συνοριακούς ελέγχους, τα ταξίδια μεταξύ της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και των χωρών του χώρου Σένγκεν θα είναι ταχύτερα και ευκολότερα.

Οι συνοριακοί έλεγχοι θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται σε όσους ταξιδεύουν από ξηράς. Ωστόσο, οι συζητήσεις σχετικά με την άρση των περιορισμών στα χερσαία σύνορα θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

“Η προσχώρησή τους θα δώσει ώθηση στα ταξίδια, το εμπόριο και τον τουρισμό και θα εδραιώσει περαιτέρω την εσωτερική αγορά”, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Και πρόσθεσε: “Ένας διευρυμένος χώρος Σένγκεν θα καταστήσει την ΕΕ ισχυρότερη ως Ένωση, τόσο στο εσωτερικό της όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Τι είναι ο χώρος Σένγκεν

Ο ευρωπαϊκός χώρος Σένγκεν χωρίς σύνορα εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία 450 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ και υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν ή επισκέπτονται την ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, να εργάζονται και να ζουν σε μια χώρα της ΕΕ χωρίς ιδιαίτερες διατυπώσεις.

Ο χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει τις 23 χώρες μέλη της ΕΕ και γειτονικές χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι μέλη της ΕΕ από το 2007. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι οι δύο χώρες ήταν έτοιμες να ενταχθούν στον χώρο Σένγκεν το 2011.

Έκτοτε, και οι δύο χώρες έχουν αποδείξει ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν μέλη του Σένγκεν.

Οι εμπειρογνώμονες επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους το 2022 και το 2023 μετά την εφαρμογή μέτρων συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, πολιτικής και δικαστικών θεμάτων.

Η προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν σηματοδοτεί την ένατη επέκταση σε έκταση και πληθυσμό.

Ποιος χρειάζεται βίζα όταν επισκέπτεται τη ζώνη Σένγκεν

Οι πολίτες ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών πολιτών, μπορούν να ταξιδέψουν στον χώρο Σένγκεν για τουριστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς χωρίς να απαιτείται θεώρηση.

Οι υπήκοοι που δεν χρειάζονται βίζα μπορούν να εισέρχονται και να ταξιδεύουν εντός του χώρου Σένγκεν για σύντομη διαμονή έως 90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών.

Ωστόσο, τα άτομα που σκοπεύουν να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να ζήσουν σε χώρα της ΕΕ ενδέχεται να χρειαστούν θεώρηση ή άδεια.

Οι μη υπήκοοι χώρας μέλους του Σένγκεν πρέπει να λαμβάνουν θεώρηση Σένγκεν για σύντομα ταξίδια στην περιοχή.

Με τη θεώρηση Σένγκεν βραχείας διάρκειας, τα άτομα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός του χώρου Σένγκεν για σύντομη διαμονή έως 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών. Η βίζα το επιτρέπει κυρίως για τουριστικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς.

Ψηφιοποίηση των αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν

Η ΕΕ βρίσκεται επίσης στη διαδικασία ψηφιοποίησης της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων Σένγκεν. Επί του παρόντος, δημιουργεί μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για τις αιτήσεις σε επίπεδο ΕΕ έως το 2025.

Η μετάβαση στις ηλεκτρονικές αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν αποσκοπεί στο να καταστήσει τη διαδικασία ομαλότερη και αποτελεσματικότερη για τους υπηκόους τρίτων χωρών και τις αρχές των κρατών μελών.

Οι περισσότερες ψηφιακές αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν θα διεκπεραιώνονται μέσω της πλατφόρμας της ΕΕ για την υποβολή αιτήσεων θεώρησης (VAP), ανεξάρτητα από τα σχέδια ή τους σκοπούς του ταξιδιού.

Δεν θα απαιτούνται πλέον προσωπικές συναντήσεις, εκτός από τους αιτούντες που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά ή όσους έχουν άκυρα βιομετρικά δεδομένα.

Όσοι δικαιούνται να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση θα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα EU VAP για να συμπληρώσουν την αίτησή τους για θεώρηση, να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το ταξίδι και να μεταφορτώσουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Στη συνέχεια, το VAP της ΕΕ αποστέλλει αυτόματα τις αιτήσεις στις αντίστοιχες χώρες μέλη για επεξεργασία.

Επιπλέον, τα τέλη θεώρησης μπορούν να καταβληθούν μέσω μιας πύλης που συνδέεται με το VAP της ΕΕ, μεταφέροντας απευθείας τις πληρωμές στο κράτος μέλος.

Το μέλλον των ευρωπαϊκών ταξιδιών

Εκτός από την ψηφιοποίηση των αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν, η ΕΕ θα εφαρμόσει ψηφιακά μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων της.

Τον Οκτώβριο του 2024, η ΕΕ πρόκειται να θέσει σε λειτουργία το σύστημα εισόδου/εξόδου (EES ). Αυτό το αυτοματοποιημένο συνοριακό σύστημα καταγράφει ηλεκτρονικά τις εισόδους και τις εξόδους αντί να σφραγίζει τα διαβατήρια κατά την άφιξη στα σύνορα.

Οι υπήκοοι χωρίς βίζα και όσοι έχουν βίζα βραχείας διαμονής που εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν πρέπει να προσκομίζουν δακτυλικά αποτυπώματα και βιομετρικά στοιχεία προσώπου στα σύνορα.

Μέχρι τα μέσα του 2025, οι υπήκοοι χωρίς βίζα θα χρειάζονται επίσης ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίου (ETIAS) για σύντομα ταξίδια στον χώρο Σένγκεν.

Η EES και το ETIAS θα είναι απαιτήσεις για τους Βρετανούς ταξιδιώτες που επισκέπτονται οποιαδήποτε χώρα μέλος του Σένγκεν.

Αντίθετα, όσοι μπορούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) χωρίς βίζα, όπως οι πολίτες της ΕΕ, θα χρειαστούν Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA).

Η νέα ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια για το Ηνωμένο Βασίλειο ισχύει για σύντομα ταξίδια διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών ανά επίσκεψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουρισμό, επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, σύντομες σπουδές, διαμετακόμιση και επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επίσης υποχρεωτική για όσους έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για προσωρινή δημιουργική εργασία και για ιατρικές θεραπείες που επιτρέπονται. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται με πρόσθετες απαιτήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *