Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου με ισπανική πράσινη κάρτα θα απαλλάσσονται από την EES, το ETIAS

| 1 Ιανουαρίου, 2024
Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου με ισπανική πράσινη κάρτα θα απαλλάσσονται από την EES, το ETIAS

Το πράσινο πιστοποιητικό ή η πράσινη κάρτα της Ισπανίας αποτελεί έγκυρη απόδειξη του δικαιώματος των Βρετανών πολιτών να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ μέσω της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μαδρίτη της Ισπανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπενθυμίζει στους Βρετανούς πολίτες με ισπανικά πιστοποιητικά εγγραφής τα δικαιώματά τους.

Με τα δικαιώματά τους που απορρέουν από τη Συμφωνία Αποχώρησης, θα εξαιρεθούν από τις επερχόμενες ταξιδιωτικές απαιτήσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κάτοχοι του πράσινου πιστοποιητικού Α4 ή του χαρτιού σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας που εκδίδεται από το γραφείο Extranjería ή το γραφείο της Εθνικής Αστυνομίας παραμένουν προστατευμένοι από τη συμφωνία αποχώρησης.

“Ως εκ τούτου, το έγγραφο αυτό απαλλάσσει τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου από το επερχόμενο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίου (ETIAS) και από κάθε απαίτηση θεώρησης και από τον κανόνα 90/180 ημερών του χώρου Σένγκεν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας συνιστούν στους Βρετανούς υπηκόους να ανταλλάξουν το πράσινο πιστοποιητικό ή την πράσινη κάρτα τους με την ισπανική ταυτότητα αλλοδαπής. Αυτή είναι η tarjeta de identidad de extranjero ή TIE. Ωστόσο, δεν είναι νομικά υποχρεωμένοι να το πράξουν.

Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου με πράσινο πιστοποιητικό ή κάρτα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από εκείνους με TIE.

Τα δικαιώματά τους από τη Συμφωνία Απόσυρσης δεν επηρεάζονται από τον τύπο των εγγράφων που κατέχουν.

Ποια είναι η συμφωνία απόσυρσης;

Η Συμφωνία Αποχώρησης προστατεύει τους πολίτες της ΕΕ που διαμένουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν νόμιμα σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ στο τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit τον Δεκέμβριο του 2020.

Ισχύει επίσης για τους πολίτες της ΕΕ που μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που μετεγκαταστάθηκαν σε κράτος μέλος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Η Συμφωνία Αποχώρησης διασφαλίζει ότι οι εν λόγω πολίτες και οι οικογένειές τους διατηρούν ουσιαστικά τα ίδια δικαιώματα που είχαν πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Εγγυάται ότι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν, να σπουδάζουν, να εργάζονται και να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Η πράσινη κάρτα ή το πιστοποιητικό της Ισπανίας αποτελεί έγκυρη απόδειξη του καθεστώτος δικαιούχου βάσει της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Επιβεβαιώνει το δικαίωμα του κατόχου να ζει και να εργάζεται στην Ισπανία σύμφωνα με τη συμφωνία που εφαρμόζει η ισπανική κυβέρνηση.

Επόμενες ταξιδιωτικές απαιτήσεις για την ΕΕ

Οι κανόνες ελεύθερης κυκλοφορίας έπαψαν να ισχύουν για τους Βρετανούς και τους πολίτες της ΕΕ όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ευρωπαϊκή συμμαχία των 27 μελών.

Μετά το Brexit, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούνται πολίτες τρίτων χωρών και υπόκεινται σε μεταναστευτικούς κανονισμούς.

Σύντομα, όλοι οι Βρετανοί πολίτες θα πρέπει να συμμορφώνονται με δύο νέες ταξιδιωτικές απαιτήσεις: το EES και το ETIAS.

Όσοι έχουν άδεια διαμονής σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ θα εξαιρούνται από την απαίτηση.

Σύστημα εισόδου/εξόδου (EES)

Η ΕΥΣ αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων εντός του χώρου Σένγκεν της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, την Ελβετία και χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

Κάθε φορά που ένας ταξιδιώτης από τρίτη χώρα διασχίζει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καταγράφεται μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος ΕΕΣ.

Αντί για τις παραδοσιακές σφραγίδες διαβατηρίου, το EES καταγράφει ψηφιακά τις εισόδους και τις εξόδους. Αποθηκεύει βασικά στοιχεία όπως το όνομα του ταξιδιώτη, τον τύπο της άδειας, τα βιομετρικά στοιχεία και τις πληροφορίες άφιξης και αναχώρησης.

Αυτό το ψηφιακό σύστημα συνόρων απλοποιεί την ταυτοποίηση των μη εξουσιοδοτημένων εισόδων, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό στην ανίχνευση παραβάσεων και δόλιων ταυτοτήτων.

Σύμφωνα με την ΕΕΣ, οι κάτοχοι θεωρήσεων βραχείας διαμονής και οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν χωρίς θεώρηση πρέπει να υποβάλλουν δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις προσώπου στα σύνορα.

Η EES πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2024.

Το σύστημα ETIAS

Το ETIAS έχει ως στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ στην περιοχή Σένγκεν, συλλέγοντας δεδομένα για τους ταξιδιώτες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης.

Δεν πρόκειται για βίζα αλλά για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης που αποσκοπεί στον έλεγχο των ταξιδιωτών τρίτων χωρών. Πρόκειται για άτομα που μπορούν να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν χωρίς θεώρηση.

“Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό πιθανών απειλών για την ασφάλεια που σχετίζονται με την τρομοκρατία ή την παράνομη μετανάστευση. Θα βοηθήσει στην αποτροπή τέτοιων ατόμων πριν φτάσουν στα σύνορα της ΕΕ.

Οι ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα θα χρειάζονται το ETIAS από τα μέσα του 2025.

UK ETA και EUSS

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το νέο ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικών αδειών για τους υπηκόους που δεν χρειάζονται βίζα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της ΕΕ.

Η Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου αποσκοπεί στον εξορθολογισμό της μεταναστευτικής διαδικασίας για τους ταξιδιώτες που έχουν προ-επαληθευτεί και είναι χαμηλού κινδύνου.

Μέχρι το 2024, όλοι οι υπήκοοι χωρών χωρίς βίζα θα πρέπει να έχουν ETA πριν ταξιδέψουν στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία ή τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι πολίτες της ΕΕ που έχουν μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιρούνται από το σύστημα ETA. Αυτό περιλαμβάνει εκείνους που διακανονίστηκαν ή προ-διακανονίστηκαν στο πλαίσιο του συστήματος διακανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSS).

Το EUSS είναι το σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου που εφαρμόζει τις διατάξεις περί δικαιωμάτων των πολιτών της Συμφωνίας Αποχώρησης.