Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές νόμιμης μετανάστευσης

| 5 Δεκεμβρίου, 2023
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές νόμιμης μετανάστευσης

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης και τον περιορισμό της κατάχρησης του μεταναστευτικού συστήματος.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2023, ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου James Cleverly αποκάλυψε το νέο σχέδιο πέντε σημείων της κυβέρνησης για τη μείωση του αριθμού της καθαρής μετανάστευσης κατά περίπου 300.000 άτομα.

“Λαμβάνω αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσω τη δραστική αύξηση των διαδρομών για τις θεωρήσεις εργασίας και να πατάξω όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη φιλοξενία μας”, δήλωσε ο Cleverly μέσω επίσημης ανακοίνωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2023, η καθαρή μετανάστευση του Ηνωμένου Βασιλείου το 2022, ή η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται και των ανθρώπων που φεύγουν από τη χώρα, είναι 672.000.

Τα στοιχεία είναι χαμηλότερα από τα 607.000 του περασμένου έτους και χαμηλότερα από την εκτίμηση του ONS για 745.000 για το έτος που λήγει τον Δεκέμβριο του 2022. Ωστόσο, ο Cleverly υπογράμμισε ότι είναι “ακόμα πολύ υψηλός”.

Και πρόσθεσε: “Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να μειωθούν αυτοί οι αριθμοί, ώστε οι Βρετανοί εργαζόμενοι να μην υποβαθμίζονται και οι δημόσιες υπηρεσίες μας να υποβάλλονται σε λιγότερη πίεση”.

Αλλαγές στις μεταναστευτικές πολιτικές του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο τελευταίος αριθμός καθαρής μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου αντανακλά περισσότερους μετανάστες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Πρόκειται κυρίως για φοιτητές, εργαζόμενους και κατόχους βίζας εξαρτώμενης εργασίας.

Ακολουθούν οι σημαντικές αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ την άνοιξη του 2024.

Υψηλότερο όριο μισθού για τις θεωρήσεις εργασίας

Οι ειδικευμένοι αλλοδαποί εργαζόμενοι που υποβάλλουν αίτηση για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να κερδίζουν 38.700 λίρες ετησίως. Το νέο κατώτατο όριο είναι μια αύξηση σχεδόν 50% από τις 26.200 λίρες Αγγλίας.

Το νέο όριο μισθού είναι υψηλότερο από τον τρέχοντα μέσο μισθό ενός εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μόνη εξαίρεση αφορά τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και τους ρόλους που υπάγονται σε εθνικές μισθολογικές κλίμακες, όπως οι εκπαιδευτικοί.

Αύξηση του ορίου μισθού για τις οικογενειακές θεωρήσεις

Τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση στο πλαίσιο της κατηγορίας οικογενειακής θεώρησης πρέπει επίσης να πληρούν το ίδιο όριο μισθού για τις θεωρήσεις εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που θέλουν να φέρουν τον σύντροφό τους στη χώρα θα πρέπει να κερδίζουν τουλάχιστον 38.700 λίρες. Το ισχύον όριο μισθού της οικογενειακής βίζας των 18.600 λιρών δεν έχει αναπροσαρμοστεί από το 2012.

Αύξηση της προσαύξησης για την υγεία των μεταναστών

Οι μετανάστες θα πληρώνουν περισσότερα για να έχουν πρόσβαση στην κρατική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS). Η αύξηση είναι περίπου 66 τοις εκατό, από 624 σε 1.035 λίρες, για να διασφαλιστεί ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν εκμεταλλεύονται.

Η υψηλότερη εισφορά προστίθεται στις εισφορές εθνικής ασφάλισης που αφαιρούνται από τους μισθούς των μεταναστών για την κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης.

Περισσότεροι περιορισμοί για τα εξαρτώμενα μέλη

Οι κάτοχοι θεωρήσεων υγείας και περίθαλψης δεν μπορούν πλέον να φέρνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τα εξαρτώμενα μέλη τους, όπως συντρόφους και παιδιά κάτω των 18 ετών.

Τα τελευταία στοιχεία του ONS αποκάλυψαν ότι περίπου 120.000 εξαρτώμενα μέλη θα συνοδεύουν 100.000 εργαζόμενους σε υπηρεσίες φροντίδας και φροντίδας ηλικιωμένων κατά το έτος που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2023.

Μόνο το 25 τοις εκατό των εξαρτώμενων ατόμων εκτιμάται ότι εργάζεται. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εξαρτώνται από τις δημόσιες υπηρεσίες αντί να συνεισφέρουν στην οικονομία.

Από τον Ιανουάριο του 2024, η κυβέρνηση θα επιτρέπει μόνο στους διεθνείς φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως ερευνητικά προγράμματα να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός ο νέος κανόνας κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2023.

Ρυθμιζόμενοι πάροχοι φροντίδας

Η Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (CQC) θα αρχίσει να ρυθμίζει τις επιχειρήσεις παροχής φροντίδας στην Αγγλία που σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν μετανάστες στο πλαίσιο της διαδρομής Υγεία και Φροντίδα.

Η Επιτροπή ρυθμίζει όλες τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην Αγγλία. Εξασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια της περίθαλψης στα νοσοκομεία, τους οδοντιάτρους, τα ασθενοφόρα, τα ιδρύματα φροντίδας και τη φροντίδα που παρέχεται στα σπίτια των ανθρώπων.

Δεν υπάρχει πλέον έκπτωση για την έλλειψη επαγγέλματος

Οι ρόλοι που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Επαγγελματικών Ελλείψεων θα χάσουν την έκπτωση 20% στις μισθολογικές απαιτήσεις.

Ο Κατάλογος Επαγγελματικών Ελλείψεων περιλαμβάνει θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε έλλειψη στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ρόλοι αυτοί έχουν πιο χαλαρά κριτήρια επιλεξιμότητας για τις αιτήσεις χορήγησης θεώρησης εργασίας.

Η κυβέρνηση θα τον αντικαταστήσει με τον Μισθολόγιο Μεταναστών, ο οποίος θα συνεχίσει να έχει μια γενική έκπτωση κατώτατου ορίου. Ωστόσο, η Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης θα επανεξετάσει τον κατάλογο με βάση τα αυξημένα όρια μισθών για να μειώσει τον αριθμό των θέσεων εργασίας στον κατάλογο.

Επισκόπηση της βίζας αποφοίτων

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης θα επανεξετάσει επίσης την οδό θεωρήσεων Graduate για να αποτρέψει την κατάχρηση και να διασφαλίσει ότι είναι επωφελής για τη χώρα.

Η θεώρηση για πτυχιούχους επιτρέπει στους φοιτητές που έχουν ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές τους να παραμείνουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για δύο χρόνια ή τρία χρόνια για τους πτυχιούχους με διδακτορικό τίτλο σπουδών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη στις αρχές του έτους ότι θα απαγορεύσει στους διεθνείς φοιτητές να μεταπηδήσουν σε βίζα εργασίας πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2024.

Στήριξη του βρετανικού εργατικού δυναμικού

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική υποστηρίζουν το σχέδιο για την ανάπτυξη του τοπικού εργατικού δυναμικού και τη στήριξη των Βρετανών εργαζομένων.

Το κυβερνητικό σχέδιο “Επιστροφή στην εργασία” στοχεύει στην προαγωγή της υγείας, στη μείωση της εξάρτησης από τα επιδόματα και στη διευκόλυνση της βιώσιμης απασχόλησης.

Αυτό περιλαμβάνει την επένδυση σε προγράμματα που διδάσκουν στους ενήλικες πολύτιμες δεξιότητες και τους προετοιμάζουν για τη μελλοντική οικονομία.