Η Ιρλανδία επιτρέπει ταξίδια διακοπών για αλλοδαπούς με άδεια διαμονής που έχει λήξει

| 14 Δεκεμβρίου, 2023
Η Ιρλανδία επιτρέπει ταξίδια διακοπών για αλλοδαπούς με άδεια διαμονής που έχει λήξει

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας έχει φροντίσει ώστε οι νόμιμοι κάτοικοι τρίτων χωρών με ληγμένες άδειες διαμονής στην Ιρλανδία (IRP) να μπορούν να ταξιδεύουν διεθνώς κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση επιβεβαίωσης ταξιδιού με την οποία ζητά από τους αερομεταφορείς να επιτρέψουν στους αλλοδαπούς νόμιμους κατοίκους της Ιρλανδίας να ταξιδέψουν με την κάρτα IRP που έχει λήξει πρόσφατα.

Η ανακοίνωση ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση ανανέωσης της άδειάς τους πριν από τη λήξη της κάρτας IRP.

“Το δικαίωμα αυτό ισχύει για τα άτομα που έχουν υποβάλει αίτηση ανανέωσης της κάρτας IRP πριν από την ημερομηνία λήξης της”, αναφέρει η ταξιδιωτική ανακοίνωση.

Διαβάζει περαιτέρω: “Η απόδειξη παραλαβής της αίτησης ανανέωσης, στην οποία σημειώνεται η ημερομηνία της αίτησης, θα παρέχει απόδειξη ότι το άτομο υπέβαλε αίτηση ανανέωσης της εγγραφής του πριν από τη λήξη της τρέχουσας κάρτας IRP”.

Η ταξιδιωτική ειδοποίηση ισχύει μόνο κατά την περίοδο των διακοπών, από 09 Δεκεμβρίου 2023 έως 31 Ιανουαρίου 2023.

Γιατί η Ιρλανδία εξέδωσε τις ταξιδιωτικές ειδοποιήσεις

Η ρύθμιση αυτή βοηθά τους κατοίκους του εξωτερικού που ανανεώνουν τις κάρτες τους που έχουν λήξει πρόσφατα, να μπορούν να ταξιδέψουν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ιρλανδίας (ISD) αντιμετωπίζει επί του παρόντος καθυστέρηση στην επεξεργασία των αιτήσεων ανανέωσης των καρτών IRP.

Όσοι υπέβαλαν αίτηση ανανέωσης της κάρτας IRP θα μπορούσαν να περιμένουν δύο ή περισσότερες εβδομάδες για να την παραλάβουν ταχυδρομικώς.

Η αναμονή για τις νέες κάρτες IRP θα σήμαινε ότι θα έχαναν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ταξιδιωτική Ειδοποίηση και πώς λειτουργεί

Οι μη υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) που διαμένουν νόμιμα στην Ιρλανδία μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Ταξιδιωτική ειδοποίηση εάν πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Η ιρλανδική τους κάρτα άδειας διαμονής λήγει εντός οκτώ εβδομάδων.
  • Έχουν υποβάλει εκ των προτέρων αίτηση για την ανανέωση της άδειάς τους στην ISD.
  • Σκοπεύουν να ταξιδέψουν διεθνώς μετά τις 06 Δεκεμβρίου 2023 και να επιστρέψουν στην Ιρλανδία έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να κατεβάσουν και να εκτυπώσουν την ταξιδιωτική ειδοποίηση.

Μπορούν να παρουσιάσουν την Ταξιδιωτική ειδοποίηση, τη ληγμένη κάρτα IRP και την απόδειξη της αίτησης ανανέωσης (π.χ. επιβεβαίωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρει την ημερομηνία της αίτησης) στις αρχές μετανάστευσης και στις αεροπορικές εταιρείες κατόπιν αιτήματος.

Η ISD θα ενημερώσει επίσης όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τις ξένες αρχές σχετικά με τη ρύθμιση. Ωστόσο, οι αλλοδαποί νόμιμοι κάτοικοι της Ιρλανδίας θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον αερομεταφορέα τους πριν ταξιδέψουν για να βεβαιωθούν ότι θα τους επιτραπεί η επιβίβαση.

Όσοι ταξιδεύουν πίσω στην Ιρλανδία μέσω τρίτης χώρας ενδέχεται να πρέπει να συμμορφωθούν με τις μεταναστευτικές απαιτήσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της θεώρησης.

Οι νόμιμοι κάτοικοι της Ιρλανδίας εκτός ΕΕ/ΕΟΧ, των οποίων οι κάρτες IRP είχαν λήξει πριν από την αίτηση ανανέωσής τους, δεν δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν την ταξιδιωτική ειδοποίηση. Δεν θα τους επιτραπεί η επανείσοδος στη χώρα εάν ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Επιλογές για όσους επιστρέφουν μετά τον Ιανουάριο του 2024

Οι αλλοδαποί νόμιμοι κάτοικοι που επιστρέφουν στην Ιρλανδία μετά τον Ιανουάριο του 2024 χρειάζονται έγκυρη άδεια διαμονής στην Ιρλανδία ή θεώρηση.

Πρέπει να υποβάλουν αίτηση ανανέωσης και να παραλάβουν την κάρτα IRP για να την έχουν μαζί τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Δεν θα γίνεται δεκτό αντίγραφο, όπως σάρωση ή φωτογραφία, της νέας κάρτας IRP.

Όσοι δεν είναι σε θέση να ανανεώσουν την κάρτα IRP πριν από το ταξίδι τους μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για θεώρηση μέσω του AVATS, του ιρλανδικού συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων θεώρησης/προελέγχου.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους σε ένα τοπικό γραφείο θεώρησης κοντά τους. Στη συνέχεια, το γραφείο θα κάνει ό,τι μπορεί για να επισπεύσει την αίτηση θεώρησης.

Επιλογές για αλλοδαπούς χωρίς ιρλανδική άδεια διαμονής

Τα άτομα εκτός ΕΕ/ΕΟΧ που διαθέτουν επιστολή άδειας για να υποβάλουν αίτηση IRP ή όσοι περιμένουν να λάβουν μία, μπορούν να επικοινωνήσουν με την ISD που είναι υπεύθυνη για την αίτησή τους.

Στους αιτούντες που πληρούν τις προϋποθέσεις IRP μπορεί να χορηγηθεί προσωρινή άδεια ταξιδιού κατά τη διάρκεια των διακοπών. Για να το πράξουν αυτό, πρέπει να υποβάλουν αποδεικτικά στοιχεία για τα σχέδια των διακοπών τους. Αυτό περιλαμβάνει τα στοιχεία της πτήσης και τα αεροπορικά εισιτήρια για το ταξίδι τους στο εξωτερικό και το ταξίδι της επιστροφής.

Οι υπήκοοι που έχουν θεώρηση πολλαπλών εισόδων για την Ιρλανδία μπορούν ακόμη να τη χρησιμοποιήσουν για να εισέλθουν εκ νέου στη χώρα. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η θεώρηση πολλαπλών εισόδων τους εξακολουθεί να ισχύει.

Τα άτομα με θεώρηση απλής εισόδου πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση επανεισόδου από ένα γραφείο στο εξωτερικό πριν επιστρέψουν στην Ιρλανδία.

Ταξίδι από την Ιρλανδία προς το Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ

Η ιρλανδική άδεια διαμονής δεν επιτρέπει ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ξεχωριστή από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και αποτελεί μέρος της ΕΕ, δεν ανήκει στον κοινό ταξιδιωτικό χώρο Σένγκεν.

Οι απαιτήσεις εισόδου για άλλες χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον τύπο διαβατηρίου που κατέχει κάποιος. Πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της χώρας που θέλουν να επισκεφθούν.

Λόγω της ρύθμισης του κοινού ταξιδιωτικού χώρου μεταξύ της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν υπάρχουν έλεγχοι ρουτίνας για τα άτομα που ταξιδεύουν μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να επιδεικνύουν έγγραφα ταυτότητας κατά τη διέλευση των συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Κατά την επιβίβαση σε αεροπλάνο ή πλοίο για την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, οι ταξιδιώτες πιθανότατα θα κληθούν να προσκομίσουν αποδεικτικό ταυτότητας ή υπηκοότητας. Όσοι χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία πρέπει να την προσκομίσουν μαζί με το διαβατήριό τους.

Οι νόμιμοι κάτοικοι της Ιρλανδίας που δεν έχουν βίζα και εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του Τζέρσεϊ, του Γκέρνσεϊ ή της Νήσου Μαν δεν χρειάζονται επίσης ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA). Ωστόσο, πρέπει να προσκομίσουν απόδειξη ότι διαμένουν νόμιμα στην Ιρλανδία.

Εκτός από την IRP, μπορούν να προσκομίσουν ιρλανδική άδεια οδήγησης ή άδεια μαθητή, ιατρική κάρτα, κάρτα επίσκεψης σε παθολόγο, ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας, πιστοποιητικό μόνιμης διαμονής ή εθνική κάρτα ηλικίας.